icon

Je nabídka práce na živnost známkou švarcsystému?

sfet
30. lis 2022

Ahojky, prosím pomoc. Nabízí se mi práce v redakci, jedné velké redakci. Je to práce snů, ale....chtějí to mít jen a pouze na zivnost. To problém ani není, ale jinak vše jako v klasické práci. Musela bych tam být od - do, měla bych pravidelne směny od-do, 5 týdnů dovolené, 3 sick days, dotované občerstvení na pracovišti, firemní automobil, firemní mobil, všechno firemní, ale na živnost. Nezavani to těžkým svarcsystemem? Každopádně nevím, proč taková divná podmínka, když všechno je do puntíku stejný jako v klasickém zaměstnání, jestli chtějí někoho Ken má nějakou dobu, tak aby pak nemuseli platit odstupné, dávat výpovědní lhůtu a nevím co všechno, no nelíbí se mi to. Zase je to práce, kterou hledám roky, a teď by to konečně vyšlo, ale náležet taky nechci. A je divné, že inzerát jim pořád visí na netu.

Strana
z3
j.a.n.i
30. lis 2022

@sudylichozrout Nevidim, jen mi stve tohle breceni, jak maji sizenou nemocenskou a podobně. A netvrdim, ze zatloukaji prijmy, jen tvrdim, ze platiensi odvody, tak logocky budou mit i menší davky, ovsem nikoliv protože by se jim pocitali jinak, ale protože do systemu odvadi méně. Nehlede na to, ze stanobeny vymerpvaci zaklad je pokud vim minimalni, mohou si ho zvysit a platit vyssi sociální...

sudylichozrout
30. lis 2022

@j.a.n.i 🤦🤦🤦🤦🤦 Ty asi nevis, ze odvody se vypocitavaji dle vydelku a nemuzes si dobrovolne platit vyssi, vid?

j.a.n.i
30. lis 2022

@sudylichozrout Ty asi nevíš, že vyměřovací základ si můžeš určit, tudíž si dobrovolně můžeš platit vyšší, viď?

§ 5b
(1) Vyměřovacím základem osoby samostatně výdělečně činné pro pojistné na důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti je částka určená touto osobou, která činí nejméně 50 % daňového základu;

(4) Vyměřovacím základem osoby samostatně výdělečně činné pro pojistné na nemocenské pojištění je měsíční základ, jehož výši určuje osoba samostatně výdělečně činná. Měsíční základ však nemůže být nižší než dvojnásobek částky rozhodné podle předpisů o nemocenském pojištění pro účast zaměstnanců na nemocenském pojištění58a). Maximální měsíční základ však nemůže být vyšší než částka rovnající se průměru, který z vyměřovacího základu určeného nebo vypočteného podle § 5b odst. 1

sudylichozrout
30. lis 2022

@j.a.n.i Ano. A vis jak to vypada v praxi?

j.a.n.i
30. lis 2022

@sudylichozrout Vim, každý se snazit platit minimalni odvody, ale to nic nemeni na tom, ze je musi platit pouze podle vydelku, jak si tvrdila. A jinak na tom neni nic spatneho, ale at pak nema blbe kecy ohledne male nemocenské. A uz vubec at netvrdi, ze se mu pocita nevyhodneji.

merope
30. lis 2022

@sfet Tak ona se dá napsat všelijak. Každopádně je potřeba si uvědomit, že v případě zaměstnance je to zaměstnavatel a jemu podřízený zaměstnanec. Jakmile se bavíme o formě spolupráce přes živnostesnký list, je to vždy podnikatel a jeho klient. To je úplně jiná rovina vztahu a do tohoto nastavení je potřeba se mentálně "přepnout". Pak se dá jednat i o švarcsystému.

merope
30. lis 2022

@anetka1701 Já v jednom zaměstnání skončila 28. v měsíci. Takže už za tento měsíc jsem odvedla plné odvody. Tak jsem to myslela, že na tohle je potřeba si dát pozor - aby to případně bylo na vedlejšku.

anetka1701
1. pro 2022

@merope tak to pak jo 🙂 Díky, trošku jsi mě vyděsila...

sfet
autor
2. pro 2022

Taaaakze, dnes se ozvat měli a neozvali se, teda, že asi mě, což mi bylo jasné hned, ale je to slušnost. No, asi jim to moc neříká. Stejně bych to musela odmítnout. Se svarcsystemem nechci mít nic společný a trávit každý osmý víkend celý v práci za pár korun taky ne. Asi tak.

Strana
z3