36 let, bezdětná - najdu zaměstnání?
Holky, máte někdo zkušenost?
Je mi skoro 36, snažíme se o prvního prcka ( už mám za sebou letos 2x IVF, další asi necháme až na příští jaro). V současném zaměstnání jsem už skoro 6 let, bohužel došlo k nějakým personálním a organizačním změnám a už to tu nedávám. Atmosféra jako v krematoriu, jen ráno vlezu do kanclu mám pocit, že ze mě odešel všechen život. Tak jsem pomalu dospěla k názoru, že bude nejlepší odejít.
ALE rozum mi říká, ať to všechno překousnu, že v mém věku a bezdětnou mě nikdo nezaměstná, protože každý hned uvidí to riziko, že jim po chvilce zmiznu na mateřskou. Žiju v Praze, takže o práci teoreticky nouze není, praxi mám pěknou a zajímavou, angličtinu dobrou. Ale mele se to ve mně, jestli jít do rizika.
Poradíte, povzbudíte?
To víš, že najdeš..šla bych do toho 🙂
Myslím, že ano..ono, u ženských si nevybereš - nejdřív jsi moc mladá a nemáš praxi, pak je riziko , že otěhotníš, pak jsou malé děti a hrozí časté ošetřování a pak už jsi stará, pomalá a nezajímavá... 😀
@urtica jj přesně to tvrdím a ještě máme menší výplaty 😀
@nutricnihodnota jestli to nebude tím, že ženský jsou větší "držáci" a v práci leccos kousnou na rozdíl od chlapů 😉
myslim, ze odejit je spravna volba ;) a myslet pozitivne..neco se urcite najde 🙂 stresove prostredi v praci by mohlo mit akorat negativni vliv na poceti miminka, tak je lepsi odejit i (nebo hlavne 🙂) proto ;) Drzim palce
@bassetlady No, celkově jsme jiný, takže se na něco hodíme víc a na něco se hodí víc chlapi. Tak to prostě je a bude.
najdeš ,bez obav! zaměstnavatel se nemá právo ptát, kolik má š či nemáš dětí. Při pohovoru na toto téma sama neupozorňuj. A kdyby se ptal, nehraje fér...tak ty taky mlž, že děti nejsou na programu dne atd
@rychetkami to, že se zaměstnavatel nemá právo ptát je pěkná věc na papíře a v teorii. ale při každém pohovoru za těch 15 let co se pohybuji na pracovním trhu se mě (více či méně kulatně) ptali.
Z vlastní zkušenosti můžu říct, že je úplně jedno kolik ti je. Mě je 23 a čekám miminko. Pracuju od 18 a dělala jsem ve dvou firmách. V té první mě vzali jen jako zástup za mateřskou (prostě nepočítali, že tam budu dýl než dva roky) a v té druhé mi šéf vyloženě řekl: "Máš štěstí, že ti je teprv 21 - kdyby ti bylo o dva roky víc, už bych tě nepřijal." 🙄 Když jsem si stěžovala, že to není fér a že jim do toho nic není (můžu být třeba neplodná nebo lesbička že..), tak se do mě pustil kolega, že jako mladá holka prostě nemám právo chtít pracovat na lepší pozici, že bych měla radši jít dělat někam na pokladnu, protože stejně za pár let budu doma s děckem 😠 Od té doby o mě říkal, že jsem praštěná feministka. Chvíli po mě se vybírala na jinou pozici jedna paní, bylo jí 40 a měla už děti ve školním věku a ředitel nadával, že prostě nechce přijímat další ženské 😖 Ale mám podezření, že v téhle firmě jsou všichni chlapi neskutečná hovada, co si myslí že ženská má být u plotny a držet hubu. 🙄 Nicméně je to fakt jedno kolik ti je - buď se čeká že půjdeš brzo na mateřskou, nebo máš malé děti co bývají nemocné.. Není to o věku, je to o tom na jakého zaměstnavatele narazíš. Někteří si dokonce schválně vybírají hlavně ženské - protože prostě ví, že ženské jsou svědomitější a pilnější a hlavně jsou rády když je s malými dětmi někdo zaměstná. Takže přeju hodně štěstí při výběru, ať narazíš na ty správné lidi a jsi spokojená 🙂
Myslím si, že ze životopisu poznají, zda jsi byla na mateřské nebo ne.. Já bych určitě nejdřív rozeslala životopisy a zkoušela a chodit na pohovory- předtím, než bych dala výpověď. Třeba přijdeš tím pádem na jiné myšlenky a třeba přestup do jiné práce nebudeš muset řešit kvůli těhu 🙂
Odpovídat na otázky ohledně plánování těhotenství nemusíš, je to protizákonné.
@bassetlady Mě se neptali nikdy. Ale pracuju v oboru, kde je převaha žen, časté poloviční úvazky, každé místo dobré.
@rychetkami Nemají právo, ale stejně se ptají 😖 Kamarádky se ptali jestli má přítele a kdy se chce vdávat, mít první dítě apod. Když mlžila, nedali pokoj a rýpali, že už to přece museli s přítelem probírat jaké mají plány. Když se naštvala, že jim do toho nic není a že takové věci bude řešit jen se svým přítelem, tak jí poděkovali že přišla a sbohem 😉 Já už jsem se pak vykašlala na nějaké mlžení a vždycky jsem na pohovoru narovinu řekla: "Ano, plánujeme dítě v následujících třech letech." Už mě nebavilo hrát divadýlka a upřímně už jsem ani nestála o to pracovat u někoho, kdo mě diskriminuje od prvního dne kvůli věci, kterou naprosto neovlivním - protože jaksi nemůžu za to, že jsem se nenarodila s pindíkem 🙄 Kupodivu to někteří i ocenili, že jsem upřímná a práci mi nabídli 🙂
@littleluu9 tak je to pěkná prasárna :-/
@janiczkap životopisy jsem začala posílat tento týden, já vím, že to nejrozumnější cesta. Jenže tím se zase dostanu do pasti, co říkat v práci když půjdu na pohovor. tak jestli není ve finále jednodušší dát výpověď a mají všichni jasno.
@bassetlady Jo jo, docela dost mi to otevřelo oči taková zkušenost 🙂 Nejvtipnější na tom bylo, že ten kolega co mi to řekl je svobodný čtyřicátník, který nikdy žádnou ženskou neměl 😉 Mindráky jsou sviňa
@bassetlady ahoj, byla jsem několik let v jedné firmě a dlouho jsme se s manželem snažili o miminko. Kvůli tomu jsem nechtěla z nefungující práce, kde se situace jen horšila odcházet ze stejného důvodu jako ty. Pak jsem se rozhodla, že odejdu, nahlásila to v práci, začala rozesílat životopisy a buch, další měsíc // . Pokud je to tam pro tebe stresující, jdi i za cenu toho pak vzít třeba "horší" nebo míň placenou práci, kde ale budeš v klidu a to miminko se lépe zadaří.
@bassetlady asi je dobre udelat radikalni rez, ale malokdo ma na to odvahu. Urcite je to ale lepsi...kdyz to clovek neudela, tak je to porad takove napul a ma dost casu a tolik se nesnazi apod. 🙂
já v 37 s 2 malýma dětma teď taky hledám práci, na děti se mě nikdo neptá, zatím jsem byla na 3 pohovorech a mám spíš problém se svým bydlištěm, že všichni mají starost, jak dlouho budu dojíždět atd., takže to už jsem ze svého životopisu vymazala 😒
@urtica ano, a věkově to máme podobně..klidně mi tykej, jestli ti to nevadí 😉
@bassetlady neřekla bych nic, prostě osobní záležitosti, výpověď bych ještě nedávala, dokud nebudu mít místo jisté, pokud to tam ještě vydržíš..
@bassetlady - běž do toho 🙂 Přeji hodně štěstí s miminkem 😉
@bassetlady ja jsem odcházela z práce po pěti letech a bylo mi 33 bezdětná, takže jsem se taky bála, že mě nikde nebudou chtít, ještě ve výpovědní době jsem si našla práci, no a po roce a kousek jsem odcházela na mateřskou.
@bassetlady tak záleží asi na tom, jak se k tomu všemu postavíš. Může se taky stát, že práci prostě nenajdeš a nebo budeš nucena vzít nějakou horší... Tak můžeš řešit to, že zůstaneš na pracáku nezaměstnaná do toho otěhotníš, to už tě vůbec nikde nevemou a budeš třeba pár měsíců do porodu bez příjmu. Musíš zvážit vše pro a proti.
pohovory se dají domluvit i v odpoledních hodinách a nebo řekneš, že někam jedeš- k rodině, na výlet přijede ti návštěva.
Záleží na tobě. Chápu, že být v práci která tě ubíjí je nevyhovující a znám to.
Bohužel tyto věci nejdou naplánovat, nejde jít do obchodu a dětátko si koupit...
Musíte pochopit i toho zaměstnavatele - on Vás najme, dá protředky za to, že Vás zaškolí a vy mu během pár měsíců odejdete a on zase musí hledat a vykrýt výkyv zaměstnanců. Já se taky kdysi ptávala, protože jsem hledala ženský do hlučného prašného provozu, tak mě zajímalo, kdy to plánují a zda vůbec, protože jen zaškolení stálo podnik kolem 40.000 Kč a agentura měla sankce za to, když do roka odejde dělník - a je jedno z jakého důvodu.
Moje ségra odešla v 39 letech z práce, kde byla od 19 let. Potřebovala změnu, nelituje, ale už děti má a další neplánuje.
@janiczkap naštěští si můžu díky partnerovi( který s mojí výpovědí přišel první, já byla rozhodnutá to prostě zuby nehty, pot a krev přežít do odchodu na matěřskou) dovolit vzít i hůř placenou práci. a mateřská jde případně vzít i přes chlapa, kybych nedej bože skončila na pracáku.
no ono odpoledne, těžko na mě někdo bude čekat v 6 večer ( u nás neexistuje, že potřebuju zařídit na úřadě zmizím o půl hodiny dřív) a na jinak na vše ostatní bych si musela brát alespoň půl dne dovolenou. A navíc máme dost volný dress code, takže když přijdu do práce v kostýmku a lodičkách, tak bude jasno.
No mele se to ve mně slušně.
@bassetlady určitě se to dá i tak udělat. Záleží na tom, jak dlouho to můžete táhnout z jednoho platu, pokud několik let a jste schopni u toho našetřit i na miminko, tak to tak udělejte a není co řešit.
Já jsem trošku skeptičtější, o těhotenství jsem se snažila 3 roky a to v docela plodném věku (24-27 let). Prakticky se mi to podařilo v né moc dobrou profesní chvíli, ale i tak se to dá vše zvládnout..
Je to těžké rozhodování a sama nejlépe víš v jaké situaci se nacházíš.
@bassetlady Ja bych byt tebou odesla ... Stres dela strasne moc ... Ja jsem byla v praci strasne nestastna, snazila se otehornet pul roku. Mela jsem hlidanou ovulaci, pichali mi pregnyl, brala jsem clostylbegyt a nic ... Pak jsem dala vypoved, rekla si, ze se budeme snazit nejak vice zas az po zkusebce no a hned ten prvni cyklus nesnazeni se, co jsem uz nebyla v praci se podarilo :D ...

Já bych spíš řekla, že v tvém věku už nějaké mimčo moc předpokládat nebudou. Ale i kdybys byla o deset let mladší, tak by sis práci našla. Většina žen může teoreticky otěhotnět a nevšimla jsem si, že by bylo na prácáku výrazně více žen. Na některé pozice se navíc ženský hodí mnohem víc a zaměstnavatelé s tímto "rizikem" vždy počítají. Jestli se tam necejtíš, tak odejdi a zbytečně to neodkládej 🙂, je to fakt zbytečný, v tvém případě.