Má pracák právo honit mě po firmách?
prosím, je tu někdo, kdo pracuje nebo má známé na úřadu práce - potřebuji radu? moc děkuji
@andy80 Jo, máš pravdu, ona píše, že je dítko ve školce... Tak to pak nejde se hlásit na zdrav.poj., pokud ho tam dává častěji.
Holky, paní musí být na ÚP registrovaná proto, že by jinak neměla nárok na sociální dávky. Za současného stavu může pobírat hmotnou nouzi, příspěvek na bydlení, přídavky na děti atd. Nevím, kolik to dělá, nejsem z oboru, ale plácnu 7 tis Kč. Z toho lze, i když s obtížemi, se dvěma dětmi vyžít. Navíc si pravděpodobně přivydělává načerno, takže v zase tak zoufalé finanční situaci není, i když na rozhazování nemá. Nechci tím naznačovat, že je nějaká vyžírka, co okrádá stát, ani že stát to má špatně zařízené. Prostě jen konstatuji fakta. To, co vy jí radíte, postrádá logiku.
1) Nahlásit se jako osoba pečující o dítě - v tu chvíli nemůže být na pracáku a ztrácí nárok na veškeré sociální dávky. Ano, nemusí honit razítka, ale to je asi tak jediná výhoda.
2) Najít si brigádu na částečný úvazek, za pár šupů - Ano, super, nebude nezaměstnaná 3,5 let, ale jen 3 roky. Pak bude mít v životopisu "uklízečka" už se o ni určitě všichni poperou🙂. Ale tím, že si jakkoli přivydělá, ztratí nárok na registraci na pracáku a tím i na ty sociální dávky. Jasně, kdo práci opravdu chce, musí ji ze začátku dotovat, bla, bla.... Jenže Z ČEHO dotovat? Paní je samoživitelka a její příjmy by z těch 7 tisíc klesly třeba na 5 tisíc. Z toho už se dvě děti živí opravdu těžko a našetřeno pravděpodobně nemá, neměla z čeho.
Paní za ty tři roky velmi pravděvděpodobně objevila x možností přivýdělku a práce na částečný úvazek. Nemusí to být tak, že by jen seděla doma a čekala na dávky. Ale prostě se jí nic z toho finančně nevyplatilo a to ne proto, že se víc vyplatí sedět doma a nevstávat do práce nebo o tom, že by se musela uskrovnit, ale že by nevyžila. Pravděpodobně není z Prahy a platy se tam můžou pohybovat někde úplně jinde, než jste třeba zvyklé vy.
Rady typu "práce je všude dost a kdo chce, práci si najde" a "to JÁ jsem si práci našla, i když jsem začínala úplně od nuly, JÁ jsem taaaak dobrá, JÁ...." uživatelce každopádně vůbec nepomůžou a můžou jí nebo někomu jinému i strašně moc ublížit.
A vlastně ještě k tomu dotazu:
Natiskla bych si papíry s nadpisem "Potvrzení vydané pro úřad práce v.... " a textem " Potvrzujeme, že se u nás paní XY byla ptát po volném pracovním místě. Bohužel pro ni v současnosti žádné vhodné pracovní místo nemáme." Firmy se pravděpodobně zdráhají dát razítko na prázdný papír, protože se oprávněně bojí, co by pak na tom papíře mohlo přibýt za text. Když orazítkují konkrétní text, už to bude jiné.
@mysicka_lb taky nejsem z lidí, kteří by šli pracovat jen tak, že prostě tedy chtějí, ale aby si práci museli dotovat. jako nebýt s dětmi, nemít pořádné peníze a ještě si to dotovat, abych teda někam odjela a stejně na nic neměla. ano...chtít budovat kariéru, mít to z čeho dotovat, třeba dobře vydělávajícího muže a brát to fakt jako investici času a peněz do lepší budoucnosti...ale kdo si toto může dovolit? každá určitě ne! já pracovat chci a budu, ale vždy můj výběr bude záviset i na tom, jestli se mi to "vyplatí" hned a ne až za třeba tři roky, až se někam vypracuju, až mi zvýší plat až až...
každá to holt máme v sobě nastavené jinak. některá prostě dávku nevezme už z principu, jiná raději vezme dávku než by dotovala to, že pracuje na úkor dětí třeba. každá nemá šikovné zlaté české ručičky, aby se uživila čímkoliv, každá nemá geniální mozek, aby při mateřské vystudovala dvě vysoké školy...prostě každá máme jiné startovací pozice a nelze říct, že když já jsem něco zvládla, že to musí zvládnout každá. nemusí! ☹ ano, není dobré ani hezké být na úp a parazitovat na pracujících zbytečně dlouho, ale u koho je která doba už dlouho a proč to tak je, nám nepřísluší soudit, chodí jen v naších botách, ne v těch jejich, nevíme všechny okolnosti
@somalicats Tak mám známou, která pracovala v jednom obchodním řetězci - byla nešťastná z přístupu lidí v onom regionu - nejdříve si myslela, že si dané paní dělají srandu, že jim dávají výpověď, protože chlap je naštvaný, že má vyzvednout děti ze školky (byl nezaměstnaný) nebo že dokonce, že ho v danou dobu nečeká doma a má si ohřát jídlo. Když už šlo o třetí případ, pochopila, že to ti lidé myslí vážně - severní Morava. Regulérně vedení zvažovalo, že ten obchodní dům tam zruší, protože neměli dostatek lidí na place v běžném pracovním dnu, natož o víkendech či svátcích.
@mysicka_lb Z ÚP nám chodí lidé přímo s formulářem, kde se vypisuje název firmy, pozice, důvod zamítnutí žadatele nebo potvrzení o přijetí, podpis odpovědné osoby a razítko.
Prijde mi strasne vtipne jak nekdo premysli, jestli je vyhodne jit pracovat 😀. Je to zaprve nefer vuci tem co pracuji, zadruhe je to krasny priklad pro svoje deti a zatreti je to vrchol drzosti vuci tem, co jsou ve spatne financni situaci a nedostanou prispevky jen kvuli tomu, ze bydli v jednom byte s vice lidma a scitaji se jejich prijmy 😀. Ja potkat nekoho, kdo takhle premysli tak mu s usmevem plivnu mezi oci. Takove statni vyzirky jsou strasne fajn. Predstava, ze mi stat strhaval penize, ktere jsem si vydelala, delala prescasy jako mezek a ono to pak jde takovemu cloveku... ale slečně se prostě nechce chodit pro razítka :-\. Si asi myslela, ze bude cely zivot na pracaku a stat bude za ni platit soc. a zdravotni z nasich penez. Kdyby ji aspon trosku stvalo, ze nema praci, tak ji pracak ani neposila a angazuje se sama. A za tri roky by se urcite neco naslo 🙂 i kdyby brigada. Kdo chce pracovat, tak si tu praci najde. A jdu za vcasu pryc, nez se najde zas nejaka uzasna osoba, ktera mi bude vnucovat jeji "zajimavy" nazor 😀 😀
@nikolkaamarianek pracak plati jen zdravotni, socialni ne...jinak vam rozhodne odporovat nebudu 😀
@tulikiss jo vlastně jo no 😀 sem se nechala unést 😀 😀
@nikolkaamarianek tak to dobře, že neznáš jednu paní co já. Je jí 50 rozvedená, má přítele. Kamarád ji napsal, že u něho bydlí v podnájmu, takže má pěkný prachy jako příspěvek na bydlení a pak asi i nějaký dávky, protože pracuje na černo. Když jsem to spočítala, tak má buď stejně nebo spíše více než my už skoro pětičlenná rodina bez dávek...
@samaber tak to je neco pro me no 😀 ja nastesti nikoho takoveho neznam...
Holky a jak je to tedy s nahlasenim se na pojišťovnu jako žena v domácnosti? Řidičák mi končí v červnu a kluk snad půjde od září do školky. Na pracak se mi moc nechce, protože nástup do práce mám v plánu září /říjen a přijde mi hloupe se registrovat, když zatím tu práci nechci. Pokud se nahlasim na tuto dobu na pojišťovnu, jako žena pečující o dítě. ..musím si zdravotní platit sama nebo ne? Děkuji moc za odpověď.
@nikolkaamarianek taky jsem byla jako ty a dost spatne jsem to snasela ,kdyz nekdo nemakal a divala se na takovy lidi jako na vyzirky zkrz prsty.......no ted jsem 1,5 roku na nemocenske a taky vyziram stat a uz se na to divam jinak....ikdyz pravda je ze jsem si to predplatila ha ty roky ve 2 a vice zamestnanich naraz...ale uz teda nesoudim.....protoze casto byvam souzena ,tak jako zakladatelke.
@lenka5731 to omezení je zrušené. Neplatí to - dítě od dvou let může být ve školce neomezeně. Vím to - ještě mám RD, ale částečně pracuji z domu a naháním novou práci, tak ve školce mladší je občas i déle a žádnej problém:o)
@bartovka83 Mě skončil rodicak po 2 letech, byla jsem těhotná a dítě jsem měla na školku malé, tak jsem jen zašla na svou pojišťovnu, řekla jsem, že mi skončil rodicak a zůstávám doma s dítětem (dětmi), dali mi podepsat papír,že za mě platí zdravotní a to bylo vše
@andy80
@nikolkaamarianek od těchto lidí je to vůči společnosti fakt sprostý, ale co nadělaš... Udávat nikoho nebudu 🙂)
@anetka1701 promiň, dávno jsem se v té diskusi ztratila 🙂 které omezení že už neplatí? žena v domácnosti (co už jí skončil rodičák) může mít dítě ve školce na celý den?
@samaber děkuju. Tak to jsem ráda.
@anetka1701 na rodičáku omezení není, ale jako žena v domácnosti tam omezení školky na 4 hodiny denně je.
@lenka5731 jop. Ono to omezení platilo i na pobíranej rodičovskej příspěvek, bylo to stejné... Docela dlouho jsem kolem toho běhala, nakonec jsem se rozhodla najít i práci na HPP... RD mi končí příští měsíc, jestli do té doby neseženu práci, tak budu doma "zadarmo" a dítě může ve školce bejt jak dlouho je potřeba (občas je po spaní, bo lítám po pohovoreh a ne vždy je možný mít pohovor dopoledne)
@andy80 viz výše... Já kolem toho běhala na začátku prosince... ale raději si to teda ještě ověřím, budu "doma" asi od příštího měsíce (jestli se nestane zázrak a nedostanu práci), tak je to aktuální...
@anetka1701 Osoby celodenně osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku představují ve zdravotním pojištění značně specifickou skupinu osob, za které je ve zdravotním pojištění plátcem pojistného stát ve smyslu ustanovení § 7 odst. 1 zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění ve znění pozdějších předpisů. Podmínka celodenní osobní a řádné péče se považuje za splněnou jen tehdy, pokud:
se jedná o osobní, řádnou a celodenní péči, tj. dítě není svěřeno do péče jiné osobě, třeba i z rodiny, nebo
dítě není umístěno v zařízení s týdenním či celoročním pobytem, nebo
dítě předškolního věku není umístěno v jeslích (mateřské škole), popřípadě v obdobném zařízení na dobu, která převyšuje 4 hod. denně, nebo
dítě plnící povinnou školní docházku není umístěno ve školním zařízení, či jiném obdobném zařízení po dobu přesahující návštěvu školy.
@andy80 noooo, tak to budu mít asi kapku problém :oD :oD Ale tak já si s tím nějak poradím, holt kdyžtak bude na moje pohovory doma tatínek 🙂
@andy80 a to s tím, že nesmíš dítě svěřit ani jiné osobě z rodiny je tam nové? 😕 co je špatného na tom, když by hlídala babička a maminka šla aspoň občas na brigošku, když tu sežene, ale práci ne? 😨
@blahova_andrea ne, ne, to není nové, bohužel to tam je taky, ale to nevím, jak se kontroluje, brigáda by musela být na černo.
@andy80 vidíš a to není zrovna moc motivující teda. když žena nemůže sehnat hpp, ale pracovat chce a občas najde aspoň krátkodobou brigádu a nechá děti někomu z rodiny, tak ji stát to zdravotní prostě hradit odmítá. přitom ona třeba nevydělá pořádně ani na to pojištění, nevydělá pravidelně, takže to se fakt potom nevyplatí a je lepší sedět doma a nedělat nic ☹ na černo už se snad dneska ani nic sehnat nedá, ne? do toho bych teda nešla, ani kdyby to šlo. na to nemám dost silný nervy 😅
@blahova_andrea tohle je právě pro ženy co pracovat nechtějí a chtějí se naplno věnovat dětem a domácnosti.
Nechce se mi číst celá diskuze, ale už dotazovatelka napsala, z jakého je města nebo regionu? Jinak samozřejmě je jednodušší obelstít pracák a pobírat dávky, že? Nevěřím, že minimálně pípání na kase by se na dopolední zkrácený úvazek nebo brigádně nenašlo.

@lenka5731 no co my víme, třeba by jí to taky obtěžovalo mít dítě jen 4 hodiny ve školce.