Nemocenská, smlouva na určito, 12+3tt. Jak to udělat?
Holky pomoc! Hrozi mi, ze mi nebude prodlouzena smlouva na urcito, tj. do 31.8.2019. Zitra se mnou chce mluvit nejvyssi. Zachrani me, kdyz pujdu hned od patku marodit? Rodit budu az v breznu. Nechci zustat doma bez penez. ☹
Ahoj. Jsem ve stejné situaci. Šla jsem záměrně marodit dřív, než mi vypršela smlouva, ale je to k ničemu. Pokud jsi na nemocenské a smlouvu na určito, nejsi nijak chráněná. Bohužel. Mně ze zaměstnání už volali, že mi jí neprodlouží, takže mě čeká nejspíš spousta vyřizování a nemám ani pořádně šajna čeho všeho :-/
A ano, ochraná lhůta se na nás vztahuje. Jen nevím na jak dlouho :-/
Myslím, že je to 180 dní
Jít na PN a nárok na PPM bude ( pokud máte odpracováno 270 dní za poslední 2 roky a poslední zaměstnání trvalo déle než 180 dní)
@hanulinka8585 Pokud vám v pátek vystaví nemocenskou. Tak můžete pobírat az dokonce těhotenství. Nárok na mateřskou vzniká tehdy, když máte za dva roky odpracováno 270 dní a od výpovědi to je 180 dní do nástupu na mateřskou.
@bassetlady Trochu vás opravím těch 180 dní není jestli trvalo poslední zaměstnání to se počítá do těch 270 dnů. Ale 180 dní nesmí překročit od výpovědi po nástup na mateřskou. Tím pádem pokud nastoupí do 180 dnů na mateřskou tak má nárok na PPM.
Tak na neschopenku, jsem takhle od 6tt a smlouva mi skončila 30.6. Lístek na peníze dávám stále zaměstnavateli a žádost o mateřskou tam budu dávat taky.
@martt pokud by to poslední zaměstnání trvalo třeba jen 90 dní, tak je ochranná lhůta 90dní tzn. musela by na mateřskou nastoupit do 90 dní od ukončení smlouvy.
@bassetlady měla jsem poslední zaměstnání oddělaných tuším 100dni a na PPM jsem nastupovala178. den a PPM jsem normálně pobirala. Na socialce mi řekly tohle že se tam je ochrana lhůta 180 dnů.
Pokud mate smlouvu na dobu určitou a neprodlouží vám jí, po skončení pracovní neschopnosti vám skončí.
@martt moc bych to nešířila, to je chyba sociálky. Správně jste na PPM nárok neměla mít 😉
"Ochranná lhůta se počítá u žen, jejichž zaměstnání skončilo v době těhotenství a činí tolik dní, kolik trvalo poslední zaměstnání, maximálně však 180 kalendářních dní." (http://www.nicm.cz/penezita-pomoc-v-materstvi
@oveckaluky ne smlouva končí ujednaným datumem
@bassetlady Jj, tak jsem to myslela. Smlouva skončí k datu ve smlouvě, ale nemocenskou jí budou vyplácet do mateřské/rodičovské dovolené.
Dámy, a kdo hradí soc a zdrav pojištění? Nevíte?

@hanulinka8585 - no měla ste se zeptat zaměstnavatele na rovinu asi, pokud zustanete v práci, smlouvu vám asi ukončit může, pokud pujdete marodit myslím, že pro vás platí nějaká ochranná lhuta. Tak jestli vám dá dohodu o rozvázáni pracovní poměru nic nepodepisujte a jděte marodit.