Lákavé zbytečnosti
Ahoj maminky,
koukám po věcech, které se nabízejí, v obchodech i eshopech, ale snažím se držet a nekupovat zbytečnosti.
Momentálně přemýšlím nad smyslem mušelínových deček - obvykle jsou to dva hadříky cenově 700-1300, používáte je? Na co?
Případně podělte se, jaké věci jste si v zápalu nakoupily a nakonec jsou to podle Vás zbytečnosti? Teď nemyslím případy, kdy používání té věci pak záleží na miminku, což se nedá odhadnout. Děkuji za zkušenosti.
@monny3 v dnešní době mi příjde, že je na všechno moc recenzí, moc nabídek všeho možného, že proto to vybíráni všem trvá, všechno se moc řeší. Když se něco pokazí, je vše dostupné, některé obchody třeba Tesco má i 24h provoz, potřebuješ láhev, jedeš a koupíš to. Ale na co mít doma sterilizátor a odsavačku, když nevím jestli budu kojit nebo ne. Až když ta situace nastane, řesím, v téhle době není nic nedostupné.
@alubif Já to asi napsala nějak nepochopitelně 🙂 Vždyť neříkám, že je potřeba mít doma dopředu sterilizátor a odsávačku, jen že je dobré (alespoň pro mě) vědět, jakou bych koupila, kdybych ji potřebovala. Třeba odsávačka už je věc klidně za pár tisíc, takže tam je pro mě fakt důležité, jaké recenze si na ni přečtu a ne koupit první co mají v Tescu 😉 Pro větší pohodářky (a to si myslím, že já v rámci své flegmatičnosti opravdu zatím nijak extra mateřství neřeším) klidně dobrá cesta, neřešit to až do "krizové" situace vůbec, nevědět ani, které značky třeba odsávačky vyrábí a které jsou chválené a pak prostě koupit třeba tu, která je na 1.místě na Heurece. Pro mě by to ideální nebylo 🙂
@monny3 chápu,to se zase motame v kruhu,ze je to individuální. Nekomu na značce a recenzich záleží,někomu ne. Nad xxx vecmi,bych nebyt modreho koně aa všeobecně "flakani" se na internetu nikdy ani nepremyslela,takže sem si jista,ze nebyt tu,tak neresim tolik recenze a další věci a ridim se pouze a jen vlastním rozumem a posudkem. Ano například za autosedacku nebo ergo nositko sem velmi šťastná za recenze,např s odsavackou uz bych to nehrotila,v nejhorsim to jde bez ni a zrovna u toho si myslím,ze rozum a nadhledove porovnani stačí,kazdymu dojde ze elektricka bude lepsi nez manualni a 100maminek ti napíše,ze nejvic nejlepší flaska je nuk,ale zrovna tvoje dítě bude pit jen z mam (priklad) ,stejne tak z dudliky 🙂
@monny3 osobně mít tyto věci nastudované předem by mě stresovalo jestě víc 😀 jestě, že jsem před porodem měla jiné starosti než studovat jestli je lepší pěnová podložka do vaničky nebo plastová či látková 😀 podle mě jsou tyto věci o selském rozumu a intuici a pokud peněženka není bezedná tak řešit i finanční stránku. Pač na co kupovat mušelínovou dečku za 1300,- když v jiném obchodě mají chlupatkové dečky za 140,- a i po vyprání krásně drží. Ale jsou zase lidé, kteří musí mít věci předem nastudované aby byli v klidu. Je to individuální. Ale těhotné ženy v hormonální euforii jsou schopné nakoupit cokoli 😀
@alubif no jo, někoho zase může stresovat ta záplava informací 😀 Já jsem plánovací typ, nakoupeno mám jen pár věcí (a dost věcí mi půjčila kamarádka po svém kloučkovi, který má teď 3/4 roku, o některých věcech jsem ani nevěděla, že existují 😀 ), ale aspoň vím, co ještě koupit ne/chci atd. A právě mi z toho "studování" spíš vychází, že toho kupuji méně, než jsem si před otěhotněním myslela, že bude potřeba 🙂 Dneska mám pohodový den v práci, tak mám čas si něco pročítat a reagovat, ale většinou to tak není. Ale kdybych nechodila do práce, možná bych toho doma měla už mraky, protože bych ze samé nudy prostě procházela e-shopy a objednávala i blbiny 😀
@terezapetrova právě že jsem nic nenašla
Já jsem za všechny názory moc ráda, cílem tohoto vlákna určitě není dělat tábory, ale sdílet. Líbí se mi, když někdo řekne názor, tohle u nás leží, protože to či ono. Každý si v tom najde svoje. Proč jsem vlákno udělala není kvůli posedlosti věcmi nebo vysedávání, ale protože nemám moc čas to studovat, nedaří se mi v práci najít za sebe náhradu nad rámec svého běžného frmolu, dojíždím dvě hodiny denně a nabyla jsem dojmu, že tady zajímavé dojmy najdu, když si je pak večer nebo přes poledne okouknu 🙂
Taky nebydlím v místě, kde ty dva krámy, jak píše @alubif, mám pod nosem, takže se zkušenosti po zhodnocení selským rozumem vás tady hodí. Mimochodem dečky za 1300 nepotřebuji, úplně mi stačil názor, že velká plena je totéž a dnes se mi tedy vyřešilo v Lidlu - mají tam dětskou kolekci. I ten nemám v místě bydliště a musela jsem požádat spřízněnou duši... Takže díky za všechny různé tipy, myslím, že ještě dlouho tady z poznatků nové a nové nastávající maminky budou těžit.
pro mne byla zbytečnost jakékoli dudlíky a lahvičky, savičky a odsávačky. Nic takového jsem nesháněla a nekupovala a ukázalo se , že jsem z toho pak nic nepotřebovala. Věškerá kosmetika pro miminka - vzorečky z porodnice mi stačily pro obě děti, využila jsem jen rybilku, sudokrém , indulónu a olejíček na promazávání. Na mytí stačí voda. Naopak jsem, i proti počáteční averzi, časem pořídila odsávačku hlenů na vysavač. Ta se hodila. ještě jsem nepořizovala, žádné oblečení podle dospělácké módy(rifle, kalhoty obecně, šaty a sukýnky a taky žádné boty) miminka jsem měla v pohodlných dupačkách a overálkách, k tomu tepláčky, ponožky a body, ...
Já měla nakoupeno spoustu zbytečností..Např ohřívač na lahve, přebalovák (přebalovali jsme vždy na posteli), monitor dechu - pokud je dítko zdravé není potřeba, zbytečná je také hromada oblečení, které miminko ani nevyužije. Co doporučuju je kojící polštář, chůvičky.. z kosmetiky koupit do začátku jen malá balení, my měli vše ve velkém a pak jsme zjistili, že je na to malý alergický. Z kosmetiky se nám ale osvědčil Bepanthen, toho jsme spotřebovali dost (jak na zadeček tak na bradavky) :D A taky doporučuji dobrý kočárek a kvalitní matraci 🙂
S tim monitorem to je velky omyl.
@andiienka Já byla za monitor jednou sakra ráda. Malá se mi jednou pozvracela tak, že jen bez hnutí ležela, pusinku plnou zvratků. Kdybych ji hned nepopadla a neotočila, začala by se dusit - jinak úplně zdravé dítě. Bylo to večer, takže jsem pak byla šťastná za monitor, kdybych tvrdě usnula a opakovalo se to. Náhoda, ale byla jsem mnohem klidnější. Jinak monitor většina porodnic půjčuje, není nutné ho kupovat.
A naopak za přebalovák jsem vděčná doteď, máme v koupelně, v něm všechno po ruce, před koupáním na něm mydlím, po koupání mažu a oblékám, nikde jinde v bytě nic "rozprdelené", za mě naopak jedna z nejlepších koupí (IKEA za šest stovek) 😉
Monitor je dobrá věc,u nas zbytečná. Naše mala odmítá spát sama v postylce,takže je s nami 🙂
@garalela máš to těžké, každé dítě je jiné. Stačí základ-oblečení, at má kde spát, čím se vozit nebo nosit a zbytek se pak uvidí, v dnešní době internetu to není problém objednat a je to u tebe druhý den. Třeba moji kluci jsou a byli každý uplně jiný-starší syn dudlík nechtěl, mladší syn bez něj řval a měl ho v puse pořád, u staršího jsem do 10 měsícu postýlku nepotřebovala, leda tak jako odkladiště věcí, spal s námi a zase naopak mladší nechtěl spát s námi a řval, byl spokojený ve své postýlce, starší řval ve vanice a líbilo se v kyblíku a mladší zase ječel v kyblíku a byl spokojený ve vaně
Ja když vidim tu spoooooustu věcí,říkám si,jak to ta moje mama se mnou a sestrou dělala👏
@ploutvicka59 No jak... Místo aby si zapnula chůvičku, měla otevřené dveře/okno a nastražené uši. O SIDS se tehdy nevědělo, tak strach neměla. Dudlík byl k dostání jeden, buď ho dítě chtělo, nebo ne. Láhve vyvařovala v hrnci na sporáku, na dítě se pletlo a šilo. A ve většině volného času prala nebo žehlila pleny, a co nejdříve tím pádem učila na nočník 😊 Samozřejmě to šlo i bez všech těch věcí, ale když na světě jsou, proč machrovat a nevyužít je?
@ploutvicka59 Před nedávnem moje nejmladší dcera hlídala svojí starší sestře, mamince batolete, dům. Říkala mi, jestli tohle všechno, co tam ségra má na dítě, musím mít, tak nikdy nebudu matkou. Kde bych na to vzala. Tak jsem jí ubezpečila, že 99% toho je úplně zbytečné. 😀
tak ono toho k miminku vlastně tolik potřeba není, defakto jen oblečení, protože i plenky lze nahradit bezplenkovou metodou :D ....postýlku, kočárek, flašky, dudlíky atd....nic není potřeba, ale spoustu věcí usnadňuje péči o dítě
@junkka Praxe dělá mistra. Já už to dělám popáté. 🙂Ale stejně, když hlídám vnučku, dcera mi napíše manuál. Začíná...Babičko, všechna mýdla v koupelně jsou dětská, to modré je antibakteriální... už to znám nazpaměť. 🙂 Směju se tomu, že je tak přehnaně úzkostná, ale jinak jsem ráda, že je vzorná máma.
@babanci Ježiš, a to jsem si myslela, že otravuju babičky detailním manuálem 😂 Vidím, že moje "v tašce má kraťasy i bundu, podle toho jak bude, snídala celýho pribiňáka, zuby má vyčištěný, ale nechtěla moc pít, tak jí za chvíli dejte vodu, v noci moc nespala, tak jí šoupněte do postele v půl desátý, zadek pořádně mazat, má ho červenej, jo, a oběd je tam taky, kdybyste nevařila něco co může" je trapně zkratkovité 😂
Jediná zbytečnost, na kterou jsem přišla, je váha. Její používání u prvního prcka mě spíš stresovalo a u druhého jsem ji použila asi jen 2 x.

@deene A my spolu nesouhlasíme 🙂 ? Já právě říkám, ať to nastávající maminky nekupují, ale ať si udělají dopředu průzkum, co by případně pořídily (zrovna propriety k UM mě napadly jako první příklad 😉 ) zejména proto, že potom nebude čas procházet hodiny diskuze a hledat doporučení na konkrétní značky/typy. Že když někdo takto radí "pořídíš to potom a rychle" tak by měl ale dodat, že je lepší vědět, co bych koupila, kdybych to potřebovala. Aspoň já tedy radši vím, jakou bych případně koupila věc, než potom koupit narychlo nějaký krám 😉