Smlouva na určito a druhé mimi

neuspech
8. črc 2018

Maminky mám prozbu - mám smlouvu na určito pouze do srpna, tudíž jdu teď marodit protože termín až listopad. Chci se zeptat kdybych si dala mateřskou na 2 roky a pak nemohla otěhotnět jak se to řeší ? Mužů na pracak ? A dostanu nějaké peníze ? Chtěla bych děti po roce jen mám obavy aby to šlo 😊 Mate někdo zkušenost kdo si dal mateřskou na 2 roky měl smlouvu jen na urcito a druhé jim neslo ?

lachtanice86
8. črc 2018

@neuspech proč marodit? To by ti nedala ochranná lhůta?

blahova_andrea
8. črc 2018

pokud máš termín listopad, tak to už budeš mít skoro nástup na ppm, ne? myslím, že řešit teď, co bude za dva roky je předčasné. dost se toho může změnit a stejně z toho nic moc neovlivníš. pokud si dáš RP na dva roky a nestihneš otěhotnět, tak buď půjdeš do nové práce, na úp a nebo na pojišťovnu jako matka pečující o dítě.

chicky1j2
8. črc 2018

@lachtanice86 smlouva na dobu urcitou proste skonci, pokud nebude prodlouzena. Zadna ochrana lhuta se na ni nevztahuje.

blahova_andrea
8. črc 2018

@chicky1j2 ochranná lhůta ve smyslu pobírání ppm

lenoulinkaa
8. črc 2018

@chicky1j2 v ochranné lhůtě nastoupí na PPM, jestli byla dostatečně dlouho zamestnana.

lachtanice86
8. črc 2018

@chicky1j2 jakto že ne? Na ppm může nastoupit v ochranné lhůtě tak dlouhá jako poslední zaměstnání ale max 180dnu.

chicky1j2
9. črc 2018

@blahova_andrea

Ano na mateřskou ma samozrejme narok pokud je odoracovano, muj komentar byl myslen tak ze smolouva proste v srpnu skončí pokud nebude zamestnavatelem prodloužena. Ze se na to nevztahuje ochrana, ze tehotnou neomohou vyhodit.

blahova_andrea
9. črc 2018

@chicky1j2 no ale o tom otázka nebyla, ne? 😉

chicky1j2
9. črc 2018

@blahova_andrea nee a taky jsem neragovala na dotazujici, ale na komentář lachtanice86 😊

chicky1j2
9. črc 2018

@blahova_andrea akorat ona to myslela asi jinak nez ja 😊

ruzenkas
9. črc 2018

@neuspech já jsem taky měla na dobu určitou a to několik let po sobě (v neziskovém sektoru to tak jde) a tak teď půjdu na zkrácený úvazek do práce, abych měla nárok na další mateřskou. Je mi to líto a mrzí mě to, jsem na tom vlastně úplně stejně jako někdo, kdo nikdy nepracoval a to jsem byla u zaměstnavatele téměř 4 roky.

yasminna
11. črc 2018

pokud máš práci do srpna a porod v listopadu, tak se v pohodě vejdeš do ochranné lhůty pokud jde o pobírání PPM. A co se týká druhého dítěte, tak je úplně jedno, zda si dáš rodičák na dva roky, tři nebo 4. Zaměstnaná už nebudeš a tudíž mít nárok na PPM u druhého dítka mít nebudeš.

yasminna
11. črc 2018

@neuspech jinak bych řekla, že motáš termín mateřská a rodičák, ale to nevadí. 🙂 Stejně úplně nechápu jak jsi přesně myslela dotaz...Pokud by se vám druhé nedařilo, tak prostě nastoupíš do jiné práce. Pokud do práce nepůjdeš, tak můžeš jít na pracák, kde budeš pobírat nějakou almužnu, ale to už nemůžeš pobírat rodičovský příspěvek, bych řekla...Ale nevím no, na 100% ti to neřeknu, v životě jsem na pracáku nebyla. Ale třeba poradí někdo jiný. 🙂 Ale dle mě na žádnou dávku nikdo nárok nemá, pokud pobírá rodičák. Takže asi jen nová práce a nebo být doma zadarmo a jen se nahlásit na pojišťovně jako osoba pečující o dítě.

vikinkav
6. srp 2018

Ja bych se vetrela s dotazem, jsem na RD, smlouvu na urcito mam do konce tohoto roku, kdybych ted otehotnela a mela nastoupit na MD pristi rok (tedy po ukonceni smlouvy), ale stale v ochranne lhute, tak bych normalne opet pobirala PPM a potom RP jako u prvniho ze? Ze? 🙂