Nástup do zaměstnání v 18tt
Maminky mám dotaz. Jsem v 18tt. Dneska jsem byla na pracovním pohovoru. Můžu zaměstnavateli zatajit, že jsem těhotná? I na lékařské vstupní prohlídce? Šlo by o raní i noční 12hod směny. Zkušební dobu bych snad utajila. A poté nastoupila na PN. Až do nástupu na mateřskou. Děkuji.
@teryszek007 Tak ale na to, abys mela nárok na mateřskou, nepotřebuješ smlouvu na dobu neurčitou. Já taky nastupovala z dlouhodobé brigády. Tak a když pominu toto všechno, tak pokud otec dítěte pracuje a odvádí daně, tak má nárok na mateřskou on a tudíž můžeš doložit jeho vyměřovací základ a pokud je v dostatečné výši, tak si pak můžeš normálně výšku rodičovského příspěvku určit sama a tím defakto i to, jak dlouho budeš doma. Nemusíš to počítat na roky, ale na měsíce a rozpočítat si to podle toho, kdy pak předpokládáš, že ti dítko vezmou do školky...
Vzdyt rodicak jde vypocitat z prijmu otce ditete,pokud splni podminky,takze urcite to nemusi byt do 4let veku ditete.A nikd neni dano,ze ted brisko neni a do mesice se proste nemusi objevit...
No nastoupit můžeš,ale zkušebku nepřežije s,vyrazej tě,jakmile ti vyroste pupek a PN ti nepomůže a na pracák to pak nepůjde.podle mě zahraješ max 2 měsíce.a na mateřskou stejně nebudeš mít potom nárok,jen rodicak.musis pracovat alespoň 180 dní.to nesplnis.takze zbytečně si budeš dělat zlo.ochrana lhůta se opravdu nevztahuje.bohuzel blbá situace,ale zkus brigády, cokoliv jinyho...a na chlapa si můžeš zvolit jinou variantu rodicaku,já to tak měla u druhého...
Poradne bych se na tuto situaci informovala, jak by to bylo atd. Jak dlouho bys musela vydrzet, aby narok na materskou byl..
Mozna predchozi prace byla lepsi proste neukoncovat a jit na neschopenku :-/ ale souvislosti neznam.
Jinak chapu, jde proste o ty penize na materskou, rodicak pak jde volit treba do tech tri let i pres tatinka, ale uz to je cca o 1500,-/mesic potom nizsi castka.
Nebo je i moznost, aby tatinek sel "papirove" na materskou a ty pak po jejim skonceni na rodicak..
@properjoey na mateřskou mám nárok pokud za poslední 2roky odpracuji 270 dní. Což mám. Pouze potřebuji byt zaměstnaná v době nástupu.
@pajounek do porodu mi zbývá 150 dní. Což znamená, že musím ještě odpracovat cca 75- 80 dní aby vznikl nárok na mateřskou ☺potom i když by se pracovní poměr ukončil už budu v ochrané lhůtě.
A jestli to utajis, jsi dobra ;) me by nocni 12-ky asi zabily :D
@properjoey Bude mít ochrannou lhůtu v délce jejího posledního zaměstnání. Nejdřív může jít na MD od ukončeného 32.týdne, tj. za 14 a něco týdnů. Takže teoreticky jí stačí vydržet aspoň cca 2 měsíce v té práci, než ji případně vyrazí v rámci zkušebky + ta ochranná lhůta v délce trvání posledního zaměstnání aby se jí kryla s dobou nástupu na mateřskou.
Jako košér to jednání úplně není (i když nelegální to též není, nikdo nemá právo se jí na těhotenství při pohovoru ptát) a třeba já bych do toho asi nešla, ani ne tak kvůli tomu, že bych měla něco zatajovat zaměstnavateli (i když ano, bylo by mi to blbé), jako hlavně teda ty noční a dvanáctky, ani jedno není pro těhotnou vhodné (pokud je chce dělat dobrovolně, tak nic proti ničemu, no). Ale chápu, že tonoucí se stébla chytá a mít nebo nemít 28 týdnů mateřské a potom mít možnost zvolit není zanedbatelné. A je to pak plně její zodpovědnost, že do toho jde.
@properjoey Mateřskou v pohodě mít může a na mateřskou musí pracovat 270 dní, ne 180, což by taky splnila. Vidíš to moc černě.
@pajounek Nic by měsíčně nižší nebylo, vždy záleží na DVZ.
@xpila to nepopiram 🙂 ale muj komentar byl postaven takto 🙂
@teryszek007 mit nebo nemit ppm je podle me taky docela prilepseni do rozpoctu, takze pokud to zvladnes, proc ne 🙂
@pajounek ano... přesně o toto mi jde 😉 abych měla ppm... ono přece jenom je to pořád více peněz než pouze rodičák ☺☺
Holky nevíte kdybych časem chtěla miminko,ted jsem mela rodicak a za pul roku budu nastupovat do prace,kolik musím mít odpracovano abych mela mateřskou?Doposud jsem mela jen same brigády a rodičovská vim ze už nestačí.Dekuji
Já jsem před pár lety řešila podobnou situaci. Vrátila jsem se v 18.tt z 8měsíčního pracovního pobytu v zahraničí a uvažovala jsem, jestli si ještě hledat práci v ČR nebo ne. Nakonec jsem se na to vykašlala jednak z toho důvodu, že by mi to nepřišlo úplně fér mlžit na pohovorech a pak jsme taky měli dost zařizování s bydlením, svatbou atd. (Pobírala jsem tehdy jen minimální podporu na základě bývalého pracovního poměru v ČR + manžel měl maximální podporu než si našel zaměstnání) . Když to teď vidím zpětně, asi bych se rozhodla stejně, břicho jsem sice neměla skoro ani v 9. měsíci (pod volnou mikinou by u mě nikdo nic nepoznal), ale byla jsem dost unavená a noční dvanáctky bych asi moc nezvládala. Každopádně držím palce, ať se rozhodneš jakkoliv!
@pomoztekacence Za poslední dva roky k datu nástupu musíš splnit 270 dní nemocenského pojištění, tj. být zaměstnaná.
@ninive211 Ani to nemusí být 2 měsíce, ale stačí nějakých 7 týdnů, což myslím, že může být i reálné... a hlavně i když zaměstnavatel to těhotenství zjistí, tak spousta zaměstnavatelů čeká až na konec zkušebky a vyhazuje až při něm, je to celkem logické, pokud bude fungovat, tak proč si takového člověka nenechat, dokud to jde bez nějakého velkého rizika...
@kaja2016 jasně, jsme výjimky, ale u mě to bylo daný i tím, že šlo o specializovanou práci plus ještě s angličtinou a oni by stejně nikoho jinýho hned nesehnali, kdo by se jim tam chtěl stěhovat. chápu, že jsou místa kde je zájemců dost a proč by si dělali starost s těhotnou...asi záleží na pozici i na vedení no 🙂 ale držím palce!
Na jednu stranu je chválihodné, že hledáš práci i v těhotenství, které mnoho holek chápe spíš jako stopku a ze zaměstnání mizí na neschopenku nebo jsou prostě doma. Chápu, že je to nefér vůči tobě - X let pracuješ pilně v zaměstnání, pak jsi "odejita" a nemáš nárok na mateřskou, kdežto někdo rok, dva pracuje a má ji jistou.
Na druhou stranu je to nefér i vůči zaměstnavateli, který vynaloží čas a peníze na to, aby tě zaškolil a ty si to defacto máš pak odpracovat + ještě dostáváš mzdu.
Rozhodnutí je na tobě - holky toho dost napsaly přede mnou, ale peníze na stromě nerostou.
@cranbie aha, chápu. Víš co, spíš je to pro zaměstnavatele i finančně nevyhodne☹ a díky, že držíš palce, já už mám ale doma roční dcerku, na mateřskou jsem dosáhla, ale pracovní poměr mi již netrvá, na další mimco jsem smířená, že půjdu rovnou na rodicak, snad do té doby uzakoni ten tříletý🙏🙂
@teryszek007 jakoze si myslíš, ze takhle budeš vypadat ve 40tt?
Ahoj holky,chci se zeptat, jsem zaměstnanec od 2.05.2017 ale zjistila jsem že jsem těhotná, zítra jdu k lékaři,dnes jsem z práce šla domů dřív bylo mi neskutečně zle,je tam smrad dýchám tam spáleniny plasty a je tam prach,myslíte si že je dobrý nápad v zaměstnání nadále pokračovat? Nebo radši jít na neschopnost a být v klidu doma,bez stresu a podobně? Děkuji 🙂
@teryszek007 jinak k dotazu zkusit zatajit to můžeš. Co bude s vývojem Tveho tehu atd dopředu předpokládám vědět nemůžeš 🙂 držím palce ať je to pro tebe dobre 🙂

@teryszek007 jako urcitt mas pravo tu praci zkusit;) zadny zatajovani neprobehlo, doktor te taky neuznal nedchopnou prace, takze cajk. Ale!!! ac to je prace uvnitr: co ty vypary a tak? Cetla jsem omehdy vedeckou studii, ktera se timhle zabyva, a jako fakt bych se tomu v tehotenstvi nevystavovala. Nerikam jet su natankovat, ale pracovat v tom toxickym smradu cely den... Plus jeste otoky nohou, zvlast ted v lete, motani hlavy v horku?