Moje práce se nehodí pro těhotnou, co byste dělaly?

Ahojte,
trápí mě výčitky svědomí vůči nadřízené a kolegyním. Před měsícem jsem musela odejít marodit, s tím, že se zhruba v tomto období do práce vrátím... no a mezitím vyšlo najevo, že jsem v tom. Kvůli stresové práci a přesčasům se ale do práce rozhodně vrátit nemůžu, i když mi peníze budou hodně chybět. Smlouvu mám jenom do půlky září, takže budu asi marodit a těsně před koncem smlouvy bych si chtěla dovybírat dovolenou, potřebuji tam jít na kamarádčinu svatbu a chtěli jsme někam jet na dovolenou.

Jenomže mám obavy z reakcí kolegů a nadřízené - kvůli mně si pořádně nevezmou dovolenou přes léto a navíc jim to nemůžu ani pořádně vysvětlit - neustále se mě ptají, co mi je, ale já odmítám to vytrubovat do světa, tak jenom neurčitě mlžím, trapné, já vím, ale prostě nechci, aby to lidi už věděli.
Na rizikovém nejsem, jenom se moje dosavadní zaměstnání nehodí pro těhotnou. Co byste dělaly?

mayyas
20. črc 2015

Nevím, kvůli čemu jsi marodila před tím, ale pokud jsi těhotná a vykonáváš nevhodnou práci, měla bys správně těhotenství oznámit a zažádat o zařazení na jinou práci - zaměstnavatel je Ti povinen vyhovět. Pokud by pro Tebe žádnou jinou práci neměl, je to tzv "překážka na straně zaměstnavatele", kdy Tě vlastně pošle domů a musí Ti proplácet náhradu platu v plné výši = takže jsi vlastně doma (neomezená vycházkami apod.) a dostáváš plat v plné výši. V době těhotenství Tě ani nesmí propustit - pokud dobře chápu, máš pracovní smlouvu na dobu určitou, takže do té doby bys byla zaměstnaná.
Pokud jim o těhotenství říct nechceš, a doktor Tě na nemocenské nechá, pak Ti asi nezbývá nic jiného, než prostě mlžit....to si musíš rozmyslet sama.Já Tě v tomhle na jednu stranu chápu, sama jsem těhotenství oznámila hned jen přímému nadřízenému s tím, že nikdo další se to nedozví, a taky jsem pak 1,5 měsíce před ostatníma "mlžila", i když mi to bylo nepříjemné...
Ještě Tě chci upozornit, že i když máš ještě nějaké dny nárok na dovolenou, zaměstnavatel nemusí souhlasit s tím, aby sis ji vybrala - takže si to sice můžeš krásně naplánovat, ale protože dovču určuje on, tak Ti ji dát nemusí - a místo toho Ti ji proplatí v poslední výplatě.

koordinatorka_odboje
autor
20. črc 2015

@mayyas ta práce je náročná psychicky - je tam hodně stresu, práce přes víkend, přesčasy. Žádné stání u pásu ani nošení těžkých břemen, takže pochybuji, že bych to uhrála jako překážku na straně zaměstnavatele - kdo posoudí, jestli je moje pozice psychicky vhodná pro těhotnou nebo ne? Podle mě nikdo, jenom já.

to je mi jasné, že dovolenou mi podepsat nemusí, proto se chci také nějak rozumně domluvit, jenom nevím jak, aniž bych prozradila důvody svého marodění a poté uschopnění a okamžitý nástup na dovolenou

mayyas
20. črc 2015

@koordinatorka_odboje Přesčasy jako těhotná dělat nemusíš, náročnost práce by měl posoudit doktor a napsat v tom smyslu posudek - doporučení. Psychická náročnost a stres určitě hraje roli taky, není to jen o fyzické námaze. Může se stát, že zaměstnavatel nebude chtít posudek od Tvého doktora a uznat a pošle Tě ještě na prohlídku k firemnímu doktorovi, na to má právo....
Popravdě nevím, co jiného bych měla doporučit, žádné jiné možnosti, než co jsem Ti napsala, už nevidím. Pokud se rozhodneš zůstat na PN, tak to buď "riskni" a důvod oznam na rovinu - pak bych čekala i férový přístup z druhé strany od nadřízené. Pokud budeš do poslední chvíle mlžit a pak najednou vyrukuješ s dovolenou, tak bych Tě, upřímně, jako šéfová asi poslala někam... 😎 .
Jak jsem psala - já sama jsem těhotenství vzhledem k problémům od prvního okamžiku oznámila šéfovi hned ten den, co mi bylo potvrzené, a domluvili jsme se, že to zůstane mezi námi. Po měsíci jsem musela na rizikové jít ležet, takže jsem do práce přestala ze dne na den chodit, a se šéfem jsme domluvu drželi dál s tím, že až sama uznám za vhodné, domluvíme se na komunikaci dál. Kolegům a ostatním jsme neurčitě mlžili o "zdravotních problémech". Věř, že mi to taky bylo osobně nepříjemné, někteří kolegové si mysleli že mám nějakou vážnou nemoc (a někteří mě zase z těhotenství podezřívali i tak, hned od začátku) a bylo mi to až trapné nic neupřesňovat, ale v té chvíli jsem netušila, jak se to vůbec bude se mnou a mimčem vyvíjet. Teprve po překlenutí prvního trimestru a po NT screeningu, který vyšel v pořádku, jsem skutečný důvod oznámila.
Rozhodnutí, jak to uděláš, je ve finále jen na Tobě...

xpila
20. črc 2015

@koordinatorka_odboje A co budeš dělat, až si vybereš dovolenou a skončí ti pracovní poměr?

loafeer
20. črc 2015

Mně přijde fér to sdělit alespo%n nadřízenému po potvrzení těhu...Chápu, že to nechceš vytrubovat, sama jsem dělala v nemocnici na směny, měla v plánu pracovat co nejdéle, a můj odchod ze dne na den nikdo nevítal s nadšením...Trochu jsem špinila a byla uplně nepoužitelná díky únavě a nevolnostem....No ale pro tohle měly kolegyně pochopení, nic jiného mi nezbylo, i když jich tam bylo o jednu míń kvůli mně

koordinatorka_odboje
autor
20. črc 2015

@xpila zřejmě mi nezbyde nic jiného než jít na ÚP

xpila
20. črc 2015

@koordinatorka_odboje Tak potom nechápu, proč si budeš ukončovat neschopenku a vybírat dovolenou (kterou ti ani nemusí povolit vybrat, takže to bys chodila do práce, když budeš mít ukončenou PN?).

koordinatorka_odboje
autor
20. črc 2015

@xpila jak jsem psala, chci jít na svatbu a máme tam naplánovanou dovolenou - a to v PN absolvovat nemůžu

xpila
20. črc 2015

@koordinatorka_odboje To samozřejmě, ale co bys dělala, když ti tu dovolenou neschválí? Tak budeš chodit do práce?

koordinatorka_odboje
autor
20. črc 2015

@xpila v práci máme nepsané pravidlo, že dovolená se neproplácí, takže ji zřejmě schválí. Pokud by neschválila, chodila bych do práce, ale zbývají mi asi 3 dny dovolené, takže by to nebylo tak hrozné.
Už se těším, až budu pryč z neschopenky, ty vycházky jsou na palici! Jsem doma jak vězeň!

j.a.n.i
20. črc 2015

Si tak říkám, jak je možný, že lidstvo ještě nevymřelo...

xpila
20. črc 2015

@koordinatorka_odboje Při skončení pracovního poměru se dovolená proplácí, to je jediný případ, kdy se dovolená může proplatit. Takže i kdyby ti zůstala, tak ti ji proplatit musí.
A jestli se jedná jen o 3 dny, tak to by se dalo zvládnout, myslela jsem, že to je víc, když jsi psala, že pojedete na dovolenou.

koordinatorka_odboje
autor
20. črc 2015

@xpila ano, musí, ale dávají přednost tomu, aby nemuseli a zaměstnanec si ji vybral před odchodem.

koordinatorka_odboje
autor
20. črc 2015

@j.a.n.i no protože blbci se rozmnožují bezstarostně

scruffy
20. črc 2015

Tak pokud tam máte být už jenom měsíc a půl a máte pocit, že to kvůli velkému pracovnímu stresu a těhotenství nedáte a nemáte chuť to kolegyním ani nadřízenému takhle brzy prozrazovat (oni si to nejspíš stejně domyslí tak jako tak), a už se s nimi nikdy neuvidíte ani nemáte v plánu se tam potom ucházet o místo nebo prodloužení smlouvy, tak se zkuste s doktorem domluvit. Samozřejmě bych namítla, že se to dá ještě těch 6 týdnů v práci nějak doklepat, ale nevím, jak moc stresovou práci máte a každý stres vnímá a snáší jinak, takže nesoudím.

karlajasmine
20. črc 2015

Práce je kolikrát tak stresová, jak ty sama dopustis...Moje práce by mohla být velice stresová, ale protože je mimco přednější, nenechavam se ničím rozhodit, Pracuju tak na 70% oproti tomu, jak jsem pracovala předtím,přesčasy odmítám a zkrátka zůstávám v klidu.. Kdyz se v práci někdo stresuje nebo se stresujou klienti tak mě to nezajímá. Připadá mi to jako blbost zůstávat doma, když nejsi na rizikovem těhotenství. Zbytečně se připravujes o peníze a o dobře vztahy na pracovišti.

j.a.n.i
20. črc 2015

@koordinatorka_odboje V tom případě máš rozhodně někoho z prapředků blbce, když se rozmnožovali i během války...

j.a.n.i
20. črc 2015

@koordinatorka_odboje A v zahraničí se taky rozmnožují pouze blbci, to jen tady máme samé genie, alespoň podle počtu neschopenek.

mandala
20. črc 2015

@koordinatorka_odboje Mě bylo řečeno, že stres jako takový miminku nemůže ublížit a přesčasy jsem dělala jako těhu taky, do té doby, pokud jsem mlžila, pak už jsem odcházela domů normálně. Nevím, kde děláš, tak nemůžu soudit, ale pokud se vyloženě nenamaháš fyzicky, pak bych v tom takový problém neviděla. 😉

koordinatorka_odboje
autor
21. črc 2015

@j.a.n.i nebudu se tady s tebou pouštět do nějakých pro mě zbytečných polemik, kdo je větší blbec. Nerozumím, co stojí za tvým trapným extempore s válkou a zahraničím a upřímně, ani se nebudu obtěžovat se snahou to chápat a ani ti dále odpovídat.

koordinatorka_odboje
autor
21. črc 2015

@karlajasmine
@scruffy
@mandala
Díky za odpovědi, stejně ještě uvidím, jak dopadne další vyšetření a pak se rozhodnu

dagik
22. črc 2015

A nebo proč ne, proč to neoznamit v praci a jako vedena na neschopence, či rizikovem mas přeci taky možnost změny pobytu a nebo oznámit a domluvit se jestli by jsi mohla dovybrat dovolenou, stejne ji pak když tak budou muset p doplatit po mateřské, a jako oplátku ochoty dochodit pak ten zbytek jako chvíli, třeba budou aspoň za to řadí i aby si mohli najít náhradu. Aspoň pujdes s pravdou ven, budeš aspoň fer a můžeš se domluvit a třeba to tam az na ty prescasy ještě chvíli vydržet. Nebo pokud to tak fakt cítíš jako moc stresující říct ze pujdes na neschopenku s těhotenstvim a i tam je možnost přeci dovoleny

dannyblakely
22. črc 2015

Já makala 10 let, posledních pár měsíců jsem byla ale nucena vzít práci v call centru, když naše stavební firma zkrachovala.. Byl to děs.. deset hodin denně po sobě nechat řvát zákazníky a ještě být "pozitivně" motivována nadřízenými. Sekla jsem s tím, když na mě borec z ničeho nic do telefonu začal řvát, jen jsem zvedla telefon. Ty děti vnímají všechno a je mi jedno, že jsem přišla o peníze a mateřskou, ale mám klidnou a vyrovnanou holčičku. Za to to stojí. Klidně bych být tebou zůstala marod, páč zdraví dítěte je ta nejdůležitější věc, ať si říká kdo chce co chce. Kdybych nadále pracovala tam, kde dřív, klidně bych tam byla celé těhotenství, ale takto ani omylem. A budu hnusná, ale v tu chvíli, kdy stresuju sebe a své dítě, bych se na nějaké nadřízené a kolegy v práci vybodla.