Nástup na mateřskou a konec smlouvy

hankasnazilka
16. kvě 2018

Ahoj holky 🙂 vím ze dotazu tady na to je tu dost ale žádný moc neodpovídá mému “problému”

Nyní jsem v 7m těhotenství na nemocenské a 30.6.2018 mi konci smlouva na DU (neprodlouzi Ji) malý se má narodit 25.8. A my teď řešíme s přítelem nástup na MD a ochranou lhůtu 180 dnů a peníze ...

Pokud bych nastoupila na MD 8tydnu před porodem bude to vycházet přesně na toho 30.6. Tzn ze bych nárok na Md měla ale zase méně peněz ... proto jsem se začala zajímat i o ten nástup 6tydnu před termínem ale.. znamenalo by to ze by se na mě MD a ochrana lhůta taky vztahovala když bych vlastně byla 2tydny nezamestnana ? To bych musela na UP? Nebo bych byla ty 2tydny na nemocenské jako jsem už ted ?A vztahovala by se na mě ochr.lhuta ?

Děkuji 🙂)))))

lobella
16. kvě 2018

@hankasnazilka tak pokud jsi na nemocenske, tak si zamestnana az do uschopneni, pokud vim dobre, a smlouva ti skoncit nemuze

raduushka
16. kvě 2018

Ochranná lhůta je 180dní od ukončení smlouvy a vztahuje se na všechny a když nastoupíš na MD toho 30.6. tak budeš mít stejne peníze jako kdyby ti to vyšlo a nastoupila by jsi dříve. MD se počítá z platu za poslední rok do doby než jsi nastoupila na nemocenskou.

raduushka
16. kvě 2018

A dokud jsi na nemocenské tak myslím že na UP nemusíš i když ti skončí smlouva.

dancamich
16. kvě 2018

Smlouva Ti skončí, ale nemocenská Ti bude dál pokračovat. U první dcery mi skoncil pracovní poměr na dobu určitou k 30.5. a PPM začínala 6.6.. Ten týden jsem dál pokračovala v pracovní neschopnosti, i když už jsem nebyla zaměstnaná.

dancamich
16. kvě 2018

@raduushka Máte pravdu, na pracák nemusí, zůstane prostě v pracovní neschopnosti po ukončení prac. poměru.

j.a.n.i
16. kvě 2018

@lobella Ale může, smlouva na dobu určitou prostě uplynutím skončí, neschopenka na to nemá vliv.

priefi
16. kvě 2018

@hankasnazilka ochranna lhuta bezi po ukonceni PS, takze klidne bez na variantu 6 tydnu. Na UP nemusis, i kdyz Ti neprodlouzi PS, nemocenska bezi dal, takze z nemocenske nastoupis na MD (nezapomen zamestnavateli pak zanest formular a na ZP nahlasit nastup na MD)

dara8
16. črc 2018

Ahojte, potřebovala bych poradit, jestli někdo nemáte podobnou zkušenost nebo radu, protože už opravdu nevím. Jsem od 3. 4. 2018 na neschopence a 6. 6. 2018 mi skončila pracovní smlouva a nebyla prodloužena, jelikož jsem těhotná. Zjišťovala jsem informace, jak je to dále po skončení smlouvy a bylo mi řečeno, že neschopenka pokračuje dále i po skončení smlouvy. Akorát to musím nahlásit na pojišťovně, to jsem provedla, ale potřebovali výpis ze sociálky o vyplacených dávkách nemocenského pojištění, které jsem doložila. Jenže mám teď problém s bývalým zaměstnavatelem, protože mi tvrdí, že tento měsíc mi nepřijdou peníze, protože mi to sociálka nemá z čeho vypočítat, když už teď nejsem zaměstnaná. Že jsem měla sociálce doložit příjmy, aby mi měla z čeho neschopenku vypočítat. Je mi divné, že jsem na sociálce byla a uvedla jsem, že neschopenka trvá i po skončení prac. smlouvy a neřekli mi, že by potřebovali doložit nějaké příjmy. Myslela jsem, že tohle budu řešit, až ponesu papíry kvůli mateřské. Nevíte někdo jak to tedy je, prosím?

Děkuji.

lachtanice86
16. črc 2018

@dara8 jestli stále běží ta stejná pn nic odkládat nemusíš. Výpočet poběží z toho co tam už mají. Tedy z toho co doložil zaměstnavatel.

raduushka
16. črc 2018

@dara8 Když jsi nastoupila na PN před koncem pracovního poměru tak podle mě nic dokládat nemusíš. Ale pro klid duše bych si na sociálku zavolala a raději se zeptala.

dara8
16. črc 2018

@lachtanice86 děkuji za odpověď. Ano běží stále stejná pn, totálně mě zaskočilo a vyděsilo, že mi bývalý zaměstnavatel řekl, že mi nepřijdou peníze. Když jsem zařídila vše, co mi bylo řečeno. Prý mi k 6. 6. skončila smlouva a už za mě nic řešit nemusí. A přitom jsem se dočetla, že lístky na peníze se mají dávat bývalému zaměstnavateli, i když skončí prac. smlouva a neschopenka trvá..

dara8
16. črc 2018

@raduushka dobře, raději si na sociálku zavolám a ověřím to. Moc děkuji.

lenoulinkaa
16. črc 2018

@dara8 po skončení pracovního poměru můžeš lístky na peníze posílat sama na OSSZ a můžeš tam poslat i ukončení neschopenky. Není nutné využívat zprostředkování přes bývalého zaměstnavatele.

lachtanice86
16. črc 2018

@dara8 lístek na peníze můžeš nosit na socialku sama.

dara8
16. črc 2018

@lenoulinkaa budu tedy lístky na peníze posílat na OSSZ sama. Já jsem se právě na různých diskuzích dočetla, že i po skončení neschopenky dávali lístek na peníze bývalému zaměstnavateli. Dokonce i na právnickou poradnu jsem psala a taky mi bylo sděleno to samé. Tak aspoň už vím, že si to raději můžu zajistit sama.

lachtanice86
16. črc 2018

@dara8 no tak zaměstnavatel už ji k ničemu nepotrebuje. Tak nevím proč to dávat kemu

lenoulinkaa
16. črc 2018

@dara8 na stránkách cssz je technická novela platná od 1. 2. 2018 a tam je to napsané, že si to muzes posílat sama oddil povinnosti pojistence http://www.cssz.cz/cz/nemocenske-pojisteni/novy...

dara8
16. črc 2018

@lenoulinkaa děkuji za odkaz. Aspoň už vím, že to můžu posílat sama.