icon

Zbytečnosti ve výbavičce. Podělte se o info

hupcza
9. dub 2009

Taky jste po porodu zjistily, že jste nakoupily mraky věcí v souladu s doporučenými výbavičkami a polovinu věcí jste vůbec nepoužily? Nebo jste je použily jen proto, že už byly doma, ale vlastně byste se bez nich obešly? Podělte se hlavně s budoucíma mámama, aby si ušetřily nějakou tu korunu 😉

Já zatím nominuju
- zavinovačku se zpevněnými zády,která je tak mohutná, že manipulace s dítětem v níje takřka nemožná, nakojit jejlze taky s obtížemi, protože mezi mámou a dítětem je hamatná vrstva látky a molitanu
- polštářek a peřinku do kočárku
- pokud se narodí dítě v termínu a průměrné velikosti, pak oblečení velikosti 56

(další věci máme ve sříni, ale říkám si, že jejich čas jistě přijde 🙂)

sabuse1
24. zář 2009

moskytiéru na kočárek dávám i na balkóně hlavně kvůli vosám v létě, nechce se mi riskovat, že jí nějáká ďobne a na chalupě na zahradě taky, bez ní bych jí spát v kočárku nenechala. Na zimu zbytečnost, ale v létě určitě k nezaplacení, za ten pocit bezpečí mi těch pár stovek stojí

sakura77
24. zář 2009

neviem ci to tu uz niekto spominal,ale totalna blbost je tie krasne chlpate bundicky s kapuckou vo velkosti 56 🙂

erian
24. zář 2009

Holky a co hračky? Mám dilema - hrací deka nebo takové to houpací křesílko s hračkama - nebo obojí a nebo ani jedno ;)?

sabuse1
24. zář 2009

erian: no co na to říct...my máme oboje🙂)) lehátko sme kupovali a deku dostali a teď hodně využíváme oboje. Do lehátka malou dávám když vařím nebo věším prádlo, vydrží už krásně pozorovat a na dece si hrajeme, paseme koníky a tak🙂 Když byla malinká v lehátku se dala i krásně uspat když nemohla třeba zabrat a dalo se u toho i celkem dobře najíst a taky je dobrý na vyhánění prdíků. No a deka je výborná na to hraní, nemusí být v postýlce a má odsud rozhled takže je spokojená. Máme teda tu samostatnou a hrazdičku zvlášť, je to asi praktičtější když pak chceš prcka vyndat nebo si i lehnout k němu🙂
S ostatníma hračkama ti moc neporadím, my jsme zatím u chrastítek a tam jednoznačně vede chrasticí špendlík - je lehoučkej a dobře se drží

raady
24. zář 2009

Ahoj, myslím, že se nedá předvídat, co koupit.
My jsme měli třeba pro Matýska půjčené lehátko. Paráda Máťa v něm byl hrozně rád, využívali jsme ho tak, jak píše sabuse1. Maximální spokojenost.
Tak jsme ho pro Barunku koupili také. Jako mimi jsem ji v něm také houpala. No ale Barča jakmile se začala kolem 3. měsíce hýbat v něm byla mooc nespokojená. Vždy se z něj "vypíďalkovala". Tak dlouho se vrtěla, až sjela úplně dolů a byla nožičkami a zadečkem skoro na zemi. Brzy jsme ho prodali.
Nebo třeba hrazdička. Pro Matýska jedna z nejlepších hraček. Úžasná až do roka.
😀
Barunka si jí všímala chvilku, když začala vnímat věci kolem sebe. Pak už o ní bohužel nezavadila. Také prodáváme.
.... to je ale spíš k hračkám. Ostatní potřeby spíše jako pomocné pro maminky nedovedu moc posoudit. 😉

raady
24. zář 2009

Jo a třeba ještě odsávačka na vysavač. Dle mého super, věc. Jedinečná investice.
Pro Matýska jsme ji neměli a byla by moc potřeba. Šli jsme z rýmy do rýmy, kašle, záněty průdušek. Sám se naučil smrkat až ve dvou letech.
Na Barušku jsem ji hned pořídila. No a použili jsme ji zatím 2x. Víc nebyla potřeba 😉

senja
24. zář 2009

erian Urcite oboje. Ted jsme dokupovali hrazdicku i lehatko. Na lehatko nas maly si musel trochu zvykat, ale stoji to za to. Az bude trochu sedet, budu ho brat v lehatku do kuchyne, abych mohla varit (samozrejme bude co nejdal od linky a sporaku a pripoutany 😎 ). Myslim, ze lehatko je dobre s hrazdickou, ale takove to preplacane jako Fisher Price mi prijde zbytecne, od toho je prave ta zvlastni hrazdicka (narozdil od lehatkovske se da dat kamkoliv - na postel, do postylky, na zem apod.). My mam elehatko Hauck s hrazdickou a prijde mi, ze je akorat - na hrazdicce jsou sice pouze 3 plysacci, ale nekdy tam pridavam oblibena chrastitka a je to super. Na lehatku hracky vadi teba kdyz chces maleho uspat a houpes - pokud neoddelas hracky, coz u nekterych lehatek nejde snadno, pak se u houpani kmitaji malemu pred ocima a to uz ti urcite neusne 😉

senja
24. zář 2009

Jo, dalsi zbytecnost:
- Mantinely do postylky: Potrebuji kontrolovat maleho i v noci, aniz bych se zvedla z postele (postylku na noc pritahuji co nejvice ke sve posteli). S mantinelem jsem na nej nevidela.

josifek
24. zář 2009

Senja já nevím jak ty ale mě mantinely pomohly když začal mladý kdysi cestovat po postýlce neměl otlačenou hlavičku od šprušlí a nebouchal se je fakt že jsem je začala používat až od 4 měsíce 🙂 A tak samo to dělám teď s naší malou zatím je tam nemám a až začne cestovat tak je tam dáme

terezita
24. zář 2009

moskitiera u nas ano - kvuli vosam na zahradkach 😀 a komarum v lese.. (ale my ji mame spolecne s UVfiltr clonou, takze jsme o koupi vubec nediskutovali)
mantinely do postylky ano - mame sundanou jednu bocnici, takze do postylky vidim (je prirazena k nasemu letisti) a do druhe bocnice se nam mala nemuze zamotat 😉
lehatko nemame a nechybi nam. mala je spokojena na hraci dece. kdyz varim v kuchyni, mam ji tam, kdyz jsem v obyvaku, prenesu hrazdicku do obyvaku.. zadna krec.
odsavacka na vysavac - lepsi vec neznam!! minuly tyden mela chuderka silenou rymu a odsavali jsme co hodinu a parada! 😵

vrana
24. zář 2009

Tak přidám pár:

Za mě určitě ne:
Nebesa - na malou jsem z postele neviděla
Polštář
Zavinovačka stačí jedna max. 2
židlička do vany - dokud nesedí je to nesmysl a když seděla, tak radši sama bez židle
Kojící polštář
oblečení oblékací jen přes hlavu bez cvočků apod. nebo zapínání na zádech bleeee na začátek určitě nesmysl
Kolotoč Fisher price - krásnej, ale žere skoro denně 4 buřty, takže šel brzy do světa
dětské nůžtičky - úúúúplně naprd, stříháme normálníma od narození, páč tamty jaksi nestříhali
mraky oblečení

Určitě ano:
odsávačka na vysavač
sluneční clona na kočár
nějaké nosítko jako manduca
lehátko
hrací deka nebo normální deka s hrazdičkou
cestovní postýlka
Na tělo indulona nebo vitella, nic jiného nám nezabíralo na suchou kůži
na zadeček rybilka
super věc v zimě - fusak na autosedačku - je teploučký, dítě je schované pod ním, přenesete, sundáte, aniž byste dítě vzbudily a nemusíte ho svlékat
Kojo podprdy pro mě jen a jen Anita
vložky do podprdy úžasné Chicco
celorozepínací overaly
polodupačky - jakoby tepláky, ale s ťapkama, přes den super věc, nelezou ponožky
a zvážila bych držáky ponožek, protože naše madam byla věčně bez nich
hřeben "všivák" na vyčesávání stroupků
imazol na velké opruzeniny
šatičky a sukýnky pro holčičky, pro ležící a nosící se mimino fakt opruz

Uff, tak snad vše, třeba ještě na něco přijdu
😉

klara.t
24. zář 2009

Super diskuze. Utřídila jsem si v hlavě co koupit a co ne.
Určitě nebudu kupovat nůžtičky, lehátko do vany, přebalovací komodu nebo ten plastový přebalovák. Nemám to stejně kam dát, tak postačí ta podložka s tvrdou deskou, kterou si budu moci dát přes postýlku, nebo někam na stůl. Asi půjdu do té odsávačky na vysavač. U kojícího polštáře pořád váhám. Flaštičky, dudlíky, zavinovačky - to vše koupím po jednom kuse a případně dokoupím. No a nevěděla jsem jestli hrací deku kulatou, nebo hranatou, nebo rovnou s hrazdičkou. Ted jsem rozhodnutá pro hranatou, pže je větší a solo hrazdičku. Dík holky!

terezita
24. zář 2009

flasticky nepotrebujes a kdyz potreba budou, tak se daji koupit v lekarne v nemocnici..
prebalovak jsem teoreticky taky nepotrebovala, mela jsem ale jen ten obyc.nafukovaci z ikei. prebaluju na gauci/zemi/posteli..
nuzky naopak pouzivam, strihaji lip nez ty nase dospelacke 😅 a to mam ty obyc.lacine z DM..
a kojopodprdu jsem az ted objevila carriwell a parada! 😵

martimarti
24. zář 2009

Já mám také nůžtičky z DM a nedám na ně dopustit, jsou pěkně ostré a krásně stříhají, a teď už se mi malá "vrtí" tak nemám strach, že jí píchnu.

jituskak
24. zář 2009

tak já se přidám. úplně na nic pro mě byly nůžtičky s kulatou špičkou. mím chicco a stály mě 140 kč... a taky kojící polštář, tyhle věci byly pro mě k ničemu. věci jako přebalovák a tak nemám vůbec. vaničku jsem koupili malou, takže už asi 2 měsíce koupeme ve sprše. ještě k ničemu mi bylo lehátko do vaničky, takový to kalsický látkový.... a pak milion oblečení, co malje ani neoblíkl. ale to proto, že rychle vyrostl a je z něho obřík🙂

senja
24. zář 2009

Malyho jsme meli cele leto na balkone a vazne zadnou moskytieru jsme nepotrebovali 😖 A tu na postylku uz vubec ne - bydlime ve meste, tak mozna je to tim.

Co jeste mohu ne/doporucit:
- Nositka, satky, klokanky bych doporucila nejdrive vyzkouset: ne kazde ditko v tom bude sedet, nemusi to vyhovovat ani vam.
- Adaptery autosedacky na podvozek: je to urcite pohodlne pro mamcu, ale ne kazde mimi vam bude sedet v autosedacce rado (ten nas s ni od zacatku bojuje), a to nemluve o tom, ze autosedacka nici zadicka.
- Vanicka nam staci ta z Ikei - neni draha, dobre vypada a krasne plni svoji funkci.
- Nuzticky s kulatou spickou mame od Chicca a nejsou spatne.
- Flasku s dudlikem je dobre mit 1 na prevarenou kojeneckou vodu v pripade nutnosti dat malemu napit (ja nedam dopustit na klasicke sklenene NUK First Choice, plastove behem sterilizace pry pousteji skodlive latky).

- Nekupovala bych ZADNOU kosmetiku dopredu. Nestihla jsem to a byla jsem nakonec rada, protoze moje predporodni napady co vsechno od jakych znacek koupim nakonec byly v rozporu s nazorem a zkusenostmi nasi MUDry. Mene je tu vice a prirodni je vzdy lepsi nez sebehypoalergennejsi kosmeticke rady. Ted pouzivame:
Slunecnicovy olej z lekarny (kdyz maly mel potnicky, tak doktorka nam predepsala Lipobase),
Rybi mast michana v lekarne na zadek (neobsahuje konzervanty narozdil od balene Rybilky), Bepanten je v porovnani s ni hadra, neni tak dobry na opruzeniny, ani na pokousane bradavky mi nezabral (to spis krem na bradavky od Aventu), ackoliv skoro kazda porodnice ho ma v seznamu veci, asi dobre plati 😉
Mydlova kostka Sebamed na telicko i vlasky (kupovat zvlast samponek na tak maly mimi je blbost).
Ze zacatku jsme meli i 60%ni lih na pupik.
Vlhcene ubrousky Sebamed do porodnice a pak na cesty (to prvni baleni mame dodnes) - na umyvani zadecku je nejlepsi prevarena voda.
Vata obvazova.
Vatove tycinky (staci obyc, ty s ochrannym zdurenim jsou podle mne na dve veci).
Nic vic ze zacatku urcite potrebovat nebudete.

senja
24. zář 2009

- Sterilizator na lahve a dudliky: Pokud plne kojite je to zbytecna investice. Dudliky, savicky a tu 1 lahvicku se da vyvarit v hrnci s vodou jak to delavaly nase maminky 😉 Vyplivnuty dudlik pak staci jen omyvat pod tekouci vodou a nasledne prelivat vrouci vodou z rychlovarne konvice. Mame 3 dudliky a kazdy z nich behem dne je aspon 2x umyvany.

sabuse1
25. zář 2009

ještě ti pokud nechcete investovat do sterilizátoru jako já: vše k vyvaření dám do obyč.misky která se hodí do mikrovlnky, naplním vodou a dám na 10 minut převařit, je to rychlejší než na vařiči a funkci to splní stejně.
S kosmetikou souhlas, ještě jsme ani nespotřebovali všechny vzorečky co jsme dostali v porodnici

ejaja
25. zář 2009

super téma. mně jde hlava kolem ze všech těch seznamů a věcí, který "musim" pro dítě koupit. to aby byl člověk milionář. už teď mám jednu komodu plnou a to jsme teprv na začátku 😒

ducky
25. zář 2009

Nečetla jsem to celý, ale spoustu věcí je tady každého subjektivní pocit.
Já jsem např. na ničem jiném než kójo polštáři nenakojila. Kojila jsem na fotbalistu a na polštáři nám to šlo úplně krásně.
Nehty nestříhám ničím jiným, než nůžičkama s kulatou špičkou a mám je od Canpolu. Malá se dost mrská a nemám strach, že jí píchnu.
Mantinel-máme ho jen na jedný straně postýlky, která je situovaná ke dveřím. Druhá strana je přiražená k posteli a tam mantinel není, abych na malou viděla. Nebesa bych nikdy nekupovala vzhledem k tomu, že se v tom drží prach. Je to jen zbytečná paráda, nic víc.
Adaptéry na kočárek bych dneska taky asi už nekupovala. Sice jsme to využívali, ale je fakt, že tam malá byla v blbé pozici.
Přebalovák máme z Ikei, jen ten nafukovací a úplně stačí.
Odsávačku na vysavač jsme měli hned od začátku a zaplať koště, ptž malá dostala rýmu už asi ve 3 týdnech.

Je toho spoustu dalšího, rozhodně bych doporučila, jako už některé holky, si některé věci vyzkoušet, některé třeba koupit z druhé ruky a některé zatím nechat a dokoupit později. 😉

petapi
25. zář 2009

taky přidám svou trošku, pro mě byly absolutně zbytečný polohovací válečky, funkci udělá i srolovaný ručník, lehátko do vany, peřiny do postýlky na malé mimi, stejně je v zavinovačce 😉

hlavinka
25. zář 2009

Ahoj - takze na nic mi byly periny a povleceni, to je treba az na vetsi dite, ted to tady jen skladuju a prehazuju.
taky bych uz si nikdy nekoupila multifunkcni kocarek. Koupila bych si zvlast hluboky a potom zvlast sportak ci golfky.
taky bych neporizovala kojo polstar (jeste ze byl darovanej - podedenej).
nuzticky s kulatou spisckou - ustrihne se tim houby
kojici podprda taky zbytecna, sundam celej kosicek a nazdar (nemam ale veliky prsa) a uplatnila bych hodne tricek s velkym vystrihem:o))

jijitka
25. zář 2009

Já zatím neposoudím, co je a co není zbytečnost - jsem teprve nastávající 🙂 ,ale už teď, když se dívám na různá doporučení, co pořídit, se mi pár věcí nezdá. Tak např. teď jsem v nějaké doporučené výbavičce pro novorozence narazila na punčocháčky - no nedokážu si představit, jak takového tvorečka soukám do "štramplí" (tak se tomu u nás říká 😀 ). A stejně tak nesmyslný mi přijdou různý botičky pro nejmenší. Když je zima, přidám snad k dupačkám ještě ponožky, ve velké zimě kdyžtak nějaké vlněné bačkůrky a je to. Nebo máte jiný zkušenosti ??

naty
25. zář 2009

Botičky u nechodících dětí, jsem četla, jsou silně nedoporučovaný, protože brání přirozenýmu pohybu šlapiček a mají nějakej blbej vliv na vývoj nártu...nevím už přesně, ale stejně...když nechodí, tak na co boty?? 😅

klara.t
25. zář 2009

Holky, často se zminujete o nebesích. To já je chci, ale takové ty lehké bílé z voálu (tylu, záclonoviny nebo jak se tomu říká). Hlavně kvůli komárům. Sice nejsem u bažiny, ale ted klidně 3 nebo i 5 za noc zabiju (někdy taky žádnýho). No a tyto nebesa jsou jako moskytiéra a já budu moct zakrýt celou postýlku. Takže né vždy jsou zbytečné. No a klidně je často vyperu, aby nebyly zaprášené.

ducky
25. zář 2009

Klaro moskytiéra je něco jiného, ta plní nějaký účel. Nebesa jsou čistě jen pro parádu a na dvě věci 😝 😉

ladida.l
26. zář 2009

Tak já se přidám, jsem sice jen pár denní matka - ale ocenila bych více rychlozavinovaček - mám jen dvě a je to krutě málo. Malý je má stále počůrané nebo poblinkané, takže pořád je jen peru a sušším, ještě si budu muset jednu pořídit.
Dále kojící podprsenky, mám spotřebu dvě za den a teď vlastním tři, takže taky budu muset nějaké dokoupit. Takže u každého to je jiné...

kubinkov
26. zář 2009

lalida: ty zavinovačky bys mohla pořešit jinou plenkou, která neproteče, a proti poblinkání můžeš dávat pod hlavičku složenou čtvercovou plenku. Myslím, že dvě rychlozavinovačky by měly být naprosto dostatečné.

ejaja
26. zář 2009

mám dotaz. kolik body a overálků do začátku? tak na první dva tři měsíce. samozřejmě není problém dokoupit, ale jen pro info. dle vašich zkušeností. 🙂

ladida.l
26. zář 2009

kubinkov, dávám plenku pod hlavu i plenku do zavinky 😉

Strana