Nástup na mateřskou, když jsem nezaměstnaná

blessi
3. srp 2017

Zdravím všechny a prosím o radu zvláště ty, kdo byl v podobné situaci. 31.7. mi skončila smlouva v práci (měla jsem ji na dobu určitou) a 15. 8. mám nastupovat na mateřskou dovolenou. Od 1.8. jsem se teda musela přihlásit na pracák, ale po těch 14 dnech chci hned nastoupit na mateřskou - nárok na ni mám - mám odpracováno více než 270 dní v posledních dvou letech a jsem v ochranné lhůtě (180 dní). Potřebuji ale poradit, kam s potvrzením od lékaře, že nastupuji na MD. Zanesu to nejspíš na prac. úřad a pak ještě někam? Na sociálku? A musím dokládat ještě něco dalšího? Vím, že normálně se to předává zaměstnavateli, ale když jsem nezaměstnaná a nárok na ty peníze mám, tak nevím, kde přesně se o ně hlásit. Děkuji všem za rady.

gwendolina221
3. srp 2017

Jsem ve stejné situaci a na sociálce i na pracáku mi řekli, že to musím donést bývalému zaměstnavateli, že tam patří ještě nějaké údaje od něj.

monkey8
3. srp 2017

Ja resila skoro stejnou situaci a nesla jsem papir od doktora do byvale prace a ti to vyresili na socialce, na pracaku jsem to jen nahlasila, ze budu brat materskou. A pak jeste zajit nahlasit na pojistovnu ze pobirate materskou. To je ma zkusenost🙂

j.a.n.i
3. srp 2017

@blessi Je to přesně tak, jak píší holky, papíry na mateřskou dáváš do bývalé práce a odhlásíš se z UP a na zdravotní pojišťovnu nahlásíš, že pobíráš PPM. A jinak tedy na UP si se hlásit nemusela, i když chápu, že to člověk kvůli podpoře udělá 🙂

blessi
autor
3. srp 2017

J.a.n.i. to jsem vazne na pracak nemusela? To jsem nevedela, jinak bych se na to vykaslala. Jsou s tím jen starosti...

j.a.n.i
3. srp 2017

@blessi Ne, nemusela, protože pro zdravotní pojištění stačí, když si "někde vedená" část měsíce a jelikož budeš od 15.8. na PPM, tak by ti to stačilo.

blessi
autor
3. srp 2017

No, škoda, ze jsem to nevěděla. Na pracak bych timpadem nesla. Ale teď už je to jedno. Mam jeste jeden dotaz, potvrzení od doktorky dám teda bývalému zaměstnavateli a na pracak a pojišťovnu uz žádné dokumenty nedokládám? Proste jen nahlasim, ze jsem nastoupila na MD.

j.a.n.i
3. srp 2017

@blessi No, na pracáku jim do toho celkem nic není, když řekneš, že se chceš odhlásit, tak k tomu nic nepotřebuješ. A na ZP mohou chtít nějaký papír o pobírání té mateřské, ale taky nemusí, není to úplně jednotné, ale nahlásila bych to tam a uvidíš, oni ti řeknou.

blessi
autor
4. srp 2017

Děkuji všem za odpovědi. Už v tom mám jasněji 😉