Je lepší, aby si děti přiznal rodič s vyšším příjmem?
Ahoj všem...
vedeme doma diskusi, jak je to s uvedením dětí při výpočtu mzdy? Je lepší aby si děti přiznal ten s vyšším příjmem nebo je to jedno?
Z čeho se počítá případný paragraf při nemoci dětí? Z hrubé mzdy?
Díky za objasnění
tak jeste jednou i s prikladem....chlap ma platit dan 4000,- a ma dostat 30 000,- cisteho, kdyz bude mit napsane dite, tak zaplati dan jenom 3000,-(vim ze to eni rovna 1000 jenom zjednodusuju) a v cistem dostane 31 000,-, zenska v tom pripade bere trea 10 000 cisteho a ty dostane.....ten sami pripade a dite ma napsane zenska, tak chlap dostane tech svych 30 000,- a zenska si uplatni dite takze dostane 11 000,-.....takze je uplne jedno kdo si ho uplatni.... pri rozvedenych je to samozrejme neco jien tam si ho hlavne muze uplatinit jen ten co ho ma v peci, pripadne novy manzel.
holky, je to fakt jedno, kdysi když byly na děti odpočitatelné položky, tak bylo výhodnější pro toho, kdo měl vyšší příjmy. Teď, když je sleva na dani je to úplně jedno, nikdo o nic nepříje, i když platí příliš nizké daně, dostane to zpět formou daňového bonusu...Z toho důvodu je výhodnější je psát na muže, třeba pak když jsi s druhým a není to po sobě ty děti, tak složitě nepřehlašuješ děti...
Ono hlavně u těch dětí to není v zákoně definováno jako "sleva na dani" jako ostatní slevy (i když se tomu tak obecně říká), ale jako "daňové zvýhodnění". Slevy na dani jako takové jsou pravdu jen slevy z daně a do "bonusu" nejsou (na rozdíl od daňového zvýhodnění u toho dítěte)
@cizinkaa Ono je to možná spíš dané tím, že daňové zvýhodnění si může uplatnit otec dítěte už od narození, když je matka na mateřské či rodičovské dovolené a nemá příjmy...no a když se pak vrátí po rodičáku do práce, tak je zbytečné to uplatňování daň. zvýhodnění měnit, oznamovat změny jednomu i druhému zaměstnavateli atd. Tak to ve většině případů zůstane uplatňované u toho otce (a protože chlapi většinou jsou ti, kdo mají vyšší příjmy v rámci rodiny, tak to pak vypadá tak, že si to lidé uplatňují cíleně u toho, který má v rámci rodiny vyšší příjem...ale nemusí to být vůbec účel, prostě jen praktická záležitost)
@ninive211 Tak ve chvíli, kdy se malé narodí a matka je s ním doma pak na RD, tak by samozřejmě byla hloupost, aby neuplatňoval ten s příjmy. Ale v případě, že nabírám nového zaměstnance, potažmo třeba manželský pár, tak tohle slyším hodně často. Uplatňovat bude manžel, bere víc peněz... :D A nemá smysl komukoliv cokoliv vysvětlovat, když výsledek je pak stejně stejnej. ;)
@cizinkaa Tak v případě změny zaměstnání, pokud třeba nějakou dobu je jeden z manželů nezaměstnaný, tak uplatňuje ten druhý a po nástupu do práce to většinou už zůstane u toho, co pracuje už dýl a delší dobu si uplatňuje. Jinak máš recht, je to spíš o nevědomosti lidí (většina normálních lidí nerozlišuje, že daňové zvýhodnění má jiný režim od ostatních slev)
@ninive211 @cizinkaa
Ahoj holky, začetla jsem se do Vaší diskuze a mám dotaz. Uplatňuju slevu na dani na první dítko, teď jsem těhotná, TP mám v červenci. Do práce chci chodit do začátku června. Teta manžela mi říkala, že si příští rok můžu u zaměstnavatele zažádat ve vyúčtování o bonus na druhé dítě. Jak toto funguje a je to tak? Nějak to nechápu 😀 To příští rok, i když zrovna budu na RD, požádám zaměstnavatele o daňové vyúčtování a doložím, že mám 2. dítě a zpětně by mi vrátily nějaké peníze dejme tomu za srpen až prosinec, když se narodí v červenci? Děkuju 🙂
@mrabbit Uplatnit bonus za dítě můžeš už od toho měsíce, kdy se dítě narodí, tedy pokud by se narodilo byť 31.7., můžeš uplatnit už za červenec. A pokud máš na to dostatečné příjmy (=i dostatečně vysoké daně 😀), tak ano, můžeš si pak požádat o vyúčtování a uplatnit si tam zpětně dítě, ale nebude třeba jednodušší, když si od tvého nástupu na mateřskou bude obě děti uplatňovat manžel průběžně? Nebo nemůže uplatňovat, protože je OSVČ s paušálem?
@adula000 @ninive211
Děkuju za odpovědi 🙂. Takže by mi vrátily 6x (červenec až prosinec) nějakých 1617 Kč? Našla jsem si na netu, že sleva na 2. dítě je v r. 2017 19404 Kč 🙂. S příjmem by problém být neměl, daně mám vysoké dost 😀. S manželem je to komplikované, loni uplatňoval on, od ledna letošního roku už je ale OSVČ, tak jsem si to převedla na sebe já. A když bych příští rok začala zase pracovat, ale jen na zkrácený úvazek (plánuji např. od 8 měsíců dítěte, tzn. např. od března - do poloviny prosince bych čerpala mateřskou dovolenou, pak si zažádala o čerpání zbylé dovolené z tohoto roku, a někdy od půlky ledna 2018 nastoupila na rodičovskou dovolenou, kterou bych asi zřejmě pak ale ukončila, jak bych začala zase pracovat - nebo leda pracovat u stejného zaměstnavatele na dohodu? to asi lze, že), tak bych si potom zase obě děti mohla uplatňovat od toho března i ze zkráceného úvazku při normální pracovní smlouvě? A např. při DPP je taky jde uplatňovat? A ještě mám dotaz - je výhodnější ukončit RD a vrátit se do práce na klasickou pracovní smlouvu, ale např. jen na úvazek 0,2/0,4, nebo zaměstnavatelé na takto kratší práci radši volí spíše ty dohody? Děkuju, snad je to pochopitelné 😀
@mrabbit Obecně abys mohla zažádat o daňový bonus na dítě, tak musíš měsíčně vydělat alespoň polovinu minimální mzdy (průměrně), takže to jde samozřejmě i při zkráceném úvazku, pokud ti to vychází.
Můžeš jinak samozřejmě pobírat RP i chodit do práce, jen do dvou let věku dítěte je to omezené tím, že ho nesmíš dát do vdělávacího/hlídacího zařízení (jesle, školky) na více jak tuším 46h? měsíčně. Takže pokud máš třeba hlídací babičku nebo by hlídal manžel při práci z domu, tak bez problémů můžeš pobírat příspěvek a k tomu chodit na částečný úvazek do práce. Výší výdělku to omezené není. Nad dva roky už se pak nehlídá ani ta docházka do MŠ.
@ninive211 Aháá, děkuji, s tou minimální mzdou jsem to nevěděla, tamto ostatní ano, praktikovala jsem to tak teď u první dcery. Chodila jsem do práce od jejích 8 měsíců na úvazek 0,6, akorát právě přemýšlím nad tím, že se 2 dětmi bych ráda chodila třeba jen na 1 den, max. 2 dny v týdnu do práce, což by byl ten úvazek 0,2-0,4. A nevím, zda je teda lepší mít normální pracovní smlouvu, na kterou u zaměstnavatele pracuju, ale tedy snížit úvazek, a tím pádem ale nebýt na RD, nebo jestli být stále na RD, ale udělat se zaměstnavatelem DPP či DPČ na těch pár hodin, co bych chtěla týdně chodit.
Dobry den, chtela bych si od ledna napsat sve 2 deti na sebe. Doted je mel manzel ale posledni dobou meni casto zamestnani tak je chci mit ja. Navic budu mit lepsi pocit ze se me tim zvysi cisty prijem 🙂 je to opravdu vyhodne a plati porad ze to vyjde stejně kdyz jsem ja s tim mensim prijmem tim ze mam o hodku zkraceny uvazek a jsem to ja kdo vzdy chodi na OCR? Diky

Já bych řekla že ne. Protože to by musel mít v daních alespoň 3 děti, aby vyšlo "plus". Ten s nižší příjmem bude mít třeba daňový bonus. Vidím to u sestřenice - léta měl 2 děti v platu její manžel, nyní se rozvedli a ona má najednou víc peněz, protože má daňový bonus na děti. Takže kdyby to dali od začátku jí, vyšlo by to lépe. Takto ona sice nic nedostala, ale on zase zaplatil menší daně, ikdyž ve výsledku to lépe vychází, když je má na sebe ona.