Jak řešit problémy s pomlouvačnou kolegyní?
Ahoj, v soucasne praci jsem dva roky, kolegyne se kterou mam ted problem o rok dele.
Jde o to, ze jsem zjistila ze pomlouva a ja se s ni prestala bavit, jenom pracovni veci s ni samozrejme resim. V prubehu doby nastoupila nova kolegyne a ty dve si sadli. Coz je super. Ale ta o rok sluzebne starsi kolegyne do me zacala rypat kvuli nesmyslum.
Treba ze jsem nezalila kytky - nejsou moje a opravdu ani me to nenapadlo, nebo treba ze jsem neco udelala a nezapsala jsem to - byla jsem mimo budovu, na prikaz vedouci a ja nemela tuseni co se tady delo, to mel na starosti jiny kolega. Vsechno mi zacala vyhazovat na oci.
Jako nejsem dokonala, urcite se stane, ze muzu na neco zapomenout, hlavne ted pred Vanoci, kdyz mame prace nad hlavu a nevime kudy kam. Ale ona hleda sebemensi chybu at mi muze "nalozit". Nevim o co ji jde, je to ubohe, jsme preci dospeli.
Jak byste se zachovali?
Tak pokud víš, že na tvé straně chyba není a nedá se to řešit přímo s ní, tak nejjednodušší je asi jít za nadřízeným. Stalo se mi něco podobného s přímým nadřízeným, který měl neustále se mnou nějaký problém, i když jsem veškerou odevzdanou práci měla v pořádku, pokaždé si "něco" našel. Když už toho bylo fakt moc, tak jsem napsala mail člověku o level výš, kde jsem popsala situaci a on to pak s ním řešil a od té doby jsem měla svatý klid 😎
No a ona te ma kontrolovat nebo řídit či co? Js bych max odpověděla, ze ja měla na starosti neco jiného a at to jde reklamovat jinam. Tezkou hlavu bych si z toho nedělala. Takových vysiracich typu jeste v životě potkáš…
Tak z tohohle jsem už dávno vyrostla..✌️ tyhle situace řeším tak, že s dotyčnou krom pracovních věcí bych se vůbec nebavila, jako ty a na různé věci typu, že si nezalila kytky atd. bych velmi důrazným tónem ji řekla, nemám čas, udělej si to sama apod. absolutně vůbec se s ní ne..srat, kór když víš, že tě pomlouvá..nejsi malá holka a ona si nebude diktovat, co a jak, neee?? Jako kde to jsme?! Hlavu vzhůru a buď direktivní ty..a samozřejmě bych ji též říkala, co udělala, či neudělala špatně, ať ví, jaký to je..tyhle lidi mě fakt baví..🤣🤣🤣
@sonaxoxo Jenomze bohuzel ji se zastane vedouci. To je ten problem :(
To mi něco připomíná. Kdysi jsem taky byla v zaměstnání, kde probíhala vyloženě "šikana". Bohužel šikana se objevuje i mezi dospělými lidmi.
Já bych se nebála a promluvila bych si o tomto nevhodném chování s vaším nadřízeným pracovníkem. Mám totiž velice špatnou zkušenost s tím, když si to necháš "pro sebe" a budeš ji pouze ignorovat, to nepomůže.
Sama píšeš, že pomlouvá, to jsem si myslela, to je jasné, ona beztak pokaždé nakluše za vaším nadřízeným a stěžuje si na tebe, co děláš v práci špatně. To jsem u nás zažila taky, takže jsem to dělala jako první, aby to naše nadřízená věděla taky ode mě. Prostě nejlepší obrana, nenechám si sr*t na hlavu 😎
To ja ji reknu svoje, nedavno jsem ji odepsala, ze taky by mohla udelat to a to. No a vedouci odepsala, ze to neni tak dulezite, ze jsou dulezitejsi veci. Takze tak, zastane se ji. Nevim proc.
Snazim se delat na sto procent, jasny, nekdy se muze stat, ze neco zapomenut, ale tak jsme lidi.
Ona taky kolikrat zapomnela neco sdelit, ale ja nemela potrebu ji to davat takhle vyzrat a jeste verejne. Beru to tak, ze jsme lide a chybujeme.
No a mas teda výtky od vedoucí, že děláš práci špatně, protože ona žaluje tvé chyby? Nebo co je za problém? Nebo ona prostě pořád jen kvuli něčemu pinda? Uděláš chybu, omluv se, ze te to mrzi, ze si dáš pozor, ukaž ochotu dělat věci lepe, sděl, ze nikdo neni dokonalý, ze se to stává obcas všem, treba ji tehdy a tehdy… Neuděláš chybu, ohrad se, ze tohle nebyla tva práce a at jde po někom jinym. Chápu, ze se takove blbosti nechcou vedoucí ředit, ale treba dostala uz pojeb mezi 4 očima. Ja treba kritiku taky dávala beze svědku, je pak přijímaná mnohem lépe. Když šel někdo po mne, rak jsem taky měla zastání, aniž jsem o tom věděla.
@llluckaaa Ne, od vedouci nemam zadne vytky, jenom kolegyne na me zacala utocit. Nezalila jsi kytky - to ani neni moje napln prace, ale tak kdyby me pozadala tak nemam problem.
Ted si vymyslela, ze bude tridit odpad, zvlast komunal a zvlast plast. Coz je ok, ale mame tady dve patra, v prvnim patre to kolegove vubec neresi a vsechno hazeji do komunalu, ale kolegyne chce abychom to vozili do plastu. Je to od firmy kus, na namesti. Tak jsem ji rekla, ze ne, at tam klidne chodi ona, ja nevim proc bych mela chodit s pytlem na namesti, kdyz kolegove to vsechno hazeji do jedne popelnice.
Nemam problem to tridit a nosit na to namesti, ale jde mi o princip. Budto vsichni, nebo nikdo.
No tak to je v pohodě, poslouchat ji nemusíš. Klidně můžeš třídit, když to bude ona chodit vyhazovat, ne? 😀Jinak věty, ktere se mi v práci osvědčily: “Mám jen 8 hodinovou pracovní dobu a úkoly, které během ni musím stihnout. Pokud chcete něco navíc, musí mi to zadat vedoucí. Domluvte se s nim, co má prioritu. “ Funguje to na lidi, kteří rádi přesouvají svou práci na někoho jiného.
@llluckaaa Ale vedouci si ji zastane a rekne mi, at chodim s plastem na namesti. O to jde, ze ona zaluje vedouci a ta me pak srazi.
OK, tak v tom případě půjdu na náměstí v pracovní době, protože mi ten úkol dala vedoucí 🙂 Méně času mi pak zbyde na jinou práci.
@llluckaaa Ale o to nejde. Jde o to, ze je to prece nesmysl. S vedouci ji jeste pritakava.
Jako jestli je to tak a máš pocit, že jít za vedoucí a svěřit se s touhle ,,buzeraci" k ničemu nepovede, tak bych vážně uvažovala o změně místa.
@alice180 Bohužel to nepovede k ničemu. Stojí za ní a ani nevím proč.
Nedokážu posoudit, jestli je nesmysl chodit s plastem na náměstí, jelikož nevíme, jestli máš v náplni práce uklízečku nebo právní analytičku. Já bych se v pracovní době klidně projít šla, ale chtěla bych to písemně (kvůli možnému pracovnímu úrazu cestou) s tím, že tedy v rámci pracovní doby nebudu stíhat jiné věci a musí je místo mě dělat někdo jiný.
Tady ale neřešíš problém s kolegyní, nýbrž se šéfem, který ti podle tebe dává nesmyslné úkoly, které nechceš dělat. To už je na zvážení, jak moc chceš ustupovat nebo na rovinu říct, že nejsi žádná popelnice, do které se bude házet práce, kterou nikdo jiný nechce. Jsou lidi, kteří udělají, co se jim řekne, a nepřemýšlí nad tím, stačí jim dostávat výplatu. Nevím, jak vypadá ten tvůj rozhovor s vedoucím, jestli je to jen o nějakém souboji s tvou kolegyní - ona tohle, já tamto, každá říkáte něco jiného a jeho stavíte do pozice soudce, nebo mu na rovinu řekneš, že ti přijde jako nesmysl dostávat takové a makové úkoly, že si na ně přijdeš překvalifikovaná a chceš se věnovat odbornější práci, která tě bude dál rozvíjet. A že nebudeš zalévat kytky, protože to není v tvé náplni práce a dělat to nechceš.
Nějaké srovnávání přístupu ke kolegům já moc neřeším, zvykla jsem si v pracovním prostředí na porovnávání pindíků, prosazování ega, snaze se vyhnout nepříjemné práci a přehazování na někoho jiného... Pro mě je důležité, že mě práce baví a rozvíjí, sedím v teple, výplatu dostávám dobrou a šéf není debil 😀
Ale ty nevíš, jak by na to vedoucí zareagovala. Víš, jak zareagovala na jednotlivé věci v minulosti a z toho usuzuješ, že je na straně kolegyně. Můžeš za ní jít s tím, že máš problém s atmosférou v kanceláři a popsat jí všechno, co ti vadí a uvidíš. Jedna věc je tahat ji do věcí, jakože ti kolegyně řekla, že máš zalít kytky - taky se nedivím, že se tím nechce zabývat, druhá, že máš dlouhodobý problém a pocit, že tyhle věci jsou na denním pořádku.
dobrý den, na tohle doporučuju mediaci plus eventuálně nějaký workshop komunikace pro celý tým/oddělení, apod. POžádala bych tu paní, zda by se s Vámi chtěla setkat s mediátorkou/mediátorem, že Vám vadí celá ta situace. Případně bych promluvila se šéfovou, zda by podpořila takové kroky. Toxické pracoviště bere podle výzkumů tuším až 60% kapacity lidí, a tudíž jsou méně efektivní, protože řeší vztahy v práci. Jako mediátorku doporučuju sebe🙂, pracuju i online, nebo můžu doporučit jednu kolegyni, záelží an tom, odkud jste. držím palce.
takovahla kolegyne je pekny darecek. Mozna by ale pomohlo komunikovat jasneji co ti vadi - i tady to hlavni sdeleni "plevelis" a ono pak vedoucimu nemusi byt vubec jasne, na co si stezujes. To jak pises, ze jsi ji odepsala, ze by taky mohla delat to a to. Proc? To je presne takove zenske ta mi dela to a tahle zase tohle a tamta tamto, ktere bych jako vedouci fakt resit nechtela. Jestli te ta zenska stve, tak s ni nediskutuj. Kdyz si vymysli, ze si nezalila kytky, tak ji posli nekam, ze to fakt neni tvoje prace a nebudes delat veci, ktere tvoji praci nejsou.
Kdyz bude prudit dal, jdi za vedoucim, ze mas velky problem s tim, ze kolegyne se postavila do role tve nadrizene a vymysli ti ukoly, ktere nejsou tvoji praci a ze ti to opravdu vadi. Jestli maji problem s tvoji praci, budes rada, kdyz ti to reknou, ale opravdu nechces, aby ti kolegyne - nikoli vedouci - vymyslela ukoly navic a ze ho prosis, at to vyresi, protoze se v praci kvuli tomu citis spatne

Narovinu bych se jí zeptala jaký má se mnou problém ...