icon

Jak postupovat při výpovědi a OČR ve zkušební době?

11. říj 2024

Dobrý den.

Jsem normální, rozumná pracující žena. Onemocněla mi dcera - teploty,. laryngitida 2x šílené noci, zánět průdušek. Do toho i přítel. Mám jít do práce na dlouhý týden - pá,so, ne, ale napsala jsem vedoucí, že se omlouvám, ale že musím být doma s malou, protože horečky má i přítel a chci s ní být.
Já nevím, možná by do tý práce někdo šel i tak, ale já nevím jak by se o ní přítel postaral když sám na tom není nejlépe,.rodina mi je přednější. Šéfová naštvaná, udělala z toho teda pěkný tóčo a ze mě sví*i ...
Chtěla jsem jít na očr. Napsala mi že na očr chodit nemám, že to ukončí u účetní a já že mám přinést výpověď. Jsem ve zkušební době.
My si také úplně nemůžeme dovolit být bez peněz.

Proč mám přinášet výpověď já ?
Když jsi dnes nechám napsat očr a oni mi to u nich ukončí, uzná se nebo ne ?
Děkuji

lencaa11
11. říj 2024

Šla bych z dcerou k lékaři a at vám dá OCR ...bohužel ve zkusebni době můžou dát výpověď to jim zákon umožňuje no

ninive211
11. říj 2024

Normálně máš nárok na OČR. A výpověď ve zkušební době múže podat i zaměstnavatel. Jestli je to první OČR ve zkušebce a pro ni je to hned záminka pro výpověď (že zaměstnavá matku s dítětem, snad věděla, ne, nějaká nemocnost se tak snad dala očekávat), tak je svině ona a teda pod takovým zaměstnavatelem bych ani dělat popravdě nechtěla. Dělala by problémy i v budoucnu a s každým OCR by ti do dávala sežrat. OČR navíc od 1.dne platí sociálka, narozdil od nemoci zaměstnance, kdy zaměstnavatel hradí 60 % prvních 14 dní (teprve pak sociállka)

autor
11. říj 2024

@ninive211 a když si nechám dnes napsat očr což udělám a oni mi to dnes ukončí ? Já jsem si řekla to samý, že tam být už nechci, ale spíše mi šlo abych nebyla doma zadarmo a měla ještě aspoň pár korunek.

ninive211
11. říj 2024

Nejsem si teď jistá, jak je to u OČR, ale v průběhu nemocenské např. dát výpověď nejde (PP by byl ukončen až po návratu z nemocenské), domnívám se, že u OČR je to obdobné, ale to radši ať se k tomu vyjádří někdo, kdo v tom dělá (je personalista/mzdový účetní). Jinak stejně po dobu OČR, jak jsem již psala výše, dostáváš peníze od sociálky, nikoliv od zaměstnavatele. Takže po dobu trvání OČR budeš mít hrazena v průměru 60 % příjmu za předchozí čtvrtletí (nevím, odkdy jsi teda zaměstnaná). OČR na rozdíl od nemocenské má výhodu, že se proplácí i přes víkendy (takže pokud na něj půjdeš dnes, hradí se ti sobota a neděle), ale zas je jen max. 9 dní placených na 1 dg. Pak může sice pokračovat, ale už zadarmo.

j.a.n.i
11. říj 2024

@ninive211 ona ale nedostane výpověď, s ní bude zrušen pracovní poměr ve zkušební době.

ninive211
11. říj 2024

@j.a.n.i Jo tak teď jsem dohledala, že ta nemožnost ukončit PP je jen u samotné nemocenské, ne u OČR. Takže ano, i když dnes nastoupí na OČR, tak jí lze k dnešními dni ukončit PP. je to tak?
Že to je fakt sviňárna, je věc vedlejší, ale spousta zaměstnavatelů je všelijaká, jen ne férová a berou cokoliv jako záminku pro ukončení spolupráce.
Ještě se zeptám (osobně mě to zajímá) - je nějaký rozdíl v tomto případě (např. pro případný nárok na podporu v nezaměstnanosti), když ukončení PP ve ZKUŠEBNÍ době (tj. nejde o klasickou výpověď) podá zaměstnavatel vs. zaměstnanec?

j.a.n.i
11. říj 2024

@ninive211 Je. A jinak i u nemocenské to mohou po 14 dnech ukončit.

jolysek
13. říj 2024

To ukončení ti asi pošle poštou? Tak bych to převzala až v den ukončení OČR, ať máš aspoň to ošetřování ještě zaplacené, počítá se ode dne převzetí

95newmommy2020
13. říj 2024

Hele, je to blbý, ale ve zk.době bys měla mít plán B i C… :/ Ale vzhledem k chování nadřízené, je to vlastně dobře. Najdeš si něco lepšího, ale pak bych se OČR vyhla a nejen ve zk.době, ale ideálně i v době určité.

veroniquecz
13. říj 2024

@95newmommy2020 vyhla OČR? Jako, že bych řekla dítěti, ted mám zkusebku, ted nemůžeš být nemocný. To jako fakt?? 😖

ninive211
13. říj 2024

@veroniquecz No, bavila jsem se o tom teď zrovna se ségrou-personalistkou na MÚ, ta teda taky se přikláněla k tomu, že ve zkušebce, pokud se chceš dobře zapsat, OČR prostě "neexistuje". Že ona sama teď taky byla v práci, když děcka měla teď nemocný a švagr by nemocný též (horečky 39, jen ležel)-jako, zde je to "diagnóza", ségra totiž má pocit důležitosti a nezastupitelnosti -"teď si prostě nemůžu dovolit marodit"-a taky hlavně má větší děti-nejstarší bude 11, nejmladší má 5,5 a přinejhorším spolu jeden dva dny by prosadily u pohádek. Jo a na OČR chodí zásadně švagr (vyplatí se jim to, protože on dělá jen tři dny v týdnu dvanáctky, ale OČR je placené i ve dny, dny nemá směnu. Jako mluvila by jinak, kdyby měla jediný dítě a to tříletý, to se o sebe samo fakt nepostará. Stojí si zatím, že pokud šéfová s prvním dnem OČR vyhrožuje výpovědí (neříkám, kdyby to byla 3.OČR během 2 něsíců), tak je to neskutečná sviňárna.

veroniquecz
13. říj 2024

@ninive211 a proto jde o to hledat si “family friendly” zaměstnavatele. Coz teda nechápu segru, ale státní správa s tímto zrovna problem nemívá. A holt u školkových dětí se s tím musí počítat.

ninive211
13. říj 2024

@veroniquecz No právě, jsem byla docela překvapená z tohoto názoru...no jo, jak říkám, získala pocit vlastní důležitosti...paradoxně, ona sama, když to jde, využívá na 100% naše rodiče jako hlídače, že přijedou hlídat až z Brna, takže ona jaksi prostě nebyla nikdy v tý pozici že si prosté to OČR vzít musí...má ten plán B. Ale ne každý má babičku v důchodu půl hodiny autem z domu a ještě ochotnou kdykoliv hlídat. To se to pak lehce hodnotí ostatní.

95newmommy2020
13. říj 2024

@veroniquecz Nemusí nutně na OČR matka. Může jít třeba otec zajetej v práci, můžou pomoc prarodiče v důchodu nebo placené hlídání.

95newmommy2020
13. říj 2024

@ninive211 U nás chodí manžel na OČR rád. Si přes den pospí. Když je toho na něj moc, hlídají jeho rodiče, kdykoliv potřebujeme/chceme.
Já tak na OČR nebyla ani jednou, za ty téměr 3 roky co jsem zpět z RD.
Ale vím, že mám v tomhle o kapku víc štěstí než je běžný.

ninive211
13. říj 2024

@95newmommy2020 No, ruku na srdce, ty jsi v tomto spíš trochu exot...Manžel vaří, manžel pere, manžel vyzvedává syna ze školky, chodí na besidky a zůstavá na OČR...prostě otec hraje roli, která v 99% rodin tradičně přísluší matce. Nemám nic proti tomu, když se partneři střídají doma v dom.pracech, ve vaření, v OČR...to je partnerství. U vás jde o obrácené role, kdy ty hraješ chlapa a on ženskou. A teda nejsem si jistá, zda je to úplně dobře...

drep
13. říj 2024

@ninive211 a v čem přesně není dobře, že manžel vaří a uklízí? Já jen abych tomu svému řekla, jak blbě to máme🙈 na očr chodím já (když už někdo, protože většinou nás zachrání tchán a tchýně), protože muž je hůř nahraditelný, ale jinak domácí práce posledních pár měsíců dělá z 90% muž (nejdřív jsem se nemohla vzpamatovat z pneumonie a teď jsem zpět ve staré práci a 5 nocí (resp. 24h směn) vůbec nespíš a vždycky se z toho 5 dní hrabu a rovnou přijde další.

veroniquecz
13. říj 2024

@95newmommy2020 prarodiče obojí pracuji a jsou pres 100 km daleko, manžel má zaměstnání, jež mu OČR neumožní, a hlídání je ekonomicky pitomost, co vydělám dám za chůvu. Navíc malý prcek, když je mu špatně, tak potřebuje mámu a ne chůvu.

leymea
13. říj 2024

@veroniquecz to me taky prekvapuje, protoze uz na pohovoru na MU mi bylo receno, ze se vubec nemam bat si vzit OCR. V tomhle je prave vyhoda pracovat ve statnim. S OCR opravdu problem neni.

ninive211
13. říj 2024

@drep Jde o to, že u nich doma vaří JEN chlap. Ona nikdy, neumí to, jak sama nedávno přiznala (ještě mi to z toho přispěvku vyznělo, jako by se tím vlastně chlubila, že nevaří, že vaří chlap). A prostě vůbec doma ty role mají úplně obrácené (jak píšu, je úplně v pohodě, když se v tom rodiče střídají, někdy je na OČR matka, někdy otec, někdy vaří máma, někdy táta...to je v pohodě). Ale pokud ženská neumožní chlapovi být chlapem a sama v tom vztahu funguje jako chlap, nevím, no, není to podle mě úplně dobře

drep
13. říj 2024

@ninive211 aha, tak já sama sebe jako ženu definuju něčím úplně jiným než vařením, pečením, uklízením a menším výdělkem. Stejně jako můj muž si je dost jist sám sebou a svou mužností, že nepotřebuje řešit, že to byl dnes on, kdo vyžehlil měsíční horu prádla🙈

j.a.n.i
13. říj 2024

@ninive211 A kde bereš to přesvědčení, že to cos vypsala má dělat žena?

95newmommy2020
13. říj 2024

@ninive211 Nevím, jestli to máme prohozené. Mě to přijde fskt normální. Manžel je jen rád doma. To se projevuje i třeba tím, že je doma v klidu a ten klidovej režim vydrží snáz. Mě doma hrabe. Na druhou stranu, jsem schopna sebrat dítě v 7 ráno a jet s nim na celodenní výlet nebo klidně i víkend. A manžel je doma a odpočívá. Je to komplet na mě, sbych ho naučila jezdit na kole, lyžovat, plavat, bruslit. A hlavně mu ukázala lepší vzor než spaní do oběda, a celý víkend se válet. V tomhle mi manžel nikdy nepomůže, a to ani finančně nebo jen tím, že by s nim trávil čas aktivně. A pak po celém dni venku na nás čeká s večeří. To zní celkem fér.

somalicats
13. říj 2024

@ninive211 tohle je o tom, jak to mají doma nastavené a hlavně zda jim to vyhovuje oběma. Pokud jo, není co řešit. O dítě se má plnohodnotně zvládnout postarat i otec, ne jen matka, a že je něco "tradičně zažitého" neznamená, že to tak má být. A jestli chlap umí uvařit líp, než ženská, to není nic, co by mělo někomu vadit.
P.S. U nás to až do manželova onemocnění bylo taky "obráceně", až na to vaření, to umím líp já. Teď už mu svěřit nemocné dítě nemůžu.