Lákavé zbytečnosti
Ahoj maminky,
koukám po věcech, které se nabízejí, v obchodech i eshopech, ale snažím se držet a nekupovat zbytečnosti.
Momentálně přemýšlím nad smyslem mušelínových deček - obvykle jsou to dva hadříky cenově 700-1300, používáte je? Na co?
Případně podělte se, jaké věci jste si v zápalu nakoupily a nakonec jsou to podle Vás zbytečnosti? Teď nemyslím případy, kdy používání té věci pak záleží na miminku, což se nedá odhadnout. Děkuji za zkušenosti.
Kazde miminko je jine a kazdemu vyhovuje neco jineho. Ja jsem take nechtela kupovat zbytecnosti, takze jsem se snazila kupovat zakladni veci a pak pripadne dokupovat dle potreb miminka. Z me zkusenosti, pohledu meho a pohledu naseho miminka: dudlik (davil se tim), bambusova deka na leto (staci latkova plena), zatim lehatko (mozna se bude hodit na prikrmy), rychlozavinovacka, osusky pro miminka (uplne v pohode by stacila jako pouzivame my). Ale opravdu je to ruzne. Maminka v prispevku vyse odmita satky, nam satek pro zmenu zachranuje zivot - nebyt satku lezim davno na psychiatrii, nase miminko proste v kocarku dlouho nevydrzi a na rukou ho stale nosit nemuzu. Uspesne nakupy! 🙂
Holky ani nevypisuji jednotlivá jména, samozřejmě ledasco je dané i tím, jak žijeme, třeba že ohřívač nebo sterilizátor zvažuji proto, že nechci mikrovlnku. Látkovat bych chtěla, ale s tím vyčkám, jak to pak půjde v realitě. Sušičku bych kvůli plenám chtěla, ale bohužel není kam dát, na pračce plánuji právě přebalovat. Děsí mně, že budou pleny špatně schnout venku a nechci mít doma jak v sušárně.
Na různé pleny jsem koukala a právě mi přijdou hrozně fajn, chtěla jsem vědět, jestli jsou ty mušelínové swaddlery prostě něčím lepší. Rozhodně nechci plné pokoje hraček. Tím, jak je spousta věcí nedůležitá, už vím i životem, ale s tím mimčem si ráda přečtu názory a přetlumočím na naše podmínky (viz bez mikrovlnky, sušičky). Už jsem si odřekla i řadu věcí teď v těhu, co mně lákaly, jelikož některé jsem koupila už před pěti lety, kdy jsme se začali snažit. Naštěstí teď už je to realita. Jak tady padlo povzbuzení, ať nakupuji, já si naopak dala za cíl do porodu zrušit tři skříně, abychom měli hezky vzdušno a plac třeba i na trojkolku doma 🙂
@35_a_budu_mamka s tema trickama souhlasim...pije mi krev,jak mu lezou... ale na prebovak s komodou nedam dopustit,nemusim se krcit a nicit si.uz tak bolava zada...latkovych pken mam 25-pac je to poblion...
@pucmelinka No a mě se zase nechce u přebalování stát 😀
@sabreen obcas ho treba na navsteve prebaluju na gauci/posteli a moje zada trpi...mam problemy s bederni pateri...
U nás monitor dechu,houpatko,dve postýlky,kolotoc,hrazdicku,nositko,satek,susicka,latkove pliny,susicka,perova Peřinka,spaci pytle,prebalovaci pult,zavinovacky na šněrování,nepromokavou podložku na matrace,vyuzivame vše,nelituju ani korunu,neco máme z bazaru,nabytek ikea a něco půjčené.
@sonjuletka no, u nas prso jede dodnes a to je uz batole 😉
Zavinky jsem mela do kocaru, prislo mi to super prakticke na brzky podzim. Kdyz bylo teplo, tak jako podlozka, kdyz zaslo slunicko, tak zabalit.
Ale to bylo jen prvnich par mesicu, to je fakt. Od cca 6m se jen nosil. Fakt co ditko, to original a jeste i tak se jim to v case meni.
Za me jeste top hraci deka, vibracni lehatko (ale takove uplne miminkovske, fischer price od narozeni), penove puzzle (oblozili jsme tim radiatory, kdyz zacal valet sudy), chuvicky- pouzivame porad. Odsavacka mlika. Velky kojici polstar. Polodupky- k nezaplaceni (teplacky s tapkami, at nemusi mit ponozky). Jednodussi na prebalovani nez v klasickych dupkach. Spaci pytel. Mala deka, rozmer 80*80. Kos na pleny v koupelne i v pokojiku (2 prebalovaky) s vikem (vynasis stejne kazdy den, nekdy dvakrat 😉) elektricka odsavacka hlenu (ne na vysavac). Rukavicky - prvni mesic nestrihas nehty, nas se porad drapal. Bez rukavicek ani ranu. Natahovaci hraci zviratko k posteli (ty mechanicke, co hrajou hudbu).
Zbytecnost - zbytecne moc malych oblecku, velikost 56 a 62 proleti, staci toho malo. Houpacka (hojdaci lehatko) -vibracni miloval, houpaci bez zajmu. Svitici kolotoc nad postylku (prvni se rozbil, druhy svitici drahy jak prase nezaujal). Olejicky na kuzi, masticky a vlhcene ubrousky. Nic jsme nikdy nepouzili, po kakani myli cistou vodou. Nikdy jsem nedavala nic krom obyc zinkovky od Herbacosu. Bepanthen a vsechny ostatni s.acicky jsem vyhazovala (v lekarne po expiraci..)
@pucmelinka jen takový tip, vždy když mně i ještě jako netěhu chytala záda, tak mi pomohl těhu podpůrný pás carriwell
@zvedavec2 k tem polodupkam- ja zase nedam dopustit na puncosky. Mekke, teple, bez ponozek ;) a mladsi dcera se teda jen nosi, kocar vozim jen jako pojizdnou odkladaci postylku kdyz zsne :D
Fakt je sranda,ze kazda mama i dite ma jine pozadavky 😀
@zvedavec2 tak ja treba po navratu z porodnice dokupovala velikost 50 a ostatni velikosti prikupovala,protoze mam doma pobliona...svitici kolotoc nad postylkou je v nasem pripade nutnost,malej ho miluje...
Za me jeste dobre veci kosik na koleckach,hraci deka,prebalovaci pult s komodou,hnizdo,modra indulona
Zbytecnost-nuzticky na nehtiky pro miminka-dobry max na papir,olejicek,tricka-body jsou praktictejsi
@garalela mam doma bandaz,chodim pravidelne na fyzio a masaze...pred tehu a v tehu to byla katastrofa,tri tydny po porodu se mi kosti davaly zase do puvodniho stavu,to jsem teda fakt chcipala,ale ted je to mnohem lepsi...pokud teda hodne nechovam...
S tou kosmetikou určitě zajímavé, měla jsem v merku weledu, je fakt, že když jsem koupala děti, které jsem někdy hlídala, že nikdy nebyly úplně maličké, tak mi to vůbec nedocvaklo s těma vlasama a koupelovým olejem.
@pucmelinka Košík jakože ten proutěný pro miminko nebo košík na různé ty pomůcky jako bývá pojízdný košík v koupelně/kuchyni?
Blesklo mi hlavou jako zbytečné třeba různé speciální odkapávače na umyté dětské lahvičky, dudlíky a podobně, vypadají sice krásně ale na lince to zabírá místo když stačí klasický odkapávač na nádobí. Třeba takový kolotoč nad postýlku je super. Synka dokázal dlouho zabavit, vybrala jsem pěkné syté barvy a lehká plyšová zvířátka aby ho nebouchly do hlavy když na něj spadnou, ještě že tak, když byl pohyblivější tak je pořád stahoval. Jedinou věc co jsem nevyužila je přebalovací omyvatelná podložka, jo a ještě lehátko do vany. Přebalovala jsem většinou na posteli a s jednorázovými podložkami, ty byly super, brala jsem je i na cesty. Lehátko do vany mi spíš překáželo a malý z něj pořád sjížděl.
@garalela na Weledu pozor. Já ji zkusila na sobě 3x a pokaždé z ní měla příšerné exémy. Takže co jsem dostala od Weledy pro dítě, to rovnou putovalo s prošlými léky do lékárny. Ale ze začátku stačí dítě koupat v čisté vodě, až později jsme koupili mycí gel (hlavně na zadek). Myslím, že jakákoli kosmetika je zpočátku naprosto zbytečná.
@pucmelinka Já nůžtičky používám od začátku doteď, asi záleží na značce.
@garalela Pokud nechceš mikrovlnku, tak je sterilizátor šikovnej, ale počkala bych jak to bude s kojením. Třeba budeš kojit v pohodě, a zase kupovat sterilizátor na jednu lahev týdně, to je asi blbost. Navíc nemusíš sterilizovat pokaždé úplně, stačí umýt a zalít savičku uvnitř láhve vroucí vodou. Takže v tomhle neříkám ne, ale počkala bych.
Tak já pult téměř do porodu nechtěla a jsem nakonec nesmírně vděčná i manžel.ale mám bytelný pevný s policemi takže mám vše při ruce. Zatím jediné co sem nepoužila odsávačku co sem si koupila a už ani nepoužijí máme už skoro jen um, pak pěnové lehátko do vany největší chyba, a pak šňůrky na dudliky mám dudlík bez držáku:D. Jinak postýlky máme dvě jednu v ložnici a druhou cestovní v obýváku. Sedačky do auta rovněž dvě ale to tím že mám trojkombinaci a pak SME koupily polohovací sedačku na cesty což je nej investice že nemusí být jak skrcenina. Monitor dechu ani chuvicky nemám a žijeme nebyli potřeba . A tak by člověk mohl psát do aleluja🙂 je toho moc
@garalela prouteny kosik na miminko...chtel byt vsude s nami 🙂
@barumat ja jich videla nekolik a prislo mi to dost podobny...a detska rikala to samy 😀
@kexina jo, měla byste doma mít moje dítě, které v kočárku nechce být ani za zlaté prase; pak byste taky měla doma několik šátků a nosítek jako já 🙄 módní výstřelek to není, děti se vždy nosily a stále nosí na celém světě, to jenom naše "vyspělá" kultura odkládá děti do kočárů. O tomhle ale tato diskuze ale není, nicméně tvrzení, že nošené děti trpí, mě trochu nadzvedlo.
S tím, že máme stoprocentně nošené (velmi kontaktní, zvědavé, pozornost vyžadující, samo zásadně nespící) dítě, taky souvisí to, co nepotřebujeme - tj. kočár, postýlku, košík na spaní (a tudíž i všechno vybavení, co s uvedeným souvisí), všechny dudlíky světa (plive je), všechny druhy flašek ve vesmíru (chce jenom prso).. takže rozhodně nepotřebujeme monitor dechu (monitoruju vlastním tělem) ani chůvičku (pokud nespím s dítětem, dítě nespí). Přebalovák by se nám stejně do dětského pokoje nevlezl, stačí mi podložka na stole. Naopak bez výše několikrát zmiňovaného kyblíku na pleny si to představit nedokážu (látkujem). Vzhledem k tomu, že naše náročné dítě je taky ke všemu tomu štěstí i blicí dítě, tak mi rozhodně 10 plen nestačí ani se susičkou, mám jich tak 40 a je to akorát (plus 4 balíky malých ručníčků z Ikea). Co se týče oblečení - jednoznačná zbytečnost jsou u nás šatičky, je to hezké, ale děsně nepraktické, do kočárku ještě možná, ale pro nošené dítě fakt k ničemu. Dupačky a polodupačky mám ráda, teď třeba, jak se ochladilo, je malé dávám docela dost na doma, přece jen jak se válí po zemi, tak mám lepší pocit, ze má na hrudníčku o vrstvu víc 🙂 Jenže zase pro nošené dítě na houby, pokud nejsou o číslo větší, tak ty ťapky v šátku/nosítku táhnou.
Na mém příkladu vidíte, že pro někoho můžou být zbytečné i pro většinu lidí zcela samozřejmé věci 🙂 Každé miminko je jiné, každý má jiné preference a představy o chodu domácnosti a péči o dítě. Takže moje rada je koupit to, co chcete/líbí se vám/udělá vám radost (a přitom se tím nezruinujete); zbytek se nějak utřepe sám - něco bude chytat prach, něco vám bude chybět, a tak to koupíte později...
@zvedavec2 1. mesic se nehty normálně strihaj jako všechny ostatní mesice 🙂 pravé aby se i nedrapaly..
@pucmelinka to jste asi nestrihali nehty předpokládám? Mohu se zeptat proc a odkdy jste střihali? 🙂
@smudlinka24 na plastové přebal. podložce jsem měla froté potah na podložku (s gumičkama, cosi jako malé prostěradlo), ty jsem měla na výměnu dva. Plína totiž po podložce klouže. Na tom jsem pak měla buď jednorázovou přebalovací podložku nebo pratelnou.
Ja si taky poridila jedno baleni tech jednorazovych prebalovacich, ale kdybych je mela menit po kazdym prebalovani, tak za chvili nemame na chleba, asi sem nesikovna, ale neumim si to predstavit. Kazdopadne latkovka to jisti, diky vsem za odpoved🙂
@popelka1984 lehatko do vany letelo po druhem koupani😀 od te doby jedine molitan a mala i ja jsme od te doby spokojene a koupani si uzivame.
Z kosmetiky si vystacim s mandlovym olejickem a kremem na opruzeniny od welledy (u syna jsem nemela ani to-ale dcera ma jinou pokozku), neobejdu se bez susicky (pres zimu, v byte mega vlhkost), latkuju, kojim, nosim.
Na prevalovani mam nafukovaci podlozku z Ikeii na stole v kuchyni, na nem plinu-vzdy se pocura, meju vodou, detske nuzky mam z lekarny a jsou skvele, starsiho s nima striham taky porad.
Jako super zbytecnost se ukazaly vsechny ty rozkosne saticky pro srpnove miminko (je zima), nastesti ze sekace.
Jako nepostradatelna vec se ukazalo caboo (nositko na miminka), opat babycalm-prirodni kapky na prdiky, perlan-misto vlhcenych ubrousku (staci namocit), puncosky a body s dlouhym rukavem. Ponozky ji furt padaji.
Postylku sem jeste nepouzila, kocar 1x, lehatko bylo dobry, ale az tak od 4mesicu.

Nevím co byla zbytečnost ale napisu co jsme určite využili . Monitor dechu , chuvicka ( obyc bez kamery ) , prebalovaci pult ( ikea za par korun ) perova perinka od Evy Kiedronove ( mala v ni spala jak andilek . Hračka co dela bily šum , lehatko z druhe ruky ale hlavne jsme ho pak využili na první krmeni . Před tim moc ne . Mimi by v tom stejne nemelo byt dlouho . S tema dupackama souhlasím . Nepraktické . Lepsi polodupacky. Prebalovaci podložky doporucuju z lékárny určené pro lidi co se pocuravaji. Cena je dvakrát tak nižší nez detske ( neni tam obrázek ) a udělají stejnou službu . Co se kosmetiky tyče tak první rok jsem mazala jen obyc indulonou . Zádný oleje a mýdla a pod . A určite jsme využily miracle blanket , je to takova sveraci kazajka . Ale toto je opravdu individuální, nekteré deti vyžadují svazování a nekteré vubec .