Fámy o látkových plenkách
Ahoj holky látkovky, moc bych Vás chtěla poprosit o Váš názor a rady. Pro látkové plenky jsme se s manželem definitivně rozhodli. Chtěla bych je nejen zkusit, ale i u nich zůstat. A teď k mému problému. Jediný, kdo mě podporuje je manžel, mamka se tváří pochybovačně, ale včera mě dorazilo příbuzenstvo. Dozvěděla jsem se, že látkové plenky používají jen ty zvláštní matky, co klidně děti položí do špíny apod. Že ty plenky jsou flekaté a nikdy se nevyperou, že bych měla přemýšlet , že chci ještě studovat a budu potřebovat každou korunu a minutu svého času.... Že plenky rozhodně nepodědí žádné další dítě, protože jsou hned zničené. A ty co vydrží stojí jedna plenka asi 160 Kč. Že děti, co mají látkové plenky jsou špinavé, ušmudlané, na matkách je hned vidět, že jsou to ty jiné, neučesané, nenamalované... A to co jim visí z balkónů a na zahradách není poznat, jestli je to plena nebo rozstříhaný hnědý závěs. Asi si dovedete představit mé zklamání po takovém rozhovoru, připadala jsem si hrozně ☹
A já se právě chci zeptat. Všude je napsáno, že se plenky nevyvařují (mluvím teď o klasických čtvercích). Je tedy pravda, že plenky už nikdy nebudou bílé a budou flekaté? Pomůže jim praní na 90, aby byly pořád krásné? Nebo se mám smířit s tím, že prostě nebudou bílé a pořídit si ty nebělené? Je pravda, že s plenkami nesmím prát jiné oblečení, zejména ne pro miminko? A co ta trvanlivost plenek, prý už nejsou, co bývaly, ale snad chvíli vydrží ne?
Ahoj,
přidám svou zkušenost. Když jsem se rozhodla pro látkovky, taky jsem od tetiček a o generaci starších žen slyšela jen: jéžiš a proč jako? To budeš muset furt vyvařovat a žehlit...No je mi to milejší než produkovat tunu odpadu ročně a nechávat děcko v chemických plenkách. V reklamě říkají: "až 12 hodin udrží Vaše dítě v suchu!" = až 12 hodin můžete děcko nechat ve scancích a srancích, protože tekutina se chemickou reakcí promění v granule a dítě bude mít pocit, že je v suchu. Raději než pocit, ho v suchu opravdu nechávám, můžu si dovolit přebalovat každé dvě hodiny a dělám to ráda, protože malé vždycky pusinkuju nožičky, mazlíme se, směje se...A ne nadarmo se říká "jako v bavlnce", páč děcko je prostě v čisté bavlnce🙂
Fámy: já pleny hodím do koše s víkem, ve kterém je voda s octem, takže nic nesmrdí, fleky se vybělí, je to desinfekce. Vodu každé dva dny jen vyměním. Kakání přečváchnu, ale jen ve vodě, když náhodou separačka něco nepochytá, ale vůbec je v ruce nepřepírám (mýdlem a tak). Hodím do pračky na 60 a šichta.
Věším ráda, bydlíme na vesnici a věšení na zahradě je pro mne vždy super "malý výlet ven", užívám si to, nějak to pro mě doplňuje pocit mateřství, ale nikomu to nenutím.
Fleky vytáhne ocet, nebo sluníčko, nebo prostě po pár vypráních zmizí. Nevyvařuju a nevyvřovala jsem ani v 6 nedělí, nic nežehlím, takže mi to přijde srovnatelná námaha vytáhnout pleny z kýblu, hodit do pračky, pověsit a složit, jako letět do nákupáku, házet do vozíku, dosmyčit do auta (v lepším případě), domů, házet do koše na pokaděné pleny, vynášet ten koš do popelnice...(+ ten smrad k tomu).
Na pusinku mám pleny barevné, nebo vyčleněných pár bílých, které nepoužívám na přebalování a je to.
Manželova babička, když viděla, že mám na šňůře pár flekatých plen:"to budeš muset ale vyvařit, ty fleky!" já jsem si říkala: nebudu muset vůbec nic, komu to vadí, ať se kousne🙂
Opruzeniny: malá má 3 měsíce a opruzeniny nikdy neměla, lehké zarudnutí měla jen jednou, když jsem jí plenu nechala celou noc bez výměny (pokus - omyl).
Při rozhodování jsem taky vycházela z toho, co bych na zdaku chtěla mít já..A chemka to určo není 😵
@dzungala A víš co jsi mi připomněla - vím, že to wm nepatří, omlouvám se. Ale takové ty prezentace na ariel.. Kousíček hadřku - nanesene kávu, naneseme čaj a bůhví co, vhodili ho do skleničky s arielem, kde byla jen plastová kulučka a pereme....., to by zvládla i čistá voda, jelikož ten hadřík byl mokrý!!!
@nurbanu uz se to tu asi všechno psalo, ale z více směrů informace neškodí 😉
Malému je 16m a latkujem někdy od 6N nebo 8t, už si přesně nepamatuji. Od narození ne jen proto, ze byl prcek 2,8 kg a neseděly mu svrchnacky.
Ano, plenky máj občas fleky, ale přiznám se neresim. Je to vyprane a voňavé. na snure nevesim, susim v susicce, tak me cizi pohledy netankuji. Plenky peru vždy zvlášť a na 60, na víc se většina stejně nemůže. Peru je tak 3x-4x týdně, nezehlim, ze začátku jsem zehlila čtverce, spíš kvůli zkroucenym okrajum že susicky.
ze plenky nevydrží je blbost. Mám skoro vše po někom. Nejvíc vydrží staré poctivé čtverce. Je pravda, ze některé kkalhotkove jsou je drble, ale to se děje při sušení, odira se to kolem patentku.
myslím, ze latkování na mě poznat není 😀
a jestli máš šetřit každou korunu, látky mohou vyjít levněji, pokud člověk nenakupuje to nejdražší, co existuje. My fakt vyšli s bazarovymi a jedním balíkem extra libstatskych od babičky. Spousta koček prodává v pěkném stavu, protoze měly hodně nakoupeno.
@nurbanu ach jo. To co jsi napsala je klasika, kterou se od minulé generace dozvídá asi tak každá druhá či třetí nastávající maminka. Tak za 1. praní na 60 bohatě stačí na zlikvidování veškerého nebezpečného co by v plence mohlo být. 2. existují moderní prací prostředky, soli na skvrny, mýdla na skvrny a taky náš velký přítel sluníčko, které plenky pomáhá bělit. Používám i čtverce jelikož praktikujeme se třeťátkem i BKM. Jsem líná a nechci hlídat akce v obchodech, běhat po nich s dětmi. Nesnáším nakupování. Mnohem raději zapnu jednou za dva či tři dny pračku. První dítko jsem před 10 lety jednorázovala. Druhé jsem začala před necelými 3 lety látkovat a třetí jsem látkovala už v porodnici. Manžel mě podržel, že netřeba kupovat jednoráz když máme takovou výbavu látkových a umíme to s nimi, že nevidí problém v tom, že domů odveze pytel špinavých a přiveze čisté. Tak se stalo, že naše třetí nemělo zadek nikdy v jednorázu. Co se týče studia, tak zde bych doporučila šátek a dítko nosit. Bude klidné víc se vyspí, Ty si to užiješ a ještě budeš mít volné ruce a čas na studium. Mimochodem při datlování tohoto příspěvku mi na srdci spinká naše dítko v šátku 😀. Pokud bys měla chuť a čas a neměla to do Brna daleko, tak moje kamarádka a kolegyně bude mít 18. 6. představení látkových plen maminkám, které chtějí s látkou začít. Osaháš si plenky a ještě se pobavíte o všem kolem toho včetně vyvrácení těchto mýtů. Partner může jít na toto setkání s Tebou. Vstup je zcela zdarma 😀. Látkování zdar :D
Byla jsem rozhodnutá 100% látkovat, kvůli opruzeninám, ale po návratu z porodnice jsem trošku změnila názor a používám oboje, jako kombinaci. Co se případných skvrn týče, tak ty od moči se vyperou a když Ayato dělá bobek, tak se mi z 90% daří vystihnout tu chvíli, kdy ho dělá a dám mu jednorázovku, kterou zahodím, takže fleků mám minimum. 😀 Daří se mi to vystihnout, protože kojím co 2 až 3 hodiny, takže bobek bývá každý den ráno a večer po koupeli.
@ducik měla jsem to podobně, syn měl 2,8 též, takže ze začátku jednorázovky, látkovat nebylo možné protože svrchní gaťky na něm visely, jakmile se dostal na 3,2, tak jsem začala látkovat přes den a na noc dávám jednorázovky. Syn se totiž hned vzbudí, jak má mokro v plence, takže abych ho naučila spát pěkně celou noc, tak jsem dávala na noc jednorázovky (a pořád dávám). Nicméně, až se budeme plín zbavovat, tak mu na noc začnu dávat látkovky jako součást tréninku.
Obe deti mam,teda nelu jsem mela v latce od narozeni-i v porodnici uz jsem latkovala. Zadna prace navic neni,skladuju v kyblu na sucho,bez zapachu..peru co 2 az 3 dny
Ja mela u syna 90 plen..nedelala jsem nic jineho nez prala a zehlila...dnes mam dvojcata a pleny vyhazovaci a jsem stastna za ne. Kolikrat nestiham nic natoz prat a zehlit☺☺☺
@nurbanu ahoj, diskusi jsem nečetla, ale pobavila mě hláška, že látkové pleny mají jenom ty "divné" matky, co mají špínu.... a podle tvých známých nejspíš i dredy, batikované sukně a jí kořínky. Tohle nesnáším ty předsudky. Já mám látkové plínky a do práce jsem chodila v lodičkách a kostýmu a nechápu, že tyhle předsudky někdo má. Na mě doma koukali jen chvilku, pak pochopili, až jsem začala látkovat. Peru v mýdle s jelenem a na 60 a čtverce jsou bílé krásně. Pokud mám někdy pocit, že to je "flekaté" nebo zašedlé, vyperu jednou na 90 a je klid. Čtverec za 30 Kč, kde vzali 160kč? 😀 vydrž 😀 oni to taky pochopí.
Ahoj,přidám své zkušenosti.Látkuji už druhé dítko a nic divného mi na tom nepříjde.U prvního to byla sázka do loterie,protože jsem vůbec nic o látkování nevěděla,kromě toho,co jsem nastudovala na internetu.Čtverce na novosklad jsem používala většinou na doma a po příchodu z porodnice,ale záhy jsem zjistila,že to není nic pro mě a přešla na kalhotovky a Aio.Je to sice finačně náročnější,ale naštěstí jsem to nemusela řešit.A jak už bylo psáno,seženeš je na bazárku za slušný peníz a už dostatečně savé.Většinu plenek po synovi jsem prodala a koupila krásné holčičí vzory pro moji princeznu a až se taky odplenkuje,prodám je a aspoň něco se mi vrátí.Použitou jednorázovku prodáš těžko.Záleží jen na tobě kolik chceš investovat a jaké máš finanční možnosti.Časem určitě zjistíš,co a které plenky ti vyhovují nejvíc.Je dobré mít na vyzkoušení víc značek,abys věděla,co mimču sedne.
Na fleky je úžasné žlučové mýdlo a do praní přidávám perkarbonát.
Plenky skladuji na sucho (osvědčilo se mi nejvíc) a na víko zevnitř nalepím intimku a pokapu tee tree.Čím je dítko starší je moč více cítit.
Nenech se odradit těmi,co o moderním látkování vědí kulové.
Přeji pevné nervy,já jsem za exota pořád,když se někde zmíním,že látkuji.(teda kromě rodiny,tam už si zvykli) 😀
Ale varilo se v kyblu na sporáku😀😀😀😀😀😀😀😀😀😁😁😁😁😁😂😂😂😂😂😂😂
Já myslím,že určitě nějakou maminku najdeš,která ti ochotně poradí a vše ukáže a vysvětlí,co já bych za to tenkrát dala. 😉
@nurbanu Zkus stránky branakdetem, mají pobočku v Praze a na látkové plenky pořádají kurzy, navíc když jsem tam byla tak tam mají spoustu značek přímo na prodejně, takže si je můžeš osahat a podívat se na ně.
A k těm předsudkům, jsem poprvé maminkou, do práce jsem chodila v kostýmku, bez řasenky nevylezu z bytu a přitom látkuji. V současné době mi právě naopak přijde, že na látkování přechází spoustu vzdělaných maminek, protože si uvědomují, že je to lepší pro jejich miminka a v konečném důsledku i pro jejich čas, peněženku. Zatímco pere pračka nebo schne prádlo si v pohodě můžu zdřímnout nebo jít na vycházku a nemusím lítat po obchodech a tahat balíky. Péče o plenky mi zabere cca 15 minut a to když je cpu co pračky a věším na šňůru. Používám "moderní" látkové plenky, které se nežehlí, nevyváří ani nic jiného. Nasadit je na miminko je zhruba stejně složité jako použít jednorázovku, jen se navíc oblékají svrchňáčky.
@svetlana1980 já teď vyvinula systém 🙂 poskládám čtverec na pruh, vpředu přeložím "na chlapečka" a strčím do kalhotek pop-in. Cena zanedbatelná, kalhotky xkrát otočím, než je třeba je prát. Ale mám i kalhotovky i origoš vkládačky. Odkud jsi? @nurbanu
letadlo13,já to tak taky někdy dělám,když spěchám nebo nechci,aby malá měla moc velkou dupku(většinou doma),když je tak akční 😉,já jsem na plínky úchýl,mám jich tolik,že bych mohla mít trojčata 😀.
@nurbanu taky jsem Vám to chtěla navrhnout,ale někdo mě předběhl
@agneszka Byly i jednorázovky, ale vypadaly jako velké komunistické lepící vložky, akorát bez toho lepicího proužku, - byly vyrobené a ho..., a taky na ho... byly 😀
@magdalenax ja vim,vyzkousela jsem je jednou na cestu vlakem a tim to bylo ukonceno...pozdeji uz prodavaly pampersky,ale ja mela materskou par kacek a plina tehda myslim 7 kc,prodavaly je u nas v drogerii na kusy. Ja rodila syna v 1989 nemela sem ani automatku,pralo se v bubnovce ,pliny se varily v kyblu a 4 x se machalo..kurnik to byla doba😀😀😀😀😀😀😀😀
Dnes mam pracku,susicku,mycku a stejne kurnik nestiham...tak ja nevim jak to dělám😁😁😁😁😁😀😀😀😊😊😊☺☺

@fibrila Ahoj, můžu se zeptat.. Zajímá mě to, že se ti bělené a nebělené pleny barevně slily.. To znamená, že ty nebělené barví?
Já jsem uvažovala koupit na přebalování ty nebělené a pod hlavu a tak nějaké bílé s barevným potiskem.. Pere se to potom dohromady nebo zvlášť? To by se mi to asi taky obarvilo, viď? 😒