Fámy o látkových plenkách
Ahoj holky látkovky, moc bych Vás chtěla poprosit o Váš názor a rady. Pro látkové plenky jsme se s manželem definitivně rozhodli. Chtěla bych je nejen zkusit, ale i u nich zůstat. A teď k mému problému. Jediný, kdo mě podporuje je manžel, mamka se tváří pochybovačně, ale včera mě dorazilo příbuzenstvo. Dozvěděla jsem se, že látkové plenky používají jen ty zvláštní matky, co klidně děti položí do špíny apod. Že ty plenky jsou flekaté a nikdy se nevyperou, že bych měla přemýšlet , že chci ještě studovat a budu potřebovat každou korunu a minutu svého času.... Že plenky rozhodně nepodědí žádné další dítě, protože jsou hned zničené. A ty co vydrží stojí jedna plenka asi 160 Kč. Že děti, co mají látkové plenky jsou špinavé, ušmudlané, na matkách je hned vidět, že jsou to ty jiné, neučesané, nenamalované... A to co jim visí z balkónů a na zahradách není poznat, jestli je to plena nebo rozstříhaný hnědý závěs. Asi si dovedete představit mé zklamání po takovém rozhovoru, připadala jsem si hrozně ☹
A já se právě chci zeptat. Všude je napsáno, že se plenky nevyvařují (mluvím teď o klasických čtvercích). Je tedy pravda, že plenky už nikdy nebudou bílé a budou flekaté? Pomůže jim praní na 90, aby byly pořád krásné? Nebo se mám smířit s tím, že prostě nebudou bílé a pořídit si ty nebělené? Je pravda, že s plenkami nesmím prát jiné oblečení, zejména ne pro miminko? A co ta trvanlivost plenek, prý už nejsou, co bývaly, ale snad chvíli vydrží ne?
@svetlana1980
@patrusa dekuji holky za info
@agneszka A to nemluvím o tom,jaký je to výborný air bag,když dítko začíná chodit. 😀
@svetlana1980 tak to nás se ještě dlouho netýká 🙂,my jsme narození dříve o dva měsíce takže my se začínáme teprve otáčet
@agneszka aby Vás ještě dětičky nepřekvapily 😉
@svetlana1980 tak mně by to nevadilo,jen hodíme na cvičení a vývojově jsme o ty dva měsíce jakoby pozadu...prostě jsme na tom jako bychom nám nebylo 8 měsíců,ale jen 6
@lenka5731 V průměru stojí jedna papírová plenka 4.5Kč (souhlasím, záleží na druhu plenky, jsou i levnější). V prvních měsících jich je denně potřeba minimálně deset. Spočítat útratu za plenky za 22m pak není těžké.
Látkovala jsem klasickými čtvercovkami. Separační vložky byly z ikeácké deky Irmy. Prala jsem v mýdlovém slizu, který jsem si dělala, bez použití aviváže. Plenky není potřeba prát denně (pokud je jich dost 🙂 ), později lze prát i s ostatním oblečením.
Opravdu to tak vyšlo 😉
Látkové pleny jsem používala u svých dětí do 1 roku a neměnila bych. Ženám, které látkují nebo o tom byť jen přemýšlejí, není lhostejné zdraví jejich dětí. Každá maminka chce pro své miminko to nejlepší a ta trocha práce navíc za to určitě stojí.
Já jsem jednorázové pleny nepoužívala ze zdravotních důvodů - přeci jen balit děti do igelitu a nechávat je v tom i několik hodin, v tom nespatřuji nic dobrého. Navíc mi není lhostejný ekologický dopad na naší matičku zemi, a tak doufám, že jsme vyprodukovali o dost méně toho dlouho rozložitelného odpadu. Nemluvě o finanční náročnosti ... člověk pak musí každou chvilku běhat pro plíny (i v zimě a mrazu) a hlídat akce, si tedy myslím🙂)
Bohužel děti mi z plen po 1 roce vyrostli. Používala jsem Bambino mio - startovací sadu (úžasné, ještě teď jsem z nich nadšená) a doplňovala jsem to klasickými čtvercovými plenami. Bohužel Bambino mio jsou nám nyní již krátké (kdo by měl zájem, nabízím je ve svém albíčku k prodeji). Mám také i jejich navazující delší variantu, ale musím přiznat, že na běhání doma i po venku se mi zdá, že mezi nožičkami je to hodně buclaté. A pokud bych používala klasické čtvercové pleny, tak bych musela dávat už nyní 2, a to se mi zdá taky mezi nožičkami moc. Takže před týdnem jsme přešli na jednorázovky - bohužel, ale i tak jsme ráda, že jsme to zvládli. Navíc kdo si myslí, že praní plen je namáhavá činnost, tak se mýlí. Pračka je vypere sama, já jsem je pak jen pověsila po dvou a pak už jsem složila. Nikdy jsem je nežehlila, podle mě zbytečné. Navíc u Bambina mia se to nedoporučuje, skutečně se tím sníží jejich savá činnost.
PROSÍM MŮŽE MI NĚKDO Z VÁS NAPSAT, NA KOLIK VÁS VYJDOU JEDNORÁZOVKY NA MĚSÍC, ABYCH MĚLA NĚJAKÉ SROVNÁNÍ. A kolik tedy spotřebujete plen denně? Kamarádky mi říkají, že cca 5 plen denně, ale zdá se mi to málo. Prosím nemáte někdo tip, jak naučit mrňouska rychle na nočník, tak naše brečí, spíše ječí jako "tur". Děkuji moc.
@kopretinka266 No, asi takhle, - vidíš to sama. Nic kupovaného nevyjde levněji, než doma dělané a stejně tak je to i s plínkama
@kopretinka266 byly období,kdy jsem pouzivala papirovky,a množství bylo první rok a půl až dva roky 6-10 denně (první měsíce víc,pak méně, s prikrmy se tolik nekakalo), tehdy byly plenky k sehnání,třeba babylove,za 3-3,50 za kus. Dneska už jsou zase dražší.
@kopretinka266 Tak já jsem úspěšně látkovala do 22měsíců a malému to při běhání vůbec nevadilo.Je pravda,že přes léto jsem ho nechávala hodně bez plínek. 😉
Syna jsem mela na latkovkach doma do 23 mesicu. Na noc a ven jsme pouzivali papirovky. V akcich se dala sehnat plena za 4,5/ks (pampers). Takze jsme potrebovali cca 2-3 na den, to se dalo celkem zvladnout. Ven jsem je nepouzivala, protoze uz to nestihaly a prebalovat co 1,5 venku bylo naprd.

@agneszka Určitě jsou objemnější než čč,ale ani u jednoho dítka jsem neměla problém s omezením pohybu.Kluk se v 5,5 měsících dral na všechny čtyři a jeho sestřička mu teď zdatně sekunduje.Standartně syn chodil kolem nábytku v 8 měsících a v necelém roce začal s prvními krůčky.
Mám docela dost typů plenek a podle potřeby je dávám,na cviření upřednostňuji úzké mezi nožkama(AIO)na den kalhotkovou podle potřeby buď s vkládačkou nebo bez a hodně je v ohrádce taky nahatá.