Lze se obejít bez dudlíku?
Ahoj, mám otázku do pranice 😀 Lze se obejít bez dudlíku? Když někde nadnesu, že se pokusím dítěti dudlík nedávat, tak si většina ťuká na čelo, nebo mi oznámí, že jsem fakt naivní. Jen minimum lidí mi řeklo, že když bylo jejich dítě kojené, dudlík ani nevyžadovalo a k uspání ho také nepotřebovali.
Prosím o názor - je podle vás dudlík nezbytnost, nebo máte doma děti, které se bez něj zcela obešly?
Děkuji
Naše Eliška měla dudlík celkem cca dvě hodiny, je jí 7 měsíců 🙂
Já tedy dudlík dala. Původně jsem ho dávat nechtěla, ale dostali jsme jich tolik, že nakonec ho má. Zkazilo mi to kojení (tedy jeden z více faktorů) a je na UM. Takže, pokud ho dítě nevyžaduje nedávala bych ho. Jediné plus u toho dudlíku vidím to, že pokud mi pláče v autobuse tak občas stačí dudlík a nemusím jí vyndavat. Synovec je měl třeba jen na hraní a nejevil o ně nějaký zájem protože ho na to neučili.
My sme dudlik skúsila dať a malý ho nechcel a doteraz mu nechýba. Takže lze, len je to asi trošku ťažšie 😉
I kdyz jsem malou chtela na dudlik naucit, protoze byla rvoun tak se naucit nenechala a nechce ho do ted,ma 10m a ja doma 6 dudliku, ktere ma na hrni.Takze se obejit da.
@tiena Jde o náhlou smrt způsobenou udušením. Proto by kojenec neměl mít v postýlce polštář ani zbytečně nějaké plyšáky a polštářkové mantinely atd... Dudlík se doporučuje jako prevence z toho důvodu, že to dítě jakoby "odrazí" Na dudlíku není nic špatného. Co se týče mýtů o tom, jak kazí chrup, tak když je maminka pořádná a koupí dudlík ergonomický, neocucává ho pokaždé, když dítěti vypadne, není důvod ho nedat.
Dudlík jsem dopředu nekupovala, taky jsem ho nechtěla dávat. Vyměkla jsem už asi druhou nebo třetí noc v porodnici, kdy dcera křičela a nevěděla jsem, jak ji utišit. Od té doby jedeme na obyč retro kytičce, kterou nám tam sestry přinesly. Teď je dceři 6 měsíců a dudlík jí dávám na uklidnění nebo usnutí, ale řekla bych, že s rozumem. Není závislák, když je unavená, usne i bez něj s uklidnit se umí taky bez něj. Někdy ho ani nechce. Na kojení to zatím žádný špatný vliv nemělo. Když usne s ním, tak jí po čase vypadne a spí v pohodě dál. Asi je to fakt hodně individuální, jako ostatně všechno.
Dudlík jsem oběma svým dcerám nabízela a ani jedna ho nechtěla,obě závislačky na kojení. Nemyslím,že by dudlík byl nějaké zlo,ale obejít se bez něj dá 😉
@lady_giraffe dudlik pouzivame, ale aktuálne jen na spáni. I driv sem ho davala spise z nouze a pak na to span. Nekojila sem, tak sem to tam zda to kazi kojeni neresila. Ale ze zkusenosti kamaradek lepsi dudlik nez treba palec, ktery pak dela hodne skody a pak rucicka se musi zavazovat nebo v nejhorším do sadry. A misto dudliku prso mi teda neprijde uplne idealni
@lady_giraffe Ano, lze se bez dudlíku obejít. Moje děti jsou široko daleko jediné, které dudlík měly. Všechny děti v našem okolí dudlík neměly. V mém okolí je trend dudlík nedávat. Já na to mám jiný názor a dudlík jsem dávala / dávám. Dcera měla dudlík přes den v 6N, pak už jen na spaní do 2,5 let. Syn měl dudlík přes den asi cca do roku věku, na spaní ho má stále (nedávno mu byly 2 roky).
My dudliky zkouseli, asi 3 druhy, ale Eli vsechny odmitala. Babicky zvykle na davani dudlu ji je porad vnucovaly, ale nezajem. Tak jsme se obesli bez.
Ano lze. Dcera ho měla jednou v porodnici, když byla pod lampou kvůli žloutence. Pak jsem jí ho dala na zkoušku asi třikrát doma, ale odmítala ho. Vždy jsem měla špatný pocit, když jsem jí ho dala 😅, protože mi přijde u kojených dětí dudlík trochu kontraproduktivní. Dceři je teĎ 16m, stále kojena a bez dudlíku. KDyž chce uklidnit, dostane prso. 🙂
Určitě to jde. Dcera neměla dudlík vůbec, synovi jsem ho nakonec dala. Měl ho jen na spaní asi od 1 měsíce do 1 roku.
Můj syn dudlík vždycky chvíli pokouše a pak vyplivne. Takže u nás má úspěch jen, když je opravdu hodně utahaný a nemůže se uklidnit třeba v kočárku. To si ho na chvíli vezme, ale po pár minutách ho stejně vyplivne a spí pak bez něj. Doma si ho nevezme nikdy 🙂
můj syn byl úplně bez dudlíku a to jsem se mu ho snažila kolikrát nacpat 🙂 ale on prostě chtěl prso a ne kus plastu...
Dcerka dudlík od narození nechtěla, zkoušela jsem jí ho, protože měla zdravotní problémy a pořád plakala, usínala jen v náručí nebo u kojení, ve 4 m mi kamarádka říkala, jestli jsem zkoušela obyč dudlík - no nezkoušela, ani jsem ho neznala a ona ho vzala a poprvé mi usnula sama v kolíbce - pro mě po těch 4 m pocit blaženosti 😀 , ted v 10 m ho má na spaní pouze přes den, ať doma nebo v kočárku, jak se vzbudí tak jí ho beru, večer mi usíná u kojení, v noci taky u kojení, pokud má nějaký problém, tak chovám, zabavuji jak se dá 😀 Kojim pořád plně bez problémů. Na spaní na tom nevidim nic špatného, hlavní je, že je spokojená. Tak uvidíte jak to bude s vaším prckem co maminka a dítě to jiný příběh, každý je originální. 😉
Já jsem dudlík neplánovala dávat, také jsem ho pak skutečně nedávala a bez nejmenších problémů to tak fungovalo. Přesně to okolí, které Ti tvrdí, že ho dávat "musíš," Ti pak v roce a půl dítěte začne tvrdit, že už ho dávat nesmíš, že už je na to velké, je to ostuda a bla, bla....
Lze se bez něj obejít. Také jsem původně dudlík nechtěla nabízet, později když synek hodně plakal jsem už zkoušela vše, abych ho utišila a dudlík jsem zkoušela, ale plival ho a nechtěl, takže jsme se obešli bez něj. U mladšího synka dudlík občas dávám, má tendence si dumlat palec a dudlík je dle mě lepší varianta, lépe odnaučitelná. A též se dudláním uklidní, pokud je večer přetažený a jinak by špatně usínal a hodně plakal, což pak budí manžela, který spí před noční směnou a ruší staršího synka při usínání. nejsem z toho nadšená, takže ne moc, ale občas dávám.
Syn ma 10 mesicu a dudlik nikdy nemel...vlastne jo, pred mesicem ho ukradl bratrankovi a dal ho do pusy 🙂))) kdyz place, dam prso, kojim ho porad...nejhorsi pro okoli to bylo cca ve 3 mesicich, kdy objevil rucicky a daval di je casto do pusy (coz by dle okoli s dudlikem jiste nedelal, haha). Takze ano, bez dudliku to jde.
@pavses Ono to je trochu jinak. Pouze se zjistilo, že SIDS víc postihne děti bez dudlíku, ale to neznamená, že je to nějaká prevence. SIDS např. také spíš postihne romské dítě, nekojené a spící na břiše. Ale je to jen statistika různých sledovaných skutečností týkajících se dětí postižených SIDS. Lékaři se snaží prostě odhalit příčinu, to je celé. Že je dudlík prevence, se z toho usuzovat nedá. Snad jsem to vysvětlila srozumitelně.
@brouzdalka Nemusíte mi nic vysvětlovat. Zajímalo z jaké profese jste, že si troufáte vyvracet názory...🙂
Dite se obejde bez tolika veci, bez dudliku samozrejme taky. Vsechny nase tri deti dudlik mely, ani jednou jsem nebyla magor, abych si je na dudlik zvykla 24h denne. Mely pouze na denni spani, vyjimecne (zuby, nemoc) i jindy. Vsem jsem ho vzala mezi 14. a 15.m, vzdy byl behem dvou tri dnu zapomenut. Zas neni treba z toho delat zbytecne drama, nekdy je mimino nemocny, po ockovani, zuby rostou, nekdo si radsi necha sezvejkat prsa, jen aby dite nahodou nehryzlo do gumy. Extrem k nicemu. Pak vidite venku dvou triletyho klacka, co na pohled zadny stres neproziva, usmiva se, hraje si, ale plnou pusu dudliku, proc? Zase extrem k nicemu, jen se chudakovi diteti prohlubuje zavislost.
@pavses Tohle je jednoduchá logika. Uvedu příklad. Lékaři třeba přijdou s tím, že statisticky nejvíce na infarkt umírají Francouzi. To ale neznamená, že prevencí infarktu je nejezdit do Francie, ale třeba je v tom něco hlubšího, např. nadměrná konzumace másla Francouzi.
Takže je možné, že dudlání nějak brání hlubšímu spánku dítěte, a tím jej chrání před SIDS, ale prokázáno toto nikdy nebylo, ono moc není jak, jsou to jen spekulace. Jediné, co prokázáno bylo, je, že většina dětí s SIDS neměla v puse dudlík.
@brouzdalka ...takže internet...To mi stačí 🙂
No ja myslela jak dudlík nebudu dávat a nakonec jsem ustoupila protože mala si místo toho začala cumlat ruku a bez dudliku bych záchvat jejího vzteku nezvládla...uklidňuje ji, pomáhá na skatavku, ale nespí s nim než usne tak ho vyplivne.
@pavses prevence SIDS je taky nemít chlapečka ale holčičku.. Takže asi tak jsou věci, které člověk neovlivní.. Pokud vaše dítě nechce v puse mít kus plastu, tak ho tam mít nebude i kdybyste se postavily na hlavu.. A jak píše brouzdalka, jsou to jen spekulace.. Není ani prokázáno, že SIDS vzniká spaním na bříšku.. Neví se, čím je to způsobeno.
Mame deti tri...prvni dve dudlik nemely prt nnechtely...treti ho ma.
Je mi jedno jak to kdo ma. Ale pokud moje dite dudlik chce tak mu ho dam a pokud ne tak nedam...a necham mu je jak dlouho bude chtit.
@pavses Koukám, že to nemá cenu. Všechno to je o logickém myšlení a porozumění psaného textu. Ale to je v pohodě, většina lidí má problém s pochopením rozdílu mezi indukcí a dedukcí. Tak snad si z mého příspěvku někdo jiný něco vzal. Co si myslíš ty, je mi fakt šumák 😉
Ať si to každý dělá jak chce. Fascinuje mě, že někdo má potřebuje komentovat a kritizovat "tříletého fracka" s dudlem v puse 😀 ... to je takový český zvyk, ke kterému se přidávat nebudu. Je mi jedno, které dítě jak dlouho dudlá a pohled na cizí dítě s dudlíkem mě nepohoršuje. 😎
Nevím, proc na @pavses tak utocite. Toto je o dudlíku a sids psáno ve Wikipedii (ač neříkám, že je vševědoucí, ale žádný z oponentů zadne zdroje neuvedl) a rozhodne to není jen o incidenci, ale rovněž o domnelem mechanismu. To, že se neví, jak to presne funguje, prece neznamená, že to je jen o výskytu. Dotaz pavses na vzdělání mi tak nepřišel jako zcela nemístny. Ale k dotazu tazatelky. Samozřejmě se obejit lze. Jen u některých deti je to o nervy rodicu 😀 😉
..............
Analýza studií zaměřených na SIDS ukázala, že většina těchto studií doporučuje používání dudlíku. Podle Americké pediatrické akademie dudlík snižuje riziko vzniku SIDS, mechanismus tohoto jevu je však stále plně neobjasněn.[4] Používání dudlíků není obecně doporučeno kvůli různým rizikům, které se mohou díky jejich používání vyskytnout. Například zánět středního ucha, infekce trávicího traktu a kolonizace úst kvasinkami rodu Candida.[4]
Studie z roku 2005 naznačuje, že používání dudlíku snižuje riziko vzniku SIDS až o 90% v závislosti na okolnostech a zmírňuje rizikové faktory.[5] Existují domněnky o tom, že dudlík způsobí otočení dětského obličeje od matrace, což snižuje riziko udušení. Studie z roku 2010 provedená na Monash University nabízí vysvětlení prevence SIDS kvůli změně spánkového režimu dítěte. Dudlík způsobí, že dítě spí lehčím spánkem a lehce se tak vzbudí, když se cítí nepříjemně.[6] Nejnovější studie z roku 2011 potvrzuje, že používání dudlíku redukuje také další známá rizika vzniku SIDS.[7]

Moji oba dudlík měli naprosto minimálně. Starší ho bral mezi 2 a 8 týdnem a pak ani náhodou. Kolikrát ho měl mladší bych spočítala na prstech.Někdy by se mi hodilo kdyby ho měli, ale teď jsem i ráda, že neměli.