Ahoj maminky - zavařujete přesnídávky? Teď je akorát sezóna a já nevím zda stačí umyté sklenice prolít ještě horkou vodou nebo je mám vyvařit? Děkuji
vyvařovat skleničky není třeba, když se to pak zavařuje.
pokud jsou špatně umyté lahve tak se to pak může zkazit, - já třeba teď dávám do myčky a pak ještě umyju ve vodě. Ale pokud je fakt řádně umyjete aspoň dvakrát tak by to mělo stačit, když jsem neměla myčku, tak jsem to dělala taky takhle a vše v pořádku 🙂
A jak zavarujete? Jen uvarene rozmixovane ovoce? Nebo neco pridavate? Jak dlouho takova presnidavka vydrzi?
@ladyhacek Přesnídávky zavařuju, jen když jich dělám fakt hodně, jinak se stačí sníst dřív, než by se zkazily 😀. Vydrží v pohodě přes zimu, déle mi nikdy nezbyly 🙂.
Sklenice a vicka umyju a pak horke ovoce dam do sklenice a otocim.Uz loni jsem tak presnidavky delala a ok.Jinak ovoce jen rozvarim,rozmixuju a nic nepridavam.
@somalicats malému je 3,5 měsíce takže to vychází na zimu 🙂
@fifina86 fakt? vydrží to třeba půl roku? !To by bylo skvělé - když odbíhám k malému - jakže teď začal chtít pozornost tak každé ulehčení práce pomůže. Musí to vydržet tak 4 měsíce do prvního otevření a pak to budeme mít tak na 3 měsíce (přes zimu) víc asi nezvládnu zadělat pak budu dělat přesnídávky čerstvé z jablek > teď dělám ze sezónoho ovoce >* máme jahody, maliny, borůvky, meruňky a možná i ostružiny tak mi příjde škoda to nezadělat 😉
@ladyhacek Přes zimu vydrží zavařené v pohodě. Jinak základem jsou vždycky jablka, i u meruňkových přesnídávek, zrovna u těch meruněk je bez jablek ta přesnídávka moc "ostrá". A jak už tu někdo psal, meruňky propasírovat přes sítko, aby tam nebyla ta vlákna (i když záleží na meruňkách - já mívám od ségry z jižní Moravy ze zahrádky, a ty jsou prakticky bez vláken, kupované bývají s vlákny).
@somalicats ja delam jednodruhove a potom micham nez to dam male nebo cistou presnidavku pridam do jogurtu misto marmelady 😉 To mas stesti na ty vlakna,ja mam domaci z Litomeric a Kolina a vlakna maji bohuzel oboje 😒 jeste,ze to pasirovani je rychlovka.
Ja jsem ted dojidala presnidavku svestky a jablka z roku 2011 a byla vpohode! Zavarovala jsem vsechno mozne a druhemu malemu uz zase zacinam,mam cerstve tresnove 🙂 ciste ovoce,bez cukru a jeden bio vanilkovy puding tak na 3l presnidavky 🙂 jen statsi syn,jak uz ochutnal ty preslazene kupovane, tak chce ty domaci dosladit :(
@fifina86 U nás baští přesnídávky i muž, takže dělám už "hotovky". Jo, s těma vláknama jsem celkem koukala, byla jsem vždycky zvyklá na to, že jsou všude, ale u těch ségřiných meruněk ne. Pasírování jde rychle, takže mi to až tak nikdy nevadilo.
@somalicats tak to má segra dobrý druh ;) U nás manžel jí kupované, protože já ty domácí nesladím 😀 Ale on jestli sní tak 10 těch malých skleniček za rok, takže to u něj neřeším ;)
za mě stačí ty meruňky místo pasírování projet tyčovým mixérem 🙂
já jsem dělala jahodovou zatím, kilo a pul jablek, kilo jahod, podlít malinko vodou a rozvařit, rozmixovat, rozlít do sklinek, zavíčkovat a zavařila jsem si je jako kompot. A jsou ok. Čekají mě meruňkové, jablečné, hruškové, švestkové a chci zkusit i jablečno borůvkové. Nic nepasíruju, jen rozmixuju a nikdy nebyl problém s vlákny.
No já jsem sklenice nenyvářela, umyla jsem je, a ještě propláchla vroucí vodou z hrnce. Hlídám si suché a čisté víčko a suché a čisté hrdlo skleničky při víčkování. A dělám to takto asi třetím rokem, zatím se mi nestalo, že by se mi víčko nechytlo, nebo že by se mi přesnídávky kazily.
@veronika182 Ta tvrdá vlákna nerozmixuje ani tyčový mixér. Proto to pasírování. Pokud máš štěstí jako já na meruňky, tak pak pasírovat taky nemusíš.
@fifina86 Ten můj jich sní 10 za týden 😀.
Tak na meruňky s tvrdnými vlákny jsem teda ještě nanarazila 🙂
@somalicats
A veškeré ovoce loupete? Jablka a hrušky jsou jasné, ale třeba meruňky, švestky, nektarinky,...?
Já právě do čerstvě dělaných ovocných příkrmů neloupu od začátku. Ale nevěděla jsem,jestli to u těch zavřených nevadí. Třeba z důvodu kazení se...
@somalicats prosím jak asi dlouho vydrží nezavařené? 4-5 měsíců? Mě se asi 4sklenice nechytli tak nevím jestli je mám sníst nebo nechat synovi 😉 děkuji
@ladyhacek Jestli se víčka nechytla, tak co nejdřív sníst. Jinak mi vydržely rozhodně 6 měsíců, déle mi nikdy nezbyly, takže nedokážu říct, jak dlouho by vydržely doopravdy.
Já loupu jen jablka a hrušky, švestky, broskve ani meruňky neloupu, jak se to rozvaří tak to rozmixuju a není poznat že tam byla slupka
@seshira prosím ta, mimi sa nám má narodit v prosinci, ale teď je hodně ovoce, tak ma napadlo udělat ovocné přesnídávky teďka...myslíš, že zavařené vydrží do příštího leta než je budeme potřebovat? a jak zavaruješ? vyváříš sklenice(nebo proste nějakým způsobem vyčistíš) a do toho naleješ jenom povařené rozmixované ovoce, zavíčkuješ a otáčíš dnem vzhůru? nebo je necháš klasicky víčkem nahoru a dáš zavařit do trouby např...díky za pomoc...jo a dáváš vždy jablko+nějaké ovoce, nebo i samostatně bez jablek...a kolik kusů toho cca potřebuju?
Urcite vyvarit, delala jsem jablecne ;)