Když nedodržím vycházky na PN, co mi můžou udělat?

tkacveronika
28. kvě 2017

Holky prosím Vás, kdybych byla doma na nemocenské na rizikovým, nedodržela vycházky a přišla kontrola. Co mi můžou udělat? může to mít vliv na budoucí mateřskou? nebo jen na nemocenskou v tom daném měsíci? Děkuji moc za odpovědi.

j.a.n.i
28. kvě 2017

@tkacveronika No, může to mít vliv na nemocenskou, nejen v daném měsíci, teoreticky až do jejího konce, nebo třeba mohou tu nemocenskou i zrušit - což tedy ale nebude při prvním nedodržení vycházek.

zdenkaell
28. kvě 2017

odebrání nemocenské a pokuta 20.000

tkacveronika
autor
28. kvě 2017

@j.a.n.i děkuji, já jen kdyby náhodou

tkacveronika
autor
28. kvě 2017

@zdenkaell při jednom nedodržení?

zdenkaell
28. kvě 2017

pokud vás ten den nezastihnou, měli by přijít ještě třeba za hodinu. Ale určitě to může být i při jednom nedodržení.

tkacveronika
autor
28. kvě 2017

@zdenkaell a s tím už jste se setkala?

j.a.n.i
28. kvě 2017

@zdenkaell Reálně to opravdu za jedno nedodržení nebude...

tkacveronika
autor
28. kvě 2017

Ráda bych znala názor maminky, které se to stalo.

zdenkaell
28. kvě 2017

@tkacveronika osobně ne. ale nevidím důvod, proč byste si nemohla vycházky posunout a pak nemusíte nezastižení řešit...

donia
28. kvě 2017

Me se to stalo pri nemocenske po operaci kolene, ale to je celkem jedno, pro urad je nemocenska jako nemocenska. Byla jsem pul roku v neschopnosti a mela jsem je tu snad kazdy mesic na kontrole. Jednou prisli a rikam, ze mam zrovna vychazky, ale jsem nahodou doma, ze jako kde se tu berou, tak oni tam jeste nemeli zanesenou zmenu vychazek, takze jejich bordel. No a podruhe jsem mela listek ve schrance, ze tu byli a mam jim zavolat nebo prijit a vysvetlit to. Byla jsem zrovna v Praze na kontrole se stitnou zlazou, tak jsem jim po manzelovi posilala zpravu s datumem a potvrzenim.

tkacveronika
autor
29. kvě 2017

Děkuji ale zajímalo by mě jak to j když nejste doma z jiného důvodu než že jdete k lékaři. Prostě jen že ste musela odjet a nemáte to jak odůvodnit

lti
29. kvě 2017

@tkacveronika Tak musite dolozit potvrzeni o navsteve lekare, jinak mate smulu a pokutu a sebrani nemocenske.

mku
29. kvě 2017

Ja jsem doma od ledna a kontrola zatim zadna...ze zacatku jsem byla dvakrat na kapackach tak mozna vidi, ze jsem doma opravnene a neprudi 🙂
Kdyby nahodou prisli a tys nebyla doma musis holt okamzite k doktorovi, ze ti neco je, abys mela aliby 😉

tkacveronika
autor
29. kvě 2017

to sice jo,ale kdybych někam odjela na jeden den daleko...to mi hned po prvním nedodržení můžou vzít celou nemocenskou a napařit pokutu jo? a má to pak nějaký vliv na mateřskou?

donia
29. kvě 2017

@tkacveronika ja ti to prave psala jako priklad, ze kontroly chodi (i kdyz zalezi na meste, cim vetsi, tim mensi pravdepodobnost) a kdyz te nenajdou doma, tak musis vysvetlovat a dokladat proc jsi doma nebyla, resp. kde jsi byla. Obavam se, ze neresi zda je to poprve nebo ne, proste mas byt doma a nejsi, pro ne je to tim uzavrene. Ale vzdy je urcite nejake reseni, bud se muze stat, ze je ti spatne, spis a fakt zvonek neslysis. Kazdopadne, ze zvonek nefunguje, neni omluva, to vim. No a pak jedine zajit zpetne k dr., rict mu jak to bylo a pokud se s nim da mluvit, tak aby ti napsal, zes byla ten den na mimoradne kontrole.

j.a.n.i
29. kvě 2017

@tkacveronika Jak jsem psala, mohou, žádný zákon nenařizuje, že by to nešlo, ale v praxi to tak není, při prvním nedodržení dochází povětšinou ke snížení nemocenské či jejímu odebrání na pár dní.

tkacveronika
autor
29. kvě 2017

právě že kdyby to bylo přes týden tak to se dá normálně domluvit ale o víkendu..

tkacveronika
autor
29. kvě 2017

@j.a.n.i děkuju, to bych musela doufat

vanea
29. kvě 2017

@tkacveronika Ahoj, je to tak, že pokud tě nezastihnou, tak ti tam nechají papír o kontrole. Pokud nedodáš omluvenku od lékaře (tj musíš je stejně kontaktovat - jak je, tak případně doktora, pokud jsi byla u něj), tak ti při první nepřítomnosti vezmou určitou částku z daného, nebo následujícího měsíce. Je to obvykle cca polovina dávky (oni údajně ani neznají důvod nemocenské, takže netuší, že jdou na těhuli). Pokud se to bude opakovat, hrozí ti odebrání dávek, případně ta vysoká pokuta.

Jinak pokud víš o změně místa, na kterém budeš, musíš je vždy dopředu kontaktovat, aby věděli kam případně jít..Jinak ty kontroly fakt chodí, na někoho jdou třeba 4x, na někoho 1x, na někoho ne..ale neriskovala bych to ;)

tkacveronika
autor
29. kvě 2017

@vanea děkuji moc,taky si to takhle myslím. No oni mi chodí kontroly tak jednou za dva měsíce, zatím vždycky v týdnu dopoledne.. a na jeden den mi určitě místo vycházek nezmění 😀

vanea
29. kvě 2017

@tkacveronika zkusit to můžeš, minimálně budou informovaní ;) my to měnili na jeden víkend, když byl doma manžel a v pohodě - loni to bylo=)

tkacveronika
autor
29. kvě 2017

@vanea dobrá, děkuji moc

kkubikula
29. kvě 2017

@tkacveronika zmena adresy je na par dni mozna.lekar posle OSSZ oznameni o zmene pobytu.Ale je nutne dodrzovat vychazky i na jine adrese.
Pokud nebudes v dobe kontroly doma. Je potreba vedet priblizny cas kontroly, aby ti to OSSZ omluvila. Nemusi to uznat ani od lekare, kontrolor cas na listek neuvadi.

luj89
29. kvě 2017

@tkacveronika Já bych to neriskovala. Jak píšou holky, při nedodržení ti seberou část nemocenské (na mateřskou to nemá vliv) + případně dají pokutu. Jestli ti nevyhovuje čas vycházek, tak se domluv s lékařem, jestli ti je změní. Nebo proč nad tímhle vůbec uvažuješ? Máš v plánu odjet na víkend k rodičům nebo tak něco?

tkacveronika
autor
29. kvě 2017

@kkubikula to sem si všimla že tam čas neuvádí. On nemusí?

tkacveronika
autor
29. kvě 2017

@luj89 noo, na celý jeden den mooožna bych potřebovala vypadnout..

kkubikula
29. kvě 2017

@tkacveronika Bylo by to moc jednoduchy prijit za lekarem,ze jsem mela kontrolu,at mi to omluvi.

zdenkaell
29. kvě 2017

@tkacveronika já mívám změněné vycházky - respektive místo pobytu 2-3x měsíčně. když jezdíme k rodičům na víkend. nikdy s tím nebyl problém, sestřička posílá oznamko na oszz. případně jde i na jeden den změnit hodiny vycházek.

terry1512
29. kvě 2017

Mě na rizikovém jednou nezastihli. Nestihla jsem kvůli MHD dojet domu včas. Byla mi ten měsíc snížená nemocenská o 500,- a dál nic. Akorát pak přišly asi 3x během jednoho měsíce.

tkacveronika
autor
30. kvě 2017

@terry1512 Děkuji moc za odpověď, já si právě myslím, že napoprvé by nenapařili hned pokutu a nevzali by hooodně peněz. A co si pak kolem toho musela vyřizovat? A komu?