icon

Dovolená mezi MD a RD. Jak to prosím je?

jijel
24. čer 2021

Ahoj holky, prosím, máte někdo zkušenost s tímto v roce 2021? Pokratili mi v práci dovolenou, zaplatili mi za rok 2021 pouze poměrnou část za tu dobu co jsem byla na MD, na internetu čtu ale, že i když proběhly změny, tak bych prakticky měla dostat totéž, co dřív, pouze nemusím splnit podmínku že vyberu právě mezi RD a MD.

Jak to prosím je? Nechci se hádat, když nevím, ale zase jde o moje peníze, tak zjišťuji zkušenosti jiných 😉

Moc díky 🙂

majili
24. čer 2021

Bohužel to tak je, že od letošní roku se dovolená, která se čerpá po MD krátí.

adula000
24. čer 2021

a kolik dnů ti tedy chtějí zaplatit?

jijel
autor
24. čer 2021

@majili moc díky, něco jsem teď našla, MD jsem měla do dubna takže smůla no.. Jsem ráda že se aspoň s nikým nemusím hádat, když už teda...
@adula000 já ani nevím, zaplatili o dost míň než měli (jako postaru), vyplatnice nemám ještě..
Jen ty informace na volně přístupných webech jsou k tomuto dost matoucí 🙂

jijel
autor
24. čer 2021

@majili ale kdybych čerpala až po RD tak se krátí taky, že jo? Abych ještě nepřišla na to, že jsem o nějaké peníze přišla vlastní chybou 😁

adula000
24. čer 2021

@jijel jj to se krátí

majili
24. čer 2021

@jijel přesně tak, to se krátilo vždy, když to člověk čerpal až po RD, ale bohužel to teď tak je. Mně to teda vždycky přišlo trochu jako nesmysl, že se proplácení dovolená za mateřskou, ale zrovna když řada přišla i na mě, tak to nemuseli měnit 😂

jijel
autor
24. čer 2021

@majili taky si říkám. Po víc jak 20 letech letos zvýšili slevu na poplatníka, zrušili superhrubou..
Tak nám to krásně vyšlo 😁😁

j.a.n.i
24. čer 2021

@jijel No, nove se krati, ale vyplatit jen pomernou cast za MD je taky spatne, meli ti zapocitat jeste 20 tydnu RD.

adula000
24. čer 2021

ja s dovolením označím @malenka3 zkus ji napsat přesně kdy jsi nastoupila na MD, na kolik dnů dovolené máš nárok a ona ti vypočte, kolik dnů by ti měli vyplatit

katule1990
24. čer 2021

@jijel Taky mi to pokrátili, měla jsem MD taky do dubna. A přesně jako
@majili jsem to vždycky nechápala, proč se to celé proplácí, stálo to naší firmu žijící z projektů dost peněz nad rámec rozpočtu za všechny kolegyně, co už na RD jsou. A když se končeně po 3 letech zadařilo nám, tak to pokrátí 😅.

majili
24. čer 2021

@katule1990 no prave a co teprve ve skolstvi, kde delam mzdy, kdyz se proplacelo 40 dnu, tak to uz opravdu bylo hodne penez. Asi to mam za trest, ze jsem se nad tim vubec pozastavovala 😁😁😁

jijel
autor
3. črc 2021

@j.a.n.i tak moc díky, všem. Zaplatili mi fakt málo, něco jsem k tomu i našla, dali mi prostě jen za ty 3 měsíce, nepočítali ani těch pár dní v dubnu, natož ještě nějakých 20 týdnů z RD 🙄

majili
3. črc 2021

@jijel ja uz jsem si to nejak predbezne pocitala na pristi rok, ze podle stareho zakona bych mela proplaceno celych 25 dni a ted budu mit asi jen 7. Je to hodne rozdil, ale nenadelame nic 😊 ja jsem rada, ze budu mit miminko, takze penize za dovolenou je posledni, co by me trapilo 😁

jijel
autor
3. črc 2021

@majili joo priority jsou jasné, ale tak je fajn když dostaneš to na co máš dle aktuálního znění zákonů nárok. A teda podle tohoto zdroje https://kalkulacka-materska.cz/2020-narok-na-do... ti náleží dovolená ještě za 20 týdnů RD, takže mě konkrétně by se dovolená měla krátit o cca 7 dní, ne o 18 jak mi pokrátili.. No, jsem zvědavá 🙂

pexi
3. črc 2021

@jijel z dovolením se připíchnu. Článek jsem přečetla a vůbec z něj nejsem moudrá... mám tedy jiný případ. Jsem zaměstnaná na dobu určitou, a to do konce prosince. Mateřská mi ale končí v lednu, takže vybrat si dovolenou nemůžu. Znamená to, že ji dostanu proplacenou nebo mám smůlu a nedostanu nic? Něco jsem si tedy vybrala, ale asi polovina mi zbyla, na mateřskou jsem nastupovala teď a žila na růžovém obláčku, že se v tomto ohledu noc nemění 😃

majili
3. črc 2021

@jijel no vypada to tak, tohle jsem jeste necetla, vsude psali, ze se to ted zkrati, tak to jsem taky zvedava, jak to ten pristi rok u me bude. Ale pokud ti to zkratili a nemeli, tak by ses mela branit.