Lze pracovat z domova i s novorozencem?
Ahoj holky, mám práci, která jde dělat z domova. Vzhledem k naší finanční situaci si bohužel nemůžu dovolit vůbec nepracovat, a taky se bojím, že když si vezmu dva-tři měsíce úplně volno, najdou si za mě klienti dočasnou náhradu, která se změní na trvalou, a já budu mít smolíka. Tak se vás chci zeptat - měla jste to některá taky tak, že jste si vzaly třeba dva týdny dovolenou na porod, a pak pracovaly i s mimčem aspoň dvě tři hodiny denně z domova? Jde to vůbec? A nebo se mám připravit na to, že porodem moje práce skončí, protože s mimčem nejde pracovat vůbec? Vím, že mi asi napíšete, že každé miminko je jiné a dopředu to odhadnout nejde, nebo taky že jsem se zbláznila a nejde to vůbec. Ale fakt by mi pomohlo slyšet aspoň několik povzbudivých příběhů. (Jinak manžel dělá na směny, takže je celkem dost doma, hlídat by mohl).
Tak já potvrzuji zde napsané, že doučování někoho doma bez hlídání je nereálné, protože to mimčo prostě vždy bude něco chtít v nevhodnou chvíli a to prostě s klientem doma nelze. Něco jiného je práce třeba na telefonu nebo na PC, pokud stačí když je hotové a nemusí to být zrovna od-do, tam se to zvládat i s uřvánkem, ano, mnohdy to může být s miminkem v šátku a při pohupování na balonu, případně se člověk naučí vhodné kojící pozice u PC, ale jde to. Plus pak to ještě jde, když se člověk okrádá o čas na spánek... já třeba vždy obětovala ten od uložení do prvního nočního kojení.
@lucisuska Z osobní zkušenosti si neumím představit, že by to mohlo fungovat, aspoň v prvních týdnech určitě ne. Já tak 2 týdny po porodu málem ani nevěděla, jak se jmenuju, když to přeženu, ale každý má to 6nedělí jinak. Malá mi napřed hodně plakala, režim neměla ani náznakem a naplánovat, že vám každý den od 13:00 hod bude spinkat, než doučíte, to je u pár denního miminka trošku sci-fi. Později, s hlídáním a až prostě budete své miminko trochu znát atd, ano. Přeji, ať se daří 🙂
Ja mam vlastni firmu, takze ji nemuzu na 3 roky nechat a pak se do ni vratit, nastesti je to prace, ze ktere muzu vetsinu odsunout kdyz ma mala horsi den a udelat to treba i za 3 dny. Taky mam manzela, ktery krome kojeni 🙂 zvlada kolem male vsechno, ma nasysleno spoustu dovolene a kdyztak si muze vzit i homeoffice. A ted tedy ma zkusenost s praci. Mela jsem komplikovany porod, po kterem byla mala jeste 14 dni na Jip, nevedeli jsme, zda bude bez trvalych nasledku a ze zacatku ani jestli prezije, takze to jsem nemela na praci ani pomysleni. Taky jsem s nastupem laktace mela nekolik dni horecky. Pak jsme simalou konecne dovezli domu a jelikoz je od narozeni velky nespavec, tak jsem kolikrat za den nestihala se ani najist, k tomu kolotoc kamaradu a pribuznych co se jezdili na malou divat. Takze prvni mesic pracovat neslo.
Pak jsme se nejak szily, male stacilo, kdyz na me videla co delam a byla spokojena, takze mame 2 postylky na koleckach, jednu v praci, jednu doma, vzdy jsem si ji prirazila k pocitaci a ona spala, nebo koukala a po pul hodinach jsem tak 3 hodky dala, zbytek kdyz vecer manzel prisel domu. Byly horsi a lepsi dny, kdyz ji treba rostly zuby, bolelobrisko, atd., tak se proste pracovat nedalo. Taky se ji casto menil rezim jak kojeni, tak spanku, takze dopredu nic moc planovat neslo, kdyz jsem nekde opravdu potrebovala byt, tak si manzel musel vzit dovcu. Tusim ve ctyrech mesicich se zacala pretacet na brisko a to porad a vsude, jenze na tom brisku pak byla nastvana, ze tamvlastne byt nechce, zese chce jen pretacet, takze 500x denne rev a 500x denne pretaceni zpatky na zada, proste sama se sebou nemohla vydrzet a byla na sebe nastvana. U toho se dalo pracovat zas jen po vecerechkdyz byl manzel doma. V peti mesicich zacala perovat na kolenou a pokouset se pohybovat kupredu, taky uz se umela otocit zpatky na zada a nastal zas mesic klidu, kdy byla samostatna a ja mohla po pulhodinkach pracovat. V sesti mesicich se zacala stavet a lezt po celem byte no a ted je to takove, ze pokud je v postylce, kde je v bezpeci, tak to zase po tech pulhodkach dam, ona se tam stavi a trenuje slezani a sedani zpatky, ale pokud uz ji to v postylce prestane bavit a ja ji vyndam, tak ji pronasleduju po byte a trnu hruzou kde si zas udela modrinu nebo sram az se bude snazit na neco vylezt nebo nekde ruckovat.
@lucisuska moje zkušenost je taková, ze pracovat s mimcem jde, ale naplánovat si, kdy přesně budeš pracovat, to nelze. Alespoň ne s mým ditetem., třeba to maji jiné mamky jinak. Taky jsem anglictinarka, ale od porodu spis prekladam, na zvaní studentů domu bych si rozhodne netroufla, leda by mi v te době někdo vozil kočárek venku, jinak je to podle me spis nereálné.

@guinea Vim, ze tuto odpoved slyset nechces, ale opravdu zalezi na miminku. Vetsina maminek pise, ze pohoda i ja znam spise takove pripady, ale ja mam zkusenost jinou. V poledne jsem byla jeste v pyzamu a kdyby nade mnou nestal muz, tak jsem se ani nenajedla a to opravdu neprehanim. Ale mela jsem extremne urvane miminko a do toho problemy s kojenim. Pak se to postupne srovnavalo a od 4 mesicu jsem pak varila denne obedy pro nekolik chlapu na stavbu. Kdybych ale potrebovala delat do prace par hodin na pocitaci (a to i nyni), tak bez hlidani by to neslo.