attavena
    11. bře 2013    Čtené 0x

    Podnikám a vynikám – a ty můžeš taky!

    Věřím, že mnohé z vás zde na Modrém koníkovi vyrábíte krásné výrobky, nebo byste rády nabízely služby, o kterých jste pevně přesvědčené, že je lidé potřebují. Proč tomu ale nedat oficialitu a nedělat tuto práci legálně? Zařídit si živnost není nic složitého a podnikat nemusíte jen na plný úvazek, ale také částečně. Asi namítnete, že s podnikáním je spojena celá řada rizik – jistě. Jsou to ale rizika vyšší než v běžném zaměstnání? A co nesporné benefity, které podnikání nabízí? Práce v pohodlí domova, plánování času podle toho, jak se mi to zrovna hodí či jak se to hodí mé rodině… Zkrátka jste svou paní.

    Že to stojí námahu v podobě různých formulářů? Pokud chcete být například hudební virtuóz, tak musíte cvičit denně nejméně pět hodin a ne vždy vás to baví a chcete. A přitom jste pak rádi, když stojíte na prknech Dvořákovy síně v Rudolfinu a lidé vám tleskají. Stojí to za ten pocit? Stojí! Navíc vám nyní můžeme nabídnout program, ve kterém se naučíte vše potřebné k tomu, aby se vaše podnikání podařilo úspěšně rozběhnout. A konec konců, to papírování byste se u nás naučily také (tu Dvořákovu síň vám ale raději slibovat nebudeme…).

    Start podnikání „step-by-step“

    Stručné a rychlé shrnutí několika základních rad, jak začít s podnikáním, se nepíše snadno. Zvláště po zkušenosti, kdy pro začínající podnikatelky máme na toto téma připravený program o 22 lekcích, 2 workshopech a ještě s různými podklady v podobě internetové výuky. Zkusme však alespoň nastínit, pojmenovat základní mezníky a důležité rozhodnutí, jež je třeba učinit.

    Krok 1: Zamyslete se

    Zamyslete se – v čem chci vlastně podnikat? Jaký je můj sen? Jakou vizi mám a jak ji nejlépe naplnit? Nebojte se zpočátku svých snů (dejte jim teď přednost a volnost, realitu na ně pustíme až za chvíli) – v dnešní době velmi často zapomínáme snít a tím se okrádáme o kreativní náhled na svět a spoustu dobrých nápadů.  A když už vím, co chci – je to opravdu činnost, která mě bude bavit i za rok nebo za dva, když se do ní pustím opravdu pořádně?

    A následuje další otázka: Budou lidé kolem mé služby/výrobky vůbec potřebovat? Je dobré udělat si svůj vlastní průzkum trhu – bez něho to nepůjde. Ač může být jen orientační a amatérský, rychle zjistíte, zda budete moci prosperovat a zda jsou na trhu pro vás potenciální zákazníci.

    Krok 2: Dejte to na papír

    Další věcí, kterou si musíte vytvořit, než zahájíte své podnikání, je podnikatelský plán neboli business plán. Ten vám pomůže hned v několika směrech: Utřídit si myšlenky a cíle, které byste chtěly dělat (proto je psaní podnikatelského plánu tak klíčovým okamžikem ve vašem rozhodování). A také – když se rozhodnete to zkusit – k získání počáteční investice, ať už půjde o půjčku z banky nebo podporu od investora. Business plán je cestou od vašich snů k tvrdé realitě. Najednou jste nuceny přesně specifikovat spoustu konkrétních věcí, leckdy dokonce vyplnit několik tabulek… a také stanovit formu podnikání.

    Ačkoli většina podnikání je provozována podle živnostenského zákona, nejedná se rozhodně jen o jediný způsob podnikání. Lze ho provozovat i podle autorského zákona nebo dle zákona o zemědělství. U volných živností není třeba mít téměř žádné povolení, u živností vázaných však musíte mít zvláštní povolení například od ČNB nebo ministerstva zdravotnictví. Můžete být fyzická osoba samostatně výdělečně činná = OSVČ nebo podnikat prostřednictvím obchodních společností typu s. r. o., v. o. s., k. s., a. s., družstev, sdružení či jinak. Pro své podnikání si pak budete muset vybrat vhodný druh živnosti.

    Znáte-li už náplň svého podnikání, je třeba vybrat si přesně danou živnost z poměrně rozsáhlého seznamu možných i nemožných činností. Pro představu můžete nahlédnout do seznamu všeho, na čem se dá taková živnost založit – seznam se dělí do několika skupin, viz přílohu na konci článku.

    Krok 3: Trocha byrokracie

    Máte sen či vizi? A obstály vaše představy i před nutností detailně je konkretizovat a napsat jak to všechno bude fungovat? Máte vybranou živnost? Pokud ano a chystáte se vyrazit na živnostenský úřad se svou první žádostí, bude dobré si říci, co vás všechno při založení firmy čeká.

    1)     Každý podnikatel musí při založení podnikání zajít na jakýkoli živnostenský úřad a vyplnit „Jednotný registrační formulář“. Ten umožní ohlásit živnost, registrovat se na daň z příjmu fyzických osob a registrovat se na zdravotní a sociální pojištění.

    2)     U hlavní činnosti musíme platit měsíční zálohy na zdravotní i sociální pojištění, ale u vedlejší činnosti se pojištění doplácí až po skončení roku po podání daňového přiznání a přehledu.

    3)     Vyplníme formulář na ohlášení živnosti. U živností vázaných, koncesovaných a řemeslných je potřeba doložit potřebné vzdělání a praxi. Zaplatíme 1000 Kč za každou živnost a doložíme všeobecné podmínky (je nám 18+, máme způsobilost k právním úkonům a jsme bezúhonní) a odbornou způsobilost, pokud je to potřebné u vaší živnosti.

    4)     Alespoň jednou za rok vás také čeká podávání přiznání k různým typům daní, které jste povinna odvádět, což si také zajistíme vyplněním „Jednotného registračního formuláře“. Můžete tak rovnou provést i registraci silniční daně, DPH nebo daň z příjmů za zaměstnance, pokud nějaké budete mít. Výpis z rejstříku trestů nepotřebujete, úřad si jej zajistí sám.

    5)     Po skončení roku se vždy podává daňové přiznání k dani z příjmu a Přehledy pojištění. Pokud uplatňujeme výdaje na auto, týká se nás také silniční daň, která se odvádí čtvrtletně a na konci roku se podává daňové přiznání.

    Sladká tečka na konec

    Nedozvěděly jste se vše? Ani to nejde, je třeba si vše důkladně nastudovat a získat co nejvíce informací. V dnešní době existuje mnoho kurzů, často i bezplatných, podpořených Evropským sociálním fondem, které vám nabídnou orientaci třeba právě v podnikání. Pro všechny ženy, které mají děti, máme nabídku bezplatného kurzu pro začínající podnikatelky. Program můžeme nabídnout ženám v Plzeňském, Středočeském, Jihočeském kraji a kraji Vysočina. Projekt se nazývá „Podnikám a vynikám“, nabízí pro klientky také hlídání dětí při výuce a více se o něm dočtete na stránkách:

    http://podnikamavynikam.webnode.cz/zacinajici-podnikatelky/.

    Ještě stále jsou volná místa, kurz je pro období únor – červen 2013 realizován v Českých Budějovicích. Nebo pokud pocházíte z jiného kraje, nabídku kurzů naleznete na stránkách ESF:

    http://www.esfcr.cz/modules/projects/index.php?lang=1

    Příloha:  Jak si vybrat správnou živnost?

    Živnosti se dělí podle toho, zda je podmíněno vzděláním nebo praxí a dělí se na živnosti volné, vázané řemeslné a koncesované. Mezi volné živnosti patří všechny, které nejsou uvedeny v živnostech vázaných, řemeslných a koncesovaných.

    1) Živnosti vázané jsou popsány v příloze 2 živnostenského zákona, zde je výpis těchto živností, tedy pouze předmět podnikání, ale je důležité k tomu znát také požadovanou odbornou způsobilost a případně poznámky uvedené v zákoně:

    Geologické práce; zpracování tabáku a výroba tabákových výrobků; výroba a zpracování paliv a maziv; výroba nebezpečných chemických látek a nebezpečných chemických směsí a prodej chemických látek a chemických směsí klasifikovaných jako vysoce toxické a toxické; výroba a opravy sériově zhotovovaných protéz, trupových ortéz, končetinových ortéz a měkkých bandáží; oční optika; podnikání v oblasti nakládání s nebezpečnými odpady; projektová činnost ve výstavbě; provádění staveb, jejich změn a odstraňování; nákup a prodej kulturních památek nebo předmětů kulturní hodnoty; obchod se zvířaty určenými pro zájmové chovy; činnost účetních poradců, vedení účetnictví, vedení daňové evidence; poskytování nebo zprostředkování spotřebitelského úvěru; provádění dobrovolných dražeb movitých věcí podle zákona o veřejných dražbách; oceňování majetku pro věci movité, nemovité, nehmotný majetek, finanční majetek, podnik; výkon zeměměřických činností; zpracování návrhu katalogizačních dat; měření znečišťujících a pachových látek, ověřování množství emisí skleníkových plynů a zpracování rozptylových studií; revize prohlídky a zkoušky určených technických zařízení v provozu; restaurování děl z oboru výtvarných umění, která nejsou kulturními památkami nebo jejich částmi, ale jsou uložena ve sbírkách muzeí a galerií nebo se jedná o předměty kulturní hodnoty; speciální ochranná dezinfekce, dezinsekce a deratizace; průvodcovská činnost horská; vodní záchranářská služba; technicko - organizační činnost v oblasti požární ochrany; vodní záchranářská služba; poskytování služeb v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práce; poskytování tělovýchovných a sportovních služeb; provozování autoškoly; pořádání kurzů k získání znalostí k výkonu speciální ochranné dezinfekce, dezinsekce a deratizace; péče o dítě do tří let věku v denním režimu; psychologické poradenství a diagnostika; drezúra zvířat; činnosti, při kterých je porušována integrita lidské kůže; masérské, rekondiční a regenerační služby; provozování solárií;

    2) Živnosti řemeslné, které vyjmenovává příloha 1 živnostenského zákona. Abychom získali řemeslnou živnost, musíme opět splňovat odbornou způsobilost a to odborné vzdělání v příslušném oboru bez praxe nebo odborné vzdělání v příbuzném oboru a k tomu rok praxe v oboru nebo máme alespoň 6 let praxe v oboru a poslední bodem je, že jsme byli určitý počet let OSVČ nebo zaměstnanec ve vedoucí pozici a mám k tomu požadované doklady o rekvalifikaci. Do živnosti patří:

    Řeznictví a uzenářství; mlékárenství; mlynářství; pekařství, cukrářství; pivovarnictví a sladovnictví; zpracování kůží a kožešin; aplikace, výroba a opravy ortopedické obuvi; broušení a leptání skla; zpracování gumárenských směsí; zpracování kamene; slévárenství, modelářství; kovářství, podkovářství; obráběčství; zámečnictví, nástrojářství; galvanizérství, smaltéřství; výroba, instalace, opravy elektrických strojů a přístrojů, elektronických a telekomunikačních zařízení; hodinářství; zlatnictví a klenotnictví; truhlářství, podlahářství; výroba a opravy hudebních nástrojů; opravy ostatních dopravních prostředků a pracovních strojů; zednictví; montáž, opravy, revize a zkoušky elektrických zařízení; montáž, opravy a rekonstrukce chladících zařízení a tepelných čerpadel; vodoinstalatérství, topenářství; montáž, opravy, revize a zkoušky plynových zařízení a plnění nádob plynem; montáž, opravy, revize a zkoušky tlakových zařízení a nádob na plyny; montáž, opravy, revize a zkoušky zdvihacích zařízení; izolatérství; malířství, lakýrnictví, natěračství; pokrývačství, tesařství; klempířství a oprava karosérií; kamnářství; opravy silničních vozidel; holičství, kadeřnictví; barvení a chemická úprava textilií; čistění a praní textilu a oděvů; kominictví; hostinská činnost; kosmetické služby; pedikúra, manikúra.

    3) Živnosti koncesované jsou vypsané v příloze 3 živnostenského zákona. Podle zákonu musíte splňovat předmět podnikání, požadovanou odbornou a jinou zvláštní způsobilost, podmínky, jejichž splnění vyžaduje a vyjádření orgánu státní správy k žádosti o koncesi, případně poznámky uvedené u daného předmětu podnikání. My vypíšeme pouze předmět podnikání, který do živnosti koncesované patří:

    Výroba a úprava kvasného lihu, konzumního lihu, lihovin a ostatních alkoholických nápojů (s výjimkou piva, ovocných vín a medoviny, ovocných destilátů získaných pěstitelským pálením); výroba a úprava lihu sulfitového nebo lihu syntetického; výzkum, vývoj, výroba, ničení, zneškodňování, zpracování, nákup a prodej výbušnin; vývoj, výroba, opravy, úpravy, přeprava, nákup, prodej, půjčování, uschovávání, znehodnocování a ničení zbraní a střeliva; nákup a prodej, půjčování, vývoj, výroba, opravy, úpravy, uschovávání, přeprava, znehodnocování a ničení bezpečnostního materiálu; výroba teplené energie a rozvod teplené energie nepodléhající licenci realizovaná ze zdrojů tepelné energie s instalovaným výkonem jednoho zdroje nad 50 kW; silniční motorová doprava; vnitrozemská vodní doprava; kontrolní testování zařízení na ochranu rostlin; provádění pyrotechnického průzkumu; provádění veřejných dražeb (dobrovolných i nedobrovolných); provozování cestovní kanceláře; ostraha majetku a osob; služby soukromých detektivů; poskytování technických služeb k ochraně majetku a osob; vedení spisovny; provozování střelnic a výuka a výcvik ve střelbě se zbraní; provádění trhacích a ohňostrojných prací; provozování pohřební služby; provádění balzamace a konzervace; provozování krematoria.

    Tak a máme za sebou dvě informační schůzky, ale stále hledáme ženy, které by se nebály začít podnikat. Další informační schůzka se koná ve středu 20.2. v 10:00 v Městské knihovně v Třeboni (Chelčického 2). Budeme se na vás těšit.

    attavena
    4. únor 2013    Čtené 0x

    Projít pohovorem jako šéf nebo jako uchazeč?

    Předpokládám, že každý si zažil tuto situaci, kdy se potil na pohovoru a snažil se zalíbit a ukázat, co vše umí a dokázat, že je ten nejlepší, aby si ho vybrali.

    A co kdybyste si  zkusili být na straně šéfa, který si vybírá. Věděli byste, jak si vybrat, jak se ptát, abyste se dozvěděli, vše co potřebujete? Vše je potřeba se naučit a to byste se mohly naučit právě v kurzu pro začínající podnikatelky. Ovšem jen, pokud se vám někdy hlavou honilo, zda opravdu chcete podnikat a víte v čem. Co si třeba založit curkárnu nebo tvořivé dílny pro děti? 

    Přemýšlejte nad tím. 

    attavena
    4. únor 2013    Čtené 0x

    Nálada pro podnikání

    Už jste někdy měly všechny tyto nálady v jeden den dohromady? A jakou z těch všech máte teď? Napiště nám. (zdroj obrázku: torontopubliclibrary.typepad.com)

    Tak máme po sněhu....ale za to silnice jsou suché a sjízdné - přijeďte se za námi 12. února podívat, třeba vás naše práce zaujme.

    attavena
    27. led 2013    Čtené 0x

    Nevíte, jak úspěšně rozjet firmu?

    Velice mě zaujal článek publikovaný na webových stránkách známých českých novin

    (Odkaz článku: 

    http://finance.idnes.cz/devet-rad-jak-uspesne-rozjet-vlastni-firmu-f2o-/podnikani.aspx?c=A101007_1462128_firmy_rady_hru ),

    kde radí co udělat, než se pustíte do podnikání. Těmito radami se určitě řiďte, a pokud by Vám nestačily, absolvujte i nějaké kurzy. Na internetu i mimo něj je v nabídce spoustu kurzů placených i neplacených (dotovaných z EU). Není nic lepšího než vše prozkoumat a po absolvování jakéhokoli kurzu se definitivně rozhodnout, zda byste do podnikání měla jít. Placených kurzů je na internetu spoustu, ty neplacené si můžete najít na stránkách www.esfcr.cz v sekci realizované projekty a třeba se vám některý zalíbí a bude blízko vašemu domovu. Hlavně je důležité chytit šanci za pačesy a jít do toho, jelikož pokud máte již nějaké tendence začít podnikat, tak byste to měla zkusit. Každá dobrá inspirace je dobrá k začátku vašeho podnikání. Inspirujte se tedy.

    Tak jsem našla pár pěkných článků o podpoře podnikání, myslím, že je to celkem zajímavé. Tak až si uděláte kafíčko a budete mít chvíli čas pro sebe, tak si můžete počíst. Vím, že máte času málo, ale každý si ho dělá jen pro to, co opravdu chce. http://www.novinky.cz/kariera/291119-eu-chce-po... a také http://www.novinky.cz/kariera/118227-podpora-po...

    attavena
    22. led 2013    Čtené 0x

    Přístup k podnikání

    Přemýšleli jste již někdy o podnikání? Já občas, když mám fakt chmury, tak docela jo. Jenže kolem mě stále všichni říkají: "Ty ses zbláznila, v dnešní době podnikat, to je jako by sis dala rovnou oprátku na krk.". Jenže, i když to není jednoduchá věc a stále se něco mění, politicky to není nijak zvlášť podporovaný a je potřeba znát dalších milion věcí, tak já v tom vidím to, že si všechno budu moci dělat sama a navíc budu chtít opravdu dělat to, co chci já. Na to mi občas zase někdo řekne: "Jo, ale stejně tam stále zůstává to blbý papírování." Ano má pravdu, jenže jelikož budu dělat něco, co mě baví, tak v tu chvíli mi to bude jedno, ač občas budu nadávat,  že to zase nevychází nebo že úřednice byla strášná k...a. No znáte to. Jo a další říkají, že to chce peníze. Jenže, peníze jsou potřeba na vše - někdo je rád utratí za oblečky pro sebe nebo pro děti, někdo si za ně koupí drahou elektroniku, někdo cestuje a někdo šetří. Jako já. Já si šetřím, vím, že podnikat nebudu hned, ale doufám, že jednoho dne to vyjde a mám dokonce dva sny. A jaké máte vy? Já bych si přála buď tu čajovnu nebo svatební agenturu za lidové ceny. Nechci výrazně bohatnout, chci se uživit, tak doufám, že mi to vyjde. Přišla mi legrační slova Bolka Polívky, když se natáčel díl Ano, šéfe! Viděly jste ten díl? To je panečku podnikatel.  Podívejte na to: http://play.iprima.cz/iprima/295205/all, snad vám to půjde pustit. Ale když se Bolka ptají, jestli si založil hospodu pro peníze, tak odpovídá, že ne. To jen o přístupu k podnikání. Každý to bude mít zkrátka takový, jaký si to udělá. 

    attavena
    17. led 2013    Čtené 0x

    Podniká kdekdo, zkuste to i vy.


    Každý při výběru zaměstnání alespoň jednou pomyslel na to, že by se mohl stát pánem svého času a mohl by začít podnikat. Většinu lidí ale odradí pomyšlení na obsáhlou administrativu s tím spojenou nebo jim chybí odvaha. Nenechte se ale odradit, v Českých Budějovicích právě začíná projekt „Podnikám a vynikám“. Můžete se tak zapojit do bezplatného vzdělávacího kurzu, který vám pomůže si vyjasnit, co všechno můžete čekat od podnikání, jak ho vést a neudělat chyby a přitom si vydělat a být úspěšný. S tímto projektem přichází obecně prospěšná společnost Attavena a cílovou skupinou jsou ženy s dětmi. Do projektu se mohou zapojit ženy, které chtějí začít podnikat (jako Začínající podnikatelky), ale také ženy, které již podnikají a chtěly by zvýšit úroveň svého podnikání nebo poradit v těžké situaci do které se dostaly (jako Aktivní podnikatelky). Součástí je i bezplatné hlídání dětí při určitých aktivitách v projektu. 

    Pokud byste se chtěli dozvědět více, napište nebo zavolejte a zúčastněte se první nezávazné informační schůzky konané v Českých Budějovicích, Husova 45 (naproti Výstavišti) pro Začínající podnikatelky v úterý 12. února 2013 od 9:30 a pro Aktivní podnikatelky v úterý 5. března 2013 od 9:30. Kontakt na koordinátorku projektu Zuzanu Karasovou je tel.: 774 223 428, e-mail: zuzana.karasova@attavena.cz.

    Projekt „Podnikám a vynikám“ je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.

    Zdravím všechny maminky,
    ráda bych vás pozvala do diskuse a zeptala se, zda jste někdy již přemýšlely o tom, že byste podnikaly? Já jo a mám svůj vlastní sen (ale asi je zatím v nedohlednu). Máte teď možnost si zkusit podnikání nanečisto, bez závazků a naopak zjistíte, co byste případně k podnikání potřebovaly a jak byste mohly začít. Podívejte se alespoň na naše stránky: http://podnikamavynikam.webnode.cz/.

    attavena
    31. bře 2016    Čtené 25x

    Attavena, o.p.s.

    Cílem projektu je individuální podpora začátku a rozvoje podnikání žen. V podpoře podnikání spatřujeme řešení složité životní situace žen, spojené obvykle s péčí o rodinu nebo plánováním rodiny. Působení projektu je ve čtyřech krajích: Plzeňský, Středočeský, Jihočeský a kraj Vysočina.

    Projekt je určen pro dvě různé skupiny.

    Pro ženy, které zatím podnikat nezačaly, ačkoli to zvažují jako reálnou variantu své budoucí kariéry. Zatím však neměly dost odvahy, znalostí nebo příležitostí k realizaci svých prvních kroků v roli podnikatelek. Tuto skupinu budoucích podnikatelek dále označujeme jako Začínající podnikatelky.

    Pro ženy, které začátek podnikání již zvládly a nějaký čas se podnikání aktivně věnují, ale z nějakého důvodu během své činnosti ztratily vizi, jejich aktivita se propadá nebo se jen dostaly k překážce, kterou nejsou schopny samy překonat. A také pro ženy, kterým se v podnikání daří a chtěly by ho dále rozšířit. V dalším textu budeme tuto skupinu žen označovat jako Aktivní podnikatelky.

    Oběma skupinám v průběhu projektu nabídneme znalosti, předáme zkušenosti z praxe a poskytneme profesionální tutorskou a mentorskou pomoc při překonávání jejich individuálních problémů.

    Aktivity pro Začínající podnikatelky

    • úvodem projektu proběhnou informační schůzky, kde Vám předáme podrobné informace a vybereme zájemkyně o účast v projektu
    • celkem je připraveno 22 výukových lekcí s profesionálním lektorem, 6 e-learnignových lekcí a schůzky s mentorem. Výuka probíhá dvakrát týdně, střídavě dopoledne a odpoledne; bude-li třeba, pohlídáme vám v době účasti na výuce vaše děti
    • součástí výuky jsou také úvodní a závěrečný workshop, jedná se o motivační víkendové setkání v příjemném prostředí vybraného penzionu, kde vždy zhodnotíme dosud získané znalosti a motivace k samostatnému podnikání
    • také bude k dispozici sociální síť a virtuální zázemí pro začínající podnikatelky, aby mohly své poznatky a problémy řešit i s ostatními účastnicemi

    Aktivity pro Aktivní podnikatelky

    • úvodem projektu Vás budeme podrobně informovat buď prostřednictvím informačních schůzek nebo po skypu a vybereme tak zájemkyně o účast v projektu
    • poté si Aktivní podnikatelky pročtou Webový portál a e-learnignové studium přizpůsobující se časové vytíženosti podnikatelek – obsah studia si volí podnikatelka sama vzhledem ke svému předmětu podnikání
    • součástí kurzu jsou čtyři víkendové workshopy zaměřené na praktický nácvik dovedností, výměnu informací a inspirace, povzbuzení motivace a hledání řešení konkrétních problémů a výzev ve svém podnikání.
    • bude existovat také sociální síť pro sdílení zkušeností a informací z podnikání, určená především klientkám projektu
    • po absolvování klíčových aktivit podnikatelky čeká další podpora, čímž je koučink odborníka, proplacení pracovního místa a příspěvek na vzdělávání
    • abyste se mohly zapojit, je potřeba mít buď trvalé bydliště nebo podnikání ve čtyřech uvedených krajích

    Více informací najdete na našich webových stránkách: http://podnikamavynikam.webnode.cz/

    Všechny aktivity v projektu jsou pro účastnice bezplatné!!