icon

Kdy si vybrat dovolenou před MD?

makula88
24. lis 2017

Ahoj,prosím o radu a vysvetleni...
Já jsem od zacatku listopadu na neschopence a mam ji mít do 2.1.nez půjdu na mateřskou. V praci mám ještě 10 dni staré dovolené a nevím, kdy bude výhodnější si ji vybrat.. jestli mám ukončit tu PN o tech deset dni dřív -vybrat si ji a pak nastoupit na materskou a nebo si jo nechat a cerpat ji v roce 2018 i s novou dovolenou mezi mateřskou a rodícovskou.. co bude pro mě výhodnější na penize? Nemocenska se do mateřské nepočítá, ale když jo ukončím a pujdu na tu dovolenou tak ta se mi do materske počítat bude?

8slunicko6
•
24. lis 2017

Já to vše čerpala až po mateřské-jak starou dovču z loňska tak i tu letošní, která mi tam naběhla...Nechala bych to vše až pak-ted to bude zbytečně komplikované a výhodné to dle mého názoru nebude...

mlynkova85
•
25. lis 2017

@makula88 nevím jestli to jde ukončit neschopenku a čerpat dovolenou. Zaměstnavatel by to ji měl automaticky proplatit. Protože toho půl roku co budeš na mateřské ti nabíha dovolená. Takže pak si zažádej ať ti ji proplati.

ahanka
•
25. lis 2017

Ahoj, mně to v práci povolili bez problémů, ukončit nemocenskou a nastoupit na dovolenou... bude to možná i o vnitřních směrnicích, ale obecně by to asi povolit měli. Nechtěli ji proplácet, takže jakákoliv forma čerpání byla ok.

mysicka_lb
•
25. lis 2017

Z finančního hlediska, pokud Ti jde o celkový objem peněz, které dostaneš, je logicky výhodnější čerpat veškerou dovolenou až po skončení MD v roce 2018. Pokud to takto uděláš, budeš mít peníze za PN z těch 10ti dnů i (později) peníze za 10 dnů dovolené. Kdybys PN ukončila dříve, měla bys pouze peníze za dovolenou. Pokud Ti jde o to, abys měla v daném okamžiku vyšší peníze, pak za těch 10 dnů dovolené dostaneš velmi pravděpodobně více než za 10 dní marodění. Pokud Ti jde o to, abys měla co nejvyšší PPM, je to podle mě zcela jedno, počítá se z průměrných příjmů a dovolená také (tedy čerpání dovolené Ti ten průměr nijak nezvýší ani nesníží, max úplně zanedbatelně).

makula88
autor
•
28. lis 2017

Děkuji všem za reakce.. pokud tedy zůstanu na neschopence tak je lepší ji ukončit 6 nebo 8 týdnů před mateřskou?

makula88
autor
•
28. lis 2017

@mysicka_lb
prosimte moc děkuji a pokud zůstanu na neschopence, je lepší ji ukončit 6 nebo 8 týdnů před mateřskou?

mysicka_lb
•
28. lis 2017

@makula88 Pokud chceš dostat co největší objem peněz celkově, tak je lepší neschopenku ukončit a jít na mateřskou 6 týdnů před termínem porodu🙂 (co nejpozději to jde). Protože o mateřskou nepřijdeš, ta se Ti jen posune, a budeš mít o 14 dní více pokrytých penězi z PN.

makula88
autor
•
29. lis 2017

@mysicka_lb
Děkuji moc.

lenicka2323
•
5. pro 2018

Dobrý den, obracím se na vás s radou ohledně proplacení dovolené po mateřské kdy se přechází na rodicak zazadala jsem si o proplacení jak. Jsem byla domluvená s účetní tak jsem se chtěla zeptat kdy se proplaci stará dovolená jestli v prosinci či v lednu? Na rodicak jsem šla 1.12.2018 děkuji za rady