icon

Nepořádek z látkových plen. Je to normální?

lobella
24. bře 2021

Ahoj, prosim ty, kdo ma zkusenost. Mam cca 50 ks klasickych ctvercovych plen, podedenych 15 let starych po 2 detech. Pri kazdem prani musim kazdou poradne vyklepat od zmolku. Je toho opravdu hodne, v koupelne to po akci vypada jak kdyz nasnezilo, ja cela od zmolku od hlavy k pate. Je to normalni? Kdyz je dam do susicky je to lepsi, ale pleny jsou zkrabacene a stejne je musim vsechny vyklepat od zmolku. Kdyz je susim doma na vesaku, pod vesakem opet bilo, jak kdyz snezi. Premyslim, zda je to starim plen ci je to normalni. Nejradeji bych je poslala a nakoupila nove, ale nevim, zda si pomohu. Ma nekdo zkusenost? Predem diky vsem.

inka02
24. bře 2021

@lobella Mám stejnou zkušenost, začínala jsem látkovat s plenami po mně a manželovi, takže stáří kolem 30 let. A bílé žmolky byly všude, neměla jsem tenkrát ještě sušičku, takže pod sušákem vždy bílo. Navíc mi z nich zůstával hrozný nepořádek i v pračce. Časem jsem stejně pořídila nové a ty už to naštěstí nedělaly.

katule1990
24. bře 2021

@lobella Mám nové čtverce (XKKO staré časy a T-tomi) a tento problém nemám. Sušičku nemáme.

konidana
24. bře 2021

@inka02 ja mela pleny take stare cca 20 let nebo i mnohem vic , od kamaradky a zmolku jsem si tedy nevsimla. Susicku nemam susila jsem na susaku.

ondul
24. bře 2021

Mam Tetra pleny, byly nove, ted jim je 14 mesicu staleho prani a nikdy sem nic takovyho s nima za problem nemela.

cilkat
24. bře 2021

Za mě veliký rozdíl při praní na 95 a na 60... Prý 60 stačí a těch zmolku je o hodně míň.

codal
24. bře 2021

Má jsem pleny po sobě a problém jsem neměla.

biciklissie
24. bře 2021

Měla jsem nové látkové pleny, nějaké ty levnější. A dělali to taky, prala jsem je zvlášť, jinak od nich bylo zabordelene ostatní oblečení.

kosi_cek
24. bře 2021

Já myslím, že je to spíše těma konkrétníma plenama, kamarádka měla stejný problém..Já takovou zkušenost ale nemám, mám čtverce po čtyřech dětech (hlavně s nimi látkuji), kupované před 17ti lety, pak i postupně dokupované z druhé ruky i darované a naštěstí na takové jsem ještě nenarazila, i když některé z nich mají sklon k onomu krabacení
Jediné co, tak mi prostě věkem a častým použitím řídnou a postupně se trhají a odchází do věčných lovišť..Myslím, že hlavně po té, co jsem na ně nasadila i sušičku, ale těžko říci, protože i tak většna měla už dost zasebou...

jiss
24. bře 2021

@lobella mám zkušenosti s tetra plenami po manželovi, po mně a nové z tradiční fabriky. Každé jsou trošičku jiné, ale nedělají to ani jedny, ani při praní na 60, ani na 90.

korin
24. bře 2021

Žmolkovaly mi pleny až když jely páté dítě, byly staré asi 40 let. Byla to předzvěst rozpadu. Pleny, které jsem koupila na naše dítka, byly i ve třetím kole v pohodě.

lobella
autor
24. bře 2021

Holky diky vsem za reakce, moc jste me nepotesily, kdyz to nekterym delaji i nove...rozdil v prani ma 60 nebo 90 jsem nezaznamenala, pokazde snezi😫 mne by ty zmolky nevadily, kdyby z nich nebyl takovy bordel, to je obden uklizet celou koupelnu, pod vesakem a pak jeste po zehleni, uklid zabere snad vic casu nez to veseni a zehleni...vy co jste kupovali nove a nezmolkuji...muzete napsat znacku nebo dat odkaz prosim?

zuzkasim
24. bře 2021

Měla jsem část ještě po mě, takže v době používání cca 25 - 33 let staré a část nově koupených, nedělaly mi to žádné, ani na třetí dítě. Mám obavy, že to bude konkrétníma plenkama. Nedělaly to, ani když se už rozpadaly, ty některé po mě a sestře prostě pomalu odešly, děravé je dostal muž do dílny na hadry, ale nic z nich nepadalo.

katule1990
24. bře 2021

@lobella Psala jsem výše, za mě ty XKKO staré časy a T-Tomi. Někdo si chválí ještě Libštátské. Já je zatím nepoužívám tak dlouho, ale sem tam na nich žmolek je, nicméně vůbec nic z nich nepadá. Peru teda jen na 60. Už jsem o tom slyšela, že se to někomu děje, tak jsem řekla manželovi, ať se radši podívá do odtokového filtru, aby se to tam neucpalo a tam taky nic nebylo. Teda kromě ubrousku proti obarvení 😅.

lobella
autor
24. bře 2021

@katule1990 koukam na ty T-Tomi, daji se sehnat 10ks kolem 350,-, s temi tedy problem nemate?ja peru take na 60, ale prvni prani nebo kdyz se nechtely fleky vyprat, tak jsem hodila na vyvarku

ondul
24. bře 2021

Máme tyto, jsou fajne, žádnej problém. Jen maximálně ta první vyvářka, ale to většinou byli nitky, co byly volně.

inka02
24. bře 2021

@lobella Mám též T-tomi s gramáží 155g/m2 a jsou perfektní. Nic z nich nepadá, peru na 60.

katule1990
24. bře 2021

@lobella Jojo, taky spokojenost s T-tomi. Asi i vetsi nez s temi XKKO, ty maji sice vyssi gramaz, tak by mely asi vice sat, ale ty T-tomi jsou mekci, takze radsi pouzivam ty. A i cena byla prave fajn, ty XKKO byly o dost drazsi, ale vsichni si je moc chvalili, tak jsem vzala polovinu tech a polovinu T-tomi. Mam celkem 40 ks 😊. A na fleky prdim, to se opere casem, prip. obcas pridam perkarbonat a v lete hodim na slunicko 🤗.

lobella
autor
25. bře 2021

Holky a ty T-Tomi, jako mate gramaz? Tech 155g nebo 180g? A pouziva nekdo pleny smes bavlny/flanelu? Jake jsou? Nezmolkuji, nezdrcavaji se?

katule1990
25. bře 2021

@lobella Myslím, že mám těch 155g, ty co se prodávají po 10 kusech.

bykmil
25. bře 2021

U těch starých jsme to taky měla a proto jsem trochu obměnila výbavu, ať mám i něco lepšího 😀 Nově mám tyhle https://www.gagapleny.cz/latkove-pleny-bambusov... a musím říct, že prozatím TOP ve čtvercovkách. Tak hebké hned po vyprání a bez žehlení nemám žádné a nezměnily ani tvar

lobella
autor
25. bře 2021

@bykmil ja prave nekde narazila na nazory, ze se jim ty bambusove srazi a casem tvrdnou, tak nevim, zda vzit cistou bavlnu nebo zkusit bambus+bavlna

bykmil
25. bře 2021

@lobella mam asi tri jine znacky bambusu a ze vseho se stal obdelnik a fakt hrubnou. Ty stare mam bavlnu a ty uz asi fakt dosluhuji...ale taky jsou tvrde. Na tyto jsem byla zvedava, protoze sleduji jednu maminku, ktera je testovala a musim rict, ze fakt super. Jemnejsi ctverce nemam a srazeni vubec.