icon

Kdy je nejvhodnější začít pořizovat věci pro dítě?

darca92
8. kvě 2017

Ahoj..jsem v 19tt (dvojčata) a už plánuju seznam co pořídit, abych na něco nezapomněla..jen nevim, kdy bych to měla začít všechno schraňovat, abych to měla do porodu vše doma. Předem díky za odpověď 😊

dolezalovalucie
8. kvě 2017

@darca92 Ahoj,ja jsem zacala kupovat věci postupne od 20tt,po tom druhem screeningu jen kosmetiku a věci do lekarnicky jsem nakoupila tesne před porodem.

annasmyckova
8. kvě 2017

já jsem začala tak nějak ve druhém trimestru, protože už jsem měla zkušenost z prvního těhotenství, že ty poslední týdny už jsem neměla na nic energii, velké břicho, natíkaly mě nohy, bylo mi mdlo a trvdlo mi břicho, tak že jsem už stejně nemohla nic než polehávat...tak pokud se na to cítíš, tak pořizuj a schraňuj a užívej si to👶👶

darca92
autor
8. kvě 2017

Právě jsem si taky říkala, že je lepší dřív než později. Jak jsem poprvé těhotná, tak nevim kdy a aby to nebylo moc brzo zase. Teď mě strasila tchýně že nesmí, být kočárek do porodu doma..zas naká pověra, ale člověku to pak hlodá v hlavě.

dolezalovalucie
8. kvě 2017

@darca92 Tak si dej kocarek k rodicum nebo ke tchyni do sklepa jestli mají a az budes v porodnici tak ti ho dovezou domu.

soleilll
8. kvě 2017

@darca92 To je hodně individuální. Některá se na to třepe, sotva počůrá test, jiná to odkládá na poslední chvíli. Určitě záleží, jestli máš kde brát - od příbuzných, kamarádek, známých. Taky jestli chceš nové nebo bazarové věci. Já začla až ve 3. trimestru, protože mě to nebavilo a navíc jsem chodila do práce a na pořizování výbavičky neměla myšlenky. S dvojčatama je vyšší možnost dřívějšího porodu, navíc všechno pořizuješ 2x, tak bych asi začla dřív - třeba po 20. týdnu našla nějaký rozumný doporučený seznam, zkonzultovala ho se zkušenější kamarádkou a označila si priority, co opravdu musíš mít, až přijdou děti na svět. Spousta věcí se dá koupit obratem potom (hlavně oblečení nebo kosmetika) - podle potřeby.

absintka19
8. kvě 2017

@darca92 🙂
No oo, tchyne ze vzkazuji : Pověra je víra v neexistující jevy nebo bytosti, která v rozporu s racionálním myšlením a bez rozumných důvodů přiřazuje věcem a dějům nadpřirozenou schopnost ovlivňovat budoucnost.

Klidne si zacni uz ted, s 2 miminky je to vetsi naloz at ke konci muzes odpocivat 🙂
Gratuluji.

darca92
autor
8. kvě 2017

To je fakt, lepší dřív než později. Navíc člověk si to chce ještě vyprat sam a vyžehlit a co pak žehlit půl metru pred sebou, už teď si nemůžu zvyknout na to bříško. Občas někde narážím, nebo jdu a zaponenu, že to je užší prostor. Nerada bych si někde, v 8 měsíci prezehlila břicho a podle zkušeností kamarádek, ani nálada nebude.

annasmyckova
8. kvě 2017

kočárek jsem měla doma od pátého měsíce (výhodná koupě) a jak jsem byla ráda, že už to mám z krku...ty pověry, to je věc 😎....a ostatní děti po sobě dost dědily, takže hodně věcí bylo už v baráku a pověry nepověra, vyprdla bych se na to a dokud je nálada, pořizovala bych (navíc v horku se ti s dvojčátky nebude asi ani chtít..)

brokovich
8. kvě 2017

Ja uz bych zacala shanet. Ja to nechavala az na materskou, a malej se narodil 5 dni po tom, co jsem na ni nastoupila. Doma nebyla ani plina. Nastesti sestra ma o rok starsiho synka, tak vse honem poskytla, pac po porodu uz se vubec nic nezaridi. 😀 Tak sup sup, uz zacit.😉

pucmelinka
8. kvě 2017

Já začala někdy okolo 25. tt, nějak sem na to neměla náladu, navíc předtím byly Vánoce, takže jsem nákupů měla všeobecně plný zuby... Poslední věci jsem nakoupila den před porodem, asi intuice, že už by to opravdu chtělo dokoupit 😀 Vyžehleno jsem měla skoro všechno, něco ne, myslela jsem, že to stihnu, ale rodila jsem 36+6...
Hlavně si včas zabal tašku do porodnice, já ji měla zabalenou jen z části (ty věci pro sebe, pro prcka vůbec) a ještě jsem dobalovala v noci po prasknutí vody 😀 A to jsem si myslela, jak mám vše hotové a připravené a jak mám ještě minimálně 14 dnů čas...

misulinka44
8. kvě 2017

@darca92 měla jsem nakoupeno do 30tt vše... I vyprané a složené oblečení... U dvojčat,kdy hrozí předčasný porod ych neváhala;) navíc s obr bubnem se mi nechtělo lítat a zařizovat,shánět... A pak prát a žehlit😀😀

bangi
8. kvě 2017

Zdravím dámy,
Možná blbý dotaz ale i tak.
Vezmou dítě do školky i když predtim nebyla podána žádost o přijetí?
Děkuji za odpovědi😔

eviicka
8. kvě 2017

Já se po 20 TT začala rozhlížet, ujasňovat si co a od koho chci, rozhodila si sítě mezi kamarádkami (čeho se budou zbavovat, co mají na prodej...). Do příprav jsem se pustila až po 30tt, ale protože nebyl čas dřív (práce, svatba, stěhování). Ve 38tt jsem měla hotovo a do 42tt nebylo co dělat 🙂. S dvojčaty bych určitě začala dřív, ale pokud nepracuješ, tak si to vklidu a v pohodě začni chystat už od teď a vyjde to akorát a bez stresu.

swetlusska
9. kvě 2017

S tím předčasný porodem je to fakt,čekala jsem až nebudu na neschopence a budu na mateřské a bude spouuusta času, a výsledek byl, že mě dali do nemocnice a vyšla jsem až s prckem (takže kočárek, postýlku atd. zařizoval manžel v době, kdy dítě bylo už na světě) 🙂 Jinak polovinu oblečků, který jsem měla nažehlený a připravený jsme stejně nikdy nepoužili.

vanea
9. kvě 2017

Ahoj, myslím že po 2. screeningu je ideální doba na pořizování věcí (pokud už nečekáš na žádné výsledky a je všechno ok) Do té doby mi to přijde nesmyslně brzy, protože vlastně až tam ti mimčo dokážou prohlídnout i na spoustu dalších vad a problémů, takže za mně určitě po druhém screenu, dřív ne. Z hlediska praktičnosti ideální mít nakoupeno do konce 7 měsíce vše, takže bych tak postupně začala, já tomu dávám ještě chvilku a pak se na to taky vrhnu =) Později už se zvětšuje bříško a zvlášť přes léto lítat v těch vedrech..no to v žádném případě :D Navíc u těch dvojčátek je fakt šance, že vykouknou brzy =)

mku
9. kvě 2017

Po druhem screeningu jsem zacala s oblecenim a ted uz pomalu kupuju kosmetiku a dalsi. Vse chci mit nachystane, vyprane do konce cervna (termin mam zacatek srpna).
Navic uz mam hotove seznamy, co je treba koupit a i seznam do porodnice... kdyby se neco stalo, tak at ma manzel jasne instrukce co je potreba 🙂

nita1984
9. kvě 2017

Já začala ještě předtím, než jsem otěhotněla.. zcela pragmaticky. Podstupovali jsme IVF, dost drahá záležitost, do toho jsme pořídili veliký barák, který vyžaduje velké investice, zkrátka peněz není nazbyt. Tudíž jsem věci na první cca půl rok, rok chtěla mít připravené dopředu, abych měla klid, že mimču nebude nic chybět.
Na pověry nevěřím, jsem ráda, že věci mám ve chvílích, kdy se nedařilo mě držely nad vodou. Toliko můj názor 🙂

ninive211
9. kvě 2017

Doporučuji též spíš dřív než později. i předtím bezproblémové těhotenství může být zejména v posledních dvou měsících hodně náročné, nedokážu si představit teď ještě někde lítat po městě a dělat velké nákupy, jsem ráda, že dojdu v klidu do nejbližších alberta pro menší nákup 😀 I když v dnešní době se dá většina nákupů naštěstí dělat po internetu, ale takový ten základ je určitě dobré mít nakoupený během druhého trimestru. Nenechávala bych to až na nástup na mateřskou.

smudlinka24
9. kvě 2017

Ahoj, urcite pockej minimalne po 2.screeningu. Stat se muze kdykoli cokoli, ale do 6.mesice to neni rozhodne zadna tutovka. Lepsi pockat, nez se pak na to koukat a uklizet do nejtemnejsich koutu, abys to nemela na ocich😢.

mku
9. kvě 2017

@smudlinka24 souhlas! 🙂

janulle22
9. kvě 2017

Ja u prvniho nakupovala prakticky od zacatku... plat byl jen jeden. Zalezi co dostanes a tak... me postylku kupovali nasi, kocarek sami, darem jsme dostali kosmetiku a pliny. Ted cekam druhe jsem 27tt a vetsinu uz mam. Nakupovala jsem prubezne. Sem tam bodycko, polodupky a tak. Hodne veci jsem si koupila od kamaradek a z bazarku. Ted uz jen latkove pleny, jednorazove pleny a kosmetiku. Kdyz to tak vezmes, tak dokoupit par bodycek a tak uz jde i po porodu. Ja uz bych pomalinku nakupovala a nebala se toho... je rozdil kupovat pro jedno a pro dve... za me smele do toho... i po netu... 🙂

annasmyckova
9. kvě 2017

@bangi jak to souvisí s tématem diskuze? 😉
ale jinak u nás bez přihlášky děcko do školky nevezmou, ale třeba je u vás málo dětí a vzali by...zkus se poptat přímo ve školce

suzan30
9. kvě 2017

Ahoj, ja jsem začala s nákupy postupně, podle toho jak chodily výplaty, ale zhruba až od 20. týdne, sadou moderních látkovek počínaje, robyla taková větší investice, přes oblečení, až po výbavu do postýlky a postýlky. Kočárek jsme kupovali v šestým měsíci a máme ho rodičů, autosedačku mám doma asi tři týdny. Kosmetiku jsem pořizovala minulý týden a dnes ještě naposled pro pár věcí v Ikea 🙂 Teď jsem ve 36. týdnu, snad máme vše potřebné a už se budeme jen těšit a odpočívat.😉

ladyhacek
9. kvě 2017

já měla seznam a postupně jsem škrtala. První bylo oblečení - velký pack na aukru a to snad na konci prvn trimestru nebo na začátku druhého. zbytek cca od 7 měsíce postupně

verca156
9. kvě 2017

@darca92 jj to jsem taky slýchávala a byla jsem ráda, že mám vše nakoupený během těhu jsem hodně zpomalila a byla jsem ráda že už mám vše oběhaný a můžu si lehnout a přes den spát 😀

dvork
9. kvě 2017

Rozhlížela jsem se už dříve, ale skutečně jsem začala něco víc nakupovat až po 2. screeningu, měla jsem velmi rizikové těhotenství. Mám také dvojčátka. Ale já jsem nakonec ani nestihla pořídit kočárek, dokonce ani pokoj pro děti, protože se narodily už ve 29tt. Domů z nemocnice jsme si je vezli dva dny před původním termínem porodu, tedy po skoro 3 měsících. Takže jsme sice vše stihli dokoupit a připravit, jen to nebylo takové, jak si člověk představuje, když rodí v termínu. Držím palce, ať jste 3v1 co nejdéle.

tortojs
9. kvě 2017

27tt a mám víceméně na drobnosti všechno připraveno. Mám rizikového a bojím se že ke konci lehnu, nebo že bude chtít ven dřív. Chybí mi už jen postýlka.