Kdy kupovat výbavičku pro miminko?

levandule85
9. lis 2021

Ahoj holky, jak to mate s vybavickama? ☺️ Vzhledem k tomu, ze jsem prvorodicka, tak vubec nemam zkusenosti a zajimalo by me treba: kdy je vhodne kupovat prvni veci - mam strach, at nejsem pak nemotorna koule a nemam toho zbytecne moc na posledni chvili? Jak je to s tema poverama - kocar nema byt doma, ale postylku uz si koupit muzu? 😄 Ktere bazarky nejvice frci? Mivaji nektere znacky nejake pravidelne slevove akce, na ktere se vyplati pockat? Mam napr.vybranou multifunkcni kolibku od chicca 🤔 Moc diky za vsechny rady a inspirace…

sigyn
9. lis 2021

Na pověry je lepší se vykašlat. Největší slevy bývají v zimě. Osobně bych věci sháněla 3 měsíce před narozením, úplně to stačí. Promýšlet se dá samozřejmě i dlouho dopředu, a pak třeba sledovat bazary/obchody a když se naskytne výhodná koupě, tak toho využít. Za sebe doporučuji, co nejvíce věcí brát z druhé ruky, dají se sehnat kvalitní značky i za 1/3 ceny. My takhle postupně sehnali postýlku, přebalovák, oblečení..vše v perfektním stavu a ušetřené peníze jsem pak mohla investovat třeba do nového kočárku, autosedačky atd.

viki999
9. lis 2021

My třeba kočárek koupili brzo a měli jsme ho uskladněny u sousedky, některé obchody i vychází vstříc a nechají vám ho u sebe do "poslední chvile"..
Nakupovala jsem průběžně, nejvic jsem.asi vyřešila v 2 trimestru, ve třetím už jsem spíš kompletovala asi..

levandule85
autor
9. lis 2021

@sigyn Koukala jsem na nektere bazary (s a fb) a nenasla jsem tam zrovna ty veci, ktere uz mam vybrane… Je potreba se divat ruzne anebo treba nejvic frci nejaky konkretni? Kdysi to byval ten mimi, ne? 🤔

jjasmina
9. lis 2021

@levandule85 na pověry nevěřím, do 7 mes jsem neměla skoro nic

ai30
9. lis 2021

V 11. tydnu bych teda nekupovala vubec nic... Kdyz zcnes 3 mesice pred porodem tak mas na to furu casu a jeste dvoumesicni rezervu.

levandule85
autor
9. lis 2021

@ai30 Jasne, ze ted je brzy, ale pokud mam vybrano neco konkretniho a chci koukat na bazary, myslis, ze je sance to tam objevit treba kazdy mesic? 🤔 A neni prave pohodlnejsi na nakupy vyuzit druhy trimestr, dokud ti je jeste relativne dobre a ve tretim uz jen odpocivat a nelitat po obchodech?

pipi_puncocha
9. lis 2021

Já jsem začala po prvotrimestrálním screeningu, postupně, ať se výdaje rozdělí. Pokud bych o dítě přišla, tak si myslím, že to je tak hrozná skutečnost, že to poslední, co by mě trápilo by bylo, že mám doma zbytečně autosedačku nebo jiné dětské věci. Dobrý za mě je Vinted nebo Marketplace na Facebooku, na větší věci typu přebalovací pult. A fajn je kupovat mimo sezónu, třeba zimní fusak jsem koupila v létě za půlku.

klokanka31
9. lis 2021

@levandule85 My kupovali kočárek když jsem byla nějak v 5.měsíci, nechali jsme ho u mých rodičů a vyzvedli při cestě z porodnice. Postýlku a ostatní věci jsme měli normálně doma. Kromě postýlky jsme nakoupili všechno najednou přes eshop,to jsem byla cca v 6.měsíci.

ai30
9. lis 2021

@levandule85 Pokud to neni nejaka specialni edice, od ktere bylo jen par kusu, tak jo, myslim, ze ty bezne veci se behem mesice, maximalne dvou objevi urcite. Ty detske veci se toci furt.

felixfelicis
9. lis 2021

Na pověry jsem kaslala a kočár měla normálně doma, jakpak s tím fraky 😀 Objednávala jsme v obchodě a měl docela dlouhou dobu dodání, řešili jsme to tuším v 5. měsíci a bylo to tak akorát.

eviicka
9. lis 2021

Já začala vše řešit až po 30tt, protože do té doby jsem pracovala, vdávala se a stěhovala, takže už nezbyl čas a všechno jsem v klidu stihla (ale byla jsem v pořádku). Jinak ale úplně stačí tak po tom 20tt.
Co se týká výbavy, já nejdříve oslovila kamarádky v okolí, jestli neprodávají a vyplatilo. Jinak na oblečení využívám tady koníka, ale je tu menší výběr nebo Vinted, tam je výběr obrovský, ale úplně mi nesedí uživatelsky. Větší věci (kočárek apod.) sháním ještě přes bazoš nebo sbazar.

maxulekapcule
10. lis 2021

Ja mela nachystane obleceni uz po druhem screeningu, ale vse mam po prvnim diteti. Ted uz mam asi mesic nachystanou postylku a mela bych i kocarek, kdyby mi ho nekdo dovezl 🤣 na povery nedam

sigyn
10. lis 2021

@levandule85 Já sháněla přes sbazar, zdejší bazar a poslední dobou i Vinted. Většina přišla přes kurýra až domů, takže jsem nikde nelítala a přebalovák a postýlku vyzvedával manžel při osobním setkání. 🙂

martulka88
10. lis 2021

@levandule85 Na pověry nedávám - kočárek jsme měli u mých rodičů, jen bylo vše vyprané a vyžehlené (mamka mi pomohla - dělala to tak u všech vnoučat) a o syna jsem přišli v 38tt...Vše jsme kupovali tak nějak průběžně, ať to není darda najednou. Kočárek jsme pořídili okolo 30tt, vajíčko jsem dostala od ségry. Oblečení něco poděděné, něco jsme dostali a něco koupili sami - nové i bazárkové (brumla). Přebalovák - nástavec na komodu - mi vytvořil před porodem tchán (je stolař), ušila jsem si výbavu do postýlky ještě okolo 25-30tt. Dělej to dle svých finančních možností - někdo to vyplázne najednou a někdo postupně. Teď jsem v 25tt, máme vše po synovi (teď je to také chlapeček), kočárek bude u rodičů, jediné, co uděláme, tak vypereme základní věci po novém roce, jinak muž vše nachystá s pomocí rodiny, v době, kdy budu v porodnici.

zelenaesmolda
10. lis 2021

@levandule85
Ja docela cucim,ze temhle poveram jeste vubec nekdo veri.
Spis toho nakup min a kdyz zjistis,ze bez toho nemuzes byt tak vzdycky muzes dokoupit.
Zrovna ta kolibka mi prijde jako zbytecne vyhozene penize,je to na par mesicu,na dyl ne.

krisstina93
10. lis 2021

Vše stačí ve třetím trimestru, prvně bych vybrala kočárek, to je největší věda a mívají delší doby doručení. Zbytek nakoupis online a máš doma za pár dní.

pampeliska1313
10. lis 2021

Kočárek jsme měli asi od dvacátého týdne a kousek, oblečky kupovaly babičky snad od začátku, sama jsem ale kupovala nějak kolem třicátého týdne. Postýlku jsme měli taky podobně jako kočárek a věci pro sebe jsem sháněla snad týden před porodem, kdyz jsem už začala plasit. (ale byla skoro jistota, že nezacnu rodit dřív)

levandule85
autor
10. lis 2021

@zelenaesmolda Chapu..diky moc za rady. Mam prave vybranou multifunkcni kolibku, ktera se da preskladat na kresilko a pozdeji i na jidelni zidli. Mozna to ani na bazaru vubec nesezenu, pokud je to novinka 🤷‍♀️ Budu se snazit kupovat stridme, ale asi si to kvuli financim rozlozim a zacnu nakupovat postupne 👍

levandule85
autor
10. lis 2021

@martulka88 Cetla jsem tvuj pribeh a moc me to mrzi, preji ti, at je vse tentokrat v nejnaprostejsim poradku ☺️ Ja mam v materstvi trochu skluz oproti vrstevnicim i v rodine, takze veci schovane pro me uz jsou davno rozdane nebo zatuchly na pude 😄 takze musim zacit od zacatku, ale to se zvladne 👍 diky moc za reakci

martulka88
11. lis 2021

@levandule85 Děkuji ❤️ Dělej to postupně, jak uznáš za vhodné. My jsme pořídili postýlku nějak už ze začátku, okolo 3.měsíce (Ikea), ale sestavili ji v lednu. Kočárek jsme kupovali online (loni touto dobou byl čas, kdy bylo dost obchodů zavřených), ale věděli jsme, že chceme buďto Britax (má ho ségra, ikdyž už starší model) nebo ABC. Nakonec vyhrál Britax - měla jsem několik podmínek, proč vybrat ten či onen kočár - od rozdílné výšky s partnerem, přes vyšší nosnost koše, odvětrávání korbičky, barva, ovládání, polohování, aby byl do města i lehčího terénu atd... Určitě si promyslet, co by jsi mohla preferovat ty a tím se řídit. To samé, zda potřebuješ přebalovák či stačí komoda a na ni udělat jen "ohrádku". Zda vybrat mycí kýbl nebo vaničku (my máme vaničku s lehátkem ještě po nás - dokonce jsem sehnala jedno i od paní asi za 50,- a jen jsem ušila nový potah a dala to k mým rodičům - vaničku budeme používat v koupelně, kdy na vanu druhý taťka udělá desku, kde si ju položíme a jednoduše se vyleje a nebudeme u prcka ohnutí). Třeba oblečení - vím, že nebudu ze začátku používat rifličky a podobné pevné materiály, takže jsem to automaticky nepořizovala. Když někdo něco chtěl koupit , tak jsem udělala seznam, co by se hodilo (abych se vyvarovala stejným nebo nechtěným kouskům). Když si nastavíš pravidla hned od začátku, tak bude pro tebe vše do budoucna jednodužší s nevyžádanými dárky.