Co dělat po výpovědi v těhotenství? Jak na odstupné?
Dobrý den,
23.12. jsme se v práci dozvěděli, že majitel firmy, kde pracuji končí k poslednímu v měsíci. Ruší obchod. Jiný nebude.
Mám smlouvu na dobu neurčitou.
Ještě nikdy jsem výpověď nedostala. (Jsem tu 11 let) od školy.
Ale co teď? Jsem těhotná (zatím na začátku). Zjistila jsem to minulý týden.
Prý nám nyní v týdnu k tomu řekne více. Já počítám s dvouměsíční výpovědí a myslím, že mám nárok i na odstupné. Chci se optat. Může dát výpověď okamžitou? Například s účinností, platností od 1.1.? Ale máme naplánovanou inventuru na 2.1. tak mě to mate. Můžete mi poradit na co si dát pozor? Bojím se, že nám odstupné chtít dát nebude.
@j.a.n.i
@levandule_k
@drep jákym podvodem ? Moje práce je ve školní jídelně výpary vysoké teploty kluzka zem tahání těžkých věci je to práce ohrožující zdraví mého dítěte. Nevím jako co bych tam dělala ? Denně sem tahala těžký věci
@j.a.n.i Díky Teoreticky, když zaměstnavatel ukončí svoji činnost k 31. 12. 2021 (přestane existovat) a autorka dotazu mu nepodepíše dohodu o ukončení pracovního poměru, tak jí běží výpověď s 2 měsíční výpovědní lhůtou a ona je pořád zaměstnanec, má nárok na mzdu, je za ní placeno sociální a zdravotní, nebo visí někde ve vakuu?
@rovenska Tady jde o to, jestli je tvoje těhotenství rizikové, tak máš být doma a marodit, pokud jsi zdravá, tak máš chodit do práce. Pokud tvoje práce není vhodná pro těhotnou, což je upraveno ve vyhlášce, tak máš nárok být doma za 100% náhrady mzdy.
V té vyhlášce je uvedeno, že práce pro těhotnou není vhodná, pokud je spojená s ruční manipulací s břemenem, jehož hmotnost při občasné manipulaci překračuje 10 kg nebo při časté manipulaci 5 kg. Což mě jako laikovi se zdá, že by jsi to splnila.
Takže možná bys mohla být doma za 100% mzdy s neomezenými vycházkami. To nemělo vyznít tak, že bys měla makat, ale že se to má správně řešit jinak a výhodněji pro tebe.😉
@levandule_k jasný no třeba mě to ani nenapadlo abych nekrivdila doktorce beru ustrogen prevence takže riziko predcastneho porodu mám já se jinak cítím proste skvěle a nenapadlo mě vůbec ze to takto jde
@levandule_k No, on zamestnavatel nezanikne, stale existuje, dokud ma zamestnance a ona bude na prekazkach v praci.
@levandule_k myslím, že bude chtít dát dvouměsíční výpověď. Jen pak nevim jak se to bere, kdyz jak psala Jani clovek jde na PN, pote zamestnavatel zanikne, tak kam se co posílá (papíry na sociálku apod.) i když vím, že je vše online. Ale vlastně již cca od března zaměstnavatel nefunguje.
Máme v práci i kolegyně, které již dlouhodobě marodí, jedna přes rok, druhá třičtvrtě roku. A ty dostanou výpověď taky samozřejmě a mě to mate, myslela jsen, že nemocné nelze vyhodit, ale když konci zivnost, zamestnavatel tak to asi lze.
Ano, pokud se ruší zaměstnavatel, tak prostě mohou dostat výpověď všichni, bez ohledu na těhotenství, PN, cokoliv.
@rovenska Tvoje dr. ví, co dělá. Držím palce, ať donosíš dítě do řádného termínu 🙂
Dostala jsem výpověď z organizačních důvodů a já byla těhotná a stáhli to. Byla tam pak dusná atmosféra a nebylo mi dobře a šla jsem na neschopenku. A jsem stále zaměstnanec a to, už jsem porodila třetí dítě. Pak očekávám výpověď a odstupné. Takže vyčkej a uvidíš. Dle mého máš nejlepší jít marodit.
@fandysek_1 Nojo, ale organizacni duvody jsou neco jineho nez ruseni zamestnavatele.