Fámy o látkových plenkách
Ahoj holky látkovky, moc bych Vás chtěla poprosit o Váš názor a rady. Pro látkové plenky jsme se s manželem definitivně rozhodli. Chtěla bych je nejen zkusit, ale i u nich zůstat. A teď k mému problému. Jediný, kdo mě podporuje je manžel, mamka se tváří pochybovačně, ale včera mě dorazilo příbuzenstvo. Dozvěděla jsem se, že látkové plenky používají jen ty zvláštní matky, co klidně děti položí do špíny apod. Že ty plenky jsou flekaté a nikdy se nevyperou, že bych měla přemýšlet , že chci ještě studovat a budu potřebovat každou korunu a minutu svého času.... Že plenky rozhodně nepodědí žádné další dítě, protože jsou hned zničené. A ty co vydrží stojí jedna plenka asi 160 Kč. Že děti, co mají látkové plenky jsou špinavé, ušmudlané, na matkách je hned vidět, že jsou to ty jiné, neučesané, nenamalované... A to co jim visí z balkónů a na zahradách není poznat, jestli je to plena nebo rozstříhaný hnědý závěs. Asi si dovedete představit mé zklamání po takovém rozhovoru, připadala jsem si hrozně ☹
A já se právě chci zeptat. Všude je napsáno, že se plenky nevyvařují (mluvím teď o klasických čtvercích). Je tedy pravda, že plenky už nikdy nebudou bílé a budou flekaté? Pomůže jim praní na 90, aby byly pořád krásné? Nebo se mám smířit s tím, že prostě nebudou bílé a pořídit si ty nebělené? Je pravda, že s plenkami nesmím prát jiné oblečení, zejména ne pro miminko? A co ta trvanlivost plenek, prý už nejsou, co bývaly, ale snad chvíli vydrží ne?
Ahoj,
latkuju uz druhe dite, pouzivam kapsove plenky AIO, takze porizovaci cena sady byla asi 5000,- nicmene cas navic minimalni. Flekate mam asi 2 vkladacky. Usetrili jsme minimalne 10 tis. Prvni dite jsem prvni rok zivota pouzivala jednorazovky a dost me to ted mrzi, ze jsem se neodhodla drive. Pleny se perou na 60 stupnu, jedenkrat tydne davam k prani dezinfekci Sanytol. Pokadene pleny odepiram v ruce a pak k nim klidne prihodim i jine obleceni. Vzdyt to bys musela prat zvlast kazdy prokadeny kousek obleceni zvlast. Klasicke ctverce nepouzivam.
Ahoj. Tak já látkuju se SIO (Pop-In New gen), mám taky pár vícevrstvých a kalhotkových se svrchňákama.Na kolik mě látková výbava vyšla, to těžko říct, než jsme se dopracovali k tomu, co máme teď, tak jsme toho spoustu vyzkoušeli a zase prodali a většina jich byla bazarových. Kdybych měla spočítat, kolik by vyšla má výbava v novým, tak by to bylo cca 10.000,- . Peru na 40° a občas na 60°, vnitřky jsou flekatý, to nepopírám, ale nevadí mi to.Mám vnitřky z bambusu, tak se na víc prát nesmí a žádnou chemii na to používat nechci. Peru normálně s oblečením (po použití vždycky přeperu v ruce se žlučovým mýdlem, takže jsou "čistý"). Když byl syn mimino, tak jsem prala plíny zvlášť, ale to bylo spíš tím množstvím 🙂 . Klasické čtverce jsem zkusila na začátku, ale nevyhovovaly mi. Ale ty se pořád dají normálně vyvařovat (tzn. prát na 90°, ale jen pokud jsou to ty klasický, bambusový ne) a kdyby nějaký fleky přece jen zůstaly, tak na sluníčku zmizí.Co je u látkování důležitý, je prostor na sušení, pokud je ho málo, tak na to je nejlepší klasika, ty schnou rychle. Kolik jsme ušetřili, to netuším, ale je to určitě zdravější.Na cesty a na noc používáme jednorázovky.
@littlemousecz Dovolím si jen poznamenat k tomu praní na 40° - pokud se jedná o pokakané plenky, je to z hygienického hlediska nedostatečná teplota a přimlouvám se proto za praní na 60° standardně 🙂 Ale nemyslím to nijak zle! 🙂
@kitharka bambus se myslím na víc jak 40 C prát nesmí...
jinak já taky kdysi prala na 40 C a nebyl nikdy problém 😉 ono to jsou moderní materiály a některé se opravdu na víc jak 40 prát nesmí...
to pak kdyby chtěl být člověk hodně čistotný, tak si jedině dezinfekci na prádlo... jenže to by zase mohlo miminku vadit...
ale nevím, já to nikdy neřešila, normálně jsme používali pleny, vyprali, usušili a znova používali a nikdy to nevadilo...
Já prala na 40°C, 60°C i 90°C 🙂
@lu777 kde jste vzala informaci, že se to víc jak na 40° prát nesmí? bambusové, bavlněné i konopné plenky naprosto v pohodě zvládají praní na 60°, pokud jde o plenky, které byly ve styku se stolicí, je 40° opravdu naprosto nedostatečných.. bakterie jako E.coli atd se ničí až při cca 56° (v přesné hodnotě se studie rozcházejí, uvádějí teplotu v rozsahu 53° - 56°). Na jakýchkoli (kvalitních) plenkách je na štítku praní na 60°, přičemž bavlna zvládne i 90°, ale to je už z hlediska hygieny zase zbytečné. Pro zničení bakterií stačí, když ten program na 60°běží alespoň půl hodiny opravdu na této teplotě. 🙂 u některých plenek s PUL materiálem bývá uvedeno praní na 40°, ale to bývá zpravidla známkou toho, že se nejedná o kvalitní plenky, kvalitní materiály (viz např. "číny" ze Slevomatu apod)
@agneszka Já myslím že tohle je kalhotková plena,ta saje celá a na to příjdou svrchňáky (PUL,vlněné nebo fleesové)
@kitharka Dávám ještě Sanytol na prádlo nebo DM dezinfekci. Ale ne vždycky (záleží na znečištění). Malej je atopik a nikdy se mi neoprudil ani neměl jiný problémy, tak to zas tak zlý asi nebude. Pokud by se mělo zničit všechno škodlivý, tak by to potřebovalo mnohem víc stupňů a na delší dobu, stejně jako se sterilizuje prádlo v nemocnici. A pak by se to muselo rovnou dát děcku na zadek horký, aby to nenachytalo něco ve skříni 🙂. Ale to je každýho věc, pokud by se mi malej opruzoval, tak to asi taky peru na 60 pořád.
@lu777 mám všechno z bambusu a na 60° se prát smí, jednou za čas vyperu na 60° i ty svrchní kalhotky s pulem a v pohodě. Špatnou zkušenost mám ale s praním na 60 bambusových osušek KIKO, ty se mi brutálně srazily. Ve druhým kole jsem prala jen na 40 a žehlila jsem - taky špatně, srazily se, i když ne tolik a poslední kolo - peru na 40, nežehlím a úplně v pohodě. Asi záleží na tom, jak je to tkaný.
@littlemousecz Tak plenky Kikko i osušky se mi taky srazily a brutálně změnily tvar.Ale jinak bambusové kalhotovky i svrchňáky v klidu peru na 60.Většina to má i na štítku.A ImseVimse mají dokonce na 90,ale to jsem nikdy nezkoušela
jo Kikko u mě tehdy totéž... asi záleží na výrobci
Kikko nebrat. Made in China, nevydrží používání ani při šetrném zacházení. Víc vydrží Libštát, ale je mnohem řidší než bývaly staré čtvrercovky - ty jsou nej, hustě tkané, jemné, savé. Ale ne vždy se jich podaří dost sehnat. Ještě mám pár docela trvanlivých z Dita Tábor - soudobě.
Nebo si koupit metráž na sijemdetem.cz a obšít si. Nebo vyzkoušet jiné systémy - AIO, kapsovky, vkládačky, jsou to jiné materiály, antibakteriální samy o sobě atp. Takže bez žehlení, vyvyařování atp.
@agneszka u sedmiměsíčních dětí 10 plen denně? Moje zkušenost je taková, že v pár měsících se spotřeba ustálila na 5+1(na noc) za den u jednorázovek a 5-6+1 u látkovek. Plíny vel. 5 jsem naposledy koupila za 3,5 kč/ks (Babylove), takže to je nějakých 21 Kč/den = cca 630 Kč měsíčně. V menších velikostech by to mělo být ještě míň. Takže mi přijde, že výpočet na úsporu skoro 1000 Kč měsíčně (přestože jsou pleny zadarmo a pere se ve slizu, který je skoro zadarmo) kulhá na obě nohy. Naprostá většina maminek nemá takovou spotřebu a nekupuje tak drahé pleny. 🙂
A upřímně řečeno - nevím, jestli bych v 7 měsících kupovala látkovací výbavu pro dvojčata. Chtělo by to už něco ssavějšího (´tzn. dražšího), abys právě nemusela přebalovat každou půlhodinu. Navíc sušička taky něco stojí. Mohla bys prát a sušit výhradně na noční proud? Pokud v tom nehledáš jinou výhodu než finanční a tvoje pohodlí, tak se ti to podle mě spíš nevyplatí. A to podotýkám, že jsme látkovali 🙂
@lenka5731 ja nemam rada jak jsou holky mokre...takze tech deset pro kazdou bylo pocitano spis mene nez spotrebuju,prebaluji i v noci dvakrat protoze se budi stale na mlicko...kupuju pampers a bely hape. Zatim mame v. 3. A to jsou skoro kazdy den mokre na zadech...asi neumim balit uz fakt nevim jak je to možné 😀
Ahoj tak já látkovala 4 měsíce a tedy malá byla opruzená až běda... A to jsem měla klasické čtvercovky a skládala novosklady, předpírala a prala na 90° dokonce jsem vyměnila prášek a stejně se mi oprudila až do puchýřů... přešly jsme na jednorázovky a horko těžko se z toho opruzení dostávala, ale nakonec se dostala... v 8mi měsících kadila jen do nočníku a bylo léto tak byla nahá a byla to paráda... U případného druhého už asi látkovat nebudu, neměla bych kde to pořádně sušit - denně peru.
@bjoucik.15 já měla syna v látkových a on řval už jen jak se zpotil...celý den sem jen přebalovala a vyvařovala...ale jak se dívám na ty kalhotky s těma plenama vypadá to zajímavě,nemyslím klasiku čtverce. Jen se bojím ,že bych byla líná později prát,už tak strávím tři hodiny odsáváním denně a ještě prát navíc a sušit ,když se to nedá v susičcce...raději se věnuji dětem,tedy zatím se jim stále věnuji protože nesnáším pláč,tak si pořád hrajeme a atd..no vyzkoušet mohu,ale ještě něco nastuduju
@agneszka mám skoro 6 měsíční holčičku na noc dávám kalhotovku s dlouhou vkládačkou a v pohodě do rána vydrží,samozřejmě dávám fleecovou separačku pro pocit sucha.Zatím se mi nestalo,že by se oprudila,ráno je dupka prostě jak dětská prdélka.
@svetlana1980 MNĚ SE TO ZDÁ HROZNĚ TLUSTÉ A VELIKÉ,NEOMEZUJE TO MININKO MOC V POHYBU,NEUMÍM SI TO PŘEDSTAVIT

Ahoj. Já látkovala, měla plenky ještě po sobě, na čas to náročné nebylo, plenky mám jak sníh a za cca 22m jsem ušetřila necelých 21tisíc 🙂