Lze skloubit práci na plný úvazek s rodinou?
Zdravím. Potřebovala bych poradit. Konečně jsem po půl roce hledání sehnala práci. Hledala jsem po RD, porad se nedařilo az ted. Náplň práce je v pohodě, je hodne podobna mé předchozí, kolegové jsou super, přátelští a ochotní. Jediné co nedávám je plný úvazek 8,5 hodiny. Jsem vesměs na vše sama, muž je přes týden pryč, babičky ani nikoho jiného na hlídání nemáme. Mam jedno školkové a jedno školní dítě. A právě to školkové to začíná odnášet i zdravotně. Osobně si myslím ze je to i psychika, najednou je školka, kterou dřív milovalo problem. Jedine řešení, které vidím, je požádat o zkrácený úvazek, ne o moc, 0,75 by bylo akorát. Ale uz u pohovoru se moc netvářili a obecně to prý nevidí rádi. A ted babo rad. Zkusit to nebo ne? A jestli ano, tak kdy o nej zkusit požádat? Nemáte někdo zkušenost. Zase se bojím aby mě ve zkusebce nevyhodili.
Myslim, ze ze zakona by ti meli s polovicnim uvazkem vyjit vstric do veku 15 let ditete. Ja osobne uz full time vzdala, nezvladala jsem, proste des. Tak jsem se nastvala a zaridila si polovicni uvazek. Je to luxus.
Pokud nebude manzel proti, ze by vam chybely penize, tak to rozhodne zkus!!
Jde to. Mit praci na plny uvazek je úplně normální, spíš bych řekla, ze jsou vyjimky, ktere plny uvazek nemají, aspon co ja znám. Kolem sebe mam jen lidi s plným pracovnim uvazkem, maji taky deti a proste to musi zvladat
Treba vic zapojit partnera, je taky snad otec
Ono je fajn kratsi uvazek, ale zas je min peněz, nekomu to nevadi, finance nejak neresi, ale kdyz se finance resit musi (a ze v dnesni dobe je resi snad kazdy) tak proste plny uvazek je asi na místě
@syranella Mzda se sníží vždy úměrně tomu úvazku, tak nechápu větu "rapidně ti sníží mzdu, ne úměrně k tomu úvazku" - prostě když děláš 6 h místo 8 h, dostaneš zaplaceno za 6 hodin. Já dělám 7h úvazek (35h týdně), co se objemu práce týče, tak mám taky pocit, že mám spíš klasicky plnej (ve srovnání s některými kolegyněmi určitě), ale časově zvládám úplně v poho a těch 5 hodin denně, co nestrávím v práci, mi zatím za to stojí. Ale ano, zvažuju pořád, zda už po letech nejít do plného, ale vím, že jakmile jednou nasednu na plnej, už to zpět nepůjde. Takto mi to plně vyhovuje - ještě kdyby k tomu tak byl i plnej plat a byla bych happy 🙂
@ninive211 Evidentně bylo mysleno, ze snizeni je úměrné snížení uvazku a nikoliv snizeni objemu prace ..
A rozhodně by se chlap měl zapojit, jak jen to jde. Pokud autorka píše, že chlap je "v týdnu pryčů, napadá mě fakt jen ten řidič kamionu anebo nějaký vysoce postavený obchoďák-manažer, co lítá po světě a dělá velký kšefty. Pak bych ale očekávala (od toho chlapa), že teda v tomto případě donese domů takovou výplatu, že ty můžeš jít na zkrácený úvazek a finančně to v pohodě zvládnete.
@ninive211 Ona taky nikde nepíše, ze by to s jejim snizenym nezvladli, ona resi, zda ji ho zamestnavazel da.
Pokud nebude manzel proti, ze by vam chybely penize, tak to rozhodne zkus!!
@barumrallyebum Ano, meli, ale ona je ve zkusebce, takze se s ni misto snizeni uvazku mphou rozloučit. Tedy to uz si musi zhodnotit ona, zda vic potrebuji oni ji nebo ona je.
@barumrallyebum Ano, meli, ale ona je ve zkusebce, takze se s ni misto snizeni uvazku mphou rozloučit. Tedy to uz si musi zhodnotit ona, zda vic potrebuji oni ji nebo ona je.
Dekuji všem za postřehy. Pracuji od cca 2 let obou deti, ted jsem mela půl úvazek, ale byl jen na DPČ a navic jsem se chtěla i ja sama už někam posunout.
Je to přesně jak píše
@j.a.n.i - řeším jestli mi ho zaměstnavatel dá, a kdy případně o něj požádat. Na poslední pozici před druhou RD jsem měla 0,8 a bylo to super, objem práce se zvládnul tak akorát když se zabralo, časově na zvládnutí školky super a peníze byly samozřejmě krácené, ale ne nějak úplně šíleně.
Urovnala jsem si, že bych o tu 0,8 požádat chtěla, ted jen přemýšlím kdy.
A rozhodně by se chlap měl zapojit, jak jen to jde. Pokud autorka píše, že chlap je "v týdnu pryčů, napadá mě fakt jen ten řidič kamionu anebo nějaký vysoce postavený obchoďák-manažer, co lítá po světě a dělá velký kšefty. Pak bych ale očekávala (od toho chlapa), že teda v tomto případě donese domů takovou výplatu, že ty můžeš jít na zkrácený úvazek a finančně to v pohodě zvládnete.
@ninive211 A hlavně, že pokudny měl tak vysoký plst, tak by měl být ochoten zaplatit případně paní na výpomoc domácností jako náhradu za sebe, když nepomáhá. Aby právě maminka nebyla sedřená z toho všeho naráz. A cosi budem povídat, úklid a všechny tyto činnosti baví jen hrstka lidí a ostatní to dělají z povinnosti.
@syranella Mzda se sníží vždy úměrně tomu úvazku, tak nechápu větu "rapidně ti sníží mzdu, ne úměrně k tomu úvazku" - prostě když děláš 6 h místo 8 h, dostaneš zaplaceno za 6 hodin. Já dělám 7h úvazek (35h týdně), co se objemu práce týče, tak mám taky pocit, že mám spíš klasicky plnej (ve srovnání s některými kolegyněmi určitě), ale časově zvládám úplně v poho a těch 5 hodin denně, co nestrávím v práci, mi zatím za to stojí. Ale ano, zvažuju pořád, zda už po letech nejít do plného, ale vím, že jakmile jednou nasednu na plnej, už to zpět nepůjde. Takto mi to plně vyhovuje - ještě kdyby k tomu tak byl i plnej plat a byla bych happy 🙂
@ninive211 Vím bohužel z doslechu, že vždy se stejnou měrou nesníží mzda podle úvazku. Kamarádka taky pracovala na 0,75 a peníze brala o polovinu krácené oproti plnému úvazku, nikoliv jen o 0,25 v souladu s úvazkem. Proto jsem na to radši upozornila, ale zakladatelka napsala, že to není její případ, za což jsem ráda.
@ninive211 Vím bohužel z doslechu, že vždy se stejnou měrou nesníží mzda podle úvazku. Kamarádka taky pracovala na 0,75 a peníze brala o polovinu krácené oproti plnému úvazku, nikoliv jen o 0,25 v souladu s úvazkem. Proto jsem na to radši upozornila, ale zakladatelka napsala, že to není její případ, za což jsem ráda.
@syranella Tohke snad ani není reálné. Pokud he ve smlouvě!!! 0.75 úvazek, nemůže pobírat penize hako 0.5. Prostě platí, co smlouva. To leda pokud vy měla ve smlouvě úvazek poloviční a v reálu by bylo práce tolik, že to bylo na třictvrtě úvazek a pracovala "přescásy" (píšu v uvozovkách, protože o skutečné přesčasy jde až v případě, kdy je to nad rámec plného pracovního úvazku)
Jde to. Mit praci na plny uvazek je úplně normální, spíš bych řekla, ze jsou vyjimky, ktere plny uvazek nemají, aspon co ja znám. Kolem sebe mam jen lidi s plným pracovnim uvazkem, maji taky deti a proste to musi zvladat
Treba vic zapojit partnera, je taky snad otec
Ono je fajn kratsi uvazek, ale zas je min peněz, nekomu to nevadi, finance nejak neresi, ale kdyz se finance resit musi (a ze v dnesni dobe je resi snad kazdy) tak proste plny uvazek je asi na místě
@ferda90 V mé sociální bublině skoro žádná matka se školkovými dětmi a často i mladšími školními dětmi nemá plný úvazek. U vysokoškolských pozic už je dnes nabídka snížených úvazků častá a za ten časový komfort a pohodu těch méně peněz stojí.
@ferda90 V mé sociální bublině skoro žádná matka se školkovými dětmi a často i mladšími školními dětmi nemá plný úvazek. U vysokoškolských pozic už je dnes nabídka snížených úvazků častá a za ten časový komfort a pohodu těch méně peněz stojí.
@petulkadodo ja takove v okoli teda neznam
Vetsina ma hypoteky na dum ci byt a musi proste oba plně pracovat +kdyz si chteji dopřát i nejakou radost jako dovolena atd