icon

Jak je to s mateřskou, když máte živnostenský list?

luciekas
7. pro 2012

Ahoj holky,

s manželem jsme se rozhodli, že si uděláme miminko..
Chtěla bych se ale zeptat, jak je to s mateřskou, když máte živnostenský list ?
pracuji u známé v kanclu, ale jakmile se dozví že jsem těhotná, najde si místo mne někoho jiného, protože chce mít někoho denně v kanclu 8 hodin. Což já jí neposkytnu, když budu doma s mimi. Jiný příjem nemám, takže přijdu o peníze.. Zajímá mne ale, jak to je s nemocenskou ? dobrovolně si ji neplatím, tudíž na ni nárok nemám, že ? mám ale životní pojištění a co si vzpomínám, říkali mi, že je možné ho využít i při nemocenské díky těhotenství. neřešil jste to někdy někdo ?
dále by mne zajímalo jak je to s mateřskou a potom s rodičovskou ?
díky moc za příspěvky v diskuzi 🙂

rufiana
7. pro 2012

Pokud si neplatis nemocenske na materskou mit narok nebudes, jen na rodicovskou. Materska je davkou nemocenskeho pojisteni, takze pokud na nej neplatis, nema ti ho kdo z ceho vyplacet. Narok se posuzuje za posledni rok, takze kdyz pockate a budes si ho platit, narok ti vznikne. Ale dobre si to spocitej - na netu jsou kalkulacky , nekdy vyjde lepe, kdyz si to budes sporit na ucet😉

luciekas
autor
7. pro 2012

jojo, díky za příspěvek.. živnosták mám teprve 3 měsíce, tak by mě zajímalo, kdybych jim to třeba poslala dodatečně a začla si jí platit, zda by mi něco dali.. je to těžké studovat, nikdejsem o tom nic nenašla..

attavena
16. led 2013

@luciekas @rufiana Mateřskou dostaneš jen když odpracuješ rok a zaměstnavatel nebo ty sama jako OSVČ odvádíš zdr.poj., počítají to opravdu na dny, sama jsem to teď řešila s kamarádkou - ale rodičovský příspěvek dostaneš určitě 🙂

jaja01k
16. led 2013

@luciekas přesně jak píše rufiana, když neplatíš nemocenskou, nemáš nárok na mateřskou. A zpětně ji doplatit nelze.

luciekas
autor
17. led 2013

@jaja01k jojo, děkuji za příspěvek, už jsem si to zjistila. Začla jsem si pro jistotu platit nemocenskou, těch 115 Kč měsíčně mě už nezabije. a zřídila jsem si pojištění od Allianz, na které se asi jako jediné vztahuje i těhotenství, dají mi dvěstovky za den, to si myslím že se vyplatí.. tak teď už jen aby se zadařilo 🙂)