icon

Dlouhodobá neschopenka. Kdo vám dává lístky na peníze?

hanickak.
23. črc 2008

Ahoj holky,
vy ktere jste na dlouhodobe neschopence, kdo vam dava listky na penize? Me rekla sestricka u gynekologa, ze mam zavolat obvodakovi a nahlasit, ze jsem na neschopence a ze obvodak mi bude davat listky na penize. Tak nevim, kdo mi ty listky ma davat, zda gynekolog nebo obvodak...
Mam celkem protivnou obvodacku, tak se chci vyhnout komunikaci s ni, pokud to nebude nutne.
Moc dekuju za rady.

Strana
z6
bara_doc
18. kvě 2015

Já nevidím důvod v tom, že by doktor měl nařizovat, jestli půjdeš 6 nebo 8 týdnů. Já mám třeba hraniční termín - ukončila jsem prac. poměr k 31.12. (jenže už jsem byla těhotná), tak jsem šla od 31.12. na PN. Funguje zde ochranná lhůta, která je 180 dní - tzn. tu mám do 29.6. - do té doby musím nastoupit na mateřskou, aby se mi počítala z platu. Když to té doby nenastoupím na mateřskou, tak ji nedostanu a budu mít rovnou rodičák. Budu nastupovat 27.6. ( PN ukončím k 26.6.). Volala jsem si kvůli tomu i na sociálku a řekli mi, že to tak jde..Nenechám si vzít těch 28 týdnů, kde se mi ta částka bude vypočítávat z platu..

vilibalda
18. kvě 2015

@deathy Myslím, že máš právo vybrat si, jestli jdeš na mateřskou 6, 7, 8 týdnů před porodem. Ale pokud s doktorem není domluva a dá Ti jen 6 týdnů, vyjde Tě to aspoň lépe finančně 😉

deathy
18. kvě 2015

@vilibalda Asi tak... zamrzí to, ale myslím, že není třeba to nějak hrotit. A jestli to pak vyjde i finančně líp, tak nemám problém. Každá koruna momentálně dobrá.

bara_doc
18. kvě 2015

http://www.penize.cz/materska-dovolena/250227-n... Jen pro info 🙂

Ale chápu, že s někým se domluvit nedá..

katcha21
4. črc 2015

Holky, prosim vas, kolikateho v mesici chodi penize pri neschopence? Dekuji.

lena_1
4. črc 2015

@katcha21 ahoj, mě za květen přišly včera. 😒 . Když jsem si tam volala, tak mi paní řekla, že od doručení lístku na peníze mají 30 dnů na vyplacení.

katcha21
4. črc 2015

@lena_1 Ahoj, dekuji za odpoved. Takze kdyz jsem na neschop. od 1.6. listek na penize jsem dala 29.6. takze mi penize prijdou nejdriv 29.7. ale spis teda pozdeji? Ach jo :-/

sisstin
4. črc 2015

Zalezi, kdy vam to odevzda ucetni, ja mam penize cca do 14 dnu 😉

katcha21
4. črc 2015

@sisstin Dekuji, to by bylo super. Tak budu doufat 🙂

sisstin
4. črc 2015

@katcha21 no a taky na rychlosti te socialky, oni na to maji fakt 30 dni, mne to chodi rychle no 🙂

jahudka75
4. črc 2015

Ahojky holky chtěla bych se zeptat jestli když jsem na neschopence na Ryzikovém těhotenství od 2.2.2015 a termín porodu mám 25.10. Kdy je lepší ukončit PN 6 týdnu před porodem nebo 8 týdnu.A bude se mi to počítat z nemocenské nebo z platu? Děkuju za odpovědi.

kachnicky
4. črc 2015

@jahudka75 Podle mne je jen na vás zda 6 nebo 8 týdnu 🙂 Mateřská se vám bude samozdřejmě počítat z platu 🙂

mayyas
4. črc 2015

@jahudka75 Podle mě je lepší nastoupit 6 týdnů předem, o ty 2 týdny pak budeš mít delší mateřskou 🙂

lena_1
4. črc 2015

@katcha21 néé, to nemusí znamenat, že přijdou za tak dlouho. Mě jen upozornila na to, že 30 dnů je maximum.

jahudka75
4. črc 2015

Holky děkuju za odpověď .🙂

katcha21
17. črc 2015

Penízky mi dorazily dnes 😉

A chtěla bych se ještě zeptat, vy víte všechno 🙂:
V poznámce mám Denní vyměřovací základ xy kč a denní dávka xy kč. Já myslela, že mi bude chodit ta částka DVZ a ne nějaká denní dávka, je mezitím docela veliký rozdíl, to je normální nebo jak na to přišli?
Moc děkuji za odpověď 😉

sisstin
17. črc 2015

@katcha21 denni davka je urcity procento z DVZ 😉

sisstin
17. črc 2015

@katcha21 jasne, ze ti neposlou celou castku, jako bys byla v praci 😉

katcha21
17. črc 2015

@sisstin Děkuji.
A teďka bych tedy měla mít 60% ze mzdy? Mě to právě nějak nevychází 😒
A započítavájí se do PN prémie nebo zvýšení platu?
Nezlobte se za tu palbu otázek, ale vůbec nevím jak se to počítá. Děkuji

sisstin
17. črc 2015

@katcha21 dela se to z prumernyho vydelku za poslednich 12 mesicu pred nastupem na PN, myslim, ze je to kolem 60%, ale tam se ten koeficient nejak pak zvysuje, tohle nevim presne. A nezapomen, ze prvni tri dny jsi byla zadarmo doma 😉

katcha21
17. črc 2015

@sisstin Aha 🙂 Super, moc děkuji 😉

kastanzeleny
19. srp 2015

Zdravím, chci se zeptat. Od 29.6. jsem na neschopence (těhotná) a když prvních 14 dní platí zaměstnavatel, k jakému dni v měsíci, by měly přijít penízky? Normálně jako ve výplatním termínu? Nebo později... V červenci mi přišla ještě výplata za červen, ale teď v srpnu zatím neschopenka nic :-/ Děkuji za rady.

vitoriova
24. srp 2015

Ahoj holky, popíši Vám tady mou situaci, radila jsem se už na OSSZ, ale bylo mi odpovezeno nejak chaoticky.Pracuji jako zdravotní sestra a měla jsem dva plné pracovní poměry.Stalo se to tak, ze lékařka, u které jsem pracovala v ordinaci ji ze dne na den zavřela, byla cizinka a měla problémy s doklady a nepustili ji na letišti do ČR, takže jsme 5.5. zavřeli ordinaci s tím, že mi dala 2-mesíční výpoved a můj pracovní poměr skončil k 31.7.15.Tím, že jsem najednou měla čas a dostala jsem nabídku pracovat v jiné ordinaci (sester je zoufale málo), rozhodla jsem se ji vzít od 1.6.15, takže jsem měla 2 soubežné pracovní poměry.Na konci června jsem zjistila, ze jsem těhotná.Mám už věk a to jsme se s mužem nijak extrémně nesnažili...takže jelikož jsem fér, tak jsme to v práci oznámila vedoucí lékařce a ta byla vpohodě, dokonce mi gratulovala.Prázdniny před námi, dovolené, bylo potřeba spoustu záskoků, já ikdyž mi bylo občas dost zle a chodila jsem si odskakovat na WC a pracovala kolikrát bez pauzy, jídla i pití (takhle to ve zdravotnictví bohužel je, pacient nepočká, doktory nezajímáte) tak jsme jim tam odkroutila skoro celé prázdniny.10 dní před koncem zkušebky večer přišla paní doktorka s výpovedí ve zkušení době a vzala si sebou dva svědky, kdyby mě prý napadlo se nějak soudit a řekal mi, že se mnou končí, že se mnou nechce mít už nic společného, že jsem jí ani nepřinesla žádné potvrzení o mém těhotenství a začala si vymýšlet spousty nesmyslů, urážet mě a ponižovat.Že těhotnou tam nechce a že si myslí, že bych stejně po zkušebce šla na PN, tak že ona to udělá za mě atd...takže jsem skončila, ošetřili jsme poslední dva pacienty a já si sbalila věci a šla.Následující den jsem volala své gynekoložce co se stalo, o tom, že jsem ve zkušebce věděla a ta mi hned vypsala PN.Byla jsem v ochranné lhůtě 7 dní od skončení prac.poměru, kdy jsem na PN mohla nastoupit.Takže jsem ted nedobrovolně na PN, omezená vycházkama, ale jinak se to řešit nedalo....a ted zjištuji, jak to bude s mou mateřskou? mám na ni nárok? Když jeden prac. poměr skončil k 31.7. a druhý k 18.8 ve zkušebce? Pracuji souvisle od r. 2012, předtím jsem bya v zahraničí.měla bych být v ochranné lhůtě 180 dní, ale z jakého prac.poměru se to bude počítat? Vím, že je toto dost nestandartní situace, většinou je jen jeden prac.poměr...Termín porodu mám 31.1.16. Předem moc děkuji za názory a zkušenosti!

sisstin
24. srp 2015

@vitoriova ja se obavam, ze teda ochrannou lhutu bude mit jen tak dlouho, jako trval tvuj posledni pracovni pomer a to je 18dni, cili na MD narok nemas. Ale treba poradi nekdo fundovanejsi 😉

xpila
24. srp 2015

@vitoriova Na základě čeho jsi dostala výpověď? A informovala jsi ji o tom, že jsi během výpovědní lhůty otěhotněla?

vitoriova
24. srp 2015

@sisstin ale můj poslední PP netrval 18 dní, ale od 1.6. 15, navíc souběžně s druhým PP a odváděla jsem 2x zdravotní , sociální a daně.Paní na OSSZ říkala něco o souběžném výpočtu obou PP.Budu muset osobně na OSSZ, nevíte kde se toto řeší? Na informacích nebo na nějakém oddělení přímo? Jsem z Prahy.

sisstin
24. srp 2015

@vitoriova no to mas dva mesice, to stejne nestihas nastoupit na MD 😕 Vlastne tri... No chce to propocitat ;)

vitoriova
24. srp 2015

@xpila výpoved sjem dostala na základě mého těhotenství, psala jsem to v příspěvku.Ale ve výpovedi to uvedeno není, bylo to řečeno slovně. Ano informovala jsem nadřízenou o tom, že jsem těhotná, ikdyž jsem nemusela.To jsem taky psala...

xpila
24. srp 2015

@vitoriova Myslím u původního pracovního poměru, u druhého se jedná o zrušení ve zkušební době, takže to může být bez důvodu.

vitoriova
24. srp 2015

@xpila důvod bylo ukončení provozu ordinace s 2-měsíční výpovědní lhůtou.

Strana
z6