Lze se obejít bez dudlíku?
Ahoj, mám otázku do pranice 😀 Lze se obejít bez dudlíku? Když někde nadnesu, že se pokusím dítěti dudlík nedávat, tak si většina ťuká na čelo, nebo mi oznámí, že jsem fakt naivní. Jen minimum lidí mi řeklo, že když bylo jejich dítě kojené, dudlík ani nevyžadovalo a k uspání ho také nepotřebovali.
Prosím o názor - je podle vás dudlík nezbytnost, nebo máte doma děti, které se bez něj zcela obešly?
Děkuji
... proto má každá značka své plusy a mínusy...Můj syn má na spaní jen od Lovi - Mam, Avent, apod. nechtěl. Nj, internet, tady ja každý superman 😀 škoda, že sem nepřispějí ty matky, které se mnou jezdí autobusem a jejich děti mají takové ty roztomilé dudlíky s fousy nebo I love my mum 😀
@astyna ???
v pohodě - neřeš to 😀
@astyna já to neřeším, spíš mi přijde, že ty řešíš něco, co si prostě stačí přečíst jako zkušenost někoho jiného a přijmout to jako fakt 😉
Necetla jsem komentare...
Kazdopadne muj syn 25m nikdy dudlika nemel a doufam ze ani dvojcatka ktere jsou na ceste je mit nebudou😉
Koupila jdem pred porodem 3 typy dudlíků (latexový kulatý, silikonový plochý i kulatý), ani jeden neprošel... dcerka ho nevyžadovala,nepotřebovala, tak jsem nenutila... časem ho používala obráceně jako kousátko 😀 za dudlík držela a hryzala kroužek nebo stranu
@majkoz jooo, dala bych někdy království za dudlík... za mě třeba v tramvaji. Děti dudlík nevzaly a nevzaly a pak buď řvaly, nebo mi žužlaly prst (kterým jsem za ten půlden ve městě ochytala kde co ☹ ).
Já hlavně doufám, že se dcerka od palečku odnaučí, už ho má ošklivý. Odnaučila jsem ji to vcelku před půl rokem, pak šla na operaci, paleček měla místo ibuprofenu... a závislák je zas 😉.
Lze to 😉. Syn ho neměl.
Já dala synovi dudlík v 6ti týdnech, před tím jsme bojovali s kojením, tak ho nedostal. Od malička ho má jen na spaní, jinak ho nechce a maximálně si s ním hraje. Nechtěla jsem věčně "zašpuntované" dítě 🙂 ale znám holky, jejichž děti nemají dudlíka vůbec, ale jsou zas jen u prsu, což mě nevyhovovalo, taky jsem chtěla mít chvilky pro sebe 🙂 Moji dva bráchové neměli dudlíka vůbec, dokonce se s ním dávili, za to já prý byla závislák :D asi je to jak u koho 🙂
@astyna zase někdo, kdo raději nikomu nevěří... Podle sebe soudím tebe? 😀
Nekojila jsem. Dudliků jsem nakoupila hodně do zásoby a syn je nechtěl. Teď mi to bez něj, přijde lepší. Aspoň se nemusí, od něj odnaučovat. Druhému také dávat nebudu. Uvidíme, jestli bude dudlikové nebo ne 🙂
nečetla jsem všechny komentáře.. Určitě se lze obejít bez dudlíku. My jsme ho brzy po návratu z porodnice koupili - odmítala jsem být živý dudlík a chtěla si zachovat duševní zdraví. Kojím do ted, malý usíná s dudlíkem, přes den, když si hraje ho nevyžaduje, to si s ním spíš hraje a kouše do něj, na uklidnění spolehlivé
@astyna to nie je nahoda, tema diskusie je, ci je mozne sa obist bez dudlika, preto tu pisu vacsinou maminky, ktore dudlik nedavali 😉
Tento názor jsem neslyšela, ba naopak v mém okolí spíše jsou proti dudlíku.Mám děti tři, první dvě byli dlouho kojené a neučila jsem je na dudlík.Třetí dítě dudlík dostalo v porodnici.Z těch tří dětí to je nejvíc klidné dítě.Ty dvě předchozí mi neustále vyseli na prsu.
Náš "maličký'" dudlík nemá.
Jo a kojený není :D
@lady_giraffe Já si myslím, že to dost závisí na povaze dítěte. Některé dudlík nechtějí vůbec, jiné naopak si ho vezmou rády. Já od začátku říkala, že bych raději dudlík nedávala, ale pro jistotu jsem měla jeden připravený. Nakonec to dopadlo tak, že dudlík jsme několikrát zkusili a malá ho vůbec nechtěla. Vzala ho na milost někdy ve třetím měsíci, kdy ji nejvíc bolelo bříško a budilo ji to ze spaní, tak se dudlíkem zas uspala. Teď má dudlík na usínání, jinak si s ním spíš jen hraje, okusuje okraje a držátko, občas si zadudlá. Zkoušeli jsme jí ho takhle mimo spaní nedávat, ale začala si dudlat paleček, což mi přojde horší, tak jsme jí ho vrátili.
Mam dve deti a ani jedno dudlik nechtelo. Mela jsem, jako kazda prvorodicka, nachystane vse do vybavicky vc.dudliku 🙂
Byly chvile, kdy bych dudlik uvitala, ale u nas to nefungovalo, spise to deti jeste vice rozcililo, ze jim ho zkousim dat 😅 U starsiho jsem tehdy zkousela ruzne typy, ale nic. Pouzival je max na vrh do dalky s umyslem neco trefit 😀 Jednu dobu ho mel jako antistresove mackatko, drzel ho a jednou rukou mackal savicku a u toho nekdy usinal v kocarku 😀
Naslo se nekolik "radcu", ze kdybych diteti dala dudlicek (uplna krkavci matka), urcite by mi lepe spalo atd. Ale kdyz nechteli? Nechala jsem to byt a za nove uz neutracela. Aspon mam ted o jednu starost min, nemusim odbouravat dudlik 😀
Synovec take nemel dudlik a vse v poho, ale kdyz mel kolem 1,5let, tak to nekde videl a chtel ho a od te doby usinal jen s nim.
Pokud dite ma potrebu neco u spani sat, tak je lepsi dudlik nez palecek. Dudlik se odboura lepe nez dudlani palecku, ktery tim navic muze casem trpet.
Kazde dite je jine. Matky mini a deti meni 🙂
@slimacikmia asi nejde o to, z jake strany tabora maminky pisou, ale o ten (u nekterych) povyseny, az opovrzlivy ton, jak je to o lenosti, ze nemaji deti kvuli odkladani s dudlikem. Jako by ten, kdo nema dite vecne prisate, jak kliste, nechoval mimino 24/7, byl o neco mene. Pritom by jen stacilo, aby byly samy nemocne, mely doma i dite nemocne, treba zvracejici s horeckou, druhe dite zdrave a nudici se, bylo 11h a jeste nestihly zacit delat obed, pes uz se krouti u dveri a do toho zacne porvavat mimino, ktere nema rado satek/manducu (ano, i takove jsou). Jiste by se nasla nejaka hrdinka, ktera by bravurne celou situaci zvladla a jeste pri tom uhackovala fusekle, vetsina smrtelniku by ale v tu chvili sahla po dudliku. Zenme ty liny matky na hranici, ze hresi dudlikem 🙄
Jé tady to poskočilo 🙂
hadroslava - hezký příspěvek 🙂 Já jsem si už zvykla, že jsem z jiného tábora 😀
zkušenosti 😀
Já jsem dudlík malému dávat nechtěla. Neměla jsem ho připravený a v porodnici jsem se zlobila, že mu ho asi dávají (byl několik dní na vyhřívaném lůžku na výživě kanylou - později jsem zjistila, že mu jej dávali pouze když mu brali krev, nebo zaváděli kanylu). Doma jsem kojila a dokrmovala MM po prstu stříkačkou. Honzík už od prvních dnů měl problém usnout (ani u prsa, ze začátku jsem kojila přes kloboučky). Usínal nám právě na tom malíčku, jak byl zvyklý z dokrmu. Vydrželi jsme 11 dní a pak úplně vyčerpaní nakoupili několik druhů dudlíků. Třetí v pořadí se zalíbil a syn konečně začal lépe usínat.
Holky má cenu se s ní dohadovat? 😀
@astyna To je samozřejmě možné, tam jsem nikdy nebyla. Spíš bych řekla, že každé takovéto téma osloví nějakou skupinu. Dotaz zněl lze bez dudlíku, takže bych myslela, že do něj přispívají maminky, které ví, že to jde, tedy i já. I fakt, že jsou děti, které jej odmítají je pro tazatelku možná nový, a tím ji obohatil. Když bude téma znít ve smyslu je lepší dudlík x, nebo dudlík y, bude do něj přispívat zase úplně jiná skupina maminek, která o tom (ideálně) něco ví, a konkrétně já toto téma ani otvírat nebudu, protože o něm nic nevím, tolik času zase nemám, a dozvědět se nic nového nepotřebuji, jelikož první syn, který dudlíky měl, měl asi všechno, co kdo přinesl, nebo se by the way koupilo, tehdy to nikdo nijak neprožíval a nebudu tu diskuzi tedy moct nijak obohatit. Asi proto je tu tolik maminek, které tvrdí, že to jde, jelikož dotaz prostě zasahuje tuto cílovou skupinu...
Ono odpověď na otázku autorky je jednoduchá - LZE. Jako se lze obejít bez kojící polštáře, peřinek do postýlky, lahví a kočárku, tak se lze obejít i bez dudlíku. Mě jen přišlo vtipné, jak se tady objevila jen jedna maminka, která napsala, že dudlík jí pomohl 😀 když já jsem taková povaha, že se zastávám vždy té menší skupiny, která mlčí, jinak by ji zlynčovali a mě je to šumák.
PS: Syn mi spí v postýlce s dudlíkem v puse 😎
My jsme se obešli zcela bez dudlíku. Kdyz se malý narodil, týden u nas byla moje mamka a porad do me hucela ze ho musím na dudlík naučit, neustále mu ho cpala do pusinky ale on ho nechtěl a jen se z toho víc vztekal. Nakonec jsem to zarazila s tím ze kdyz nechce nic mu nutit nebudeme, už ma rok a dudlík jsme opravdu vůbec nepotrebovali. Takže asi záleží na dítěti, to člověk zjisti co mu nejvíc vyhovuje 😉

@dencaf1
Na internetu se lidé dělají lepší, než ve skutečnosti jsou 😒 např. na emiminu jsou diskuze o tom, který dudlík je nejlepší, obecně recenze a maminky tam hojně diskutují a hodnotí, jen tady, najednou, není ani jedna, která by dudlík dala. Náhoda? Nemyslím si - prostě se to sem hodí do krámu 😎