Jak odmítnout účast na firemní vánoční oslavě?
Ahoj holky.
Fakt je to pro mě nepříjemný a nevím jak slušně odmítnout. Pracuju pro rodinnou firmu, mám ale hlavně home office a práci na recepci. V kontaktu z celé firmy jsem jen se šéfem a jeho sekretářku. Firma má asi 20 lidí.
Minulý rok pozvali poprvé mě a partnera, oředtím byl covid a lředtím jsem tam nepracovala. Seděli jsme u šéfa a v pohodě s ním kecali ... plus s okolními 2ma lidmi.
Tento rok jsem pozvaná jen já, to chápu, běžně se zvou jen zaměstnanci. Ale ostatní lidi z firmy vůbec neznám. Šlo o jeho syna, manželku, sourozence a její sourozence. Všechno hlavně vážení lidi nad 60...a já 😂😅 Všichni se znají strašně dlouho..
Nemám si s nimi o čem povídat, horko těžko se snažím najít společný téma na ten večer atp ale nic mě nenapadá. Jako jsem spíš individualista co si v práci jede svoje a tohle moc nemusím. Úplně se toho děsím. Takovýhle akce vůbec nemám ráda a neumím konverzovat o blbostech tzv small talk 😭
Adi jsem asociál na takových akcích 😂 Stačí mi v životě pár kámošek a ve větší společnosti neumím moc fungovat😂
Co myslíte mám jít s tím že to prostě nějak dopadne ( úplně se děsím ke komu mě posadí 🙄)...nebo se slušně omluvit?? Ale na takové akce se asi musí že??Jde o oběd plus hospodu..
Myslím, že je nejvyšší čas, aby ses s ostatními seznámila. V malých firmách bývají všichni na pohodu. Třeba budeš mile překvapena a najdeš nové přátele. Určitě jdi a neměj obavy.
bez, prinejhorsim se muzes omluvit a odejit driv 🙂 ale myslim, ze to bude v pohode! Vzdycky, kdyz se mi nekam strasne nechce, je to nakonec super akce 🙂
@reeeza Šla bych na oběd s tím, že později pravděpodobně budeš mít jiné povinnosti. Pokud bys s překvapením zjistila, že by to mohlo být fajn, vždycky můžeš jít i do hospody, protože se bez tebe doma obejdou. Radila bych ale dát tomu šanci aspoň tím obědem 😊
@reeeza Poděkovala bych za pozvaní, přislíbila, že přijdu na oběd ale že odpoledne/v podvečer už bohužel něco máš. Pracovala jsem v malé rodinné firmě 5let a ty vánoční večírky byly prostě divné, cítila jsem se pokaždé jak na rodinné oslavě, kde nemám moc co dělat, tak jsme pobyla nezbytně nutnou dobu a pak šla domů. Kolegova, který také nebyl rodina to dělal podobně.
Mam zkušenost naopak z velké firmy, kdy je po republice rozházeny skupinky lidí a kupu věci řešíš s “centrálou”centrálou” a úplně jinak se řeší za prve když vis kdo to je a za druhe jeste lip se neco řeší kdyz reknes Ahoj… nez dobry den 🤣a vánoční večírek je na to udělání příležitost 🙂povinnost to neni, ale beru, ze to muze byt užitečný … hele taky se tam do dvou do rána s nikým opíjet nemusíš … společensky se zúčastnit za mě vhodné 🙂
Tak to zkus, aspoň uvidíš příští rok, jestli zase jít nebo ne. Já myslím, že to nakonec bude dobrý. Když nepůjdeš, pořád se toho budeš bát, každý další rok. 😉
Bojím se že tam budu jak kůl v plotě, nebo že to bude trapný...Jako úplně mě to vykolejilo a jsem kvůli tomu ve stresu. Mám zkažený Vánoce, úplně se toho děsím 😳
Asi to není přiměřená reakce, ale tak se cítím...I ta blbá večeře ( pardon psala jsem oběd ale je to večeře) trvá 3 hodiny. Celou tu dobu se očekává konverzace...
Holky mě je 35, tam budou vesměs 60+, navíc pracháči, já jsem úplně obyčejná baba 😅😂 no trapas. .
@reeeza Ty 60+ jsou náhodou super, ptají se na rodinu, děti, dovolené, cukroví, pejska... člověk ani nemrkne a zaprvé na sebe práskne všechno a zadruhé uplynou dvě hodiny 😊
Já akce tohoto typu považuju za povinnost, ne zábavu. Ta firma tě živí, tak aspoň dvě hodiny se jim věnovat mi přijde jako takové minimum, budovat vztahy mi přijde fajn a důležité.
Vůbec se toho neboj, s 60+ se dá bavit o všem...
Většina lidí se ráda poslouchá, takže když se zeptáš, jak tráví Vánoce, kam jedou lyžovat, kam plánují dovolenou, tak něco řeknou. Většinou v každé skupině je někdo, kdo nezavře hubu a jestli tam nikdo nebude mluvit, tak nevidím, důvod trhnout rekord v počtu slov, prostě si budeš vychutnávat jídlo.
To je jak rodinná oslava, jistá verze pekla. Částečně chápu, že se ti tam nechce :D Ber to tak, že poznáš, jak to chodí jinde. Myslím si, že by ses měla ze společenských důvodů hecnout. Loni jsi se s šéfem a dalšími dvěma lidmi pobavila, tak šéf není asi úplný kanibal.
Nevymyslej nic a na vecirek jdi. Pri nejhorsim si das dobrou veceri, budes se soustredi na jidlo a pak pujdes domu...
Povinne to neni, ale jako povinne bych to brala... Clovek ve vsech skolach kterymi prosel stravil tolik hodin, ktere ho nebavily - tak tady to ber tak, ze si to proste odsedis.
Kdyz odejdes brzy, nikdo ti hlavu neutrhne. Kdyz nedorazis vubec, muzou to hodnotit jako ukazku, ze s nimi nechces mit nic spolecneho .. Nic zasadniho to na prvni pohled nezmeni, ale muzou o tobe trochu jinak zacit smyslet - ze tedy nechces byt soucasti firmy, coz je skoda.
Ono taky hrozně záleží na tom, jakým stylem jsi byla pozvána. Pokud to byl nějaký hromadný email nebo vzkaz na nástěnce, tak by ses třeba omluvit mohla. Pokud tě ale osobně pozvali (i třeba telefonicky nebo emailem), tak by bylo blbé nepřijít. Chápu tě, nemám tyto akce ráda, ale donutila bych se jít na tu večeři.
Ahoj ikdyž máš právo slušně odmítnout tak vzhledem k tomu že je to rodinná firma tak bych šla. Třeba jen na hodinku s tím že se po nějaké době šéfovi omluvíš s tím že se ti podařilo sehnat hlídání jen na chvíli nebo jinou výmluvou. Já jsem byla pozvaná na 60.narozeniny sbormistryně a neskutečně jsem si to užila. Ikdyž jsem třeba jen sem tam s někým prohodila pár slov. Cítila jsem se vítaná, hrála oslavenkyně se svými 2 kapelami, náš sbor pod jejím vedením si prošel své připravované písničky na akci která nás čekala, bylo skvělé jídlo a pití. Totálně jsem se ztrapnila když jsem se její sestry zeptala jak se s oslavenkyní zná 😁. A upřímně taky neumím mluvit o ničem. Takže bych šla už jen proto že tě tím "zvou do rodiny" a je pro tebe velké + znát je i z jiné než jen pracovní stránky
@reeeza teď jsem četla ještě další tvůj komentář. Měla bys to překonat nebo dopadneš jako já budeš mít sociální fobii a nevylezes pár měsíců nebo let z bytu a věř mi že se pak těžko naskakuje zpátky. Lidí 60+ se můžeš ptát na cokoli. Zeptej se odkud pochází (třeba) a on ti bude povídat. A k tomuto tématu je tolik doplňujících otázek. Jakmile prolomiš ten začátek půjde to samo. Ve sboru jsou asi 4lidi mladší než 60let, nejmladší je asi 20, pak je tam stejně stará jako já (37) jedná o 10 let víc než já a pak těsně pod 60. A povídá se s nimi skvěle. Neboj se. Po první skleničce vína už to bude taky snadnější 🙂
Holky souhlas. Půjdu tam už jen proto, že jsem byla pozvaná a nejít tam by bylo horší než tam třeba kecnout nějakou blbost 😂
No už ať máme děti, ať se můžu na ně příště vymluvit 😂🤣
Občas mě pozvou na oběd klienti - oba 70+ a je to úplně super 🙂 vůbec ten věkový rozdíl nevnímám. Hodně se ptají na děti, srovnávají (v dobrém) jejich dobu a výchovu a tak.

Ahoj rezi. Tak jako, člověk by se neměl do ničeho nutit. Určitě máš právo slušně odmítnout a mělo by to být akceptováno. Můžeš se vymluvit na jiné povinnosti, starosti v předvánočním čase. Případně jako kompromis bych zvolila variantu jít třeba pouze na ten oběd a do hospody už ne, omluvit se aspoň z toho. 🙂