Výdaje za miminko. Zkušenosti?

ezpevak
8. zář 2020

Dobrý den,
co je třeba nakoupit v těhotenství pro miminko a jakou sumu peněz měsíčně zhruba obnáší starost o miminko (pleny, sunar, atd)
Děkuji předem za možné příklady/zkušenosti

mourovatakocka
8. zář 2020

@ezpevak To záleží upřímně hlavně na mamince. Moje náklady se rovnaly nule. Kojila jsem, látkové plenky ještě po mně, prebalovala jsem na pračce, malá spala s námi v posteli, kočárek jsem měla z bazárku za patnáct set krásnou trojkombinaci. Nebo můžeš mít designovou postýlku, designový přebalovací pult a další miminkovský nábyteček, jednorázové plenky a k tomu podložky, místo kojení kupovat Sunar a kočárek koupit z nové kolekce v krámě. Náklady jsou strašně ode zdi ke zdi, záleží jen na tobě 🙂

sigyn
8. zář 2020

Ono se to pak různí. Třeba my používali UM, jednorázové plínky a vlhčené ubrousky a první měsíc nás vyšel kolem 600-700,-. Pak se ale navyšuje spotřeba mléka, takže jedno balení už vydrželo jen 2 týdny...v půl roce už třeba 1 týden. Plínky pak jedno balení vydrží sotva týden.. záleží co budete kupovat za značku a kde.

Oblečení jsem podědili, jinak bych asi koupila klidně použité 5x overall velikost 58 až 68, 5x body s krátkým rukávem, rychlozavinovačku, fusak, kočárek, autodsedačka dudlíky, lahvičky, sterilizátor, monitor dechu.. zase záleží, co koupíte nové, jakou značku... řekla bych, že těch 10 tisíc pro první měsíc života je tak nějak jistých, když bude vše z druhé ruky. Případně 30k, když budete mít nový kočárek (značkový), autosedačku a zbytek z druhé ruky..no a u všeho nového bych to viděla tak na 50k.

klokanka31
8. zář 2020

@ezpevak Tak pro miminko se toho musí nakoupit spousta, od vaničky přes dupačky až po postýlku a kočárek... Mám napsat celý seznam? A pak záleží zda kojíš nebo je mimčo plně na sunaru, záleží také jakou značku plen preferuješ. Moje malá bude mít čtyři měsíce, a za sunar a pleny na měsíc dáme 3 tisíce. Plus ještě dokupujeme občas větší dupačky, teď jsme kupovali oblečení na zimu...

veritanas
8. zář 2020

Vždycky máš milion pohledů na věc...😉 Základní výbavu můžeš pořídit relativně za "babku" klidně z druhé ruky, protože miminko vážně že všeho hned vyroste... Prodávají se na netu i krásné použité kočárky, skoro za polovinu... A nebo můžeš investovat... Moje neteř koupila kočár za 35 000; já za 16 000 a známá dostala použitý za čokoládu..😁😁 a co se týká po porodu... Podle toho jestli kojis a používáš látkové plenky.. Já bohužel nekojila a používala jednorázové plenky a byl to hukot, cca 4000/ měsíc...

mirin89
8. zář 2020

Tak u nás to bylo takhle (asi 2,5 roku zpet). Neni tam zapocitane obleceni, to jsme kupovali minimálně, hodně jsme podedili. Jinak u nas měsíční vydaje pokryla sleva na dani na dite - cca 1300 Kč, ale byla kojena, takze bez vydaju na UM.

mysh_me
8. zář 2020

U te zakladni vybavy, si hlavne clovek musi ujasnit co potrebuje. Nekdo ti rekne, ze kocarek je zbytecnost, postylka je zbytecnost, ze za nic z toho neutraceli, a jako jo, da se mit miminko i bez toho. ALE vetsina tech veci ti nejak usnadni zivot, od kocarku po teplomer do vany, a je jen na tobe, do jake miry mas pocit, ze ty veci "potrebujes", tzn ze ti stoji za to pohodli, do nich investovat nejake penize. Je to hodne o zivotnim stylu a individualnim pristupu kazdyho, takze presny navod a castku ti tu nikdo jiny neda, spis si musis najit nejakou vlastni cestu.

Co se tyce provoznich nakladu, tak nejvetsi polozky jsou UM a pliny, ale taky je obcas potreba koupit nejake vetsi obleceni, zimni/letni apod. Vydaje za UM predem nenaplanujes ani neodhadnes, protoze nikdy nemuzes vedet jestli vyjde kojeni nebo ne, jestli bude mit dite nejake alergie a specificke naroky, podle toho se budes muset ridit, ne jen podle ceny mleka. Takze je dobry pocitat i s moznosti, ze bude nutne kupovat nejakou drazsi znacku mleka a zvladnout to finance. Pliny muzes vic rozhodovat podle sebe - vybrat levnejsi znacku, sledovat akce apod. Financni vyhodnost latkovych plen je diskutabilni, jako na provoznich nakladech usetris, ale zase se ti navysi porizovaci investice - nova latkovaci vybava vyjde na par tisic, a pokud nechces bazarove a kvalita z Asie ti prijde pochybna, musis pocitat klidne s desitkou. Coz si potom musis porovnat s tim, jestli ty penize chces radsi dat naraz na zacatku a pak platis de facto jen provoz pracky, nebo ty tisice das za jednorazovy pliny postupne, kazdy mesic nez odplenkujes.

martiniquest
8. zář 2020

Co je treba nakoupit, na to najdes na netu mraky zarucenych seznamu. Faktem je, ze kazdemu vyhovuje neco jineho. Ja mela teba velky vydaj za nosici kabat, mikinu, nositko a satek - celkem kolem 14tis. Jiny zase ujizdi na znackovem drahem kocaru nebo ruznych vymozenostech na chystani UM. Mesicni naklady jsou taky jen na tvem pojeti. U nas je to cca 600 Kc za plinky plus ruzna castka za obleceni (ale o veci se staram a spousta penez za obleceni se zase vraci zpet), kojim, takze za UM nula. Za vybavu muzes dat 10 tis., ale taky klidne desetinasobek. A provozni naklady to samo.

barulina
8. zář 2020

Takze u dcery jsem mela vydaje vetsi, ale ne o moc. U syna jsem koupila. Postylku zndruhe ruky, v krasnem stavu za 200kc, kocar jsem tedy kupovala. Obema novy, ale kolem 8tis dvojkomb. Nejaka lekarna, obleceni.

barulina
8. zář 2020

Mesicne za syna 5 mesicu dam cca 800 za pleny, 1500 za jidlo vcetne sunaru

lovemusicsun
8. zář 2020

Ahoj, jak píšou holky, tak to hodně záleží. My šli takovou střední cestou, pořídili jsme klasickou výbavu, něco nové, něco z druhé ruky. Kočár jsem měla za 3 tis od kamarádky, ale pak jsem stejně koupila sporťák nový i s vajíčkem. Postýlku jsme měli za 500 Kč, jen jsme ji přetřeli. Oblečení jsme kupovali nové a použité tak půl na půl, dneska bych asi šla víc do toho z druhé ruky. Ty mimča to na sebe vezmou párkrát a hned je jim to malé. Koupila jsem si nosítko, cestovní postýlku, kterou jsme měli v obýváku jako druhou postel na odkládání miminka, když bylo potřeba. Přebalovák jsem neměla, jen podložku na stole, který už nepoužíváme. K tomu nějaká lékárna, té bych ale taky nekupovala moc. Myslím, že úplná blbost je fusak do autosedačky, miminko se v tom potí zespoda, lepší je deka na přikrytí.
Jinak měsíční náklady byly u nás pouze pleny, kojení nic nestojí. Ale ono jak to mimčo roste, tak potřebuje další a další oblečení, hračky, jestli chceš třeba chodit plavat, tak to je pak taky raketa.
Teď když máme druhé, tak jsem ráda, že už všechno mám a nemusím řešit. Hodně věcí se také dá prodat, pokud to udržíš v dobrém stavu (na což já většinou nemyslím) a fleky moc neřeším.

elencze
8. zář 2020

Jak už napsaly jiné, je to hodně různé. Záleží, jak jsi náročná, jestli kojíš, jestli něco dostaneš od někoho z rodiny (já nedostala nic). Co bych už nekoupila je třeba krojbominace. Hluboký kočár skvělý, sportovní hrozný a o vajcu radši nemluvím. Je taky třeba se zamyslet, na čem se šetřit dá a na čem ne. Opravdu bych nešetřila právě na vajíčku, přece jen jízda autem je jedna z nejnebezpečnějších věcí, které s miminkem děláme, a ta z trojkombinace jsou skoro všechna nevyhovující (málo chrání hlavu, dítě z nich moc rychle vyroste), naopak není problém ušetřit na oblečení (pokud nechceš použité, já třeba hodně kupovala v Lidlu, je levné, z bio bavlny, s certifikáty a dlouho vydrží pěkné), plenkách (pokud nemá dítě problém, nám naprosto vyhovují levné Dada pleny), hračkách (velice dlouho vedla v oblibě petka :D).

honeya
8. zář 2020

Tak já dala za základní výbavu asi 10-11 tisíc, kočárek a autosedačku jsem koupila z druhé ruky, postýlku s matrací mám novou, obleceni jsem hodně podědila nebo koupené ve slevách. Přebalovák obyč z ikei, ten jsem stejně používala jen prvních 5 měsíců. Půl roku jsem plně kojila, takže za sunar ušetřeno. Pak jsem ješte kupovala později nosítko, taky z bazaru, ale to není nutnost. Nekupovala jsem zbytečnosti. Teď bude prckovi 8 měsíců, měsíční náklady tak do 1500(pleny + prikrmy)

veronika8808
9. zář 2020

Když chcete dítě,tak holt musíte počítat s tím,že dítě něco stojí v každém věku.Mame doma školáka (6 třída) a každý rok v září jsou výdaje za školní pomůcky,kroužky a další věci které jsou potřeba.Mladsi dceři je 9 měsíců.Co se týče výbavy,tak jsme všechno nekupovali úplně nové,protože děti ze všeho rychle vyrostou.Postylku s veškerým vybavením jsme koupili od známé.Kocarek trojkombinaci z druhé ruky po 1 diteti.Obleceni něco nové,něco od známé nebo z druhé ruky.Hracky nové.Prebalovaci pult manžel vyrobil ze starého stolu.Zabrany na schody manžel vyrobil z postýlky kterou jsme měli doma navíc.Pocatecni výbava na mimco nás stala cca 10.tisic. Sunar nás na mesic stojí 800kc to samé plinky

revmelin
12. zář 2020

Pořizovací náklady za vše původně 12 tisíc, po dokoupení nějakých ptákoviny cca 15 tisíc. Kojila jsem s dokrmem do 4m a přes den látkuji. Do té doby měsíčně asi 1500,- od doby příkrmů jsem na cca 800 Kč za měsíc. Příkrmy vařím svoje, přesnídávky mám taky své z ovoce ze zahrady

denisahlavicova
15. zář 2020

V těhotenství jsme za výbavu utratili cca 5000kc (2x pleny - 400kc, 1x body -120kc, 2x trička z MORu -700kc, prebalovaci podložky jednorázové- 50kc, vlhcene ubrousky 150kc, nůžky na nehty a hrebinek - 120kc, kočár- 3000kc z druhé ruky jako nový. Věci jako postylku, vanicku nam kupovali moji rodiče. Oblečení z druhé ruky, sem tam něco nového.
Mesicne nás dítě vyjde cca na 3000kc ( Nutilon 6x800g za 1700 a pleny za 600, 150 ubrousky). Nepočítám každý měsíc nějaká hračka,tepláky,overalek.

simona7073
25. zář 2020

Podľa mňa je lepšie si urobiť rozpočet, aspoň na tie väčšie položky a zamyslieť sa, do čoho chcete investovať, čo stačí z druhej ruky, atď. Je fajn kupovať veci postupne, hlavne keď sú zľavy a dá sa na tom ušetriť. My sme napríklad oblečenie buď zdedili alebo kupovali keď boli zľavy. Pri kupovaní a výbere sme sa nepozerali na to, ktorý známy mal akú vychytávku, ale to, čo považujeme za dôležité a priplatíme si (samozrejme tak, aby sme neprekročili maximálnu čiastku rozpočtu) a to, čo stačí z druhej ruky. Záleží aj, či plánujete viac detí a chcete to využiť aj potom.