Má pracák právo honit mě po firmách?
prosím, je tu někdo, kdo pracuje nebo má známé na úřadu práce - potřebuji radu? moc děkuji
@pavlak5 ostuda je to stejná, ale pokud děti zapřeš, tak jsi lhala u pohovoru a jakmile se na to přijde, tak tě s velkou pravděpodobností všude vyhodí ☹ oni, když porušují zákon a ptají se tě, tak nic neriskují. buď neodpovíš nebo lžeš a tím nejsi žádoucí a nevezmou tě nebo vyhodí, když řekneš pravdu, tak pokud děti máš, je to to stejné 😅 jenže ty svými odpovědmi riskuješ. přijde mi to dost nefér a nikdo s tím bohužel nic neudělá 😠 jinak s tvým příspěvkem plně souhlasím
@samaber také doufám, že mi brigoška při konci rodičáku trošku pomůže zas být schopná komunikovat s dospělými lidmi, řešit něco jiného děti, dodat sebevědomí...sebrat se prostě po tom mateřském lelkování 😅
@blahova_andrea vidím to jako ty, taky zakladatelku celkem chápu. Detaily se už od ní asi nedozvíme, když tu dostala takovou čočku.
Pokud bydlí mimo město, nemá auto, děti bývají nemocné, nemá rozjetou kariéru z minula a třeba blbou kvalifikaci - tak se vůbec nedivím, že se jí nechce běhat 10 km přes les na brigádu do nejbližšího supermarketu s malou zastávkou ve školce. ☹ Pětileté dítě je pořád dost malé, těžko ho bude starší vyzvedávat, aby pak šli třeba 3 km ze školky pěšky domů....
ale souhlasím s tím, že název tématu je dost nevhodně zvolený ... 🙂
@blahova_andrea našla jsem si práci, kde jsem dělala od 7:15 do 14:15, školka od 6:30 do 16:30, družina do 16:00. Na takové pracovní době jsem se domluvila před nástupem. Nikomu to nevadilo. Napřed jsem jezdila autobusem - jezdil v 6:40 a nazpět v 14:32, ale ráno jsem to měla během, protože když školka otevře v 6:30 tak stíhat bus v 6:40 který je vzdálený 15 minut chůze byl nadlidský výkon. Pak jsem začala jezdit autem a pohoda. Sice jsem projela, ale byla to větší pohoda.
Práce je všude dost, ale ne každému se pracovat chce. Můžu srovnávat, pocházím z regionu, kde té práce taky není bůhvíkolik, teprve posledních 5 let jsem v Praze. Pracovala jsem už během studií, dělala jsem i nekvalifikovanou práci - a taky bych si mohla říct, že se taková práce nevyplatí - jenže člověk získá pracovní návyky, a i v životopisech to pak vypadá jinak, když tam je alespoň nějaká pracovní historie, než když tam není vůbec žádná (případně x let na pracáku). V Praze je zas trochu jiná situace - práce je tu relativně dost, ale zase na druhou stranu jsou tu poměrně vysoké životní náklady, získat místo v městské školce je u tříletých dětí kolikrát sci-fi, a pokud člověk nemá takovou kvalifikaci, aby se mu "vyplatilo" dát peníze za soukromou školku, tak kolikrát do školky vrazí celou výplatu. Ale zase je to o tom neztrácet kontakt s prací a nikde není řečeno, že časem se nenatrefí na práci lepší.
V regionu, kde jsem žila předtím, bylo za socíku spousta textilek, které po revoluci krachly, prakticky tam teď funguje jen jedna plus strojní fabrika, takže kdo nechtěl jít dělat k pásu, tak neměl zas tolik jiných možností. A zase - znám celou řadu lidí, kteří přišli o práci v textilce, tak se i ve vyšším věku rekvalifikovali a pustili se do něčeho úplně jiného. Je to jen o tom chtít.
A jen tak mimochodem - přes rok jsme sháněli do firmy uklízečku, která by byla schopná uklidit bez toho, aby si po týdnu začala stěžovat, že ji bolí záda a že nemůže pracovat...
@lenka5731 jako žádné závratné peníze jsem neměla, dělala jsem vedoucí školní jídelny, tudíž plat nepedagogického pracovníka, fakt nic, moc, ale projela jsem tak 2000, ze zbytku platila dětem jen obědy ve školce a škole, zbytek pro vlastní potřebu. Mám manžela ne? V práci přesčas jsem občas musela zůstat, ale vždycky jsem to věděla dopředu a zařídila, aby syn vyzvedl dceru ze školky. Byl tam psaný na vyzvedávání a synovi jsem napsala lísteček do družiny, že bude odcházet sám a v kolik. Lepší něco než být vedená 3 roky na pracáku a nemít nic ne?
Jo a ještě dodám, že manžel v době, když přišla krize nemohl najít práci po té, co jsme se sem přistěhovali. Má VOŠ pojišťovnictví a bankovnictví a skončil na třísměnném provozu ve fabrice u pásu, musel tu práci vzít, má rodinu, kterou musí živit. Je už v té fabrice 7 let a už teda nedělá u pásu, ale na logistice, ale stejně to není taková práce na kterou má školu. Ale vydělává velké peníze, tak je mu jedno, co dělá.
@andy80 no ale zakladatelka tématu je samoživitelka tak předpokládám, že je tu řeč o samoživitelkách s dětmi, ne o vdaných ženách nebo chlapech
A určitě je lepší mít práci než ji nemít, ale na nějaké soudy už jsem po svých zkušenostech opatrná, taky jsem v minulosti dělala kvůli práci psí kusy, teď už bych si dost rozmyslela, aby se mi to "vyplatilo". Protože zdraví máme jen jedno.
@lenka5731 Zakladatelka nepíše, že je samoživitelka, pouze že nemá hlídání a že je na děti sama, což ale nemusí nutně znamenat, že nemá chlapa - stačí, aby chlap byl pracovně vytížen...
@lenka5731 Tak to jsem nezaregistrovala, že je samoživitelka. O to víc bych se snažila si aspoň něco najít, co může mít od státu po třech letech? Jinak jako samoživitelka jsem byla taky a šla jsem do práce aspoň na část úvazku, když byly malému 3 měsíce. Chodila jsem napřed na víkendy, kdy hlídala mamina a když byl malému rok, vrátila jsem se na plný úvazek, kdy malého hlídala mamča. Měla invalidní důchod a brigádu, tak se na brigádu vyprdla a zůstala s ním doma. Já jí dávala můj rodičák a sama jsem měla výplatu, která nás dva uživila. Ale to jsem dělala provozní v hotelu, takže krapet jiné peníze než jsem brala teď. Ale o tohle tady stejně nešlo, jde o to, že mi přijde zakladatelka trochu mimo realitu, pokud se chce nechat živit státem, tak by jí nemělo vadit, že se má aktivně podílet na hledání zaměstnání. Má na to času dost, když má děti ve školce ne?
@somalicats
@andy80 nechce se mi to dohledávat, nevím proč jsem si myslela, že je samoživitelka.
Upřímně teda nechápu, proč je na UP vůbec zaregistrovaná, podporu v nezaměstnanosti už nedostává a jiný důvod mě nenapadá, v systému dávek se nevyznám. Mohla by být doma jen jako osoba pečující o dvě děti do 15 let a neřešit nějaká razítka na UP.,,
@lenka5731 Asi tak, pokud chce být v domácnosti, tak to jde zařídit i bez ÚP. A pokud je skutečně samoživitelka, tak bude muset začít se sebou něco dělat - i kdyby to byly ze začátku jen krátkodobé brigády. Děti bude mít na krku ještě hromadu let.
I bez registrace na pracaku
@andy80 no ten autobus ráno teda, to jsi měla drsnou rozcvičku 😅 ta pracovní doba byla asi na částečný úvazek, co? já se pak po něm v práci taky budu ptát, ale naše vedení teda nebylo nakloněno zkráceným úvazkům a matkám nijak vstříc vycházet nechtělo. všeobecně se tam ty podmínky zhoršovaly tak, že jsem byla ráda, že jsem šla na mateřskou 😅 tak jsem zvědavá, co mě pak čeká a kde nakonec skončím 🙂
souhlasím...téma bylo zda má pracák právo po ní chtít vidět její iniciatiuvu a aktivitu a na to pracák prostě právo má a je to i logické. ať už se jí pracovat chce nebo nechce, ať už je v blbém regionu nebo dobrém, má či nemá hlídání...některé věci jsou prostě dané a my se s nimi musíme smířit a nějak v tom životě taky zabojovat
@lenka5731 psala už někde, že se chtěla nahlásit jen jako osoba pečující o děti, ale že jí to nějak nevyšlo. to už jsem teda nepobrala jak a proč 😅 každopádně jediný důvod, proč jsou lidé na úp není jen podpora. potom mají hrazené státem zdravotní pojištění a taky mám pocit, že pokud nejsou na úp, tak ani nemají nárok žádat o další sociální dávky. pokud tě z úp vyhodí, tak jsi brána jako problémová, nespolupracující a proč by ti tedy měl stát dál pomáhat a dávat ti peníze? ale nevím jestli to ještě platí, nebo to tak bylo postaru. každopádně to má smysl, hlavu a patu a přijde mi to tak v pořádku.
každopádně zatím nechci nikoho soudit. zažila jsem nezaměstnanost jen jako svobodná a bez dětí, takže si nedovedu představit jaké to bude po rodičáku. tehdy když nebyla pořádná stálá práce, tak jsem dělala aspoň ty "podřadné" nebo dočasné...uklízela jsem starým lidem, uklízela jsem po revitalizacích paneláky, dělala jsem různé nárazové brigádky ve fabrikách či lahůdkách, prostě manuální práce. nemanuální brigošku jsem měla jen jednu. byla jsem za všechny ty práce tehdy ráda, byly to peníze, byly to zkušenosti, byl důvod ráno vstát, zkulturnit se, dostat se mezi lidi,...snad mi to pomůže i v nastávající etapě pracovního života 🙂
@blahova_andrea jo muzou te pak vyhodit.Kdo chce psa bit hul si najde.Ale kdyz jim ukazes ze jsi dobra a vyplatis se jim nechaji si te ,ikdyby to melo byt na chvilku je to dobry rozjezd .....3 roky na pracaku v zivotopise nevypadaji dobre a dost zamestnavatelu zakladatelku jiste kvu,i tomuto skrtne ze seznamu driv nez se vubec podiva na pocet deti.
@blahova_andrea těžko říct, podporu v nezaměstnanosti ani jinou dávku jsem nikdy nečerpala, takže jsem nikdy neměla důvod se o to zajímat. Čerpala jsem jen ty plošné - porodné, které bylo tenkrát ještě pro všechny, mateřskou a rodičák.
@andy80 U jednoho dítěte je to do 7 let věku, ale zakladatelka má děti 2, z toho jedno je pětileté, takže tak jako tak se na zdravotní pojišťovně nahlásit může.
@somalicats já neříkám, že nemůže, jen píšu, že je tam pak omezení ve školce, tak možná proto je ǓP

@andy80 jakou jsi proboha měla pracovní dobu? já si vůbec nedokážu představit stíhat práci, když člověk nemá nikoho, kdo by mu vodil dítě do školky či ze školky. většina školek otvírá ve chvíli, kdy člověk už musí být pryč pokud do práce dojíždí a naopak zavírá ve chvíli, kdy člověku ještě neskončila pracovní doba. aspoň tak bych to měla já pokud bych šla do původní práce a zůstali bychom bydlet, kde bydlíme. naštěstí nás letos čekají změny a s nástupem do práce to pak budu mít mnohem lepší. nemyslím si, že bych pak seděla doma a nepracovala aspoň brigádně, ale zůstat vše tak, jak je to teď, tak jsem docela v háji 😅