Má pracák právo honit mě po firmách?
prosím, je tu někdo, kdo pracuje nebo má známé na úřadu práce - potřebuji radu? moc děkuji
@blahova_andrea tak, tak
Zajímavá diskuze a nazory 🙂 vždy sem "netahla" odsuzovala a radsi dělala za mrsky plat,pak sem si polepšila ale přišlo druhé dítě a hlídání bylo čím dal obtížnější.. Při třetím tehulovani sme se odstěhovali,děti měli strašný život!!starší zodpovídal za mladšího,taky není dobrý,věčné samy bezprizorní... Teď sou šťastné,navíc jsem čerstvě na RD,ale něco za něco :-/ manžel ráno odjede večer se vrátí a já mám celý statek na krku,bus k nám jede 7a 13h a já si neumím představit že bych někam dojizdela(na kole?)Toužim po uznání za práci 😀 ale...
RD sem měla na dva roky ale 170tis propadne státu,cekame dalšího potomka žádné přídavky neberu ani nechci někde žebrat,pokud mi zbyde čas radsi se pustim do nakeho svého projektu i když sem v tomle úplný laik..ale dvacet let sem drela ve dne v noci tak ted hold věnují pár let dětem 😉
@andy80 Jak se to kontroluje? Přijdou z úřadu, prověří zaměstnané, jejich smlouvy, které již musí mít u sebe, odvody a je vyřízeno. Za práci načerno je pokuta 50 tisíc jak pro zaměstnavatele, tak pro zaměstnance
@magdalenax a ono se to kontroluje? Kdyby se to kontrolovalo, tak si to dávno nikdo nelajzne.
@andy80 pracovala jsem v jednom obchodě, tam byla kontrola každé dva měsíce
@magdalenax no asi jak kde. Já bych osobně načerno pracovat nešla a neuznávám to, ale bohužel se to děje a dít se to bude, dokud to nebude lépe ošetřené. Zrovna jako ti, co berou minimální mzdu na pásce a na ruku dostanou trojnásobek.
@andy80 souhlasím, to je další bordel
pro zakladatelku, - ÚP Tě nikde a nijak honit nemůže. Pokud dostaneš doporučení na práci přímo od nich, tak ano, ale to je vše. To si můžeš vztí kus papíru, napsat si pár firem, kam si volala či poslala email, ale tím to začíná a končí
@andy80 ano, kontroluje se to. Dokonce i na stavbách, v terénu, kdekoliv, kde zaměstnavatel nemá u sebe kancelář s pracovními smlouvami - musí je mít pro kontrolu u sebe i na flashdisku - evidenci zaměstnanců, aby bylo možné na místě prověřit nelegální zaměstnávání. V případě, že to nemá a nebo řekne, že pro smlouvy skočí (a nějaké narychlo připraví), už je to průšvih a dostane pokutu. Jenže kontrolorů je málo a často chodí spíše na základě udání nebo doporučení, než aby oběhávali všechny firmy...
@eny7 Úřad práce nehledá lidem zaměstnání, obzvlášť ne mladým, u kterých je předpoklad, že umí zacházet s počítačem a vyhledávači. Úřad práce poskytuje poradenství, jak práci hledat, kde, jak se připravit na pohovor, ale jinak je na každém, aby se staral sám. ÚP hlavně umožňuje nezaměstnaným, aby za ně stát platil zdravotní pojištění, a proto taky může chtít po klientech, kteří jsou tam evidovaní, aby docházeli do firem a ptali se na konkrétní pracovní místo. A pokud chtějí něco potvrdit, tak zprostředkovatelka na ÚP papírek s adresou firmy a místem pro potvrzení klientovi musí předat - co chce od personálního oddělení potvrdit. A v případě, že firma by uchazeče o zaměstnání chtěla přijmout a on to místo odmítne, může to být důvod k vyřazení z evidence uchazečů o zaměstnání.
@katty_luky když si vemeš, kolik provoz ÚP ročně stojí, je docela smutné, aby hlavně umožňoval nezaměstnaným, aby za ně stát platil zdravotní pojištění.... ÚP by mělo správně plnit úplně jinou funkci ve společnosti, bohužel skutečnost je úplně jiná a za mne dot šílená... Ale ono se stačí kouknout, kdo tam pracuje a je jasné, že to žádný zázrak nikdy nebude. A těch pár lidí, kteří se to snaží změnit a fakt něco dělají, na to bohužel nestačí.
@katty_luky Souhlasím, jen si zapomněla na jednu věc, - a to jsou úplatky
@blondynka400 Prosímtě, je to ansábl jako krávička, berou peníze za nic..., už jen ty jejich úřední hodiny v součtu neudělají ani 50 procent pracovního fondu
@blondynka400 Prosímtě, je to ansábl jako krávička, berou peníze za nic..., už jen ty jejich úřední hodiny v součtu neudělají ani 50 procent fondu pracovních hodin a běda se tak zkusit dovolat mimo úřední hodiny, to už tam dávno nejsou
@magdalenax s tím nejde než jen souhlasit.... Je fakt, že ono jejich platy nejsou nijak vysoké (když vemu řadové pracovníky), ale i tak by občas za to odvést něco mohli. Nejhorší jsou ty jejich rady ,co lidem dávají, to je úplně mimo mísu....
Jsou, ale neberou telefony 😝 😀
@andy80 Jojo, bordel to je(to samé se děje i na západě úplně běžně), a není to právě vždycky ku prospěchu zaměstnance(má nízký plat-tudíž nárok na dávky). Opět modelová situace: člověk dostane měsíčně 18 tis. čistého, na ruku dalších patnáct, jeho reálný příjem je tedy 33 tis, ovšem banka mu třeba neposkytne hypo na barák, nedejbože, aby byl ženatý a měl děti, tak ani na garsonku...
Ad kontroly: ono to je celkem těžko proveditelné-ok v obchodech, řetězcích, velkých firmách...atd... Já třeba dělala po druhý rodičovský pro soukromníka realizaci zahrad. No já si zahradničila, ne zvesela- byla to dřina, ale na nějaký limit,co jsem si mohla vydělat, jsem nekoukala a nedovedu si představit, jak by mne mohl někdo na privátní zahradě zkontrolovat, zda-li náhodou nedělám načerno 😀
No a další věc je ta, že znám kluky, kteří pracovali načerno třeba pro výškařskou firmu, stal se úraz a hopky hopky toho chudáka převezli někam k němu na zahradu a pššš...spad's ze žebříku-Ale otázka je, proč do toho ti kluci jdou i s tím rizikem...protože když je ta firma doopravdy zaměstná, tak s nimi tak akorát vyj**e a dá jim almužnu.... 😠 A to je další věc...spousta firem člověka nezaměstná, ale dá mu práci dohodou, když má vlastní ŽL, a to je taky naprdlačku
Ad dotování si zaměstnání: to je fakt výsměch pro všechny maminy, které obrací kažkou dvacku na dlani a přemýšlí, jestli se teda zítra i pozítří a i v pátek obejdou bez teplého jídla, nebo má děcku koupit punčocháče, aby netropilo ostudu ve školce, když nosí pořád ty samé- řídké 😖 To jen pro příkklad 😉
@andy80 bohužel ale to s tou minimální mzdou na pásce není ani tak často výmysl zaměstnance, kvůli exekucím, alimentům apod., ale velmi často je výmysl zaměstnavatele, aby prostě nemusel tolik odvádět za zaměstnance. ono pro poctivého bezproblémového zaměstnance to žádná výhra není ☹
@magdalenax úřední hodiny úřadu a pracovní doba zaměstnanců jsou ale dvě naprosto odlišné věci! 😉 to není o tom, že tam nikdo mimo úřední hodiny není, ale nikdo ti nevezme telefon. mají jinou práci. část pracovního fondu je pro veřejnost a část zpracovávají potom jiné věci, na přímo s veřejností nekomunikují, max. třeba vyřizují maily. nikdy jsi na žádném úřadě nepracovala, jinak bys toto nemohla tvrdit!
@blahova_andrea jasně, že to není výmysl zaměstnance, ale dotyčným to vyhovuje, vůbec si nepřipouští, že by se chlapovi mohlo cokoliv stát a pak budou koukat co mu bude chodit za nemocenskou. Ale šak stát dává, tak dá i pak. Nevím, že se nechodí k takovým lidem dívat domů. Chudinky na sociálních dávkách a mají televizi přes půl obýváku, děti x-box. telefony, nové auto apod.
@blahova_andrea to o te pracovni dobe me taky pobavilo, driv sem delala na studijnim oddeleni a to melo uredni hodiny pro studenty 13 hodin tydne a fakt se musim smat ze si nekdo mysli ze tam ty zensky jsou vazne jenom 13 hodin tydne. Mozna kdyby takovy lidi vedely kolik pitomych papiru musi clovek vyplnovat a resit tak by tohle z pusy nevypustily.
@andy80 hážeš dost smutně všechny muže do stejného pytle a to není fér. ne všichni takto pracují, protože chtějí, aby se něčemu vyhnuli, nebo jsou lehkovážní a nemyslí na budoucnost nebo čekají, že se i pak stát postará. svět není černobílý 😉
@blahova_andrea koho hážu do jednoho pytle? Mluvím pořád o jedné rodině boha jeho!!!!!!
@tulikiss právě. je to zas jen jednostranný pohled černobílého světa, nedostatek empatie, nedostatek zkušeností, nedostatek informací...to se to pak odsuzuje a nadává jedna báseň 😀 😅
@andy80 jo, ty mluvíš o jedné konkrétní rodině? já to brala všeobecně na muže pracující za minimální mzdu, ale pobírající bokem více 😉
@blahova_andrea ano píšu o jedné rodině. Ale vím, že takových je víc. Prostě mě štve, že se to děje a nikdo s tím nic nedělá. Berou dávky tam, kde jsou třeba, aby je mohli dát tam, kde třeba nejsou.
@andy80 jojo, s tím souhlasím. taky bych toto zrušila. není to dobré pro ty poctivé a zbytečně to nahrává těm nepoctivým.
@blahova_andrea mě štve to, že vidíš, že se tohle děje a že to nejsou malé peníze, které nepotřebují a na postižené děti se sbírají víčka, aby s nimi mohla být mamina doma a nemusela je odložit do ústavu. Příspěvky na postižené sníží, ale takovým vyžírkám je dají.
@andy80 v tom naprosto souhlasím. svět prostě není fér a o to hůř, když to máš přímo před očima ☹
@blahova_andrea Budeš se divit, ale na úřadě jsem pracovala, jenže v té době tu ještě nebyl takový bordel, jako je dneska. Neexistovalo, aby přišel klient 10 - 15 minut před koncem úředních hodin a říct mu, - to už nestihneme, nám končí úřední hodiny, jako se mi to stalo. Ale že jsem tam čekala třičtvrtě hodiny, to jim asi uniklo.
Nehledě na to, že jsme v úřední hodiny musely všechny v kanceláři být, pružnost pracovní doby se prostě na úřední hodiny nevztahovala
@magdalenax ale ono je to tak stale, jen ste asi natrefila na slepici...tchyne pracuje na uradu a kdyz jsou uredky tak neexistuje aby tam nebyla, neexistuje aby nekoho nevzala protoze chce jet domu. je to jako vsechno o lidech.

@andy80 aha, takže kdo chce, ale nevychází mu to, tak jedině ten pracák