icon

Dohoda o ukončení pracovního poměru během rodičovské dovolené. Poradíte, prosím?

5. srp 2025

Ahoj holky, chtela bych se zeptat, jak to je.
Bezi mi pracovni pomer na dobu neurcitou. 3 roky budou malemu v lednu, vracet jsem se mela v breznu az se zajede ve skolce. Ozvala se mi ale sefova, ze pro me nebude mit praci (jina pozice neni k me kvalifikaci realna), nabizi mi tedy odchod dohodou s tim, ze to chce podepsat a ukoncit ted, ze se jim hodi mi vyplatit odstupne jeste letos (to neni nic zvlastniho, chapu duvody, ze chce mit naklad zauctovany letos, nabizi 3 platy, byla jsem ve firme 4 roky, pak materska). Ale ja ted nevim co s tim. Neni pro me dohoda ted nevyhodna ? Abych pak nedostala mene na pracaku, protoze praci s malym ted hledat nemuzu, budu muset zacit po novem roce, do skolky mi jde az v breznu. A musela bych se hned hlasit na pracak, nebo kdo by na me platil socialni a zdravotni ?
Ja bych na dohodu pristoupila, nechci delat nejak potize, ale abych si tim neuskodila a kdyby se mi to nedejboze na pracaku protahlo, abych nebyla bez penez. Prece jen mame hypoteku. Dekuji.

mrkvovydort
5. srp 2025

Snaží se tě dotlačit do tobě nevýhodné dohody, protože vyhodit tě že zákona nemůže. Nekývla bych na to.
Raději zavolej do Aperio a nech si poradit: https://www.aperio.cz/poradna

autor
5. srp 2025
@mrkvovydort

Snaží se tě dotlačit do tobě nevýhodné dohody, protože vyhodit tě že zákona nemůže. Nekývla bych na to.
Raději zavolej do Aperio a nech si poradit: https://www.aperio.cz/poradna

@mrkvovydort dekuji, to neznam, zavolam. My mame cervenec a srpen top sezonu, nejvyssi vydelky z celyho roku, takze chapu, ze by se v tom moje odstupne ve vysledcich ztratilo, tak si rikam, ze asi proto na to spechaji. Ale je to dost mesicu dopredu a nechce se mi do evidence pracaku a resit praci uz ted, kdyz nemame hlidani.

krisstina93
5. srp 2025

A bereš ještě rodicak?

petramana
5. srp 2025

dnes resim neco podobneho... u me na zdi 😉

autor
5. srp 2025
@krisstina93

A bereš ještě rodicak?

@krisstina93 ano, rodicak beru

autor
5. srp 2025
@petramana

dnes resim neco podobneho... u me na zdi 😉

@petramana aha, tak mrknu, diky 🙂

monaluza
5. srp 2025

@anonym_autor Nešla bych do toho, řekla bych, že chci, aby mě sami propustili v souladu se zákoníkem práce, máte nárok až na pět měsíčních platů odstupného a na ÚP je myslím asi taky rozdíl, pokud přicházíte po rozvázání pracovního poměru dohodou a nebo jako propuštěná...

mrkvovydort
5. srp 2025
@anonym_autor

@mrkvovydort dekuji, to neznam, zavolam. My mame cervenec a srpen top sezonu, nejvyssi vydelky z celyho roku, takze chapu, ze by se v tom moje odstupne ve vysledcich ztratilo, tak si rikam, ze asi proto na to spechaji. Ale je to dost mesicu dopredu a nechce se mi do evidence pracaku a resit praci uz ted, kdyz nemame hlidani.

@anonym_autor mají tam i ke stažení právní příručku, jestli chceš mrknout. Věci ohledně zaměstnání a rodičáku tam jsou.
Ale za mě je ta situace jasná - v žádném případě na to nekývej.
Pokud mají rušit tvoji pozici a práce pro tebe nebude, reš to ve chvíli a dohodu podepisuj až s datem ukončení rodičáku. Do té doby ti nemůžou ukončit pracovní poměr. Nenech se do ničeho takového tlačit.

anetka1701
5. srp 2025

Ahoj. Pokud bys skončila v lednu, máš nárok na 3 platy + ti bude běžet výpověď 2 měsíce a musí tě platit (překážky v práci na straně zamestnavatele). Můžeš to použít jako argument a získat něco navíc k dohodě.

Co se týká UP, tak dokud jsi na rodicaku, jsi státní pojištěnec a nemusíš nic řešit, hlásit se půjdeš až ti skončí RP - a nebo taky můžeš od ledna hledat práci a v březnu v klidu nastoupit.

Do dohody se může napsat, že to je z důvodu organizačních změn, na UP by ti měli dát vyšší podporu - záleží to pak na úřednicích, ale co jsem kdy řešila, byli většinou v pohodě...

Já bych ti doporučila se dohodnout. Je vždycky lepší odchazet v pohodě, nikdy nevíš, kdy se ti bude bývalý zaměstnavatel hodit a obecně je lepší mít čistý štít a klid, než dohady a naschvály... Já považuji za férové, že se ti sami ozvali a nabídli odstupné, určitě bych se s nimi dohodla aby to bylo pro obě strany fajn.

autor
5. srp 2025
@anetka1701

Ahoj. Pokud bys skončila v lednu, máš nárok na 3 platy + ti bude běžet výpověď 2 měsíce a musí tě platit (překážky v práci na straně zamestnavatele). Můžeš to použít jako argument a získat něco navíc k dohodě.

Co se týká UP, tak dokud jsi na rodicaku, jsi státní pojištěnec a nemusíš nic řešit, hlásit se půjdeš až ti skončí RP - a nebo taky můžeš od ledna hledat práci a v březnu v klidu nastoupit.

Do dohody se může napsat, že to je z důvodu organizačních změn, na UP by ti měli dát vyšší podporu - záleží to pak na úřednicích, ale co jsem kdy řešila, byli většinou v pohodě...

Já bych ti doporučila se dohodnout. Je vždycky lepší odchazet v pohodě, nikdy nevíš, kdy se ti bude bývalý zaměstnavatel hodit a obecně je lepší mít čistý štít a klid, než dohady a naschvály... Já považuji za férové, že se ti sami ozvali a nabídli odstupné, určitě bych se s nimi dohodla aby to bylo pro obě strany fajn.

@anetka1701 zas ale kdybych skoncila v lednu, s variantou vypoved 2 mesice a odstupne, tak po me budou vyzadovat beznou pracovni dobu, skolku mame ale az od brezna (s tim, ze unor mame domluveny jen kdyz bude volno a syn se bude chodit seznamovat). Ja bych na ty 2 mesice nemela kam syna dat, obzvlast 8 hodin denne, 5 dni v tydnu. A shanet mu nejakou detskou skupinu treba od prosince, abych pak byla na leden a unor volna, pak ho zas zvykat na jeho skolku, to je nerealne uplne.

autor
5. srp 2025
@monaluza

@anonym_autor Nešla bych do toho, řekla bych, že chci, aby mě sami propustili v souladu se zákoníkem práce, máte nárok až na pět měsíčních platů odstupného a na ÚP je myslím asi taky rozdíl, pokud přicházíte po rozvázání pracovního poměru dohodou a nebo jako propuštěná...

@monaluza ja prave nevim, jestli to je rozdil, kdyby tam byl duvod organizacni duvody s odstupnym, je to jina situace. A maji byt i nejake zmeny od ledna 2026 co jsem zbezne koukala.

mrkvovydort
6. srp 2025
@anonym_autor

@monaluza ja prave nevim, jestli to je rozdil, kdyby tam byl duvod organizacni duvody s odstupnym, je to jina situace. A maji byt i nejake zmeny od ledna 2026 co jsem zbezne koukala.

@anonym_autor ukončit pracovní poměr v průběhu RD může zaměstnavatel jen kdyby třeba zanikla firma a nebo se stěhovala jinam.

krisstina93
6. srp 2025
@anonym_autor

@krisstina93 ano, rodicak beru

@anonym_autor pokud bereš rodicak a můžeš si ho roztáhnout než půjde dítě do školky, tak bych to klidně podepsala. Pojištění se ti hradí z titulu toho rodicaku, takže se nikam na pracák hlásit nemusíš. To pripadne az by rodicak dosel. Ono zas kdyz nepodepíšeš, tak můžou trvat na tom, at nastoupis hned v lednu jak bude mít dítě 3 roky. Pak mas výpovědní lhůtu a ještě se připravíš o odstupné, když tu výpověď budeš podávat ty.

krisstina93
6. srp 2025
@monaluza

@monaluza jenže v praci budou trvat na tom, aby nastoupila hned v lednu, protože místo se drží jen do tří let, vubec ji nemusi dávat do března žádné neplacené volno a pokud nema kam dat dítě, tak tu výpověď bude muset podat sama a připraví se tak i o to nabízené odstupné a ještě bude řešit výpovědní lhůtu. Nemyslím si, že by zaměstnavatel čekal do března, aby ji dával volno a ještě pak musel vyplácet větší odstupné.

anetka1701
6. srp 2025
@anonym_autor

@anetka1701 zas ale kdybych skoncila v lednu, s variantou vypoved 2 mesice a odstupne, tak po me budou vyzadovat beznou pracovni dobu, skolku mame ale az od brezna (s tim, ze unor mame domluveny jen kdyz bude volno a syn se bude chodit seznamovat). Ja bych na ty 2 mesice nemela kam syna dat, obzvlast 8 hodin denne, 5 dni v tydnu. A shanet mu nejakou detskou skupinu treba od prosince, abych pak byla na leden a unor volna, pak ho zas zvykat na jeho skolku, to je nerealne uplne.

@anonym_autor to je samozřejmě riziko. Pokud ta práce nějaká je, tak si myslím že by tě ty dva měsíce chodit nechali (já bych to jako zaměstnavatel udělala stejen). Právě proto říkám, že bych se na tvém místě domluvila 🙂 Pokud víš, že v lednu nastoupit nemůžeš a teď nabízí odstupné, vůbec bych neváhala... Prodloužila bych si RP do března abych měla kryté pojistné a podepsala bych dohodu a měla bych klid.

kosi_cek
6. srp 2025

určitě je vhodné si vše dobře rozmyslet a pozjišťovat, jestli zároveň chceš, aby ti případná podpora v nezaměstnanosti byla vypočítávána z platu v zaměstnání, tak je třeba se na ÚP přihlásit do tří pracovních dní od ukončení pracovního poměru, jinak máš pak smůlu, i když od příštího roku má snad být ta podpora která vzniká pouze náhradní dobou pojištění, do které bys spadla, kdyby ses na ÚP chtěla lřihlásit třeba až po dobrání RP, protože bys neměla stále kam nastoupit, o něco vyšší, ale stále to nebude zdaleka tolik, no.

j.a.n.i
11. srp 2025
@kosi_cek

určitě je vhodné si vše dobře rozmyslet a pozjišťovat, jestli zároveň chceš, aby ti případná podpora v nezaměstnanosti byla vypočítávána z platu v zaměstnání, tak je třeba se na ÚP přihlásit do tří pracovních dní od ukončení pracovního poměru, jinak máš pak smůlu, i když od příštího roku má snad být ta podpora která vzniká pouze náhradní dobou pojištění, do které bys spadla, kdyby ses na ÚP chtěla lřihlásit třeba až po dobrání RP, protože bys neměla stále kam nastoupit, o něco vyšší, ale stále to nebude zdaleka tolik, no.

@kosi_cek Nojo, ale taky jw potreba pred tim koncem pp pracovat, coz ona nebude.