Zmatky v pojmech u novorozeneckého oblečení
Holky, prosím o radu.
Včera jsem koupila první kousky oblečení pro prtě a dneska jsem při rozhovoru s mamkou narazila na jednu věc, kterou jsme nestačily dořešit a mně to teď vrtá hlavou.
Ukazovala jsem jí fotky s tím, že nejvíc jsem si vzala overálků (že je využiju na spaní i na normální den). Její reakce ale byla "A košilky k tomu máš?" Když jsem na ní nechápavě hleděla, tak dodala "No košilky. Andělíčky!"
Po chvilce dohadování našla to, čemu říká Andělíček = košilku s takovým jako ozdobným límečkem a zavazováním na boku u krku, s volnou látkou na zádech nebo boku (pro přehlednost foto č. 1 + 2). A snažila se mě přesvědčit, že je to nezbytná výbava pro každé novorozeně, bez které se v žádném případě neobejdu.
Co jsem si tak našla v seznamech na internetu, tak žádný z nich neobsahoval "košilka Andělíček", ale většinou to, čemu já říkám tričko (foto č. 3) a co si myslím, že se kombinuje s dupačkama, popř. to můžu obéknout jako druhou vrstvu přes bodýčko.
Ale teď opravdu nevím. Na jednu stranu vím, že se mi snaží pomoct a radit mi jen to nejlepší. Na druhou stranu mám neodbytný pocit, že se mi snaží vnutit "valchu místo pračky".... Zvlášť když během naší debaty používala věty typu "Všechno oblečení musíš předem vyvařit, než ho dáš dítěti.", "Takové šunty, co se perou jen na šedesátku ani nekupuj." nebo "No, ty jsi o košilce možná neslyšela, ale vždycky to nosily všechny děti." atp. Bohužel už je taky ve věku, kdy mívá stavy "za nás bylo všechno lepší, ty dnešní věci za nic nestojí", už jsme měly podobnou debatu ohledně kočárku, když se mi vehementně snažila vnutit ten z půdy, co tam 30 let stojí po nás.
Takže, abych to shrnula, potřebuji si ujasnity toto:
1) Tyhle košilky skutečně pro prtě používáte, nebo ne (a používáte ta trička)? Popř. jestli ano, tak i na normální nošení (přijde mi to takové načančané, jak kdybych prtě chystala s fotografovi, některé bych viděla tak na křtiny)?
2) Ať už používáte trička nebo košilky, jak vrstvíte? Měla jsem za to, že stačí bodýčko + třeba punčocháčky (na doma, ven bych přidala jednu vrstvu) nebo dupačky + tričko. Nebo je to blbě?
3) Pokud používáte overaly, vrstvíte i je? Myslela jsem, že na doma bude stačit jen ten overalek, popř. pokud by byla nějaká zima atp., dala bych pod to bodýčko. Nebo se to skutečně kombinuje (jak se mě snažila přesvědčit mamka), že dám toho Andělíčka a až na to overal? Přijde mi, že to malé pak musí mít moc kolem krku a na těch zádech se mu to bude shrnovat. Nehledě na to, na co to má kolem krku ten fajnový límeček, když bych to pak měla strčit po overal...
Jsem z toho prostě jelen. Jako prvorodička se v tom p.d vyznám i tak a ještě takové komplikace. 😎
Za vysvětlení předem děkuji

@taptap82 Tak černý kočárek mi nerozmlouvala (no, měli bychom mít tmavě šedý s modrým. Chtěla jsem co nejtmavší, ty světlé jsou pak hned špinavé)... to rozdýchávala už před asi rokem, kdy jsem si koupila černobílé povlečení, načež prohlásila, že nejsem normální, že to budeme mít v ložnici, jako v márnici a ať to koukám vrátit. 😀
A s tou podprsenkou by to u nás dopadlo asi ve smyslu "A proč sis je tam kupovala, jsou zbytečně drahé, u Vietnamců mají teď takové a takové a je to mnohem lepší. A levnější." (nemá ráda Lidl). 😉
Ale připomnělas mi jinou historku s oblečením:
"Našla jsem ve skříni svoje těhotenské šaty, tak si je zkus"
"Hm, smrdí a jsou mi ´trochu´ velké" (Vešla bych se do nich asi tak dvakrát)
"No, co, se vyperou a smrdět nebudou. A velké ti nejsou, aspoň je budeš mít volné a ještě přibereš, však počkej. A proč sis zkusila jenom ty dvoje, ty třetí si zkus."
"Brr, to vypadá jak zástěra, co nosila babička."
"Nevypadá, zkus si je."
"Hm, jo, vypadám v tom tak trochu jako babička."
"Houby, vypadáš v tom dobře. A je to (pardon, teď si nevzpomenu na název látky), to je náhodou teď zase děsně moderní. Tak já to vyperu a pak si to můžeš vzít." 😀
@kexina 🙂)))))))))))))))))))) fakt sranda..🙂))
tak nastesti v obleceni je moje mama docela moderni.... jen občas ma tendenci setrit a nakupovat hadry ala, rodinka... coz jsem ji na deti zakazala, ze buh vi, co v tom je...ale stejne prinese rukavicky neznamo od kud.. asi z trziste .a pak mi lze , ze jsou třeba alespoň z kiku a pod.... tak ji je dam s tim, ze mame, at si je vymeni za něco jiného apod. 🙂).. také ji v tomto nic nepomuze..ale když jde se mnou, tak v pohode, to kouka po peknych vecech...
nastesti do kojeni, plenek a pod mi nemluvi.. za prve.. ona nekojila, a za druhé uz vi, ze si delam co chci ...a když uz třeba chtěla koupit plenky nebo krem, tak se ptala presne jake...
@yerry já zase s beránek mám, nechali jsme ho nově přešít je po mě a myslím po tátovi. Fakt teplých. Minulý rok jsem ho vytáhla jednou, když jsem s 2m musela k doktorce a bylo -20. Malá se mi upekla (a to byla oblečená jen tak lehce oproti jiným dětem u doktorky), ale asi máme teplokrevne dítě. Nicméně jak se přehrála tak se mi v tom kočárku poblila 😉 naštěstí to beránek neschytal, chytla to kapuce u overalu 😀 a tento rok jsem ho ještě nevytahla... Mam poděděný emitex zimní fusak a bohatě zatím stačí s tenkou dekou 🙂 takže ne všechny děti snesou teplo beránka 😉
Košilky u nás byly taky velký téma 😀 Nejstarší ségra si je chválila, jak byly v horku parádní. No když chceš z novorozence udělat retro dítě, tak mu to klidně dej. Ale není nad bodýčko,když to prcka nikde netlačí a nelezou záda. Dupačky nebo polodupačky, punčošky, tepláčky. Dneska je tolik pěknýho zboží, že nevíš, co si dřív vybrat 😉 Vem maminku do obchoďáku s kojeneckým zbožím, ať vidí, co se dneska nosí. Přeji pevný nervy 😉
@verunka_korunka no jo no. Co kus to originál 😆😆😆😆😆
@kexina já ty košilky běžně používala pod dupačky, není to teda ten šílený mačkací materiál, to bych nechtěla, sehnala jsem je bez problému, ve vel. 56, v této pidi velikosti byly strašně roztomilý, schovala jsem si je na památku 😀 postupem času jsem košilku s dupačkama vyměnila za pro mě nej kombinaci body + punčochy. Overaly pouze na spaní (pod to nic). Trička z třetí fotky jsem používala spíš jako mikinu, prostě na body tohle triko 😀
Tvoje maminka má pravdu, dnešní materiály už nejsou to co bývalo, a proto jsem veškeré oblečení prala pouze na třicet a vlastně to dělám dodnes. 🙂
@taptap82 Já jsem už také starší, ale mám nejmladšího tříletého. Přiznám se, že před pár lety, kdy móda těch černých kočárků začala, jsem také řekla, že to je jako rakev-je to hrůza-vím. Ale k dětem mi sedí barvy-a to i do pokoje. Vím, že se teď preferuje bílá, šedá , černá-líbí se to i mé nejstarší a vlastně i prostřední dceři-19 a 16 let. Starší jde třeba v šedém ponču. No řeknu, že by měla chodit barevnější. Muž mi na černý svetr také občas říká, že tak chodila jeho babička na hřbitov. Ale ty poznámky jsou asi tak všechno, co dělám a můžu dělat.Ona chodí vkusně oblečená, musí jí vše ladit. Je mi trochu líto, že je hodně barev a ona toho nevyužije, když je mladá. Ale to už se miminek netýká.Kočárek si vybíráme samozřejmě každá máma podle svého-dítěti je to víceméně jedno-i když malý později vnímal, v čem jede-už jako mimino když bylo něco co nepérovalo a polní cesta, vydával zvuky a rád se poslouchal. Na každém kameni to bylo hlasitější. Tak jsem hned doma řekla, že potřebuju nový pérovací kočár a koupila jsem ho-tedy hlavně sobě-ne že by to nepřežil-už mu bylo 7 měsíců a já koupila kombinovaný-ne sporťák.🙂
Já dávala malé na spinkání body a na to overal mělahorší termoregulaci.I ted ji to pořád dávam odkopává se a je pak zmrzlá ráno. Jinak dost často jsem vrstvilabody s krátkým a na to body s dlouhým. Ted když je vetší dávám body a na to tričko, nemám ráda když mácholá zádíčka.
my mame fusaky od stooke.. jsou super, jak klasicky, tak nozickovy.. kocarek mi nevyhovoval, ale fusaky ano, ty jsme pouzivali dve zimy a ted je použijeme i pro druhé dite..

@taptap82 - no, my měli větrání v kočárku taky a stejně se to dost zahřívalo....jinak to o té rakvi se přiznám mě taky už několikrát napadlo, když jsem někde viděla takový ten hranatý hluboký kočárek, ještě dost nízký a celý černý....fakt mi tam ta asociace rakve naskočila taky, no.... Jinak mě naštěstí mamka ani tchyně do výbavičky a výchovy nijak moc nemluvily, když už, tak to byly celkem dobré rady, manželova maminka dělala celý život dětskou dr., takže vždycky dobře poradí....naštěstí syn bývá nemocný opravdu minimálně.....