Dovolená při neschopence, jak to udělat?
Dobry den mam fyzicky náročné zaměstnání ,ktere jsem uz nezvládala a tudis jsem už ted ve 23 tydnu tehotenstvi dostala neschopenku. Asi za měsíc mě vsak čeká rodina dovolena s manželem a nasi prvni dcerkou, nic náročného jen tyden rekreace tady v čechách, ktery jsme zamlouvali jeste v dobe kdy jsem ani netušila že jsem těhotná. Moc rada bych jela a nerusila to ,nevim ale jak to udelat kdyz nam ted jen parhodin denně vychazky.
@bartakova_veronika Tak na tahani beden vas zamestnavatel preradi tezko, kdyz vam musi dat praci vhodnou pro tehotne. Jinak pokud pro vas vhodnou praci nema, je to prekazka na strane zamestnavatele a tudiz ma POVINNOST vas nechat doma za 100% platu.
@zmrz_lina no bohuzel u nas ve fabrice si te budou prehazovat z mista na misto. Nelibi se ti bedny? Budeš 12hodin stát u mašiny. Nelibi? Půjdeš si sednout do chladu ke skladu. Problem? Pujdes behat do vedra k pecim. Do kanclu te neposadi a 100% ti nedají. Neznam jediny pripad kdy by dali, za to vím o peti potratech. Pro me to je moc velky risk a koule na to, abych si kvuli par korunam zahravala se zivotem sveho ditete fakt nemam.
minulý rok jsem byla na neschopence z důvodu ivf, i pres to jsem odjela na dovcu do chorvatska... akorat jsem se nepojistila,protoze to nejde kdyz jsi na neschopence... doma jsem mela maminku a kdyby dosla kontrola tak by me mamka zavolala a dojela bych s muzem domu..... nebala jsem se, dovcu jsem potrebovala jak sul a koncit neschopenku jsem nechtela..... takze za me tak.
@raduushka Tak pak existuje ještě Státní úřad inspekce práce. Já bych se buď zaměstnavateli jen tak mezi řečí zmínila, že něco takového existuje, případně bych tam zavolala, že zaměstnavatel porušuje práva zaměstnanců. Nevím, co bych dělala v mezičase - tedy od doby, kdy bych zaměstnavateli předala papír od doktora, že nemůžu danou práci vykonávat, do doby, než by se zaměstnavatel rozhodl, co se mnou, ale kdybych se v této pozici ocitla, rozhodně bych to řešila a zjišťovala. Určitě existují bezplatné právní poradny, kde by ti řekli, na co máš nárok a co můžeš nebo nemůžeš.
@hanih no jestli máš tolik času a energie, se při 12ti hodinových směnách ještě tahat po pravnicich, tak v pořádku. Naběhám tam i 25tisic kroků za směnu a po práci jsem ráda že jsem ráda a že zvládnu uklidit doma a obehnout si co je treba kolem zahrady a zvířat, do toho na nákup a děti. No clovek padá na hubu uz tak a me to za tech par korun nestoji.
@hanih navi jsem psala že jsem to mela dost narocne i psychicky a unavena jsem byla tak, ze jsem po hodine vzhuru mela chut jit zase spat, takze si neumim predstavit jak se do too dohaduju a stresuju se zamestnavatelem. Do toho v prvnim trimestru pekne nechutenstvi, takze jsem ani moc nejedla a zhubla 6 kilo.
@hanih a zkus si jen predstavit tu situaci- jsi v te praci 2 a pul roku a za tu dobu znas 5 holek co tam pracovaly i v tehotenstvi a potratily. Tehotnych tam bylo dost a ty co hned zustaly doma byly v pohodě. Prijde ti to jako náhoda? Budeš pro par korun a pro svuj dobry pocit riskovat potrat?
Ahoj, já jsem také těhotná po IVF a zrovna dnes si půjdu pro PN. Ono opravdu nejde všude preradit na vhodnou práci. Dělám v domově pro seniory kde je většina lidí ležících. Pokud nemohu tahat lidi, co jiného bych tam dělala? Procházela se po chodbě tak akorát.. Jiná práce tam prostě není a za všechny léta, neznám nikoho koho by nechaly doma za 100 procent platu... Možná za almuznu která ve výsledku zkazí mateřskou. V některých případech se prostě musí na Pn , vycházky mě Teda štvou, hlavně přes léto, ale to se prostě nedá nic dělat..
Taky neznám nikoho koho by nechali za 100% platu doma. Dřív aspoň Těhotný u nás nechávali sedat. Pak se mašiny na sezení odvezli a ha mela sem smůlu. Mela sem hrozny křeče v břiše po půl hodině stani. Tak bohužel neschopenka nebo smůla. Jinak stát a taky tahat tezky, veci a sotva se najíst. Do toho buzerace ze na tu směnu nepatřím.
@raduushka Tak já bych si ten čas našla. Ono najít si právní poradnu a napsat tam e-mail, případně zavolat na inspekci práce, není zas tak časově náročné. Pokud by to vyžadovalo víc iniciativy, požádala bych o pomoc partnera. Zdraví dítěte bych taky neriskovala, v případě, že by se nedalo nic jiného dělat, šla bych na neschopenku (pokud by to doktor umožnil), ale jen na nezbytně nutnou dobu, než se všechno vyřeší. Ale nechat zaměstnavatele, aby si dělal co chce na můj úkor bych teda nenechala. Příště to může být něco dalšího, závažnějšího, protože bude vědět, že se o svá práva nehlásíte.
Ahoj, tohle se tu resi snad kazdy týden... pokud jsi na neschopence bezduvodne, tak bych se tim tedy nikde moc nechlubila, je to proste podvod... my takhle zrusili svatebni cestu, protoze muz mel pracovni uraz a mel zasitou ruku. dr. mu rekl, ze zmena adresy pro neschopenku je sice mozna, ale bylo by dost napadny, kdyby ta adresa byla zrovna rekreacni penzion.
Nahlas si na gynekologii změnu adresy na to období a uvidíš, pokud to není rizikové těhotenství, to by jsi asi měla být doma. S tím zahraničím bych to asi nedělala, asi bych nejela, pokud je to těhotenství rizikové.
@anetapegg jakoze myslíš, ze by byli soudruzi z kontroly tak vstřícní, že by 10 hodin počkali kým dojedeš z Chorvatska a pak by spokojeně a nekonfliktně odjeli, jo? 😆 to vážně?😄
@hanih a kde je ta hranice přijatelné práce? Kdo ji stanoví? Zaměstnavatel ji nabídne jiné místo, ze ji nevyhovuje, protože nesnese horko/chlad/pohyb, to je její problém, ne jeho. Pokud těhotenství prosperuje neexistuje prakticky žádné fyzické omezení, vyjma snad tahání těžkých břemen a podobných úkonů. Není to vůbec tak jednoznačné jak si myslíš.
@zuzineckah Tak za prvé existuje vyhláška se seznamem prací, které nesmí těhotná dělat, za druhé pokud se nevejde do tohoto seznamu, musí mít posudek lékaře, že danou práci dělat nesmí. Pokud se jí třeba dělá špatně v horku, posoudí to lékař a napíše posudek, který pak dostane zaměstnavatel. Pokud je doktor ochotný napsat neschopenku, když těhotná nemá rizikové doopravdy, neměl by být problém, aby napsal, že nemůže dělat konkrétní práci.
@zuzineckah kdyz te kontrola nezastihne tak ti necha listek ve schrance, takze mas par hodin nebo den prijit podat vysvetleni ( mela bych treba potvrzeni od zubare ze sem byla na osetreni)... byla jsem na neschopence rok a vubec nikdo nikdy neprisel, takze sem byla klidna..netreba urypane komentare...napsala jsem pouze jak jsem to udelala na pn ja, nemam zajem diskutovat. diky hezky den
Těm co sem píší, jak jsou na PN a užívají si dovolenou - vážně vám není ani trochu trapně chlubit se veřejně, jak podvádíte s dávkami z veřejného zdravotního pojištění? Jde to totiž i z mých peněz, tak mi to ani nemůže být jedno
@anetapegg já si spíš nedokážu představit, že bych měla logicky vyhodnotit jako správný krok jet na dovolenou na nemocenské, ale mnohem víc by mě děsil předpoklad, že by se kontrola dovalila hned druhý den po odjezdu a my bychom museli mazat zpátky... Mě taky kontrola nepřišla, ale je to čirá loterie.
@hanih no jasně, a takhle si ji může zaměstnavatel pohazovat až do odchodu na mateřskou, žejo... Nemluvě o tom, že ten posudek může zpochybnit. Kdyby to takhle jednoduše fungovalo, tak by to využívalo (a taky zneužívalo) mnohem více těhotných, stejně jako nemocenskou.
@zuzineckah pocitali jsme i s variantou ze tam dojedem a na druhy den budeme muset jet hned zpatky, nebylo to pro nas v tu chvili dulezite... je to na kazde povaze cloveka jak moc se boji riskovat🙂
@bartakova_veronika no tak ale tahání beden je vhodné? Jde o to si uvědomit co je práce nevhodná pro těhotné . Ne všechny práce u kterých si to ženy myslí nejsou nevhodné a potom je zaměstnavatel opravdu nepreradi. To je potřeba si uvědomit . Nicméně pokud ta práce nevhodná je nevěřím že si zaměstnavatel dovolí ji nepreradit a nebo dát na jinou nevhodnou práci . Pokud si to žena neumí obhájit a raději doma zůstane za 60% její věc ale pak ať si nestěžuje že musí dodržovat léčebný režim .
@ovecka14 no jo ale taky existuje vyrovnávací příspěvek a to vam ossz doplati rozdil mezi minulou mzdou a novou mzdou po přeřazení na novou práci. Takze vam to ppm opravdu nepokazi . Co takhle si nejdříve zjistit vše než tu psát něco co není pravda?
@mazeret když si každá druhá vezme pn aniž by k tomu byl důvod tak ať ty kontroly chodí . Kvůli těmto podvodnicim byly zavedeny pro těhotné vycházky .
@zuzineckah No a v momentě, kdy by mi tohle zaměstnavatel dělal, pohrozila bych mu tou inspekcí práce nebo bych ji tam hned poslala. A tedy je mi jasné, že zaměstnavatelé, kteří budou dělat takové problémy, existují, ale určitě jich nebude většina. A hlavně si myslím, že dost z nich si nelajsne tohle dělat ženě, u které vidí, že ví, na co má právo a dokáže si za tím stát, protože by z toho taky mohli sami mít potíže. Problém podle mě je v tom, že spousta žen neví, na co má právo, a dost z těch, co to ví, nemají vůli a sílu se toho dožadovat. A ano, jsou i takové, kterým to vyhovuje, které oželí pár korun a raději si sedí doma, i když k tomu není důvod. Pak se ale není co divit, že to funguje, jak to funguje. Tedy, že zaměstnavatelé na to kašlou, a že se zavedly těhotným vycházky.
8
@zmrz_lina nehodlám se dohadovat se zaměstnavatelem, raději jsem šla na neschopenku .... dělám ve fabrice a ten smrad z opalování a broušení těsnění do aut není pro těhotné příjemné a ani zdravé jak pro matku tak dítě .... tohle bylo jediné vysvobození jak zůstat raději doma
@hanih jsou zaměstnavatelé, kteří si vždycky něco najdou a odsedět to ve skladu 8 hodin denně a mrznout tam tak to opravdu ne .. to raději zůstanu na neschopence doma a ještě že jsem tak udělala protože od 28tého týdne jsem měla komplikace ... chytl mě slepák 3 dny v porodnici a následně od 33 týdne další komplikace malá měla špatné průchody a tak jsem byla od 34-35 týdne v porodnici a následně 37+5 porodila císařským plánovaným řezem .. ten byl tedy původně ve 37+6 ale o den dříve mi odtekla plodová voda a tak jsem musela jít o den dříve ... následně další 3 týdny s malou v porodnici .. takže to bylo pro mě dost záhul už takhle natož mrznout ještě v zaměstnání .... raději jsem přišla o pár tisícovek na účtě než přijít o naší princeznu ...
@raduushka přesně to samé je u nás ... dělám ve fabrice kde se dělají součástky do aut ... volanty, různá těsnění atd .... já dělám u toho asi nejhoršího protože ty gumy opaluji a brousím, takže ženská šichá ty výpary celých 8 hodin denně ... když by mě dali jinam tak zase tam jsou těžké gumy, které se tahají, nebo u mašiny ... v celé hale je šílené vedro a ve skladu zase zima .. do kanceláře by mě nedali i když jsem vyučena jako administrativní pracovnice

@zmrz_lina A jeste jen dodám, platím si zdravotní a sociální pojištění, odmaturovala jsem a IHNED nastoupila do prace (do toho jsem měla od 17ti let brigády i přes léto) na UP jsem NIKDY nebyla. Na zneužívání dávek jsou v této republice jiní, já nemám pocit že bych něčeho zneužívala. Pokud ty máš zaměstnavatele, který tě nechal doma se 100%ty pak ti upřímně gratuluji. V ČR patříš k vyjímce.