Jak zvládnout konflikt s negativní kolegyní v práci?
V práci byly nějaké změny a jsem nucena úzce spolupracovat s kolegyní, se kterou jsme každá na jiné vlně. Ona je negativní a na všem je schopna najít to špatné, já se snažím spíš hledat to dobré, ale s ní to je náročné a bohužel mám od dětství velký problém s tím, že "chytám" nálady od ostatních, takže domů naštvaná, smutná.
Navíc jsme rozdílné i v přístupu k životu, kdy ona všechny soudí podle oblečení a celkově je taková umělá, já jsem spíš přírodní, vrchol mého zkrášlování je řasenka. Takže do mě šije a pomlouvá mě. Ale upřímně si raději než nové šaty koupím třeba knihu.
Oficiálně jsem jí nadřízená, mám i lepší vzdělání a delší praxi a to víc jak o 10 let.
Aktuálně mě pomlouvá kudy chodí, na všem hledá to špatné. Když jí zadám přesný úkol, tak chodí s tím, že z ní dělám blbku, že ona to ví taky, když jí nechám volnou ruku, tak zase chodí, že si snad myslím, že ví všechno. Když máme něco navic a nechám jí to udělat, je to špatně, protože si ulehčuji práci a dělám si z ní otroka, ale když jsem to udělala já, tak to bylo taky špatně, protože mám větší plat a ona nedopreji ji, aby si přivydělala.
Bohužel nevím, na jak dlouho tato změna je, ale už teď mě to ubíjí. Dokázala jste se některá nad podobnou situaci povznést.
Jestli jsi její nadřízená, musíš tomu učinit přítrž. Rozhovor vy dvě plus jeden další člověk po tvém boku, jako podpora i svědek, aby pak nevykládala svoji verzi.
Přesně pojmenovat, co dělá špatně, co chceš, aby se změnilo a kolik jí dáváš času na změnu. Říct, co se stane, pokud se to bude opakovat a taky to splnit (vytýkačka, výpověď).
Tohle není chování, co bys měla tolerovat a pokud máš nadřízenou funkci, musíš tohle zvládat.
@antoinet nejsem přímo její nadřízená, oficiálně máme obě stejnou pozici, ale já jsem vys, můžu přerozdělit práci a tak.
Nemůžu jí ani dát výpověď a ani poslat vytýkací dopis.
@antoinet nejsem přímo její nadřízená, oficiálně máme obě stejnou pozici, ale já jsem vys, můžu přerozdělit práci a tak.
Nemůžu jí ani dát výpověď a ani poslat vytýkací dopis.
@anonym_autor tak v tom případě to řeš s její nadřízenou, máte obě společnou? Určitě to nenech tak.
@anonym_autor tak v tom případě to řeš s její nadřízenou, máte obě společnou? Určitě to nenech tak.
@antoinet nadřízená to ví a mám to zkusit zvládnout. Výpověď se mi dávat nechce, protože jsem tu 17 let a vždy jsem byla spokojená. Je to práce v místě.
Obávám se, že jsem ji dostala, protože jsem ten typ, co se snaží vždy s každým vyjít.
Pro mě je i problém, že je silně dominantní, ale já jsem naprosty opak.
@antoinet nadřízená to ví a mám to zkusit zvládnout. Výpověď se mi dávat nechce, protože jsem tu 17 let a vždy jsem byla spokojená. Je to práce v místě.
Obávám se, že jsem ji dostala, protože jsem ten typ, co se snaží vždy s každým vyjít.
Pro mě je i problém, že je silně dominantní, ale já jsem naprosty opak.
@anonym_autor Tak si s nadřízenou dejte nějaký deadline do kdy, ať případně vidíš světlo na konci tunelu. Pokud je kolegyně problematická, nikdo s ní nevychází a nechce pracovat, bude se to muset řešit, určitě si to nenech líbit, akorát tě to bude vysírat a nakonec tě to dožene podat tu výpověď...
@anonym_autor Tak si s nadřízenou dejte nějaký deadline do kdy, ať případně vidíš světlo na konci tunelu. Pokud je kolegyně problematická, nikdo s ní nevychází a nechce pracovat, bude se to muset řešit, určitě si to nenech líbit, akorát tě to bude vysírat a nakonec tě to dožene podat tu výpověď...
@moudivlacek už teď vím, že to je minimálně na rok. Ona nic neporušuje, obávám se, že pomluvy a negativismus nejsou nic, co by byl důvod k výpovědi. Práci odvádí.
@moudivlacek už teď vím, že to je minimálně na rok. Ona nic neporušuje, obávám se, že pomluvy a negativismus nejsou nic, co by byl důvod k výpovědi. Práci odvádí.
@anonym_autor no nadřízená by tohle řešit měla a ne jen pouhou větou ,,zkus to zvládnout". Šla bych za ní znovu, že si to zkoušela a přímo uvedla, co se děje, jak tě to ovlivňuje, jak to ovlivňuje tvoji práci.
Já měla taky podobné dusno. Holky mezi sebou měly něco podobného. Nejprve jsem si vyslechla jednu a pak druhou samostatně. Pak obě tam jsem to téma otevřela , takže měly možnost si to říct s nějakou mediaci. Následně jsme se dohodly na jasných pravidlech.
Jesli jsi fakt její nadřízená, tak s ní prostě udělej pořádek 😉 Ať ví, co si může dovolit a co naopak vůbec ne.
Jesli jsi fakt její nadřízená, tak s ní prostě udělej pořádek 😉 Ať ví, co si může dovolit a co naopak vůbec ne.
@magola nejsem její nadřízená, ale mám vyšší postavení. Jsem šéf kanceláře, rozhoduji, co se bude dělat, ale to je vše.
@anonym_autor no nadřízená by tohle řešit měla a ne jen pouhou větou ,,zkus to zvládnout". Šla bych za ní znovu, že si to zkoušela a přímo uvedla, co se děje, jak tě to ovlivňuje, jak to ovlivňuje tvoji práci.
Já měla taky podobné dusno. Holky mezi sebou měly něco podobného. Nejprve jsem si vyslechla jednu a pak druhou samostatně. Pak obě tam jsem to téma otevřela , takže měly možnost si to říct s nějakou mediaci. Následně jsme se dohodly na jasných pravidlech.
@alice180 co má řešit? Kolegyni není kam přesunout a jak mi bylo řečeno, nic neporušuje. Před vedením pomluvy popřela.
A jak mi vedoucí řekla, někdo je vesely a někdo méně. Mám to vydržet.
@alice180 co má řešit? Kolegyni není kam přesunout a jak mi bylo řečeno, nic neporušuje. Před vedením pomluvy popřela.
A jak mi vedoucí řekla, někdo je vesely a někdo méně. Mám to vydržet.
@anonym_autor tak to vydrž a neřeš to. Já jsem.napsala svoji zkušenost. Vždycky jsem se snažila, aby ten tym a jeho dynamika byla co nejlepší. Co tedy potřebuješ ?
@anonym_autor zcela upřímně, už z úvodního textu je vidět, že jste ten typ, co spíš tiše trpí a doufá, že se něco změní... Předpokládám, že vedoucí si věc vyslechne, ale člověka nezmění. Pracovně kolegyně nejspíš nic špatného nedělá. Ve Vašem případě by možná bylo na místě kolegyni říct narovinu, ať se neurazí, ale ať vás s negativními věcmi nezatěžuje, že to poslouchat nechcete, a pokud najde lepší téma, ráda s ní dobré budete sdílet.
Určitě se nenechte vysávat, protože tím trpíte jen vy... Za chvíli se Vám ani už nebude chtít do práce, protože budete předem vědět, že se vrátíte domů ve špatné náladě.
@anonym_autor tak to vydrž a neřeš to. Já jsem.napsala svoji zkušenost. Vždycky jsem se snažila, aby ten tym a jeho dynamika byla co nejlepší. Co tedy potřebuješ ?
@alice180 poradit, jak mám nastavit sebe. S vedením jsme to už řešili a nezměnilo se nic. Prostě se to jinak udělat nedá.
@anonym_autor zcela upřímně, už z úvodního textu je vidět, že jste ten typ, co spíš tiše trpí a doufá, že se něco změní... Předpokládám, že vedoucí si věc vyslechne, ale člověka nezmění. Pracovně kolegyně nejspíš nic špatného nedělá. Ve Vašem případě by možná bylo na místě kolegyni říct narovinu, ať se neurazí, ale ať vás s negativními věcmi nezatěžuje, že to poslouchat nechcete, a pokud najde lepší téma, ráda s ní dobré budete sdílet.
Určitě se nenechte vysávat, protože tím trpíte jen vy... Za chvíli se Vám ani už nebude chtít do práce, protože budete předem vědět, že se vrátíte domů ve špatné náladě.
@melinkaproch to už jsem s ní řešila, ať zkusí negativní věci nechat na jindy, ale ona je tak moc negativně nastavená, že špatně je naprosto vše a to včetně toho, co je za den, že si koupila zákusek, nebo že máme nový kávovar. Komunikace s ní je velmi náročná, ale zároveň je skvělá herečka, takže komunikace s vedením ji nedělá problém.
@melinkaproch to už jsem s ní řešila, ať zkusí negativní věci nechat na jindy, ale ona je tak moc negativně nastavená, že špatně je naprosto vše a to včetně toho, co je za den, že si koupila zákusek, nebo že máme nový kávovar. Komunikace s ní je velmi náročná, ale zároveň je skvělá herečka, takže komunikace s vedením ji nedělá problém.
@anonym_autor opakovaně ji utněte, jakmile začne... Ona to pochopí. Opravdu stylem: "Neříkej mi to. Nezajímá mě to." Pravděpodobně se urazí, ale během pár dní si nechá myšlenky pro sebe a Vy budete mít klid. Vím, že jste psala, že na to nejste úplně typ, ale někteří lidé se bohužel těmi negativními věci "živí" a Vy se nechcete nechat "sežrat". Buďte rázná ☝️😉
@anonym_autor no v první řadě ten negativismus je její problém ne tvůj. To si říkej. Když bude mít negativní řeči, zkus se odříznout reakce typu ,, To je tvůj pohled, můžeme dál pracovat prosím." Nenech se do toho zatáhnout. Nech to v práci, klidně si to řekni tohle všechno nechávám v práci a zavři dveře. Pak si udělej nějakej příjemnej rituál např. Pusť si oblíbený podcast a jdu domů, nebo se stav pro nějaký kafe nebo to vezmi trasou, kde to máš ráda.
Na pomluvy funguje konfrontace,,Doslechla jsem se, že říkáš, neříkej to o mne. Buduj si dal dobrý vztahy s ostatními, to je asi nejlepší štít. Ono stejně vědí, kdo je kdo a jak se chová.
Pořád si, ale myslím, že kdyby si vás nadržena vzala na intervenci. Tak i její slova by možná zafungovala. Ale to už nechám na tobě. Možnost jít za ji a říct, tohle vše jsem udělala, chci aby to fungovalo máš vždycky.
Jak to tak od včerejška čtu, vidím problém spíš u tebe. Lidí budou vždy všelijací, důležitý je náš přístup. Koník je plný diskuzí na téma "někdo dělá něco, co se mi nelíbí, jak to vyřešit bez konfrontace?". No, nijak. Buď dospělá a čel problémům. Pokud ti to nejde, poraď se s nějakým koučem nebo terapeutem. Mně psycholožka pomohla, úplně konkrétně, jak komunikovat s bývalým mužem, který je trvale v negaci vůči mě, a od té doby to zvládám dobře. V práci jsem nadřízená, takže vím, že takové problémy se musí řešit, v klidu, otevřeně, konstruktivně. Tedy jasně říct, co je problém, návrh řešení, termín a co uděláš, když se to nezlepší.
Ty jsi taková hodná holka viď?
Ber to tak, že ti tahle kolegyně přišla do života, aby ses konečně naučila:
- nepřejímat cizí pocity a přestala za ně zodpovídat
- asertivitě - až zase začne naříkat, tak jí řekni, ať jsi jde stěžovat na chodbu do zdi, že potřebuješ klid na práci, nebo že nejsi placená za to, abys jí dělala terapeuta, ale za zpracování této zakázky (uraženost je její problém, ne tvůj)
- vůdcovství - vedoucí kanceláře jsi ty, ty rozhoduješ.
Nepůjde to hned, ale časem určitě ano. Vývoj není lineární, někdy je to krok v před a pak dva zpátky a zase dva kroky dopředu, ale nenech se rozhodit. Kdyby to bylo blbé, klidně se začni porozhlížet po jiné práci, jen si mapovat terén. (Partner dal výpověď v práci v únoru a začal covid. To je výzva hledat si práci v době restrikcí, omezení provozu...)
Praktické kroky - psycholog, kouč, podcasty a knížky z oblasti seberozvoje, meditace, afirmace... Já třeba chodím na ženské kruhy, je to pro mě fajn relax. Najdi si něco, co tě dobije, třeba masáž, ale to nevyřeší tvůj problém, to je jen taková berlička na zbavení stresu.
Vis jak ctu tu diskuzi tak si nejsem jista, jestli negativismus je problem kolegyne a ne tvuj. Nemuzes resit jine lidi, ty obvykle nezmenis. Koho resit muzes jsi ty sama.
Jake "co ma resit nadrizena" apod.? Problemy co jsi napsala jsou zcela jasne definovatelne. Chovani kdy nekdo trousi pomluvy po kancelari je v neporadku, prace neni jen o tom odvest praci, ale i o tom chovat se nejak v pracovnim kolektivu.
V cem mas pravdu - nemela by to zatim delat vedouci, mela by sis to zkusit vyresit sama. Ale pises, ze jsi jeji sefova (vedes kancelar), ale zaroven ji nic nereknes. Ona velmi rychle prestane, kdyz od tebe budou prichazet adekvatni reakce:
Takze - reci ze z ni delas otroka - nezlob se, ale jsem vedouci kancelare a je obsahem moji prace i praci rozdelovat mezi nami, aby jeden nemel prace moc a zaroven aby nikdo nemel pocit, ze ho z cinnosti vyclenuji
Zadavas to moc detailne a delas ze me blbku - nezlob se, radsi to vzdycky reknu kompletne, at pak nejsou spory ze je to udelane jinak a bude se to muset predelavat. Jsem rada, ze je ti to jasne, informaci navic urcite nic nezkazim
Reci na tvuj vzhled - razne utni, ze tady mate mezi kolegy dobrou atmosferu a nepomlouvate se a byla bys rada, kdyby to k vam do kancelare neprinesla
Das tim najevo, ze te jeji mentalni vylevy nezajimaji a budes mit klid.. Pokud to nebude fungovat a bude chodit dal, pozadala bych nadrizenou o schuzku ve trech, kde budes mit pripravene body co ti vadi a chtit reseni
Jak to tak od včerejška čtu, vidím problém spíš u tebe. Lidí budou vždy všelijací, důležitý je náš přístup. Koník je plný diskuzí na téma "někdo dělá něco, co se mi nelíbí, jak to vyřešit bez konfrontace?". No, nijak. Buď dospělá a čel problémům. Pokud ti to nejde, poraď se s nějakým koučem nebo terapeutem. Mně psycholožka pomohla, úplně konkrétně, jak komunikovat s bývalým mužem, který je trvale v negaci vůči mě, a od té doby to zvládám dobře. V práci jsem nadřízená, takže vím, že takové problémy se musí řešit, v klidu, otevřeně, konstruktivně. Tedy jasně říct, co je problém, návrh řešení, termín a co uděláš, když se to nezlepší.
@antoinet tady je problém i to, že jde o osobu, která má problém naprosto se všemi. V kolektivu nás je víc než 15 a všem se ulevilo, že ji nemají oni.
Já se snažila od začátku nastavit pravidla, mluvit, řešit. Ale ona se nezmění a opravdu nevím, jaké možnosti ma vedení.
Uznávám, že je hlavní problém ve mně. Aktuálně vidím jako nejreálnější řešení, že pokud se to do listopadu nezlepší, tak dám výpověď.
co kdybys jí narovinu řekla, že je votravná.
@tereza0111 tady už jsem negativní, protože mě to štve a jsem z celé situace unavená a nevidím světlo na konci tunelu.
Nic z toho mi neřekne do očí, když ji s tím konfrontuji, tak protáčí oči, že ona nic neřekla.
Mě jako vedoucí nevnímá, protože máme stejnou pozici.
@antoinet tady je problém i to, že jde o osobu, která má problém naprosto se všemi. V kolektivu nás je víc než 15 a všem se ulevilo, že ji nemají oni.
Já se snažila od začátku nastavit pravidla, mluvit, řešit. Ale ona se nezmění a opravdu nevím, jaké možnosti ma vedení.
Uznávám, že je hlavní problém ve mně. Aktuálně vidím jako nejreálnější řešení, že pokud se to do listopadu nezlepší, tak dám výpověď.
@anonym_autor potom je ale celá tato diskuze o ničem, protože, i když se snažíme pomoci s řešením, podpořit Vás, tak Vy už jste to v podstatě vzdala... Vážně dáte výpověď kvůli jedné ženské? Není za co bojovat? Pokud Vás práce nebaví, nenaplňuje a ještě je špatné prostředí, tak to naprosto chápu, ale abych to vzdala kvůli jednomu člověku, se kterým jsem si v podstatě ani nevyjasnila situaci... Samozřejmě Vám do hlavy nevidím, tak jen mohu držet pěsti, ať se rozhodnete správně 😊, protože když nastoupíte jinam, tak kolektiv nebude znát vůbec, a takových tam může být deset, a nebo také ne 😉😊
@anonym_autor potom je ale celá tato diskuze o ničem, protože, i když se snažíme pomoci s řešením, podpořit Vás, tak Vy už jste to v podstatě vzdala... Vážně dáte výpověď kvůli jedné ženské? Není za co bojovat? Pokud Vás práce nebaví, nenaplňuje a ještě je špatné prostředí, tak to naprosto chápu, ale abych to vzdala kvůli jednomu člověku, se kterým jsem si v podstatě ani nevyjasnila situaci... Samozřejmě Vám do hlavy nevidím, tak jen mohu držet pěsti, ať se rozhodnete správně 😊, protože když nastoupíte jinam, tak kolektiv nebude znát vůbec, a takových tam může být deset, a nebo také ne 😉😊
@melinkaproch práce mě baví a naplňuje, ale ne s ní.
Jsme spolu tři měsíce a situaci jsme už samozřejmě spolu řešily, ale ona nerespektuje ani vedení a ani mé žádosti.
Kolegyně jsou na mé straně, ale to nestačí.
@tereza0111 tady už jsem negativní, protože mě to štve a jsem z celé situace unavená a nevidím světlo na konci tunelu.
Nic z toho mi neřekne do očí, když ji s tím konfrontuji, tak protáčí oči, že ona nic neřekla.
@anonym_autor jako s pubertakem kdyz protaci oci - nerikas ji to abys poslouchala vymluvy a ona at se nechova jako dite
Ale jestli jsi ji uz vicekrat konfrontovala a nic, tak bych pozadala vedouci at si date schuzku ve 3, ze je pro tebe tohle prostredi nedychatelne a prestoze te prace bavi, zacinas zvazovat jestli neskoncit. Vedouci by to mela vedet vcas, at ma sanci zareagovat a pripadne si umedomit, ze je situace vazne a zacit konat
@anonym_autor jako s pubertakem kdyz protaci oci - nerikas ji to abys poslouchala vymluvy a ona at se nechova jako dite
Ale jestli jsi ji uz vicekrat konfrontovala a nic, tak bych pozadala vedouci at si date schuzku ve 3, ze je pro tebe tohle prostredi nedychatelne a prestoze te prace bavi, zacinas zvazovat jestli neskoncit. Vedouci by to mela vedet vcas, at ma sanci zareagovat a pripadne si umedomit, ze je situace vazne a zacit konat
@tereza0111 byla už i schůzka s vedením. I hned na začátku jsem trvala na schůzce s vedením, kde nam jasně vytyčili kompetence. Od té doby jich bylo víc a to i iniciované z její strany, protože je nespokojená a měla představu, že to bude opačně, pro ni to je "degradace", takže si byla stěžovat, co po ní všechno chci, přitom to byly věci, které vycházely od vedení.
Bohužel spolu musíme být v jedné místnosti a spolupracovat.
@anonym_autor Nic ti nerekne do pci, tak to proste ignoruj, nerekla to robe, neexistuje to. Tecka. Prostě ji zadej praci a res poiuze, zda je hotova. Akorát tedy nechapu, jak muzes tak presne vedet, na co si stezuje, když pises, ze tobe nic neřekne 🤔
@anonym_autor ahoj, napíšu svoji zkušenost, taky jsem byla v práci v místě, první práce po skole,bavila mě,i když negativa každý den do 17 h plus v létě víkendy. Vrátila jsem se po mateřské a dvěladai holky, které věděli vše nejlíp a já coby nejstarší sloužící, ale dle nich stará, tak se to už nedělá, každý den se strachem, jaká bude zase nálada, takže po 13 letech, ve 40 letech jsem šla dělat, co jsem vystudovala, a zatím nelituji, sice dojizdim 15 min, ale v práci max do dvou, přípravy kdy chci,prázdniny utekly jako voda.ale co pointa, blbec se najde všude, stejně jako i v nové práci, prost ženské jsou šílené pomlouvacne atd
@anonym_autor Nic ti nerekne do pci, tak to proste ignoruj, nerekla to robe, neexistuje to. Tecka. Prostě ji zadej praci a res poiuze, zda je hotova. Akorát tedy nechapu, jak muzes tak presne vedet, na co si stezuje, když pises, ze tobe nic neřekne 🤔
@j.a.n.i slyšela jsem to od ostatních a samozřejmě jsem to zaslechla, když jsem šla třeba do kuchyňky. Pak si taky stěžovala u vedení a řešili jsme to s nimi.
Upřímně? Je to jen a jen její emocionální svinstvo a to co dělá, vypovídá něco jen a jen o ní, ne o tobě. Tak bych k tomu přistoupila a absolutně nereagovala na jakékoliv podněty a ostatní kolegy bych poprosila ať mi nic neříkají, že mě to nezajímá co říká. Konec tečka.

Jestli jsi její nadřízená, musíš tomu učinit přítrž. Rozhovor vy dvě plus jeden další člověk po tvém boku, jako podpora i svědek, aby pak nevykládala svoji verzi.
Přesně pojmenovat, co dělá špatně, co chceš, aby se změnilo a kolik jí dáváš času na změnu. Říct, co se stane, pokud se to bude opakovat a taky to splnit (vytýkačka, výpověď).
Tohle není chování, co bys měla tolerovat a pokud máš nadřízenou funkci, musíš tohle zvládat.