icon

Látkové pleny III

novako
17. dub 2009

Napoprvé to vypadá děsně složitě, ale nenechte se odradit!

Podle střihu a funkce se látkovky dělí na:
Čtvercové - patří mezi ně klasické čtverce (znáte z dob svého dětství) a vícevrstevné plenky (plena obdélníkového tvaru podélně rozdělená na tři části; prostřední část je tvořená z 8 vrstev bavlny, krajové části ze 4 vrstev). Čč a vv před použitím musíte poskládat.

Tvarované – jsou vytvarované tak, aby sedly dítěti kolem stehýnek, aniž by se musely předem poskládat.

Zavazovací – dávají se přes jiné savé pleny, aby držely na svém místě a neposunovaly se.

Kalhotkové – tvarem připomínají papírové plíny, mají savé jádro.

Kapsové – tvarem připomínají papírové plíny, na rozdíl od kalhotovek nemají žádné savé jádro, místo něj je kapsa, do které se vkládá savá vložka.

AIO (All in one) = vše v jednom – tvarem připomínají papírové pleny, jsou nejdražší, avšak jediné pleny, na které už nepotřebujete žádné svrchní kalhotky!!!

Vkládací pleny – slouží ke zvýšení savosti jiných plen.

Svrchní kalhotky:
- PUL – kalhotky s polyuretanovým zátěrem rychle schnou, jsou nepropustné, částečně prodyšné.
- Vlněné - nejprodyšnější svrchní kalhotky, náročnější na údržbu; aby neprovlhávaly, je potřeba je nalanolinovat. Perou se 1x za několik týdnů, po použití je stačí vyvětrat - obsažený lanolin je totiž voděodolný a antibakteriální.
- Flísové - prodyšností jsou srovnatelné s vlněnými, nemusí se lanolínovat, můžou však provlhnout, rychle schnou, nehodí se na větší dítě.

Vychytávky:
- Separační pleny (flísové, viskozové, celulozové) – mají za úkol udržet zadeček dítěte v relativním suchu a pochytat případné hovínko.
- Vlněný obdélník – nejčastěji se používá mezi savou plínu a zavazovačku (nepořebujete svrchní kalhoty) anebo jako tzv. Gedrenin instant (plína, vo, spoďáry/slipy), když odpleňujete dítě.
- Snappi sponka – s její pomocí se přichytávají pleny, které nemají jiné zapínání.

Když se dítě v látkovkách počůrá je v mokru. Lze to zmírnit separačkami, ale tak v suchu jako v jednorázovce nikdy nebude.
Až na výjimky jsou látkové pleny robustnější než papírové.

Jak pořídit plenkovou výbavu:
Netvořte celou výbavičku jedním typem plen. Lepší je kupovat plínky po kusech (platí hlavně pro kalhotkové plíny). Každé dítě je jiné a každému padne trochu jiný střih.

Nekupujte celou výbavu naráz. Při postupném nakupování lépe přizpůsobíte výbavu potřebám dítěte.

Množství plínek je odvislé od toho, jak často hodláte prát. Je potřeba počítat s tím, že ze začátku se přebaluje cca 10 denně. Čč uschnou během pár hodin, vv jsou na tom trochu hůř (ale do 12 hodin se vejdete), kalhotovky potřebují na uschnutí cca 20 hodin (liší se to i podle použitého materiálu). Později (od cca 2–3 měsíce) se přebaluje cca 6x denně.

Svrchňáky potřebujete minimálně troje, vlňáky raději čtvery.

Materiály:
Látkové pleny se vyrábějí z materiálů přírodních - bambus, konopí, bavlna i umělých - PES (mikrovlákno, flees; např. tvoří součást přírodních jako vrstva udržující zadeček v suchu).
Nejsavější materiál je bambusový flauš, pak konopný flauš, bavlněný flauš, bambusové froté a bavlněné froté.
Froté materiál má tendenci ve tvrdé vodě hrubnout, konopný materiál zase tvrdne. Tvrdost vody lze zjistit v úpravně vody.

Rady:
Nejuniverzálnější a nejlevnější plínky jsou čč a vv. Dají se použít jak samostatně, tak i jako vkládací plenky.

Čč na plenkování kupujte pokud možno vysokogramážní (100g/m2???), pod hlavičku a na odkrkávání stačí úplně obyčejné.

Zavazovačky si buď zamilujete, nebo je budete nenávidět.

Nejlepší samostatně prodejná vkládací plena je bambusový prefold. Využijete ho kdykoli budete potřebovat zvýšit savost pleny.

Nejprodyšnější svrchní kalhotky jsou vlněné. Nejsou však úplně vhodné na novošky, protože pokaděné vlňáky se musí vyprat a znovu nalanolinovat, což je procedura minimálně na dva dny.

Na novošky se nejlépe hodí svrchňáky PUL, eventuelně flísové.

Z kalhotovek jsou nejekonomičtější jednovelikostní pleny, ale na novošcích a malých dětech vypadají robustně a dělají velký zadeček.

Žádné pleny ani svrchní kalhotky není potřeba žehlit, perou se na 60, mohou se sušit v sušičce, doma na sušáku i venku na sluníčku. Jedinou výjimkou jsou vlňáčky, které potřebují šetrnější údržbu (ruční praní nebo praní v pračce v programu ruční praní max. na 30).

AIO plíny jsou vhodné pro babičky nebo tatínky a na parádu, ideální na přebalování někde venku.

Plenkové šifry (snad jsem na nějakou nezapomněla).

BBH – značka BabyBee Hinds
BI – značka Baby Idea
BL – značka Baby Lucy
BM – značka Bambino Mio
EH nebo Ellas – značka Ella´s house
HD nebo HP – značka Haipa-Daipa
IB – značka Itti Bitti
IV – značka Imse Vimse
Kissa – značka Kissaluvs
LVB (lovíky) – značka Loveybums
Popo – značka popoliny
Ptitka – značka P´tit
SWB – značka Swaddlebees
TB – značka Tots Bots značka Ella´s house

čč – české čtverce, čtvercová plenka
vv – vícevrstevná plenka
Kalhotovka – kalhotková plena
Kapsovka – kapsová plenka
vkládačka – vkládací plenka
Zavazovačka – zavazovací plenka
bambuska – bambusová plenka
2v1 – plenka, která má již integrované kalhotky
AIO (all-in-one) - plenka, která má již integrované kalhotky
PULky – svrchní kalhotky s PUL zátěrem
flísáčky – fleecové svrchní kalhotky
vlňáčky – vlněné svrchní kalhotky
snapka – Snappi sponka

BE – plenka Bamboo Extra
BH – plenka Bum Hugger
Hamburger – plenka Bum Hugger
HH – plenka Hemp Hour
HHS – zavazovací plenka Hemp Hour Strap
Konopka – konopná plenka (s největší pravděpodobností od EH)
Mommýska – plenka Mommys touch
SL – plenka Stuffable lite
WW – svrchní kalhotky Wacky Wrap

oříšky – indické ořechy na praní
BKM – Bezplenková komunikační metoda

normalnimatka
3. dub 2017

@novissova tak když to jdeš prát ten den, tak to je asi jedno..hele já ani nevim, prostě mi přišlo, že to tak všichni dělaj, a dělalo se za našich rodičů třeba:Dale jak jsem psala, už to nedávám do vody, ale nechám to uschnout, nebo prostě viset na balkoně, a nacpu to do pračky pak suchý.

martulka6188
3. dub 2017

Díky za postřehy holky. Jde vidět, že každý má svoji metodu, ale alepoň už mám trochu jasno a vyzkouším, co nám bude nejvíc vyhovovat 🙂

martiina_k
3. dub 2017

Nad tím taky uvažuju, jestli je budu nechávat na sucho, nebo ve vodě... trošku se bojím, aby v té vodě nechytly plíseň. Jako je jasné, že je budu prát maximálně obden, ale i tak....

normalnimatka
3. dub 2017

@martiina_k ve vodě chytnout plíseň? no to asi ne...to by mohly chytnout, kdybys je pořádně nenechala uschnout a nějak je uzavřela do kýble, aby nedejchaly..ale za den asi ne.

jinak prát není potřeba obden. jednou za 3 dny je pořád ok;)

slunea
3. dub 2017

Skladování ve vodě se už teď prý moc nedoporučuje, víc se v ní množí bakterie. Prát by se mělo max. po třech dnech, jinak plenky mohou začít plesnivět.
Já počůrané pleny hážu rovnou do kýblu, pokakané nejdřív opláchnu od zbytků, co nepobrala separačka, vyždímám v ruce a taky hodím do kýblu. Mám ho v koupelně a problém se zápachem nemám.
Doporučuju přečíst: http://www.anavy.cz/vse-o-plenkach-anavy/udrzba...
Píše se tam i o praní - důležité je na začátku plenky dobře vymáchat a taky dbát na to, aby měla pračka dost vody a plenky si tam nečvachtaly nasucho. Plenky pak můžou smrdět nebo se dříve zničit.

lollaj
5. dub 2017

holky, jak/čím čistíte prdelky miminkům mimo domov? Nemůžeme používat vlhčené ubrousky... Díky 😉

normalnimatka
5. dub 2017

@lollaj mám s sebou žínku a většinou není problém to někde namočit🙂
když jsem se na tohle ptala mámy, říkala, že vozila namočenou žínku v pytlíku...:D není to žádná výhra, ale dá se. třeba by to v nějakým sáčku nepromokavým na plenky bylo cajk, páč tam to relativně dejchá...

eviicka
5. dub 2017

@lollaj vozím suché perlany, zatím jsem nebyla nikde, kde by netekla pitná voda. Pokud by se tak stalo, vzala bych si vodu do petky.

eviicka
5. dub 2017

@sarkaxx už jsem mrkla a mám bambusové t-tomi.

sovulka
5. dub 2017

@lollaj ja mam Medvidka, takovy olejicek, micha se s prevarenou vodou. Na cesty mam v planu do krabicky nafikat na ubrousky (perlan, netkana textilie), zavrit a vzit s sebou 🙂

lollaj
6. dub 2017

@normalnimatka
@eviicka
@sovulka
díky, holky. Perlan mám. A koukala jsem (už jsem i objednala 😉 ) na toho Medvídka.

lottie
7. dub 2017

lollaj: to v balíčku byl taky perlan 🙂 ipku už jsem další nepsala, doufám, že spokojenost na všech stranách

mischel26
7. dub 2017

ahojky, prosím o radu kam zajím na stránky, abych se dokázala co nejlépe zorientovat v látkování? všade to píšou lehce rozdílně a já z toho mám hlavu jak pátrací balon. A kdyby některá z Vás měla chuť napsat, jaké máte nejlepší zkušenosti při pořizování první výbavy?jak na to? Koukám se na dada plenky a bambolik, mám v plánu vzít nějaké AIO (třeba 3 na cesty, doktory apod.) a poté tedy plenkové kalhotky se svrchňáky...odkud začít?moc díky...

mischel26
7. dub 2017

jo a prosím ještě látkové pleny a nošení v šátku, jde to? neprotéká to víc? nebo něco?

mischel26
7. dub 2017

myslela jsem gaga pleny

normalnimatka
7. dub 2017

@mischel26 plenky a nošení v šátku - žádný problém... stolice údajně i líp drží v látkovkách, než v jednorázovkách....
jinak zkus prolistovat pár stran zpět, já a několik dalších jsme vlastně popsaly, jak látkujeme.. stejně je potřeba najít, co ti bude vyhovovat.
podle mých zkušeností AIO - naprostá zbytečnost, nebo stačí 1-2ks
kalhotkový plenky - zybtečně drahý, čtvercovky pro mě lepší volba
- každopádně toho nekupuj asi moc a všecko od jendý značky, je lepší to spíš vyzkoušet a dopořídit pak. i když já byla rozhodlá pro ty čtverce a pořídila jich hodně a vyhovuje mi to. jen jsem dokupovala svrchňáky třeba🙂

mischel26
7. dub 2017

@normalnimatka díky moc, už listuji...🙂

aklin
7. dub 2017

@mischel26 ahoj, do prvni vybavy jsem koupila 50 ks ctvercu, svrchnaky, vkladaci pleny, fleesove separacky, separacky od bambino mio, 4 kalhotove pleny na noc, pak jsem postupne dokupovala. Zpocatku jsem mela 3 svrchnaky, nestacily, dokoupila jsem jeste 2 a pak jeste jedny. A fajn jsou celulozove separacky.

slunea
7. dub 2017

@mischel26 můžeš prostudovat http://www.latkovky.info , dole napravo tam je rozcestník, jsou tam třeba popsané druhy plen nebo jak se o plenky starat

Za mě je dobré mít nějaké čtverce, je to taková univerzální plenka, dá se poskládat jako kalhotky pro řídké kakání, na rovno pro pohodlnější přebalování a míň omezující plenku... podle toho, co zrovna potřebuješ. Ale nejsou moc savé a je třeba je skládat...

S nákupem AIO bych počkala, je to docela drahá sranda, jednovelikostní budou novorozenci ještě velké, takže si můžeš udělat radost nějakým hezkým vzorem klidně až později.

Já na novorozence měla:
- čtverce - je s nima víc práce, ale pořád je ještě někdy dám
- bambusové vkládačky - přidávala jsem když čtverec přestal stačit, využívám je pořád
- vkládačky ze starého ručníku
- novorozenecké kalhotovky - fajn, ale člověk je využije cca do 3 měsíců....
- bambusové vícevrstvé vel.S - savé jako kalhotovky, ale oblíbila jsem si jejich univerzálnost, dávám je teď do svrchňáků narovno, časem ožná použiju na vycpání noční...

mischel26
7. dub 2017

@aklin
@slunea diky moc...abych pravdu rekla,trosku me to vse odrazuje...ta slozitost to jako pochopit...sotva si myslim,ze jakztakz chapu,tak se objevi nazev jako vicevrstve a ctverce a jsem opet v koncich...navic jsem chtela prejit na latkovky u sveho syna (20m) a plus tedy na mimco,ale....novorozeneckeho nic kupovat nechci,rodim velke deti,tak by to bylo k nicemu...no nevim...

aklin
7. dub 2017

@mischel26 neboj se toho. Latkovat je zabava. Taky jsem se desila jak to zvladnu, zpocatku narocne, ale jak se zabehnes je to hracka. Bohuzel me se casto snazila odradit rodina, tchyne, kamaradka. Rekla jsem si a na truc je budu pouzivat. Jen do toho.

normalnimatka
7. dub 2017

@mischel26 nejlepší je to vidět naživo a pak pochopíš, jak to všecko funguje.. popros njakou kamarádku, co látkuje, nebo se třeba přidej do nějaký FB skupiny, najdi někho blízko, kdo ti to ukáže.. věřim, že látkovačky sou takový nadšenkyně, že s eněkdo najde:D

a neboj se to koupit, kdyžtak to prodáš dál;) opkud máš už dítě, tak můžeš koupit opravdu jen pár a zkusit si to s ním...nic na tom není, nás taky péče o plenky baví🙂

sovulka
7. dub 2017

@mischel26 ja jak jsem se zacla zajimat, tak mi sla hlava z toho kolem. Ale ctu dizkuze, divam se do shopu, a uz se mi to docela v hlave urovnalo a uz mi to tak moc slozite nepřijde. Uvidim jaka bude potom realita 🙂

normalnimatka
7. dub 2017

@mischel26 nebo jsou i videa třeba na youtube...ale přišlo mi, že tam pár zásadních věcí stejně neřekli...spíš to vidět jak to vypadá a tak..
kdybys chtěla, měla jsem někde uloženej dokument s různejma skladama čtvercovek (klasickejch plín) i s popisama na co se hoděj;)

martiina_k
9. dub 2017

@mischel26 mě to taky zpočátku přišlo složité. Prošla jsem si pár videí na youtube a mám pocit, že už se trošku orientuju. Ještě jsem teda nic nekoupila, ale jsem rozhodnutá, že koupím něco z těch novorozeneckých (potom je buď prodám, nebo uložím pro druhého prcka) a pár těch větších. Budu kupovat od různých firem a pak uvidím, co mi bude vyhovovat. Převážně budu kupovat AIO, protože se budu na mateřské střídat s mužem, tak ať to nemám moc složité. No a pak pár těch kalhotkových. Skládat ty čtvercovky nevypadá vůbec složitě (dle videí), ale do toho nepůjdu. Jsem zvědavá, jaká pak bude realita 🙂

bbubble
11. dub 2017

ahoj holky, prosim vas tiez o radu. 🙂 cakam prve mimco, no a nejak som sa nechala uniest a postupne som celu latkovu vybavu nakupila na aliexprese. A ted jak sa v tom konecne trosku zacinam orientovat, tak neviem ci som urobila dobre. Vsetky plienky co som kupovala maju pozitivne ohlasy, toho by som sa az tak nebala. Skor ide o to, ze su to vacsinou kapsovky - a ja som mala v plane ich pouzivat zatial s normalnymi bavlnenymi stvorcami na novosklad.. a ted neviem, ci to neni blbost?? Pochopila som ze stvorce sa vacsinou pouzivaju v kombinacii iba cisto s vrchnymi kalhotkami, myslite ze niecomu vadi ked ich budem pouzivat takto? V tom pripade budem ale asi musiet po kazdom pouziti dat prat aj tu kapsovku, nie len stvorec, ze?
Inak este k tej mojej vybave, ak by ste ju mohli posudit - mam asi 10 tych kapsovych, 3 AIO a iba ted nakoniec som objednala 2 cisto svrchne PULky. 4 z toho su novorodenecka velkost (2 kapsovky, 1 AIO, 1 vrchne), ostatne one size. K tomu mam zatial 30 stvorcov a mame este 30 tych IKEA ziniek, citala som ze to maminky pouzivaju miesto vkladaciek tak mozno pak do tej kapsy? diky moc za rady!

normalnimatka
11. dub 2017

@bbubble tak čtverec s kapsovkou dohromady nevadí (i kdyžř je blbost to zapínat na novosklad, ale spíš bych to tam dala narovno jako obdelník místo vkládačky), ale stejně na to musíš dát svrchňáky...
do kapsovky místo vkládaček se dá dát leccos...ale žínky z ikey sou zrovna docela tenký.... ale tak lepší, než nic.

bbubble
11. dub 2017

@normalnimatka no ale vsetky tie kapsovky maju na povrchnu tu PUL vrstvu, aj tak na to musim nieco davat?? :o no novosklad som myslela na male mimco, aby mu to nepretekalo. sory, pytam sa mozno ako debil, ale je toho fakt moc. :D

normalnimatka
11. dub 2017

@bbubble aha no tak v tom případě to jsou taky AIO...ne, na to svrhcňáky potřeba nejsou. a ano, musíš je prát vždycky celý. to je na AIO nevýhodný.
novosklad můžeš a nemusíš, uvidít podle situace🙂 ale měla by to zachytit ta plenka, pokud je dobrá...

normalnimatka
11. dub 2017

jinak možná bude ta plenka stačit sama o sobě ze začátku...až bude dítě učůranější, můžeš dávat vkládačky;)