icon

Asistent pedagoga, co to obnáší?

pavlina276
21. čer 2016

Holky, prosím poraďte, chytla mně ředitelka v naší MŠ a nabídla mi, jestli bych od září nechtěla u nich dělat asistentku pedagoga nějakému chlapci s kochleárním implantátem. Končí mi RD a práci zatím nemám, takže bych měla jistotu, ale můžete mi objasnit co to obnáší a kolik je tak mzda? Dík moc.

Strana
z3
jbzirafa
22. čer 2016

@pavlina276 držím palce ať vám práce vyjde, a ať vám to jde ku prospěchu všech jestli se rozhodnete do toho jít. Vždy je něčí za něco a to že budete mít dceru a práci v jednom místě, končit ve stejnou dobu, to je hodně dobrý benefit.

songs
22. čer 2016

Co potřebuješ uz někdo odpovídal. Ja můžu napsat osobní zkušenost z pohledu matky postiženého dítěte. Z me jako matku je důležitý vztah asistenta/dítěte. Určitě mít zjištěno co konkrétně obnáší onemocnění. Dopředu si domluvit schůzku s rodiči a zjistit si co dítě zvládá samo a co ne aby se mohlo dál rozvíjet. Kraj v této chvíli na žádost SPC může hradit pouze 4 hod denně ale od září je úprava ze se může hod. Úvazek zvýšit ( my jsme tento rok platili z vlastních zdrojů družiny jinak by tam Filip nemohl být. Věřím ze rodiče dítěte budou rádi ze o dítě je kvalitně postaráno protože vychovávat takovéto dítě stojí strašně moc energie a peněz. Je důležité se i připravit i možné jiné chování než jste zvyklí i zdravých děti, přece jenom jejich vývoj je narušen onemocněním a můžete se to projevovat různé.

nelam
22. čer 2016

@pavlina276 jestli spadate do 7 platove tride,melo by to odpovidat platu 13.300,- hrubeho, tedy budete na nejakych 10.000,- cisteho. S tim porovnanim s prodavackou se mi otvira kudla v kapse,jak je asistence tezce podhodnocena,ale snad se to po te slavne inkluzivni akci zlepsi.
Nevim,z jakeho jste regionu,ja take nejsem prazajda,ale nosit 10.000 za HPP by mi prislo malo.

nelam
22. čer 2016

Jo a jeste dodam z praxe u nas -asistenstka je nejlevnejsi pracovni sila na suplovani,takze je s gustem nechavaji suplovat a je-li dite nemocne a asistentka nechodi, tyhle hodiny ji pekne nascitaji a vyuzivaji ji pak bud jako supl nebo v druzine jako "vymenu" (tedy neplacene suplovani).

pavlina276
autor
22. čer 2016

@nelam jsem z jižních Čech, praxe 4 roky a pak 8,5 roku doma, nedělám si iluze o pozici, kde bych měla víc jak 15 čistého. Už jsem byla na x pohovorech, všude je zajímalo jestli máme hlídání, pracovní doba se vetšinou neshodovala ani s družinou☹ Babičky nemáme, manžel dělá na směny, takže musím hledat práci kde budu schopná dovézt i přivézt ze školky/školy. To co píšete je třeba pravda, ale vybírat si extra nemůžu ☹ Navíc bych teoreticky byla min. rok zaměstnaná a pak by uchycení na trhu práce bylo asi jednodušší než takhle po rd. Beru klady a zápory ze všech hledisek....

pavlina276
autor
22. čer 2016

@songs díky za rady, určitě s rodiči budu mluvit i s paní z ranné péče, jak chlapeček komunikuje, co potřebuje, jak reaguje atd., je to pro mně výzva🙂

jbzirafa
22. čer 2016

@pavlina276 je fajn ze to takhle berte, jako výzvu, rozšíření obzoru a další možnosti uplatnění na trhu práce, určitě lepší málo než nic, a když čtu ty podmínky při shánění zaměstnání, tak opravdu ty možnosti nic moc. Zkuste, obujte se do toho s chutí,nepokazite nic.

kika_21
22. čer 2016

@nelam Já jsem z Prahy a nosit 10 000 by mi přišlo dost-s tím, že bych měla čas na své děti. Místo, kde by respektovali, že mám děti se hledá opravdu těžko-pouze, když řeknu, že můžu kdykoliv-pak mám 15 tky a děti moc nevidím.Tak jsem asi na plat nenáročná-beru raději hůře placené místo, kde mám pocit, že budu něco platná. V mém oboru zase tak nezáleží, odkud jsem-je to trochu mýtus s těmi platy v Praze.

irinka
22. čer 2016

@kika_21 S platem souhlasím, já jsem také vzala práci sice s nižším platem, ale s tím, že krásně stihnu školku malého, navíc mám 0.75 úvazek, takže je tam i čas pro mě, volné víkendy, svátky a prázdniny můžu v klidu být s malým 🙂

kika_21
22. čer 2016

Možná někdo bude argumentovat nedostatkem financí, ale po těch 15-tkách v supermarketu dám přednost tomu, nevracet se ve 22 hodin domů-malé děti musely hlídat velké děti-muž se vracel asi ve 21-takže to nebylo nic moc.

irinka
22. čer 2016

@kika_21 JJ, někomu je to málo, ale u nás naštěstí má chlap slušné peníze, takže to naštěstí řešit nemusím 🙂

nelam
22. čer 2016

@pavlina276 a @irinka jasne,holky, kazdy ma jine meritko, i kdyz v Praze to tedy musi byt masakr,kdyz tam vidim ceny podnajmu. Samozrejme,jestli chlap vydelava dost,pak chapu,ze se nad tim pozastavovat nemusite. Ale zivit z toho rodinu,nebo mit chlapa chvili bez prace,asi bych se desila. Jinak jsem take jihoceska,myslim,ze regionalne to mame jeste hodne v pohode s porovnani se severem cech bo Ostravskem napriklad.

irinka
22. čer 2016

@nelam Já jsme také jihočeška, jsme se tu pěkně sešli 🙂

monunkaaa
22. čer 2016

@pavlina276 Ahoj,ja jsem delala asistentku tri roky,mela jsem vice deti. Musela jsem si udelat kurz na asistenta pedagoga.
Prace zajimava a dost narocna,podlw toho,co mas za deti a jaky drug postizeni. Chcevto hodne velikou trpelivost. Ale co se tyce penez,tak tayo prace moc ohodnocena neni.

kika_21
22. čer 2016

@pavlina276 Já 4 roky v práci-potom 15 let doma, potom 1,5 roku v práci, teď 3 roky doma-také dobré, že? Jo jednou mi řekli otevřeně, že psí krmiva dobré, ale dvě malé děti je děsí-jakoby sám neměl doma rodinu-sprosťák! 😀

pavlina276
autor
22. čer 2016

@irinka
@nelam holky a odkaď jste?

@kika_21 tak to jsem ještě žabař 😀

@monunkaaa díky za info, taky myslím, že si ten kurz budu muset udělat....ale snad to mš nějak zprostředkuje....

nelam
22. čer 2016

@pavlina276 kousek od CB 🙂
Me docela prekvapuhe,ze mate takove zkusenosti se zamestnavateli,co se na to bez skurpuli ptaji na deti,to by vubec nemeli. Me se ro nestalo,ale koukam,ze jsem asi vyjimka.

irinka
23. čer 2016

@pavlina276 Já jsem přímo z ČB 🙂

monunkaaa
23. čer 2016

@pavlina276 me to skola zaplatila s tim,ze kdybych se rozhodla odejit jinam,tak jim cast zaplatim.
Kdybys mela jakykoli otazky,tak se klidne ptej. Pokud budu vedet,rada poradim.

pavlina276
autor
24. čer 2016

@monunkaaa díky, já bych se ráda zeptala, jak to ve třídě chodí. Já se budu starat o chlapečka pořád? Jako že mu všechno pomáhat a on se nebude zapojovat do činnosti ostatních? Má naslouchací implantát, tak mi přijde, že by mohl dělat většinu věcí sám a já tam budu "k ničemu" 🙂 Je mi jasné, že asi budu pomáhat učitelce s jinými dětmi, ale zajímalo by mne, jak je to ve třídě s postiženým dítkem + asistentka zorganizováno. díky za odpověď

pavlina276
autor
24. čer 2016

@nelam no, u mně jim bylo divný, že mám v CV jen 4 roky práci a pak dooooouho nic, tak se samozřejmě zeptají, dojde na počet dětí a najednou i na hlídání☹ vím, že se na to ptát nemají, ale realita je přesně opačná. Já jsem od Písku, vždycky mně napadne, jestli se s nějakou maminkou nepotkávám na koni a pak ji potkám na ulici......

nelam
24. čer 2016

@pavlina276 v MS k nicemu? Hihi,nemejte zadne obavy,budete pomahat,kde je treba. Holcicku s implantatem jsme meli v ZS a asistentka si neoddechla. A v MS Vas deti budou brat jako dalsi pani ucitelku a budou se na Vas obracet se vsim moznym.

pavlina276
autor
24. čer 2016

@nelam díky za uklidnění 🙂 snad jim tam k něčemu budu 😀

hanulka190
24. čer 2016

@pavlina276 Já mám nastoupit od září do ZŠ jako asistent pedagoga, tak jsem na to zvědavá, rovnou do páté třídy ke dvěma holčičkám🙂Od října mi začíná kurz v Praze, je to 10x sobota, což je super. Ve školce si myslím, že ta práce bude pohodovější, taková víc uvolněnější, maminkovská 🙂

tabii
24. čer 2016

@pavlina276 Mohu napsat vlastní zkušenost.Mám autistického syna integrovaného v běžné ZŠ.Od první třídy má asistenta pedagoga.Mám ho doporučila ředitelka školky,která syna znala několik let a věděla,jaký typ člověka mu sedne.Vůbec to není o vzdělání,ale o tom přístupu k dítěti. My se sešli ještě ve školce,já dodala veškeré informace o synovo poruchách,atd.,řekla,jak syn reaguje,co mu vadí,nevadí,s čím má problémy.Asistentka se mu představila,aby věděl, kdo mu bude po prázdninách pomáhat.V srpnu před nástupem do první třídy,jsme šli do ZŠ,s třídní učitelkou a asistentkou jsme školu společně prošli.Má zlatou a trpělivou asistentku,která se pro tu práci hodí a dělá jí s láskou.Syn teď nastupuje do šesté třídy a máme schváleného AP na celé vyučování.
Já sama od nového roku nastupuji na kurz AP,jsem taky jihočeška,ale budu jezdit do Jihlavy.Mám sama tři děti a potřebuji práci,kdy si budu moci vypravit syna do školy a odpoledne mu být k dispozici.🙂

monunkaaa
24. čer 2016

@pavlina276 je chlapecek I nejak telesne nebo mentalne postizeny? Pokud je treba trochu pomalejsi,tak asistentka pomuze zapsat ukol,pomuze neco precist nebo dodiktuje. Pomuze nachystat veci na hodinu,sklidit veci. Ja jsem pomahala pani ucitelce napr. opravit pisemky,domaci ukoly. Obcas nejaky supl. Hodne se to odviji od toho,co vsechno ditko ma za postizeni..

pavlina276
autor
24. čer 2016

@monunkaaa já budu na mš, o jiném postižení ředitelka nemluvila....

petku0204
11. kvě 2017

@pavlina276 dobry den, muzu se zeptat, jak jste dopadla s praci? Vzala jste nakonec tu praci asistentky? Zvazuju podobnou nabidku a nevim jestli to neni psychicky narocne, abych pak mela silu na ty svoje vlastni deti.

pavlina276
autor
11. kvě 2017

@petku0204 dobrý den, bohužel Vám neodpovím, protože jsem pár týdnů před nástupem(měla sem již podepsanou smlouvu) zjistila, že jsem neplánovaně otěhotněla a s ředitelkou jsem se domluvila, že ani nastupovat nebudu, abych zase po 4řech měsících odešla......ale šla tam místo mně nějaká holčina (také bez praxe) a nevypadá, že by byla nespokojená🙂

petakaci
11. kvě 2017

@petku0204 já jsem také pracovala jako asistent pedagoga v mš, i když to bylo někdy náročné (měla jsem na starost 4 děti), tak to byla snad nejlepší práce, co jsem zatím měla 🙂

Strana
z3