icon

Lze skloubit práci na plný úvazek s rodinou?

22. dub 2025

Zdravím. Potřebovala bych poradit. Konečně jsem po půl roce hledání sehnala práci. Hledala jsem po RD, porad se nedařilo az ted. Náplň práce je v pohodě, je hodne podobna mé předchozí, kolegové jsou super, přátelští a ochotní. Jediné co nedávám je plný úvazek 8,5 hodiny. Jsem vesměs na vše sama, muž je přes týden pryč, babičky ani nikoho jiného na hlídání nemáme. Mam jedno školkové a jedno školní dítě. A právě to školkové to začíná odnášet i zdravotně. Osobně si myslím ze je to i psychika, najednou je školka, kterou dřív milovalo problem. Jedine řešení, které vidím, je požádat o zkrácený úvazek, ne o moc, 0,75 by bylo akorát. Ale uz u pohovoru se moc netvářili a obecně to prý nevidí rádi. A ted babo rad. Zkusit to nebo ne? A jestli ano, tak kdy o nej zkusit požádat? Nemáte někdo zkušenost. Zase se bojím aby mě ve zkusebce nevyhodili.

Strana
z2
lidija1234
22. dub 2025

Jak to psychicky nedává ? Co se změnilo ? Spinká ve školce ? Když budete mít zkrácený úvazek tak pro něj budete chodit dřív nebo budete o den doma dřív ?

lv
22. dub 2025

Jak dlouho tam jsi? Zkus vydržet 2 měsíce, to si jednak víc zvykneš, druhák pak už bude vidět, jak práci umíš, zvládáš, to je lepší výchozí pozice

tereza0111
22. dub 2025

3/4 by ti mohli dat... Sla bych za sefem s tim, jestli jsou spokojeni s tvoji praci a jak te prozatim hodnosti. Jestli sklidis chvalu, sla bych "s kuzi na trh" a zcela uprimne rekla, jak to je, ze te prace bavi, jsi spoko, ale je pro tebe aktualne hodne tezke to davat a pokud by slo alespon docasne uvazek zkratit, hodne by ti to pomohlo. S tim, ze pocitas ze az se vic zabehnes a deti si zvyknou, ze mamka je v praci tak zas rozsiris. Pripadne jeslti neni moznost 0,75 v praci a ten zbytek v ramci home office?

autor
22. dub 2025

@lidija1234 budu chodit dřív. Před tímto jsem měla 4 hodiny, to šlo někdy i po o, teď to někde vubec. Je tam od 7 do 16 a nekdy déle a je to moc 😢

autor
22. dub 2025

@lv dekuji. Jsem tam 14 dni na danem noste. V te dane firmě uz 10 let.

autor
22. dub 2025

@tereza0111 ho je možný po zjusebce jeden den v týdnu. A dekuju.

blondynka400
22. dub 2025

Jsi ve firmě 10 let a máš zkušebku? Navíc jsi psala, že jsi půl roku hledala práci. To dohromady nedává úplně smysl 🙂
Za mne je to dost podstatné. Je dost rozdíl, zda žádáš o něco "nestandardního" jako zaměstnanec, který má historii a nebo když je to někdo úplně nový. Ono se to nezdá, ale to zkrácené úvazku není jen tak. Kdo bude těch 25% věcí dělat? Samo se to asi neudělá...
Být ve školce 7-16 přeci není žádná šíleně dlouho doba. V čem to nedává? Není to spíš o tom, že si musí zvyknout a nedáváš to spíš ty? Většinou svoje problémy předáváme na děti a děláme pak z nich jejich problém.

autor
23. dub 2025

@blondynka400 vždycky jsem měla záskok za mateřskou/rodicivskou, do toho své dvě děti a v rámci RD jsem pracovala z domu na dohody. Ted poprvé mám smlouvu na neurčito. Hledala jsem po RD i jinde, ale nakonec jsem se přece jen vrátila.

j.a.n.i
23. dub 2025

@blondynka400 No, me tedy 7-16 prijde jako dost silena doba.

autor
23. dub 2025

@blondynka400 a práci jsem hledala na smlouvu, když jsem pracovala na dohodu, dlouho u nás místo na smlouvu nebylo. Jinak u předchozího záskoku jsem zkrácený měla, objem práce jako cely samozřejme, jen jsem makala a nekafrala.

voskovkyapastelky
23. dub 2025

Vyhledejte si něco k tomu zkrácenému úvazku. Myslím, že když pečujete o dítě, jste ve skupině, kdy tomu zaměstnavatel musí vyhovět.

vendy299
23. dub 2025

@blondynka400 Od 7 do 16 je snad i maximum ne? Možná do 17:00, ale je to fakt dlouho.

j.a.n.i
23. dub 2025

@voskovkyapastelky No, musi, lec ve zkušební době muze smlouvu ukoncit, když se mu jo nebude chtít Takže to iz musi odhadnout zakladazelka, jak moc ji chtějí...

blondynka400
23. dub 2025

@vendy299 v Praze školky fungují i 6:30-18:30. Tak to měla třeba naše a byla státní. V menších městech a na vesnicích je to samozřejmě jiné. Tim tedy neříkám, že tam má být dítě celou dobu 🙂

blondynka400
23. dub 2025

@j.a.n.i asi úhel pohledu. Neříkám, že je to značka ideál, ale nic, co by dítěti ublížilo. Naopak odpoledne je jediná doba, kdy si dítě může ve školce volně hrát

j.a.n.i
23. dub 2025

@blondynka400 No, jelikož je každé dítě jine, tak paušálně tvrdit, ze to neni nic, co by diteti ublizilo neni o uhlu pohledu...

blondynka400
23. dub 2025

Tak to můžeš nabídnout i teď, že budeš makat a nekafrat a stihnout to dřív 😀. Nicméně jestli je to takto, tak nadřízený není moc dobrý manager, jinak toto není reálné.

biciklissie
23. dub 2025

Situace je určitě náročná. Ale za mě, žádat o něco, co není úplně nezbytné, je docela hazard. Ještě s prací, kde je hodně pozitiv. Za mě bych zkusila vydržet. Je to ještě čerstvé, třeba si to sedne. Počkat aspoň zkušebku, raději ještě déle, když to půjde. Pokud to není vyloženě nemožné, ten částečný úvazek (někde to tak striktně mají), tak se lépe vyjednává už na osobnějších vztazích a nezkoušíš hned měnit to, na čem jste se na férovku dohodli při přijímání. Takhle to může vypadat, že jsi to chtěla hned od začátku a sázíš na to, že Tě nevyhodí, protože se jim nebude chtít hledat někoho jiného. Já mám taky celý úvazek, ale manžel se zapojuje, ovšem zase docela daleko dojíždíme. Děti chodí do školky na 6:45, končí cca 15:45. I mě to přijde dlouhé a to mají školku rádi. Pak ještě kroužky, atd., často přicházíme domů pozdě a hotoví. Ale když chceme oba celý úvazek tak nezbývá než vydržet. Jinak mě přijde bezva benefit ten jeden den HO týdně. Možná to časem děti pochopí, že jsou některé dny ve školce dlouho a jeden den zase můžou zůstat doma nebo dřív nebo podnikat i něco zábavného. Doporučila bych s nimi o tom o hodně mluvit, kdy se co může fajn dělat, dát práci do souvislosti s penězi a co za ně. Z mé zkušenosti už i syn, co má 3,5 roku, dokáže chápat nějaké časové souslednosti a benefity něčeho.

barulina
23. dub 2025

Ja pracuji od roku syna. Dcera mela v té době 8. Nemam radinu, byla jsem sama. Dobré doby jsem od šestinedělí mela brigády, kde jsem docházela i se synem. Vše jde

konidana
23. dub 2025

Ano lze to, ale zalezi na kazdem co zvladne a jak to nese. Pises, ze jsi tam tyden, to je opravdu kratka doba. Urcite je potreba zkusit aspon mesic nebo spis i dva, a pak teprve neco resit. Pak, pokud by to pro tebe bylo dale neunosne, bych ten zkraceny resila pred koncem zkusebky, abys pripadne mohla hned skoncit, kdyby ti nevyhoveli.

werkaadamcik
23. dub 2025

Ahoj, rozumím ti, mám také malé děti, 2 a 4 roky, s manželem také nemáme babičky. Zrovna také hledám práci a rozhodně na částečný úvazek. Půl roku dozadu jsem si našla chůvu a zkusila nastoupit na lákavou nabídku do práce a byl to skoro celý úvazek, vydrželi jsme to všichni jen zkušební dobu, kdy jsem musela odejít, protože jsme to nedávali. Hodně jsem bojovala s tim, jak to všechno skloubit, měla výčitky směrem k dětem hlavně k mladší, dokonce jsem se šla poradit k psycholožce jak to zvládat, protože jsem z toho byla na dne, chtěla všechno zvládat, nešlo to. Bylo to v Nuslích Family HuB, poradila mi ať si před sebe nekladu tak velké cíle a trochu ubrzdím, start je hodně náročný. Držím palce!

suzanna123
23. dub 2025

Můžeš počkat do konce zkušebky, pak na to máš nárok - druhá věc je, že radost z tebe a z takového přístupu asi mít nebudou. Nebo se zkusit dohodnout rovnou teď.
Zvládnout to na plnyý určitě jde, ale horko těžko, když se chlap nezapojuje, to mi zkrácený úvazek přijde naprosto na místě.

aarriel
23. dub 2025

Já mám orac. domu od půl 7 do 15:00. Školku 10 minut od práce. Malá nastoupila v necelých 3 letech. A zvladly jsme to 🙏 hlídání žadné, manžel v práci 😕 teď už je ve škole, takže jen vzpomínáme ♥️

flyhigh
23. dub 2025

Já tu vidím hlavní problém v tom, že se manžel autorky vůbec nezapojuje (nevodi/nevyzvedava děti),a je vše na ní. V případě, že má chlap práci, kvůli které se vůbec nemůže zapojit přes týden do péče o děti, očekávala bych, že vydělá dost na to,aby žena mohla pracovat jen na zkrácený (poloviční) úvazek. Ona ta péče o děti je také práce,jen ji nikdo nezaplatí. Není možnost aby nějakou změnu ohledně práce udělal manžel? Proč to vypadá, že je to jen problém ženy? Každopádně za mě tento model ne - plný úvazek, děti vodit i vyzvedávat. Samozřejmě někdo nemá jinou možnost, když je na děti sám. To ale není případ autorky.

j.a.n.i
24. dub 2025
@flyhigh

Já tu vidím hlavní problém v tom, že se manžel autorky vůbec nezapojuje (nevodi/nevyzvedava děti),a je vše na ní. V případě, že má chlap práci, kvůli které se vůbec nemůže zapojit přes týden do péče o děti, očekávala bych, že vydělá dost na to,aby žena mohla pracovat jen na zkrácený (poloviční) úvazek. Ona ta péče o děti je také práce,jen ji nikdo nezaplatí. Není možnost aby nějakou změnu ohledně práce udělal manžel? Proč to vypadá, že je to jen problém ženy? Každopádně za mě tento model ne - plný úvazek, děti vodit i vyzvedávat. Samozřejmě někdo nemá jinou možnost, když je na děti sám. To ale není případ autorky.

@flyhigh Vidim to stejně, pokud to neni životní nutnost, tak si myslim, ze by deti nemely byt v institutcich 7 a více hodin denně 5 dnů v tydnu.
Masim zreba vyhovovalo byt tam dlouho, ale treba jen 2 dny v tydnu, když byly menší. Pak uz treba 4-5 dnů, ale zas jit alespon obcas po o a i po spani chodit driv, no i když ono ve vesnické skolce je i 15.30 odchod na zaviracku...

1eso1
24. dub 2025

Zkoušela jsem práci na plný úvazek a na rovinu říkám, že už bych to tak nechtěla dokud to nebude finančně nezbytně nutné . Jsem s dětma sama, hlídání minimum. na plný úvazek jsem nestíhala doma absolutně nic. Vyzvednout děti, nakoupit a je večer a spát. Vyčítala jsem si, že s nima netrávím skoro žádný čas. Nic jsem si nestihla zařídit, ve všem chaos... I teď mi to občas přijde náročný a usínám kolikrát v 8 s dětma.

lucieevita
25. dub 2025

Já teď nastupuji do nové práce, před tím jsem pracovala na plný homeoffice. Tedy jsem mohla dcerku vyzvedávat, jak jsem chtěla. Ohledně malé velká výhoda, ale kontakt s lidmi nula, tlak i sama na sebe, že když jsem doma, musím vše zvládnout na jedničku. Teď budu pracovat od 8 do 15:30. Takže připravuji malou na to, že bude od půl 8 skoro do čtyř ve školce každý den. Uvidíme, jak to zvládneme. Také z toho mám obavy. Manžel není přes týden doma. Občas jí v pátek vyzvedne babička. Nejradši bych pracovala 8-15 h. Ale to už mi nepovolili.

syranella
25. dub 2025

A proč by to nešlo? Většina žen má plný úvazek a k tomu i rodinu. Chápu, že než si to sedne, tak to chvíli potrvá. Jaktože muž je celý týden pryč? Je řidič z povolání? Jsou to snad i jeho děti, ne? Nějak nechápu, pokud je někomu fuk, že prakticky nevidí vyrůstat svoje děti. Asi by to chtělo i s ním si o tom promluvit. Nechápu, proč by vše mělo ležet jen na tobě.

Za další, pokud si půl roku po RD nedělala a školkové dítě bylo zvyklé, že si ho vyzvedáváš po obědě, tak nyní nechápe změnu režimu. Obzvlášť, pokud si ho na to předem nepřipravila, aby si mohlo zvykat postupně a ne najednou změna naráz.

Moc tomu nevěřím, že by to odneslo zdravotně. Děti ve školce jsou běžně více nemocné než doma. Trénují si imunitu a když je tam 2x déle než předtím, tak je samozřejmě vyšší riziko časté nemocnosti.

Pokud jen třeba říká, že ho bolí bříško, v krku apod., je i možné, že simuluje, aby s ním maminka byla doma. I proto je důležité tyto stavy rozlišit a hlavně s dítětem mluvit a vysvětlit mu to.

Tříčtvrteční úvazek nedoporučuji i z toho důvodu, že většinou náplň práce zůstane stejná jako na plný úvazek, jen to musíš stihnout rychleji a rapidně ti sníží mzdu, ne úměrně k tomu úvazku.

Za další, pokud to bude tak, že stejně tam budeš 8,5h a jeden den v týdnu dostaneš volno, tak mi to moc smysl nedává. Stejně většinu dnů tam dítě musí být stejnou dobu jako doposud a jen jeden den půjde domů dříve. To akorát bude dítě více zmatené.

Spíš se zamysli, jestli by to pomohlo tobě a jestli ti to za to stojí. Jestli spíše není řešením, aby se do výchovy dětí a péči o domácnost neměl zapojit i tatínek.

j.a.n.i
25. dub 2025
@syranella

A proč by to nešlo? Většina žen má plný úvazek a k tomu i rodinu. Chápu, že než si to sedne, tak to chvíli potrvá. Jaktože muž je celý týden pryč? Je řidič z povolání? Jsou to snad i jeho děti, ne? Nějak nechápu, pokud je někomu fuk, že prakticky nevidí vyrůstat svoje děti. Asi by to chtělo i s ním si o tom promluvit. Nechápu, proč by vše mělo ležet jen na tobě.

Za další, pokud si půl roku po RD nedělala a školkové dítě bylo zvyklé, že si ho vyzvedáváš po obědě, tak nyní nechápe změnu režimu. Obzvlášť, pokud si ho na to předem nepřipravila, aby si mohlo zvykat postupně a ne najednou změna naráz.

Moc tomu nevěřím, že by to odneslo zdravotně. Děti ve školce jsou běžně více nemocné než doma. Trénují si imunitu a když je tam 2x déle než předtím, tak je samozřejmě vyšší riziko časté nemocnosti.

Pokud jen třeba říká, že ho bolí bříško, v krku apod., je i možné, že simuluje, aby s ním maminka byla doma. I proto je důležité tyto stavy rozlišit a hlavně s dítětem mluvit a vysvětlit mu to.

Tříčtvrteční úvazek nedoporučuji i z toho důvodu, že většinou náplň práce zůstane stejná jako na plný úvazek, jen to musíš stihnout rychleji a rapidně ti sníží mzdu, ne úměrně k tomu úvazku.

Za další, pokud to bude tak, že stejně tam budeš 8,5h a jeden den v týdnu dostaneš volno, tak mi to moc smysl nedává. Stejně většinu dnů tam dítě musí být stejnou dobu jako doposud a jen jeden den půjde domů dříve. To akorát bude dítě více zmatené.

Spíš se zamysli, jestli by to pomohlo tobě a jestli ti to za to stojí. Jestli spíše není řešením, aby se do výchovy dětí a péči o domácnost neměl zapojit i tatínek.

@syranella No, sama pises, ze by se mel zapojit tatinek... No, tak pokud se z nejakeho dohodnuteho duvodu nezapojuje, tak celkem logicky neni vhodné, aby mela matka plny uvazek, tak proc by nemohla mit zkrácený.

ninive211
25. dub 2025
@syranella

@syranella Mzda se sníží vždy úměrně tomu úvazku, tak nechápu větu "rapidně ti sníží mzdu, ne úměrně k tomu úvazku" - prostě když děláš 6 h místo 8 h, dostaneš zaplaceno za 6 hodin. Já dělám 7h úvazek (35h týdně), co se objemu práce týče, tak mám taky pocit, že mám spíš klasicky plnej (ve srovnání s některými kolegyněmi určitě), ale časově zvládám úplně v poho a těch 5 hodin denně, co nestrávím v práci, mi zatím za to stojí. Ale ano, zvažuju pořád, zda už po letech nejít do plného, ale vím, že jakmile jednou nasednu na plnej, už to zpět nepůjde. Takto mi to plně vyhovuje - ještě kdyby k tomu tak byl i plnej plat a byla bych happy 🙂

Strana
z2