icon

Nástup do zaměstnání v 18tt

teryszek007
2. kvě 2017

Maminky mám dotaz. Jsem v 18tt. Dneska jsem byla na pracovním pohovoru. Můžu zaměstnavateli zatajit, že jsem těhotná? I na lékařské vstupní prohlídce? Šlo by o raní i noční 12hod směny. Zkušební dobu bych snad utajila. A poté nastoupila na PN. Až do nástupu na mateřskou. Děkuji.

Strana
z4
terezapetrova
3. kvě 2017

@marietriskova22 co konkrétně děláš? jinak bohužel v 6tt muže a nemusí byt nic jiste. Jsi úplně na zacatku, je to potvrzeno DR? Držím palce

marietriskova22
3. kvě 2017

@terezapetrova Dělám operátora ve výrobě, plasty do aut se tam dělají..je to na 3 směny..už 5 den si pravidelně ráno dělám těhotenský test,a pozitivní.. Konec konců ten smrad mi vadí..je mi vždy zle..ani nejím pravidelně, protože to nestíhám..:(

terezapetrova
3. kvě 2017

@marietriskova22 minimálně bych zkusila vydržet než DR řekne, ze to vypadá dobre. A zas nemám zkušenost s takovou práci

marietriskova22
3. kvě 2017

@terezapetrova Je to moje první mimi,proto bych chtěla pro něj to nejlepší.. A nechci ho zbytečně ohrožovat :(

marietriskova22
3. kvě 2017

@terezapetrova Zítra právě k ní jdu,tak jsem zvědavá.. :(

terezapetrova
3. kvě 2017

@marietriskova22 to úplně chápu každy chce to nej pro každé své dítě 🙂 ale spis je člověk u toho prvního takovéh vyjukanejsi aspoň ja jsem byla 🙂

terezapetrova
3. kvě 2017

@marietriskova22 držím palce 🙂

marietriskova22
3. kvě 2017

@terezapetrova No vyjukana jsem byla,o to nic,ale když se to povedlo tak jsem byla šťastná, no ale pak přišla ta práce :( jinak moc děkuji,snad to bude dobrý zítra

kacenecka_24
4. kvě 2017

Spousta zaměstnanců do práce nastoupí a za mesic jde na ucelovou neschopenku a třeba ještě pri ni pracuji na černo. Tady jsou nemocenské v těhotenství pranyrovany. Byt tebou, v první rade se ohlizim na to, abych zabezpecila sebe a dítě, oni se ani zaměstnavatele kolikrát nechovaji uplne fer, spis i na hranici zákona.

xpila
4. kvě 2017

@kaja2016 No jako je to tak, prostě dneska už není skoro nikde. A když už, tak nejdřív na dobu určitou a až pak na neurčito.

journals
4. kvě 2017

Já myslím, že nástup v 18 tt reálný moc není. Dřív, nebo později to praskne a ty budeš mít stejně jen stres z toho, kdy to vyjde najevo. A to ani nemluvím o tom, že ty noční a dlouhé směny fakt ideální nejsou.
Etickou stránku věci tu rozebírat nebudu, moje zkušenost je taková, že někdy zaměstnavatel raději zvolí výpověď pro nadbytečnost, než aby mu zaměstnankyně otěhotněla. Někdy je těžké chovat se "pěkně" protože ono se to může i dost vymstít. Já pracovala už na poloviční úvazek od vysoké, předtím brigády, nikdy jsem vyhozená nebyla, až po mých 30. narozeninách, kdy zaměstnavateli došlo, že jsem vdaná a mohla bych chtít rodinu. A chvíli to taky vypadalo, že budu těhotná, na pracovním úřadě a tedy bez nároku na mateřskou. A na to bych nárok neměla po 10 letech souvislého zaměstnání. My jsme s manželem do možného těhotenství šli i v případě, že mateřská nebude, naší finanční situaci by to naštěstí neovlivnilo, ale to, že 10 let řádně pracujete a skončíte s nálepkou nemakačenka a sociálního případu (jak je někdy společnosti prezentováno), tak to je opravdu nemilá zkušenost.
Někdy člověk nemusí být sociální případ, aby zjistil, že ne vše je někdy tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát. U nás to nakonec dopadlo vše úplně jinak, ale vím, že do takové situace se člověk dostane ani neví jak.
Na tvém místě bych to zaměstnání asi nebrala, ty dva měsíce by mi nestály za ten stres, nevyspání a únavu z dlouhých směn, ale pokud je vaše finanční situace taková, že to bez tvé pomoci nepůjde, tak ti asi stejně nezbyde nic jiného, než to zkusit... Hodně štěstí a pohodové těhotenství, hlavně na sebe buď opatrná!

terezapetrova
4. kvě 2017

@marietriskova22 tak jak? 🙂

kaja2016
5. kvě 2017

@xpila tak to se asi pohybujeme v jiných kruzích. Já znám v okolí jednoho člověka, kdo to takto mel.

xpila
5. kvě 2017

@kaja2016 Tak v mém okolí 99 % lidí a myslím, že to má tak tady většina. V dnešní době prostě dobu neurčitou dostane hned málokdo.

kaja2016
6. kvě 2017

@xpila to je zajímavý a o jaké profese jde?

terezapetrova
6. kvě 2017

@kaja2016 ja si taky myslím, ze těch profesi kde Ti napřed daj smlouvu na dobu určitou je vetsina. Tak ze strany zaměstnavatelů je to logicky tak jednak zamestnanec nemusí byt dobrej tak je to pro zamestnavatele lepší, ze muže ukončit poměr nebo treba zaměstnanec se muže víc snažit kvůli tomu aby dostal poté smlouvu na dobu neurčitou.

j.a.n.i
6. kvě 2017

Taky bych to tak viděla, zbavit se nevhodného zaměstnance je sakra složité a přetvařovat se 3 měsíce zkušebky (či tajit těhotenství) lze, rok či 2 už to jde podstatně hůř.

vineta
6. kvě 2017

@kaja2016 Já mám tak nějak pocit, jestli si nepleteš určitou a neurčitou😉.. Skoro všechny profese dávají nejdřív na dobu určitou. Neznám nikoho, kdo by dostal rovnou neurčitou.

tulikiss
6. kvě 2017

@vineta tak ono asi hodne jde o obor ve kterem se kdo pohybuje, napr. v IT sem se jeste nesetkala s tim, ze by se davala na dobu urcitou.

kaja2016
6. kvě 2017

@vineta hele a o jakých profesích mluvíte?🙂 Takhle to je trošku jedná paní povídala🙂 Já dělala v administrativě nadnarodnich společnosti a v nezisková hodně. Moji známý jsou tam odsud také. A pak mám kolem sebe lidi hlavně pracující ve zdravotnictví, školství. Právě že zdravotnictví znám jednoho člověka, který to měl napřed určitou a pak neurčitou. Jinak ještě znám samozřejmě další profese, většinou VS. A na mateřský jsem teprve rok. Já vám věřím, jen mě zajímá čím to, že máme totálně jinou zkušenost.

vineta
6. kvě 2017

@kaja2016 VŠ vzdělání, právnické profese, dá-li se tak shrnout- od justice přes státní správu (před služebním zákonem) a ngo po soukromou sféru, plus přátelé ing z eko směrů- banky, auditorské společnosti atp. IT, co znám, jedou na švarc systém.

kristyn.g
7. kvě 2017

my se pokoušíme o mimino a hledám si práci, o mimino se pokoušíme už skoro rok a nic tak už se nestresuju že co když otěhotnim... kdybych ted otěhotněla tak už bych práci asi nehledala, zustala bych na brigádách...
Kdybych otěhotněla hned na začátku tak nevím jestli bych to řikala, těhotenství není nikdy jisté že dopadne na začátku tak bych to řekla až po těch třech měsících...
Pokud si v situaci kdy práci prostě pořebuješ a chceš pracovat až do konce tak bych tam nastoupila, máš na to právo, nemusíš se nikomu zodpovídat.

xpila
7. kvě 2017

@kaja2016 Jsou to všechny možné profese - od administrativních přes manuální až po manažerské. Třeba u nás se dává smlouva nejdříve na rok, pak na 3 a pokud se člověk jó osvědčí, tak teprve na neurčito. Teda pokud to není někdo naprosto unikátní. A takhle to mají naprosto všichni v mém okolí.

kaja2016
7. kvě 2017

@vineta
@xpila hm, jsem překvapená, upřímně se mě to teda vůbec nelíbí, že to takhle funguje

anetka1701
7. kvě 2017

Já fakt nechápu, že tady pranýřujete někoho, kdo se snaží si vydělat peníze a fungovat na rodičáku místo toho, aby natáhl ruku a čekal :(

Držím @teryszek007 palce at to dopadne co nejlíp pro ní i pro mimčo :o) P.S. jestli tě nevezmou, doporučuju zkusit sehnat práci přes agenturu - klidně na DPČ. Do mateřský se ti to bude počítat taky, vezmou tě zcela určitě a popravdě u agentury nemusíš mít výčitky svědomí, že okradeš zamětnavatele :o)

teryszek007
autor
10. kvě 2017

Tak holky, zaměstnaná už jsem ☺ práce je tam celkem fajn i když za minimální peníze ale určitě lepší než sedět doma ☺ takže pokud nenastanou komplikace, vidím to až do mateřské ☺

cranbie
10. kvě 2017

@teryszek007 Tak se drž!!! bude to určitě dobrý 🙂 ale nepřetěžuj se!!!

j.a.n.i
10. kvě 2017

@teryszek007 Tak super, to by ti mohl vyjít i nárok na mateřskou...

kocka5
13. kvě 2017

@teryszek007 myslím, že ti to všechny přejem i když trochu moralizujeme,,,,,,, důležité je zabojovat teď........👍

teryszek007
autor
23. čer 2017

Holky tak všechno v pořádku a už jsem na nemocenské ☺ nárok na PPM tedy vznikl a v práci do teďka nikdo nic nepoznal 😉 Všem moc děkuji za rady ☺

Strana
z4