icon

Lze se obejít bez dudlíku?

lady_giraffe
13. kvě 2016

Ahoj, mám otázku do pranice 😀 Lze se obejít bez dudlíku? Když někde nadnesu, že se pokusím dítěti dudlík nedávat, tak si většina ťuká na čelo, nebo mi oznámí, že jsem fakt naivní. Jen minimum lidí mi řeklo, že když bylo jejich dítě kojené, dudlík ani nevyžadovalo a k uspání ho také nepotřebovali.

Prosím o názor - je podle vás dudlík nezbytnost, nebo máte doma děti, které se bez něj zcela obešly?

Děkuji

Strana
z6
slimacikmia
16. kvě 2016

@hadroslava a preco to bolo adresovane mne?

hadroslava
16. kvě 2016

@slimacikmia psala jsi Astyne, proc to je nebo neni nahoda, ze sem pisou hlavne ty, kt.dudlika nepotrebovaly. Myslela jsem, zes ji tim odpovidala na jeji pocinajici vztekani se ohledne mistni povrchnosti. Na to jsem se zas ja snazila vysvetlit, ze podle me se A.nevzteka proto, co maminky pisou, ale jakym zpusobem s frnakem nahoru to pisou. Proste nekolik oslich mustku za sebou 🙂

slimacikmia
16. kvě 2016

@hadroslava ahaaaa, no tak to nebolo v zlom, len ze pisala, ze mamicky hovoria, ze nedavaju dudlika, ale o tom ta diskusia bola, ci je to mozne bez dudlika...tak nejak zamotane to uz je....kazdopadne je to kazdeho osobna vec, ci dava alebo nedava dietatu dudlika. Kazdy rodic si vychovava svoje dieta sam, podla svojho svedomia a najlepsieho vedomia.

leikkka
16. kvě 2016

oba kluci se bez dudlíka obešli - starší plně kojen do 10m a s příkrmy do 1 roku, mladší kojen do 3m, kvůli refluxu pak na UM a ani jeden dudlík nepřijali. Proč nevím, ale já jim ho ani nenutila.

jamia
16. kvě 2016

Já tu tedy čtu převážně zkušenosti maminek, které dudlíka sice nepoužívají, ale z důvodu, že JE JEJICH DĚTI NECHTĚJÍ, ne proto, že by to byly supermatky a dobrovolně měly dítě 24/7 na prsu a ostatními opovrhují. Těch povýšených je tu dneska překvapivě málo.

Já bych se bez dudlíku asi neobešla, je to dobrý tlumič. Starší ho má už od porodnice a teď ji to pracně odnaučujeme. Přes den už ho většinou nemá, ale někdy chytne takový hysterák, že nic jiného než dudlík nezabere. Je to zlozvyk jako každý jiný a asi nám nezbyde než léčba šokem, ale přiznám se, že kvůli nevyspání po narození mladší dcery, kdy navíc bojuju s kojením, to odkládám až na léto.

Mladší jsem dudlík nechtěla právě kvůli tomu odnaučování dát, ale ona usínat na prsu neumí a ze začátku mi cucala malíček, což mi přijde snad ještě horší. Jen se budu snažit jí ho sebrat dříve.

stesil
17. kvě 2016

My sme cumle neměli. A kluci ani nechtěli. Ruce si dávali do pusy když šli zubky.

saabina
3. čer 2016

My neměli a vše bylo v pohodě. Pár jsme jich dostali,ale malá je už nechtěla.
Je pravda, že se jakoby neměla čím zaměstnat, takže jsme hodně dávali hračky, povídala jsem si s ní a ona taky pořad pobrukovala...hodně brzy a hezky nám pak začala i mluvit;)

ifiim
3. čer 2016

Moje dcerka dudlík nemá a neměla. Jsou jí 4 měsíce. Párkrát jsme ji ho zkusili dát, ale marný pokus. Vždycky ho po nás "házela" 🙂

linee
3. čer 2016

@lady_giraffe ja dceri nenabizela, vsude jsem cetla, jak to zhorsi techniku kojeni. Po dvou tydnech place a neustaleho dudlani na prsu jsem ji nabidla, zpocatku nechtela, po par dnech ochotne vzala. Spokojena byla jak ona, tak po psychicke strance (o unave nemluve) i ja. Ale zalezi na diteti,nektere nevezmou dudlik na milost nikdy a da se to zvladnout. Opravdu zavisi na konkretnim diteti...

linee
3. čer 2016

@lady_giraffe jeste bych chtela doplnit, ze i kdyz dudlik vzala, rozhodne neni zadny "dudlikator" a dudla jen kdyz ji boli brisko a nebo, aby usla - uklidni se. Casto se stane, ze i odmita a nechce.

pajula123
3. čer 2016

@lady_giraffe Určitě se dá obejít bez dudlíku. Já to taky plánovala. Po příchodu z porodnice jsem chtěla na svůj plán rezignovat a malého k dudlíku přesvědčit. On celkově málo spí přes den a měl takové uplakané období. No naštěstí měl asi víc rozumu než já, protože si ho prostě nevzal. Zkusili jsme tři různé druhy a nic. Tak jsme se na to vykašlali. Někdy je to náročnější, někdy by se hodilo "zacpat mu pusu", no ale už je mu půl roku, kojení jde pořád krásně a přijde mi škoda půlroční dítě učit teď na dudlík, abychom ho to pracně odnaučovali potom... Tak držím palce, dá se to.

amabilis
13. čer 2016

Ja se priznam, ze u prvorozeneho jsem to taky strasne resila, jestli dudlik dat a nebo nedat. Ted po zkusenostech se tremi detmi musim rict, ze vyhodne je dudlik pozdeji dat, protoze je to porad jednodussi odnaucovat na dudlik, nez odnaucovat cucani palce a hlavne pokud se zvoli dudliky vhodneho tvaru (a jeste se doporucuje stridat tvary a velikosti), tak se pak i hezky tvaruje patro. Kamaradky holcicka mela na patre vpodstate vymackany palec, protoze preci jen palecek je oproti dudliku tvrdy a cucala si palec jeste v peti letech a nic na ni nefungovalo. Ja tedy nakonec dudlik davala, ale az v pozdejsim veku, kdy bylo zafixovane kojeni a jen na noc. Zatim nebyl problem s odnaucovanim. Uvidime u te treti. Te jsou dneska dva a porad dudlik na noc jeste ma. Uz se budi tak jednou, maximalne dvakrat v noci a to ji staci dat napit vody, vrazit dudlik a spi dal. Takze se priznam, ze mi to za to pohodli stoji 😅

amabilis
13. čer 2016

@linee U prostredni dcerky takhle pomahal dudlik na rust zoubku. Jakym zpusobem, to netusim, mozna tak snaze prekonavala tu bolest?

zdendula82
14. čer 2016

Než se dcera narodila, tak jsem byla rozhodnutá jí dudlík nedávat. Jenže byla strašně nespavé a vzteklé miminko, tak jsem jí dudlík párkrát zkoušela dát, ale neúspěšně. Takže jsme to zvládly bez dudlíku. A to i přes to, že byla a je málo spavá dodnes. A když plakala, tak jsem jí chovala nebo nosila v manduce. Nejvíc nesnášela postýlku, takže na mě musela furt vidět. Šlo to prostě i bez dudlíku. Teď u druhého jsem zase rozhodnutá dudlík nedávat. Bude to kluk a ti jsou prý hodnější, tak třeba ani nebudu mít nutkání mu ho dát 🙂 Takže není nutné mít dudlík. Ani u plačtivých dětí. Stejně pláčou hlavně proto, že se jim něco nelíbí. A nechtějí dudat. A když jo, tak jsem nabídla prso. Kojila jsem na požádání, ne na čas.

viola1987
19. říj 2016

@dencaf1 Naprostý souhlas, jako kdybych to psala já, až na to že u nás dudlík v rodině nikdy nebyl a odnaučoval se přítelův syn, a pak jsem v praxi viděla jak se na dudlík učí, u švagrové, úplně klidnému a velmi hodnému miminku se neustále rval do pusy, to ho neustále plivalo a maminka se slovy, co mám s tebou dělat, pořád ti sbírám jen dudlík, dyž teda malý občas zabrečel strčil se mu dudlík do pusy a řvoucímu se mu tam několik minut držel, dítě řvát nepřestalo jak se ruka pustila dvakrát si dumlnul a zase vyplivl, zase chvíli řev a zase do pusy a držet, že by někoho napadlo třeba se kouknout do plíny to ani náhodou, btw já měla dítě neuvěřitelný průtočák, kakalo a čuralo 20 x za den + látkové pleny, všichni se divili jak je možné že máme tak neuvěřitelně vysmáté a pohodové miminko a bylo to jen o tom že když zabrečela 1. řadě jsme koukli do plíny ve které v 90% případů něco bylo, to kdybych věděla po příchodu z porodnice že vteřinu po přebalení se mi malá hned pokajdí, necpala bych jí hodinu dudlík na zklidnění, než mě za 1 hod osvítilo a já ji přebalila, podle mě každý pláč dítěte má svuj důvod a rozhodně to není, pokud se na na něj nenaučí pláč, že potřebuje dudlík

palomitacheca
19. říj 2016

Urcite to jde. Nase 3 deti dudlik nemely, nechtely ho. A ja jsem rada. Sama jsem byla v detstvi dudlikovy zavislak... kdyz mi muj dudlik sebrali, tak jsem ho ukradla mladsimu brachovi 😀 manzel byl na dudliku taky zavisly a pry bylo tezke ho to dudlani odnaucit...

chacipe
19. říj 2016

Přidávám se k maminám jejichž děti dudlík nechtěli. Nejdřív jsem z toho byla špatná, protože jsem z rodiny kde byl dudlík tradicí. Nějaký uklidňovadlo a "beričku" jsem ale stejně chtěla, syn by nespavec. Naučil se tedy spát s látkovou plenkou, kterou si žmloulal. Jestli to bylo dobře nebo ne to se uvidí, ještě ji na spaní vyžaduje. Možná by to zvládnul bez ničeho. Jinak jsem kojila dle potřeby, nosila atd. a prso pro něj bylo nej. Nějaký náhražky ho vždycky jen naštvaly 🙂 Jinak synovec je nekojený a dudlík taky nechtěl. A asi švagřinka ani nedávala. Uklidňuje se taky žmouláním pleny a teplým mlíkem před spaním.

zuzineckah
19. říj 2016

Nejstarší dudlala hodně a dlouho. Prostřední a nejmladší ho nesnesou. Takže ano, obejít se lze, ale záleží na ditku.

Strana
z6