icon

Asistent pedagoga s výučním listem. Máte zkušenost?

svetluseeee
5. lis 2025

Ahoj holky, je tu některá z Vás co má kurz asistent pedagoga a nemá maturitu? Tedy jen výuční list. Našli jste práci?

normalnimatka
5. lis 2025

Je to složitější, protože pokud vim, nemůžeš vykonávat přímou pedagogickou činnost ve třídě, ale jen "pomocné výchovné práce". Na druhou stranu, asi to není nikde extra specifikovaný, co to vlastně je, takže je to asi na rozhodnutí ředitele.

martt
5. lis 2025

@svetluseeee Moje kamarádka dělá asistenta pedagoga bez maturity( už cca 5 let)ale teď si tu maturitu "musi" dodělat na žádost ředitele. Tak nevim jestli se neupravovali podmínky pro asistenty.

1pomnenka
6. lis 2025

Podle mne ne, protože podle nových pravidel už tě ani do kurzu AP nepřijmou, když nedodáš na začátku kurzu maturitní vysvědčení.

zuzkasim
6. lis 2025

Výjimky byly dřív kvůli vyloučeným lokalitám a pak to nebyl asistent pedagoga, ale školní asistent, jestli si dobře pamatuju. Na asistenta pedagoga je maturita jako podmínka daná zákonem.

mrs.duck
6. lis 2025
@zuzkasim

Výjimky byly dřív kvůli vyloučeným lokalitám a pak to nebyl asistent pedagoga, ale školní asistent, jestli si dobře pamatuju. Na asistenta pedagoga je maturita jako podmínka daná zákonem.

@zuzkasim To jsem si myslela taky. 🤔 Nejsem z oboru, ale podle zakona o pedag. pracovnicich § 20, odst. 2 (c, d, e, f) to vypadá, že maturita není třeba.

normalnimatka
6. lis 2025
@mrs.duck

@zuzkasim To jsem si myslela taky. 🤔 Nejsem z oboru, ale podle zakona o pedag. pracovnicich § 20, odst. 2 (c, d, e, f) to vypadá, že maturita není třeba.

@mrs.duck Jo, ale rozlišuje se tam práce ve třídě a pomocný práce.... Tím je myšleno, že budeš třeba stříhat a laminovat materiály a podobně... říká se tomu školní asistent většinou.

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-563?text=a...

Na tohle musíš mít min. maturitu:
(1) Asistent pedagoga, který vykonává přímou pedagogickou činnost ve třídě, ve které se vzdělávají děti nebo žáci se speciálními vzdělávacími potřebami18), nebo ve škole zajišťující vzdělávání dětí a žáků formou individuální integrace19), získává odbornou kvalifikaci....

Na tohle stačí výučák nebo dokonce ZŠ
(2) Asistent pedagoga, který vykonává přímou pedagogickou činnost spočívající v pomocných výchovných pracích ve škole, ve školském zařízení pro zájmové vzdělávání, ve školském výchovném a ubytovacím zařízení, ve školském zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy, nebo ve školském zařízení pro preventivně výchovnou péči, získává odbornou kvalifikaci

Ovšem co to jsou ty pomocný výchovný práce, to už se nespecifikuje, zřejmě.

mrs.duck
6. lis 2025
@normalnimatka

@mrs.duck Jo, ale rozlišuje se tam práce ve třídě a pomocný práce.... Tím je myšleno, že budeš třeba stříhat a laminovat materiály a podobně... říká se tomu školní asistent většinou.

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-563?text=a...

Na tohle musíš mít min. maturitu:
(1) Asistent pedagoga, který vykonává přímou pedagogickou činnost ve třídě, ve které se vzdělávají děti nebo žáci se speciálními vzdělávacími potřebami18), nebo ve škole zajišťující vzdělávání dětí a žáků formou individuální integrace19), získává odbornou kvalifikaci....

Na tohle stačí výučák nebo dokonce ZŠ
(2) Asistent pedagoga, který vykonává přímou pedagogickou činnost spočívající v pomocných výchovných pracích ve škole, ve školském zařízení pro zájmové vzdělávání, ve školském výchovném a ubytovacím zařízení, ve školském zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy, nebo ve školském zařízení pro preventivně výchovnou péči, získává odbornou kvalifikaci

Ovšem co to jsou ty pomocný výchovný práce, to už se nespecifikuje, zřejmě.

@normalnimatka Ano, ano. Četla jsem to. A právě mi to asi není moc jasné.
Podle zákona se teda jedná vždycky o asistenta pedagoga? Ale z pohledu pracovní smlouvy je jeden AP a pracuje ve třídě (minimálně s maturitou) a druhý je školní asistent (s výuč. listem) a třeba jen připravuje pomůcky a teoreticky ani nemusí být v kontaktu s dětma? 🤔

zuzkasim
6. lis 2025
@mrs.duck

@normalnimatka Ano, ano. Četla jsem to. A právě mi to asi není moc jasné.
Podle zákona se teda jedná vždycky o asistenta pedagoga? Ale z pohledu pracovní smlouvy je jeden AP a pracuje ve třídě (minimálně s maturitou) a druhý je školní asistent (s výuč. listem) a třeba jen připravuje pomůcky a teoreticky ani nemusí být v kontaktu s dětma? 🤔

@mrs.duck Školní asistent může být v kontaktu s dětma, ale dělá skutečně jen pomocné práce. Hlavní rozdíl je pak v platovém zařazení. On asistent pedagoga není platově žádné terno, ale školní asistent je ještě výrazně hůř. Ale je to logické, chybí mu to vzdělání.

mrs.duck
6. lis 2025
@zuzkasim

@mrs.duck Školní asistent může být v kontaktu s dětma, ale dělá skutečně jen pomocné práce. Hlavní rozdíl je pak v platovém zařazení. On asistent pedagoga není platově žádné terno, ale školní asistent je ještě výrazně hůř. Ale je to logické, chybí mu to vzdělání.

@zuzkasim Ale pojem "školní asistent" zákon nezná. Nebo jsem ho v něm nenašla. Takže to je jen na konkrétní škole, kam si pracovníka zařadí/jakého si zvolí?
Možná se ptám pro někoho hloupě. Není to rýpání. A ačkoli mám státnice z pedagogiky, pracuju úplně mimo obor a školství pořád nemůžu pochopit.

zuzkasim
7. lis 2025
@mrs.duck

@zuzkasim Ale pojem "školní asistent" zákon nezná. Nebo jsem ho v něm nenašla. Takže to je jen na konkrétní škole, kam si pracovníka zařadí/jakého si zvolí?
Možná se ptám pro někoho hloupě. Není to rýpání. A ačkoli mám státnice z pedagogiky, pracuju úplně mimo obor a školství pořád nemůžu pochopit.

@mrs.duck Ne, neberu to špatně, taky si informace ráda ověřuju a často i musím. Ale zrovna toto jsem řešit nemusela a nejsem poslední dny na počítači, na mobilu dělám jen omezeně.

normalnimatka
7. lis 2025
@mrs.duck

@mrs.duck Jojo, takhle tomu rozumim. v zákoně se to asi nerozlišuje.... jen je to takový lidový označení, ten školní asistent. ALe jako nevim, kolik reálně takhle lidí pracuje. Asi je to pro ředitele způsob, jak mít asistenta, když nesehnali někoho kvalifikovanějšího. A těžko někdo zkontroluje, jestli dělá s dětma jaksi "pomocný práce", nebo náročnější vzdělávací činnosti🙂))

1pomnenka
7. lis 2025

AP a školní asistent je úplně něco jiného. Školní asistent není pedagogický pracovník, jeho plat je hrazen z programů EU a vůbec nemusí přijít do styku s dětmi. Smlouva bývá po dobu trvání programu, většinou na 2 roky.

normalnimatka
7. lis 2025
@mrs.duck