Neomluvená absence. Mají na to právo?

jablko321
13. pro 2023

Ahoj, pracuju ve fabrice, v listopadu jsem pri odpolední směne odesla v pulce smeny z prace, z duvodu nevolnosti. Vedoucímu směny jsem to oznamila, povolil mi odchod a tím to pro me bylo vyresene. K memu prekvapení jsem az na vyplatní pasce nyní v prosinci zjistila, ze jsem za tu pulku smeny dostala neomluvenou absenci a díky tomu přisla o premie. Zadny papir o neomluvene absenci jsem neobdrzela, nepodepisovala, nikdo me nijak neinformoval. Uz delsi dobu v praci ví, ze chci odejít, tak se mi asi mstí. Mají na toto pravo?

veroniquecz
13. pro 2023

@jablko321 pokud jsi si ty chybějící hodiny neodpracovala, nedonesla jsi potvrzení od lékaře nebo necerpala třeba půl den dovolenou, tak je to samozřejmě neomluvená abscence.

mimi1004
13. pro 2023

On ti sice povolil odchod, ale zajímala ses ty, jak se ti ty zbylé hodiny budou počítat? Evidentně ne, tak se teď nediv.

vladenkamaminka
13. pro 2023

No tak já odejít z práce a nedoložit to potvrzením lékaře nebo žádosti o půl den dovolené, tak krom snížené výplaty mám možná i vytykačku ne-li vyhazov…

gdpr
13. pro 2023

Ty si sama nemôžeš ospravedlniť absenciu 🤣 v práci to treba buď podložiť potvrdením najčastejšie od lekára alebo odpracovať a to, že si prišla len o prémie je ešte veľmi malý "trest" za neodpracovaného pol dňa

zuzkasim
13. pro 2023

Kdyby se mi tohle v práci stalo, musela bych si hodiny, kdy jsem byla z důvodu nevolnosti puštěna domů, nahradit. Popř. čerpat půldne dovolenou nebo donést potvrzení od doktora. Taky bych si nemohla dovolit to nechat jen tak a to mám vztahy v práci dobré.

martinka_33
13. pro 2023

Právo na to má, ale povinnost to řešit zrovna takto si myslim nemá... U nás to tedy chodí zcela jinak. Když se nekdo nechá v pulce smeny střídat z důvodu nevolnosti, chybejici hodiny se dodají z dovolené nebo z přesčasu. Neřešila jsem to a neomluvenou absenci jsem nemela...

hanka_12345
14. pro 2023

Podle me je to teda logicky
. Kdyz tam nejsi-nepodilis se na vyrobe,tim padem ti premie nenalezi

marketa1218
14. pro 2023

@jablko321 To buď ráda, že tě nevyhodili.

konidana
14. pro 2023

@jablko321 podle komentaru vyse jsi se mela zeptat , zda mas neco dokladat. Abych rekla pravdu, mne by to taky nenapadlo. Ani v jedne ze 4 firem, kde jsem pracovala, po zamestnancich nic podobneho nevyzadovali. Odchod z pracovniho procesu kvuli nevolnosti se resil vzdy jen ustne s bezprostrednim nadrizenym a hlavne se spolupracujicimi kolegy. Tech par hodin jsme meli normalne zaplacenych. Ale tedy nikdo to nikdy nezneuzival. Kdyz jeden chodil rano se zbytkacem, tak musel jit dom a mel Acko. A napotreti vyhazov. Ale to byl jen jeden jediny pripad.

dura175
14. pro 2023

Ve většině fabrik se docházka eviduje píchačkami a chybějící hodiny se musí buď nadpracovat, nahradit dovolenou nebo propustkou k lékaři.
@jablko321 Nikdo se ti nemstí, ty jsi dostatečně nedoložila omluvu či náhradu absence. Poučení pro tebe pro příště, aby ses vždy dopředu informovala, jak se nepřítomnost řeší. Od zaměstnavatele je to běžný postup, nebyla jsi v práci, nenáleží ti mzda. Na druhou stranu, tvůj nadřízený nebo personální to mohl řešit hned na začátku měsíce, kdy se docházka uzavírá. Mohli tě upozornit a buď by ti to nahradili dovolenou, nebo ti převedli mínusové hodiny do dalšího měsíce.

jane46
14. pro 2023

Jako pokud nejsi v práci, tak musíš mít buď dovolenou, sick day, být u lékaře nebo NV atd. Nemůžeš čekat, že odejdeš a oni to vykážou, že jsi tam byla. Chrání tím sebe... co když přijdeš a budeš tvrdit, že jsi se v ten čas zranila v práci? Co když se na place něco stane a budou to muset řešit. Co inspektorát práce, zákoník práce atd. Já pracuji v kanceláři, žádné píchačky, můžu se domluvit na čemkoliv... ale podle toho pak taky musí vypadat docházka. Teda mě by automaticky došlo, že "šéfe není mi dobře, jdu domů" znamená půl den dovolené a dořešila bych to před odevzdáním docházky.

sparkles9
14. pro 2023

@martinka_33 tak dovolenou ti musí zaměstnavatel nařídit 14 dní předem. Sami bez jejího požádání ji jí dát do docházky nemůžou, co kdyby ona pak tohle rozporovala? Z přesčasů jí to vzít mohli, to je fakt, pokud to nemají nějak upraveno vnitřním předpisem.

Pro autorku: nevím, jak dlouho tam děláš a jaké tam máte vztahy. U nás se to prostě vezme z přesčasů, pokud druhý den dotyčný nedonese potvrzení od doktora nebo nepřijde rovnou neschopenka....Ale neomluvenou absenci bychom teda nedali. Nicméně tak jako tak sis měla docházku kontrolovat a urgovat před uzavřením.

rosie18
14. pro 2023

Pokud odejdu driv z prace, domluvim se, jak si hodiny nahradim. Pokud nadelam, pripadne vezne z dovolene. Pokud jsi to neresila nijak, nemela jsi odpracovany plny fond pracovni doby. Jen tedy premyslim, proc se to vzajemne nejak nevykomunikovalo driv.

hanka_12345
14. pro 2023

Ja si teda nemyslim ze to je na vytykaci dopis ci vypoved. Bylo ji spatne to se stane a neodesla ze by to nikomu nerekl. Spis ale bud pul dna dovce a nebo strhnout z prescasu,cimz teda by nemela o premie prijit.

fouskovi
14. pro 2023

@jablko321 ty ses měla zajímat jak ten zbytek nahradit buď dovolenou nebo si ty hodiny dopracovat

glitterglue
14. pro 2023

@konidana ja uz jsem si rikala, jestli jsem jedina, kde by se to resilo domluvou a nic bych dokladat nemusela...ale mam kancelarskou praci.

zekrt
14. pro 2023

@glitterglue U nás by to taky šlo domluvou, pokud by se to nedělo nějak podezřele často. Ale jsme malá firma a vidíme na sebe.

moudivlacek
14. pro 2023

@glitterglue Podle me zalezi na povaze prace, u nas v kanclu se to tez neresilo, pokud to neni prilis casto a nic se nadelavat nemuselo, proste prace neutekla a holt si clovek maknul nasledujici den a stejne tu praci odvest musel. V pripade fabriky to asi bohuzel jinak nez dovolenou, sick day ci nadelanim nepujde, je to odlisny druh prace. Nicmene i tak bych ocekavala treba, hele nezlob se, takto to nejde, bud si vem pul dne dovci nebo... ale asi jsem delala vzdy v naprosdto odlisnem pracovnim prostredi, tak mam na to jiny nazor.

veronicka89
14. pro 2023

Podle mě na to právo nemají. Absence je neomluvena absence .

Mimochodem , když je mi blbe nejdu sedět neobjednal na 2h k lékaři ale jdu si lehnout.

Pokud mi další den bylo dobré ( a přišla jsem do práce, nebo byl víkend) asi je blbost v tomto čase nebýt v práci a jít místo toho zpětné k Dr.

Já bych zažádala o schůzku.
Popřípadě napsala nějaký dopis na vedení firmy.

veronicka89
14. pro 2023

A pokud je zaměstnanec v pohodě vše ostatního splňuje, má přesčasy nebo dovolenou - vezme se to z toho...

veroniquecz
14. pro 2023

@veronicka89 ale toto je neomluvena abscence. Přítomna nebyla a neodpravovane hodiny nenahradila. Ten daný měsíc nesplnila fond pracovní doby. Jediné co, tak ji na to mohla osoba zpracující docházku upozornit, ale její povinnost to není, spíše dobrá vůle.

veronicka89
14. pro 2023

@jablko321 a vy nemáte žádný pracovní řád , kde je to nějak definováno ? Kde pracuješ?

michaela666
14. pro 2023

To pracuješ nějak krátce, že nevíš jaké povinnosti máš když nejsi z nějakého důvodu v práci? Přece se sama musíš zajímat, jak se bude zbytek směny řešit. Když ne hned protože ti není dobře, tak při nejbližší příležitosti.
Zaměstnavatel přece nebude uhánět každého zaměstnance, hlídat jestli splnil fond hodin a nebo donesl papír od lékaře. Jsme dospělý, tohle by mělo být automatické.

eviicka
14. pro 2023

@veronicka89
@michaela666
Přesně, to že ji vedoucí pustí, je o tom, že je pořešen/odsouhlasen předčasný odchod-opuštění pracoviště. Ne to, že ten čas mimo je brán jakože pracovala.

emillyhk
15. pro 2023

@jablko321 Odešla jsi z práce v polovině směny? Odešla. Takže máš těch několik hodin absenci. Napracovala jsi ty hodiny jindy? Zažádala o půl den dovolené, donesla propustku od lékaře? Ne. Takže je ta absence neomluvená. Že ti v případě neomluvené absence nevyplatili prémie mi taky nepřijde nelogické - prémie, bonusy, apod. jsou nenároková složka mzdy.
Nevím, jestli se ti zaměstnavatel "mstí". U nás to funguje tak, že pokud zaměstnanec z nějakého důvodu nemůže odpracovat část směny, tak se on sám aktivně ptá, jak si to může nahradit. Pokud ne, obvykle mu přímý nadřízený nějakým způsobem přeplánuje směny, aby to hodinově sedělo. Ale každá pobočka má pár zaměstnanců, není problém si to pohlídat. Pokud se jedná o fabriku, kde je zaměstnanců hodně, směny pravidelné a zaměstnanec sám se nezajímá, jak si chybějící část směny nahradí, tak si umím představit, že ti vedoucí směny prostě napsal absenci a dál už to nikdo neřešil (znovu - měla jsi se zajímat sama)...