Nárok na mateřskou, vlezu se do ochranné lhůty?

blonde22
22. čer 2017

Ahoj holky,potřebovala bych poradit. V práci jsem podala výpověď k 1.7.2017 a běží mi výpovědní lhůta,která končí 31.8.2017. S přítelem se chceme snažit o miminko a vím,že po skončení PP jsem v ochranné lhůtě,která trvá 180 dní,aby jsem měla nárok na mateřskou. Mám odpracováno 2 roky a zajímalo by mě,kdybych otěhotněla během července nebo srpna jestli se vlezu do té ochranné lhůty. A ještě bych se chtěla zeptat jestli si i tak mohu pak zvolit kolik let chci rodičák. Chci jít totiž jen na 2 roky.Předem děkuji všem za odpovědi. 🙂

pajounek
22. čer 2017

Do 180 dnu bys mela nastoupit na md, abys na ni mela narok - a to je 6-8 tydnu pred porodem, takze cca v pulce 8.mesice. Takze si myslim, ze se do toho spis nevejdes.
Rodicak si muzes zvolit i pres tatinka, pokud ma narok, ale stejne prijdes o ty penize za md.

j.a.n.i
22. čer 2017

@blonde22 Tak na to snad stačí kupecké počty, ne? Ideálně trvá těhotenství 40 týdnů od poslední MS, tedy 280 dní, na mateřskou můžeš jít nejdříve 8 týdnů před TP, tedy 56 dní před TP, takže 224 dní od poslední MS a z tedy poslední MD smí být nejpozději 44 dní před koncem pracovního poměru, vše za ideálního stavu, ale jelikož svět není ideální, tak přidat alespoň 14 dní jako rezervu a z toho jasně vychází, že těhotnět po podání výpovědi není zrovna rozumné... ono konec konců ta ochranná lhůta je postavena přesně tak, aby chránila ty, které otěhotní v době, kdy o výpovědi neví.

pralinka21
23. čer 2017

Já mám s touhle situací osobní zkušenost. Podala jsem výpověď, už jsem to tam nemohla vydržet a ejhle po měsíci jsem překvapeně zjistila, že jsem těhotná. Takže já byla ráda, že existuje nějaká ochranná lhůta a využila jsem ji, už jsem na mateřské. Ale plánovaně bych do toho nešla. Když jsem přinesla neschopenku, že mám zdravotní problémy, šéfka na mě byla hnusná a obvinila mě, že jsem si to naplánovala??? Za ty nervy to nestojí. Nastup do nové práce a v klidu otěhotni 🙂

j.a.n.i
23. čer 2017

@pralinka21 Jo, to pak vyjde, protože když zjistíš těhotenství, tak jsi cca 5tt a tedy už vlastně 5 týdnů "těhotná" i když je jasné, že reálně ty první 2 ne, ale podle toho jak se těhotenství počítá.

blonde22
autor
24. čer 2017

@pralinka21 Taky jsem dala výpověď,protože mám dost stresové zaměstnání a už to dál nešlo. A teď,když jsem podala výpověď,tak se po mě začal vozit šéf a já vůbec netuším jestli to tam zvládnu ještě vůbec tu dvouměsíční výpovědní lhůtu. :( Mám z toho tam strach a už právě chceme miminko,biologické hodiny tikají atak mě napadla tahle varianta,ale je pravda,že to není nejlepší řešení a nemusím se do toho vejít. Ale když najdu novou práci a nastoupím,tak je blbost otěhotnět ve zkušební době nebo těsně po ní. Takže asi budeme miminko odložit o rok :(

pralinka21
24. čer 2017

@blonde22 To úplně chápu, já když dala výpověď, tak se mi neuvěřitelně ulevilo. Pracovala jsem tam 9 let!!! Šéfka se ukázala jako pěkná píp... taky se po mě začala vozit, sledovala mě na kamerách, co dělám a kontrolovala mi docházku a prý ať nepočítám s doporučením do příští práce??? Tohohle se člověk dočká po 9 letech. Je to smutný. Nevtipnější je, že měsíc předtím než jsem se takhle rozhodla jsem přišla o mimčo hned v začátku, tak jsem ani nepočítala s tím, že by se to povedlo. A ejhle, povedlo se. Jediné, co mě mrzí je, že jsem s tou výpovědí nepočkala, měla jsem smlouvu na dobu neurčitou, ale mě prostě nenapadlo, že po samovolném potratu hned otěhotním 🙂. Držím palce, ať si najdeš pěknou práci a brzy se dočkáš mimča.

zuzanasmekalova
29. lis 2017

Ahoj potřebovala bych poradit. Od 15.3.2016 do 30.7.2017 jsem pracovala s tím že jsem přestoupila do nové práce a to od 1.8.2017 ale už jako těhotná 16.10.2017 semnou zaměstnavatel ukončil pracovní poměr ale s tim že mi stále neschopenky trvá tedy se ptám jestli mi vzniká nárok na Mateřskou? 270 dní mám oddělených a pak jestli se na mě vztahuje nějaká ochrana lhuta? Děkuji za odpověď jsem z toho jelen :( termín porodu mám 19.3.2017 tudíž bych na Mateřskou měla nastoupit v lednu..