icon

Legální aspekty těhotenství v rizikovém zaměstnání. Co s placenou nemocenskou?

peta45
8. bře 2023

Ahoj. Jsem tu nová a vůbec nevím, koho se zeptat. Napíšu to narovinu. Můj gynekolog mi hned po potvrzení těhotenství vypsal PN (nemám komplikace, klep klep). Byla jsem ráda, že tedy aspoň nic nemusím řešit. Teď jsem se ale dozvěděla, že okrádám jak stát, tak hlavně sebe a to tím, že v mé práci mám nárok na 100% plat a neomezené vycházky. Už jsem to řešila s personální, pak s vedoucím, 2 dny to zjišťoval, náhradní práci pro mne nemá žádnou a akorát se z toho vykrucoval a že se to řeší prostě PN (aby mě měl z krku). Mně se to nelíbí, nechci být omezená hlavně vycházkama, tak mě ještě napadlo, obrátit se na odbory. Ty mi hodně pomohly, dokonce si ten zákon i hned našly, a že to je rozhodně chyba, co mi vedoucí říká, takže stojí při mě. Mám si zajít k lékaři pro zprávu, aby mi vypsal, co mohu a nemohu v práci dělat a zanést to personální+musím domluvit s doktorem, aby mi tu PN zrušil. Ale teď otázka, asi hloupá, ale mám se připravit, že nastoupím zase na to své prac.místo? V práci v řádě je ta pozice v těh. zakázána, ale jak dlouho budu krytá, když bych tu PN tedy zrušila? Mám spíš strach, když by se to potom táhlo i po soudech (nevím, zda je možné, ale obávám se i tak), tak abych tam zase neměla nějakou mezeru, že bych vlastně nepracovala a zároveň nebyla krytá PN. Snad to jde nějak pochopit, je to na mě hrozně složité. Pak mám ještě jednu obavu a to, že když by mi to v práci neprošlo (což ze zákona prostě musí, ale kdyby náhodou), tak by se na mě doktor mohl naštvat, že si třeba budu vymýšlet a nemusel by mi tu PN při nejhorším vypsat znovu. I když na druhou stranu, neměl mi to vypisovat automaticky, ale nejdříve jsem si to měla sama pořešit v práci. Každopádně znovu bych začala zase pobírat nemocenskou 60%, když teď se mi ty peníze vlastně postupně zvyšují, (myslím když bych na tu PN nastoupila znovu), což by se mi osobně tedy nevyplatilo už vůbec.
Snad to jde nějak pochopit a prosím žádné zlostné odpovědi, sama z toho nejsem nadšená a snažím se za svým názorem stát a vydupat si to. Děkuji za pomoc.

martinka_33
9. bře 2023

Až ti dr. bude ukončovat PN at ti ke stejnému datu vypíše přerazení na jinou práci. V momentě kdo toto přineseš do práce, nesmíš už nastoupit na další směnu. Dál záleží na zaměstnavateli jestli ti náhradní práci najde nebo budeš za plnou mzdu doma. Možná ti muze nařídit dovolenou než si to vše zorganizuje, ale na své původní rizikové místo se vracet nebudeš.

merope
9. bře 2023

Můžou tě klidně přeřadit na nějakou administrativu. Bude to možná nuda, nuda, šeď, ale v každé firmě bývá kupa papírů, na které nikdy nebyl čas je zpracovat. Pokud nebudeš mít zdravotní problémy, tak na novou PN nekývni. On by ti to gynekolog správně vůbec neměl vypsat!! Těhotenství není žádná nemoc. On sám gynekolog by mohl mít problémy, pokud by vypisoval PN jen na těhotenství, musel tam vypsat nějaký problém (v rané fázi asi těhotenské nevolnosti či co). A není problém, pokud začneš mít opravdu zdravotní problémy a práci opravdu nebudeš schopná vykonávat, abys pak nastoupila na řádnou nemocenskou - to ti pak ani nebude vadit, že nemáš neomezené vycházky.

Pokud máte v práci odbory, tak budete větší firma - a tam těch možností bude hromada. Možná na úplně jiném pracovišti, ale bude. Tu administrativu navrhuji jen proto, že vím, že takto jsem to viděla v okolí (chemický provoz) - holt s "těhotenským testem" zákaz vstupu do laborek a šup na papírování.

Mimochodem já právě kvůli vycházkám byla šťastná, že mi to s těhotenstvím vyšlo tak nějak úplně přesně - další týden bych už asi nedala, ale byly Vánoce a učím, takže po nich už zkouškové a tudíž mnohem volnější režim a do dalšího semestru už jsem měla nadomlouvaných minimum hodin, protože jsem měla v dubnu termín (a nakonec jsem rodila koncem února). Sama doktorka mi neschopenku v prosinci už nabízela. Ale právě ověřovala zdravotní stav a zda to zvládám.

Držím palce, ony si to firmy často zjednodušují, nedej se. Případně se ptej i tady.

ireniq
9. bře 2023

Nevím, jestli už to tu nezaznělo, zaměstnavatel tě může přeřadit na práci, která bude hůř placená, a pak můžeš dostávat od sociálky "vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství", který ti to bude kompenzovat na původní plat. Už si úplně nepamatuju detaily, už je to pár let, ale jako sestra jsem přešla z nepřetržitého provozu na JIPu+podávání chemoterapie na administrativu jen na ranní na ambulanci, takže plat samozřejmě o dost nižší, a ten příspěvek byl prima. Chci říct, že i pro zaměstnavatele to může být aspoň trochu výhodné, když se zamyslí a vymyslí nějakou i třeba špatně placenou ale bezpečnou práci, kde mu můžeš být užitečná, a zároveň ty na tom nebudeš škodná. https://www.cssz.cz/vyrovnavaci-prispevek-v-teh...

janule0123
9. bře 2023

@peta45 který si týden ? Pockala bych možná raději až skončí krizovy období a pak se do toho obula, vypadá to, ze vedoucí nebude nadšený a plny pochopení, protože to pro nej bude náklad na víc … kdyby to náhodou nevyslo, ať nemáš pak peklo… Jinak můj Gyn by me neschopenku nenapsal pokud není důvod .. říkal me, ze me má zaměstnavatel přeřadit na vhodnou pozici pro těhotné a když nejde doma za 100procent … já se teda ptala na něco jiného, trosku jsme se nepochopili 😂ale dostala jsem odpověď na co jsem nechtěla … Jinak co mám kamarádky co pracuji takto v nevyhovujícím prostředí a nejde preradit, šli na neschopenku… ale správně by to mělo byt jak píšeš za 100 procent doma a neomezují te vycházky a nic..pokud nejde preradit na jinou praci

peta45
autor
9. bře 2023

@janule0123 Zítra budu přesně v 17tt, takže to řeším docela pozdě. Ale PN mám od začátku roku. Na odborech mi paní řekla, že na to tohle řešit není vůbec pozdě, protože mi tam zbývají 3-4 měsíce. Mně tohle právě gynekolog neřekl vůbec… Ani se mě nezeptal, zda tu PN vůbec chci. Ptal se, jakou mám práci, já jsem odpověděla název firmy a on “tak to už tam nepůjdete” a hned jsem byla doma.

peta45
autor
9. bře 2023

@merope Právě o tom vím, mně by to nevadilo. Vedoucí s personální tu práci pro mě hledali po celé fabrice i po jiných odděleních a nic nenašli. Pak tam máme uklízečky, ale to už je úplně jiná firma a to vím, že do jiné firmy mě dát nemůžou. Vedoucí mi řekl akorát, že bych mohla do pentagu, do kanclů, jenže to bych prý musela vyhrát výběrové řízení+když jsem ještě k tomu těhotná, tak že tam není šance. Tam jsou prostě ti vyšší lidi a já jsem dělnice, a i když má někdo zájem se tam právě dostat, tak je to dost náročné. Spolukolegyně tam chtěla a v 50ti kvůli tomu začala studovat dálkově VŠ, což v mém případě momentálně nehrozí, to bych dříve i porodila😀
Obratem na to jsem tedy vedoucímu řekla, na co mám podle zákona nárok a v momentě to obrátil a vypadlo z něj, že se dokonce můžu vrátit na to místo, co jsem dělala, ale že chápe, že to odmítnu, skrz mě i mimčo. Já si začala ťukat na čelo, že to snad nemyslí vážně, protože teprve z tohohle by měl on sám problém, když ta pozice je výslovně zakázána. Přetlumočila jsem to pánovi z odborů (ne abych vedoucímu dělala problémy, ale zajímalo mě, jak to je) a sám mi přečetl další paragrafy apod, a akorát se začal smát, že to fakt není normální a vedoucí se snaži zamotat mi hlavu a abych hlavně přistoupila na PN.
Snad to dobře dopadne, moc děkuji.

uzivatelkapetra
9. bře 2023

@peta45 no to by mě naštval takovým přístupem... automaticky psát pn aniž se zeptá pacientky

janule0123
9. bře 2023

@peta45 tak se do toho opri 💪to už je celkem daleko, takže v pohodě 😎a Škoda přijít o peníze a byt omezena vychazkama.. když je ti dobře

peta45
autor
9. bře 2023

@uzivatelkapetra No já jsem vytočená taky😀 Ale vůbec mě předtím nenapadlo, že jsem to měla mít po správně jinak.

peta45
autor
9. bře 2023

@janule0123 Děkuji😊 Budu se snažit😊

janule0123
9. bře 2023

@peta45 me to taky nenapadlo, zejména když většina okolo me co děla na místě nevhodném pro těhotnou chodí na neschopenku … 😂zjistila jsem to myslím až jsem měla dite doma 😎tak hodně štěstí ať nedělají problémy zbytečně a je to rychle vyřešeny .. vzhledem k tomu, ze si stejný týden jak já, tak ti ta informace moc k ničemu nebude .. ale třeba o tom, ze když budu čerpat materskou od ledna..a navazu čerpáním dovolené .. tak pokud splnim podmínku počtu odpracovaných dni (do čeho se pocita jak mateřská tak dovolena) myslím 60dni.. mám nárok na plnou dovolenou za cely rok.:: volala me to až mzdova ke konci mateřské; ze me posle formulář ať si to mužů vyčerpat 😂😂sama se ještě ozvala .. nevěděla jsem./ kamarádka se s nima musela hádat ze to tak je; jejich účetní o tom neměla ani tušení… takže tak asi se vším 😎

drakenn
9. bře 2023

A na mimořádné prohlídce u závodního jsi už byla?!!